WikiCite/2020 Virtual conference

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search
WikiCite Wikidata 8th Birthday logo.png

Open citations & linked bibliographic data | 26-28 October 2020 | #WikiCite on Telegram | Twitter

Part of Celebrating Wikidata's 8th Birthday | #WikidataBirthday

WikiCite logo is supported by the Alfred P. Sloan Foundation
Share this page: https://w.wiki/gwo. Conference playlist on YouTube.


A Wikimedia initiative to develop open citations and linked bibliographic data to serve free knowledge. WikiCite is a series of conferences and workshops in support of that goal. The project is based in the Wikidata, which celebrates its 8th Birthday this year. As part of this year’s online conference, there are a series of sessions looking in depth at the WikiCite facets of Wikidata relating to citations, publications, authors, institutions, archives and related topics.
All sessions apply the Wikimedia Foundation Friendly space policy
📅 🗣 🕰 UTC Hosts Topic & Link to details YouTube
Monday 26 English 10:00 - 11:00 Jakob Voß & Eva Seidlmayer Flag of Germany.svg State of WikiCite ▶️
English 13:00 - 16:45 Simon Cobb World Citizen Flag.svg & Jason Evans Flag of Wales (1959–present).svg Author items ▶️
Deutsch 14:00 - 17:00 Rabea Müller & Konrad Förstner Flag of Germany.svg Hands-on: Wikidata-Einführung (Library Carpentry style) ▶️
English 17.00 - 20.00 Jan Ainali Flag of the Netherlands.png & Daniel Eriksson Flag of Sweden.svg Citations in Swedish Parliamentary documents ▶️
English 22:00 - 24:00 Thomas Shafee & Alex Lum Flag of Australia.svg Research output items ▶️
Tuesday 27
English & Deutsch 10:00 - 12:00 Eva Seidlmayer & Jakob Voß Flag of Germany.svg Wissensorganisation und Bibliographische Daten ▶️
English 13:00 - 15:00 Amir E. Aharoni & Eran Rosenthal Flag of Israel.svg The frontend of WikiCite ▶️
Français 15:00 - 19:00 Houcemeddine Turki & Mohamed Ben Aouicha Flag of Tunisia.svg WikiCite et scientométrie ouverte ▶️
Wednesday 28
Bahasa Indonesia 09:00 - 10:30 Raisha Abdillah, Biyanto Rebin & Hillun Vilayl Napis Flag of Indonesia.svg Proyek Wikicite Indonesia ▶️
English 09:00 - 10:40 Leyla Garcia, Arindam Halder, Muhammad Elhoussary Flag of Germany.svg Gene Wiki ▶️
Deutsch 12:00 - 13:00 Jakob Voß & Eva Seidlmayer Flag of Germany.svg Methoden und Beispiele für Wikidata-Datenimporte ▶️
English 12:00 - 13:30 EricaAzzellini & Sturm Flag of Brazil.svg OpenVirus and Scholia interfaces ▶️
English 13:00 - 16:00 Merrilee Proffitt Flag of the United States.svg & Houcemeddine Turki Flag of Tunisia.svg Advancing Librarianship and Scholarly Communications ▶️
Português 17:00 - 20:00 EricaAzzellini & Sturm Flag of Brazil.svg Estruturação de projetos no Wikidata ▶️

[Event coordinated by: LWyatt (WMF) Flag of Europe.svg ]

Monday, October 26th[edit]

State of WikiCite[edit]

🗣 English 🕰 UTC 10:00 - 11:00

Scope: Overview of WikiCite activities during the last 12-18 months and what is ongoing and planned

Session hosts: Jakob Voß & Eva Seidlmayer

Watch on YouTube Discussions (Telegram) Etherpad

Type Video Session & Speaker
💡 The state of WikiCite in 2020

Daniel Mietchen

Author Items[edit]

🗣 English 🕰 UTC 13:00 - 16:45


Scope: Data quality, disambiguation, profiles, persistent identifiers, etc.

