Jump to content

WikiProiect UNESCO/Wiki Iubește Terra Rezervele Biosferei traducerea paginii

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page WikiProject UNESCO/Wiki Loves Earth Biosphere Reserves page translation and the translation is 100% complete.

Please add your translations of the Wiki Loves Earth Biosphere Reserves 2016 competition page so they can be added to the website, the website currently has translations for:

  • English
  • French
  • Spanish
  • Russian
  • Ukrainian

Content

  • Wiki Loves Earth 2016 has not started yet. Wiki Loves Earth will start in June. You may still share your images, but they will not be eligible for the competition.
  • Welcome to the Wiki Loves Earth contest! This is the upload wizard for photos of protected natural objects and areas.
  • Wiki Loves Earth 2016 is closed. You may still share your images, but they will not be part of the competition.

Împărtășește fotografiile tale privind Rezervele Biosferei UNESCO pe Wikipedia, pentru a educa și inspira lumea.

Wiki Iubește Terra a realizat un parteneriat cu UNESCO pentru a crea Rezervele Biosferei - Wiki Iubește Terra, o competiție de fotografii pentru a crea imagini cu utilizare gratuită ale Rezervelor Biosferei din întreaga lume pe Wikimedia Commons, situl media pentru Wikipedia.

10 imagini câștigătoare vor fi prezentate într-o postare de blog pe website-ul UNESCO Man and the Biosphere/Omul și Biosfera (MAB), împărtășite de conturile de media sociale ale UNESCO și vor merge mai departe la competiția internațională Wiki Iubește Terra.

Wiki Iubește Terra

Wiki Iubește Terra este un concurs de fotografii internațional anual, privind siturile naturale protejate, în 2015 peste 100,000 de imagini au fost înscrise, de la 26 de țări participante. Wiki Iubește Terra are loc de asemenea pentru toate ariile protejate în unele țări, fă clic aici pentru a afla mai multe și a participa.

Rezervele Biosferei

Rezervele Biosferei sunt arii ale ecosistemelor terestre și costale/marine sau o combinație din acestea, arii care sunt recunoscute internațional în cadrul Programului privind Omul și Biosfera/Programme on Man and the Biopshere (MAB), al UNESCO. Fiecare Rezervă a Biosferei promovează soluții care reconciliază conservarea biodiversității cu utilizarea lor sustenabilă. Astăzi, există 669 rezerve ale biosferei în 120 de țări, și ele aparțin unei Rețele Mondiale a Rezervelor Biosferei.

Participă

Wikipedia este una din resursele educaționale cele mai utilizate în lume, care primește peste 15 miliarde de vizualizări de pagină pe lună. Wikipedia ne ajută să lucrăm împreună pentru a educa oamenii despre lumea naturală și cum putem viețui sustenabil. Poți face fotografii având orice subiect din cadrul Rezervelor Biosferei, inclusiv specii, peisaje, biodiversitate, schimbare climatică, dezvoltare sustenabilă și diversitate culturală.

Poți de asemenea să ajuți mai mulți oameni să participe prin:

  • Partajarea acestui mesaj Facebook.
  • Retweetarea acestui tweet.
  • Contactarea Rezervelor Biosferei din țara ta pentru a le spune despre competiție.
  • Partajarea competiției cu cluburi de fotografie, universități și orice alte grupuri care tu consideri că ar putea fi interesate. Competiția este o oportunitate extraordinară pentru comunități și vizitatori ai Rezervelor Biosferei de a crea fotografii ale siturilor și de a învăța mai mult despre acestea.

Există multe alte moduri în care Rezervele Biosferei pot lucra cu Wikimedia, pentru mai multe informații fă clic aici. Un comunicat de presă pentru această competiție este disponibil pe websitul UNESCO aici și pe websitul Fundației Wikimedia aici.

