WikiFranca

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page WikiFranca and the translation is 100% complete.

WikiFranca

Een samenwerking tussen de Franstalige groepen van de Wikimedia-beweging


WikiFranca is een samenwerking tussen de Franstalige groepen van de Wikimedia-beweging, of ze nu officieel erkend zijn als affiliatie of niet. Het doel van deze samenwerking is om activiteiten in de verschillende Wikimedia-projecten in het Frans aan te moedigen, zoals Wikipedia en zijn zusterprojecten, zowel op het web als in het veld. Het stelt niet alleen lokale werkgroepen die geen vereniging hun land hebben in staat om activiteiten en evenementen in hun plaats en taal te organiseren, maar ook om een brug te slaan tussen landen die deelnemen aan Franstalige Wikimedia-projecten.

Achtergrond

Het idee om een samenwerkingsverband zoals WikiFranca te vormen werd voor het eerst besproken in 2011 tijdens de voorbereidingen voor de eerste Forum mondial de la langue française (FMLF) gehouden in Quebec City. Verschillende leden van Wikimedia Frankrijk, Wikimedia Canada en Comité Québec bundelden de krachten om een Wikimediane aanwezigheid te hebben op het FMLF. De discussies waren vruchtbaar omdat de organisatoren van de FMLF-workshops al spraken over het vormen van Francocoop, geïnspireerd door Iberocoop.

In 2012 organiseerden deelnemers aan Wikimania Washington een Franstalige bijeenkomst in het Marvin Center van de George Washington Universiteit om projecten te presenteren die in hun respectievelijke landen zijn uitgevoerd en om innovatieve ideeën uit te wisselen. Landen die de bijeenkomst bijwonen zijn onder meer België, Canada, Frankrijk, Italië, Zwitserland en Tunesië. Het was tijdens deze bijeenkomst dat de samenwerking tussen Franstalige landen duidelijk werd.

Op Wikimania Hong Kong in 2013 kozen de deelnemers aan de Franstalige bijeenkomst de eerste coördinator, waardoor WikiFranca werd geformaliseerd. Een eerste internationaal evenement werd georganiseerd in oktober 2013, op Internationale Maand van de Franstalige Bijdrage (link in het Frans), waar 26 contributie- en opleidingsworkshops worden gehouden in 21 Franstalige steden. Het evenement kreeg wereldwijde persaandacht, wat organisatoren van over de hele wereld aanmoedigde.

Observatie

Het nationale verenigingsmodel is effectief voor landen waar taal en cultuur homogeen zijn, maar de realiteit is heel anders voor landen waar Frans naast een andere taal bestaat en een minderheid is, of op plaatsen waar slechts kleine groepen Wikipedianen worden beperkt door het chronische gebrek aan actieve en betrokken deelnemers. Het is belangrijk dat er een samenwerking tot stand komt tussen deze Franstalige landen om aan de behoeften van deze groepen te voldoen.

Een van de eigenaardigheden van meertalige verenigingen is dat ze aan verschillende Wikimedia-projecten werken. Dit aspect lijkt misschien verwaarloosbaar, maar het is duidelijk hoe moeilijk het is om een groep te betrekken die werkt in tweetalige versies van Wikipedia, Wikisource, enz. Een vereniging van Franstalige verenigingen en groepen zou de inspanningen kunnen coördineren van degenen die in het Frans willen bijdragen aan Franstalige Wikimedia-projecten.

Bovendien hebben sommige landen geen mogelijkheid om een vereniging te vormen, en dat is niet noodzakelijk een haalbare optie, zoals bijvoorbeeld de Franstalige Afrikaanse landen, de inheemse reservaten van Canada, waar internettoegang beperkt is. Quebec is een ander voorbeeld van een Franstalige enclave in een andere cultuur/taal en kan tegen belemmeringen komen die de ontwikkeling ervan beperken in een vereniging met een Engelse meerderheid. In België en Tunesië zijn er soortgelijke situaties.

Galerij

Nieuws

2022

2021

Projecten

Deelnemers

     Gevestigde verenigingen      Gebruikersgroepen      Informele groepen      Potentiële deelnemers


Contact