Session hosts: Simon Cobb & Jason Evans


Watch on YouTube Discussions (Telegram) Etherpad

Type Time & duration Session & Speaker
ℹ️ 13:00 UTC

20min

Welcome

Simon Cobb, Jason Evans and Liam Wyatt

13:20 UTC

10min

Break
💡 13:30 UTC

30min

Author items in Wikidata

Simon Cobb

💡 14:05 UTC

30min

Author disambiguation

Arthur Smith

💡 14:40 UTC

15min

Standardised Data on Initiatives (STARDIT)

Jack Nunn and Thomas Shafee

💡 15:00 UTC

30min

Scholia profiles

Finn Årup Nielsen

15:30 UTC

30min

Break
💡 16:00 UTC

40min

ROR and ORCID

Maria Gould and Tom Demeranville

ℹ️ 16:40 UTC

5min

Close

Simon Cobb and Jason Evans

Hands-on: Wikidata-Einführung (Library Carpentry Style)[edit]

🗣 Deutsch 🕰 UTC 14:00 - 17:00


Scope: Interaktiver Workshop

Session hosts: Rabea Müller & Konrad Förstner


Watch on YouTube Discussions (Telegram)

Type Time & duration Session & Speaker
🛠️ 14:00 UTC

180min

Hands-on: Wikidata-Einführung (Library Carpentry Style)

Rabea Müller & Konrad Förstner

Citations in Swedish Parliamentary documents[edit]

🗣 English 🕰 UTC 17:00 - 20:00


Scope: Citations in Swedish Parliamentary and Judicial documents and their use

Session hosts: Daniel Eriksson & Jan Ainali

Watch on Youtube Watch on Facebook Discussions (Telegram)

Type Time & duration Session & Speaker
ℹ️ 17:00 UTC

15 min

Introduction to the Swedish Project

Daniel Eriksson & Jan Ainali

💡 17:15 UTC

25 min

Importing Supreme Court Cases

Daniel Eriksson

💡 17:40 UTC

45 min

Importing 200,000 Parliamentary documents

Robin Linderborg

💡 18:25 UTC

20 min

Automatically finding and adding citations

Daniel Eriksson

18:45 UTC

15min

Break
🛠️ 19:00 UTC

60min

Workshop: Politicians and Politics in Scholia

Daniel Mietchen & Jan Ainali

Research output items [edit]

🗣 English 🕰 UTC 22:00 - 24:00

= TUESDAY 09:00 - 11:00 AEDT

Scope: Journal publications, organisation publications and policy documents, datasets

Session hosts: Thomas Shafee & Alex Lum (Wikimedia Australia)


Watch on Youtube Watch on Facebook Etherpad

Type Time & duration Session & Speaker
ℹ️ 22:00 UTC

=09:00 Tues AEDT
30min

Collaborative curation via Wikidata: the case of citations and source metadata
Daniel Mietchen
🛠️ 22:30 UTC

=09:30 Tues AEDT
30min

Populating Wikidata with articles and authors: a how-to
Margaret Donald
💡 23:00 UTC

=10:00 Tues AEDT
30min

Making open access links available in Wikipedia citations

Federico Leva & Antonin Delpeuch

💡 23:30 UTC

=10:30 Tues AEDT
15min

The challenge of institution-published ‘grey literature’

Amanda Lawrence

💡 23:45 UTC

=10:45 Tues AEDT
15min

What other metadata could be made open about a research publication?

Thomas Shafee

00:00 UTC

=11:00 Tues AEDT
30min

Facilitated open discussion and afterparty cuppa

Tuesday, October 27th[edit]

Wissensorganisation und Bibliographische Daten[edit]

🗣 Deutsch & English 🕰 UTC 10:00 - 12:00

Scope: Knowledge Organization, identifier mappings, bibliographic data, Zotero

Session hosts: Eva Seidlmayer & Jakob Voß

Watch on Youtube Discussions (Telegram)

Type Time & duration Session & Speaker
💡 10:00 UTC

=11:00 CET

60min

Floating classifications - Knowledge Organization Systems in past, present and future

Andrea Scharnhorst, Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences

💡 11:00 UTC

=12:00 CET

20min

Wikidata-Normdatenverknüpfung mit Cocoda

Jakob Voß, Verbundzentrale des GBV

💡 11:20 UTC

=12:20 CET

20min

Katalogisierung mit Zotero in Wikidata (Zotkat)

Philipp Zumstein, Universitätsbibliothek Mannheim

🗣 11:40 UTC

=12:40 CET

20min

Diskussion

The frontend of WikiCite[edit]

🗣 English 🕰 UTC 13:00 - 15:00


Scope: The technology to store open citations and linked bibliographic data will hopefully come in the future, and the community is being built around it. But once this technology is available, how will it actually be used by the wikis' editors and displayed to the wikis' readers?