Cum să te înscrii

Fă clic pe o Rezervă a Biosferei pe harta de mai jos:

  1. Fă clic pe Rezerva Biosferei pentru a merge la pagina UNESCO pentru Rezervele Biosferei, pentru a găsi mai multe despre sit și legături la websitul Rezerva Biosferei, și o hartă, în cazul în care este disponibilă.
  2. Fă clic pe Înscrie-te la competiție pentru a face trecerea la Wikimedia Commons, pentru a încărca imaginile tale pentru acea Rezervă a Biosferei.
  3. Creează un nume de utilizator pe Wikimedia Commons sau autentifică-te la contul tău existent. A nu utiliza numele unei organizații ca nume de utilizator.
  4. Atașează o adresă de email la contul tău Wikimedia Commons în secțiunea preferințelor.
  5. Asistentul de încărcare permite ca max. 50 de imagini să fie introduse o dată. Dacă vrei să introduci mai multe imagini, fă clic pe linkul de pe hartă încă o dată. Nu există limită pentru numărul de imagini care pot fi introduse.

Notă: Multe biosfere acoperă arii mari, astfel încât punctele de pe hartă nu reprezintă situl întreg, mai multe informații sunt disponibile prin intermediul linkului Rezerva Biosferei.

Reguli

Toate imaginile trebuie să fie:

  • Realizate de concurent; toate imaginile înscrise trebuie să fie fotografii originale, încărcate de autorii lor. Fotografiile încărcate de oricine altcineva decât autorul (chiar cu permisiune) nu sunt acceptate.
  • Încărcate în timpul perioadei de concurs (5 iunie - 30 iunie 2016); sunt acceptate și fotografii realizate în trecut. Ceea ce contează este că fotografiile trebuie încărcate în timpul perioadei de concurs.
  • Sub o licență gratuită.
  • Să conțină o Rezervă a Biosferei identificată: o listă a siturilor eligibile poate fi găsită pe harta de mai jos și pe websitul Man and the Biosphere.
  • Imaginile pot fi de orice rezoluție, totuși imaginile trebuie să fie de cel puțin 2 Megapixeli (1600x1200) pentru a fi introduse în competiția internațională.
  • Încărcate utilizând harta de mai jos; imaginile încărcate utilizând asistentul de încărcare Wikimedia Commons standard nu vor fi introduse în competiție.
  • Participarea la competiție este fără taxe, și nu există limită pentru numărul de imagini care pot fi introduse.
  • Cele 10 imagini câștigătoare vor fi introduse în competiția internațională, regulile pentru competiția internațională sunt disponibile aici.
  • Imaginile pot fi încărcate în Wikimedia Commons oricând, dar nu vor fi introduse în competiție în afara intervalului acesteia, iunie 2016.

Alte activități

In adiție la Wiki Loves Earth Biosphere Reserves, UNESCO au făcut disponibile toate descrierile oficiale ale Rezervelor Biosferei, sub o licență Creative Commons și lucrează cu comunitatea Wikimedia pentru a le converti în articole Wikipedia pentru toate Rezervele Biosferei. Află mai multe aici.

Dacă ești implicat într-o Rezervă a Biosferei și ai vrea să te informezi asupra altor activități, fă clic aici.

Reutilizarea fotografiilor

Toate fotografiile disponibile pe Wikimedia Commons, inclusiv cele create ca parte a acestei competiții, sunt disponibile gratuit. Pentru mai multe informații, fă clic aici.

Pentru întrebări și detalii suplimentare, scrie email J.Cummings@unesco.org

  • Apiastru european (Merops apiaster) în Parcul Național și Rezerva Biosferei Ichkeul, Tunisia. Foto de Elgollimoh, cu licență gratuită sub CC BY-SA 3.0.
  • Rezerva Biosferei Carpatine, Zakarpattia Oblast/Regiunea Transcarpatină, Ucraina. Foto de Vian, retușată de Iifar, cu licență gratuită sub CC BY-SA 4.0.
  • Cormorani la apus pe iazul Vaccarès, parte a Rezervei Biosferei Delta Ronului, Franța. Foto de Ddeveze, cu licență gratuită sub CC BY-SA 3.0.