Session hosts: Amir E. Aharoni & Eran Rosenthal

Watch on Youtube Etherpad

Type Time & duration Session & Speaker
🤝 13:00 UTC

2 hours

How will the citation data actually be used in wiki projects? Templates, modules, and cross-project collaboration


Presentations and Panel discussion with:

  • Amir E. Aharoni, Eran Rosenthal: Introduction
  • Carolyn Li-Madeo: Editing awareness and trust experiments on iOS — increasing reader awareness of high quality citations
  • Andy Mabbett – Cite Q
  • Carn - Source link templates in ruwiki


WikiCite et scientométrie ouverte[edit]

🗣 Français 🕰 UTC15:00 - 19:00


Sujet: Bibliographic metadata, Author items, Multidisciplinary usage, Citation support and analysis, Enrichment from CC0 databases, Scientometrics, Scholia

Hôtes: Houcemeddine Turki & Mohamed Ben Aouicha


Regardez sur Youtube Discussions (LinkedIn) Diapositives présentées

Type URL Session & Speaker
ℹ️
Vidéo
Présentation de la session et de l’Université de Sfax

Houcemeddine Turki et Mohamed Ben Aouicha, Université de Sfax, Tunisie

🛠️
Vidéo
Démonstration des données bibliographiques liées sur Wikidata

Houcemeddine Turki et Mohamed Ali Hadj Taieb, Université de Sfax, Tunisie

💡
Vidéo
Présentation du projet WikiCite et démonstration de Scholia comme un outil ouvert d’analyse scientométrique

Daniel Mietchen, Université de Virginie, États-Unis d’Amérique

💡
Vidéo
Les régularités statistiques observées en IST : Le champ infométrique, un nouveau cadre d’observation des régularités d’usage

Thierry Lafouge, Université Claude Bernard Lyon 1, France

💡
Vidéo
Méthodes pour l’enrichissement et la validation automatique des données bibliographiques

Pascal Cuxac, Institut National de l'Information Scientifique et Technique, France

💡
Vidéo
PatCit - focus sur les citations de Wikipédia en provenance des brevets

Cyril Verluise, Collège de France, France

💡
Vidéo
Travaux de renforcement des profils Scholia: Vers la création d’études scientométriques vivantes

Houcemeddine Turki, Université de Sfax, Tunisie

Vidéo
Discussion ouverte facilitée

Wednesday, October 28th[edit]

Proyek Wikicite Indonesia[edit]

🗣 Bahasa Indonesia 🕰 UTC 09:00–10:30 (16:00–17:30 WIB)

Ruang lingkup: Peningkatan kualitas referensi pada proyek Wikimedia dalam bahasa Indonesia.

Pemandu: Raisha Abdillah, Biyanto Rebin & Hillun Vilayl Napis.

Lihat sesi melalui:
YouTube Wikipedia Weekly YouTube Wikimedia Indonesia Facebook Live

Pertanyaan

Type Time & duration Session & Speaker
ℹ️ 09:00 UTC (16:00 WIB)
5 minutes
Pengenalan (Introduction)
Raisha Abdillah
💡 09:05 UTC (16:05 WIB)
15 minutes
Bahasa Bali dan Lontar (Balinese and Lontar)
I Gedé Gita Purnama Arsa Putra
💡 09:20 UTC (16:20 WIB)
15 minutes
WikiLontar
Yosef Agus Haryanto
💡 09:35 UTC (16:35 WIB)
15 minutes
Wiki Masyarakat Adat (Wiki Indigenous People)
Dimas Wahyudi
💡 09:50 UTC (16:50 WIB)
15 minutes
1Lib1Ref
Rachmat Wahidi
(Salindia)
10:05 UTC (17:05 WIB)
25 minutes
Diskusi (Discussion)

Gene Wiki[edit]

🗣 English 🕰 UTC 09:00 - 10:40

Scope: How to synchronize and curate primary sources with and in Wikidata

Session hosts: Leyla Garcia, Arindam Halder, Muhammad Elhossary

Watch on Youtube Discussions (Telegram)

Type Time & duration Session & Speaker
ℹ️ 5min Introduction

Arindam Halder

💡 09:05 UTC

20min

Introduction to Gene Wiki: Using wikidata items on citations to capture evidence and provenance.

Andra Waagmeester

💡 09:25 UTC

10min

Q&A
🛠️ 09:35 UTC

55min

Hands-on on Scholia, Wikidata and SPARQL In this session he will present the Gene Wiki project in the introductory part of the session. We will then continue with a more hands-on session where we invite the audience to join us in to:
  1. search for an item in Wikidata on a scholarly article using a DOI
  2. Annotate the wikidata item with metadata e.g main subject
  3. Disambiguate its authors (i.e. resolve its author string to author)
  4. Explore that article using Scholia
10:30

10min

Conclusion

Methoden und Beispiele für Wikidata-Datenimporte[edit]

🗣 English / Deutsch 🕰 UTC 12:00 - 13:00

Scope: Wikidata data import

Session hosts: Jakob Voß & Eva Seidlmayer

Watch on Youtube Discussions (Telegram) Etherpad

💡 12:00-12:15 UTC "Die Datenlaube" – Vorstellung des Projekts mit Fokus auf bibliografische Daten und Wikicite

Jens Bemme, SLUB Dresden

💡 12:15-12:30 UTC Import und Anreicherung bibliographischer Daten via OAI-PMH mittels Jupyter Notebook und OpenRefine

Christian Erlinger, Wien

💡 12:30-12:45 UTC ORCID for Wikidata

Eva Seidlmayer, ZB MED - Informationzentrum Lebenwissenschaften, Köln

🤝 12:45-13:00 UTC Diskussion: Erfahrungsaustausch Wikidata-Import

OpenVirus and Scholia interfaces[edit]

🗣 English, Hindi 🕰 UTC 12:00 - 13:20


Scope: OpenVirus: Global annotation of the scientific literature on viral epidemics using Wikidata

Session hosts: EricaAzzellini & Sturm

View session on Youtube:
WikipediaWeekly Wiki Movimento Brasil
Discussions (Telegram) Etherpad

Type Time & duration Session & Speaker
ℹ️

5min

Introduction

Érica Azzellini and Célio Costa

💡 6min WikiFactMine and ScienceSource: Our History with Wikimedia

Peter Murray-Rust (User:petermr)

💡 8min Overview of OpenVirus: How We built the community and The Architecture

Shweata Hegde

🛠️ 10min Wikidata SPARQL + Multilinguality

Pruthiv Rajan and Dheeraj Dhingani

🛠️ 6min Mini Project: Viral Epidemic and Disease, Funders

Lakshmi Devi Priya and Vaishali Arora

🛠️ 10min Mini Project: Viral Epidemics and Country + SPARQL

Dr. Ambreen Hamadani

💡 8min Results : Frequency display and multilingual plots

Ayush Garg

💡 8 min Redalyc and Open Access (Latin America)

Arianna Becerril García

🛠️ 4 min Search using Spanish Dictionary(Drug and Disease)

Pruthiv Rajan

💡 5 min INA-rxiv (Indonesia)

Dasapta Erwin Irawan

2 min Discussion - the way forward with Wikimedia

user:Petermr

5 min Scholia and other Wikimedia resources/tools

Daniel Mietchen (slide)

Advancing Librarianship and Scholarly Communications[edit]

🗣 English 🕰 UTC 13:00 - 16:00


Scope: Advancing Librarianship and Scholarly Communications

Session hosts: Merrilee Proffitt and Houcemeddine Turki

Watch on Youtube Discussions (Telegram) Etherpad

Type Time & duration Session & Speaker
ℹ️ 13:00 UTC

20min

Introducing Wikimedia and Libraries User Group and WikiCite

Merrilee Proffitt, OCLC Research, United States of America

🛠️ 13:22 UTC

30min

Project VandyCite: Using Wikidata to support research information management

Clifford B. Anderson and Steve Baskuf, Vanderbilt University, United States of America

💡 13:54 UTC

30min

Good citizenship and bad metadata: Wikidata at the National Library of Israel

Ahava Cohen, National Library of Israel, Israel

💡 14:26 UTC

30min

Wikipedia in African Libraries : Existing situation and opportunities

Alice Kibombo, African Library and Information Associations and Institutions, Ghana

💡 14:58 UTC

30min

Turning Scholia into a platform for living scientometric studies

Houcemeddine Turki, University of Sfax, Tunisia

15:30 UTC

30min

Discussion

Estruturação de projetos no Wikidata[edit]

🗣 Português/Español 🕰 UTC 17:00 - 19:40


Scope: Bibliotecas, COVID-19 e eleições brasileiras

Session hosts: EricaAzzellini & Sturm


Veja a transmissão no Youtube:
WikipediaWeekly Wiki Movimento Brasil
Discussão (Telegram) Etherpad

Type Time & duration Session & Speaker
💡 17:00 UTC / 14:00 BRT

40 min

GLAM Bibliotecas USP: primeiros passos

Amarílis Corrêa

💡 17:40 UTC / 14:40 BRT

40 min

Wikiprojeto COVID-19 - Representando a pandemia no Wikidata

Tiago Lubiana

💡 18:20 UTC / 15:20 BRT

40 min

Mbabel: Estruturação de eleições brasileiras no Wikidata

Érica Azzellini

💡 19:00 UTC / 16:00 BRT

40 min

Queries, líneas del tiempo y bibliotecas

Silvia E. Gutierrez De la Torre