教科文組織維基計劃/維基愛地球之生物圈保護區計劃之翻譯頁面

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page WikiProject UNESCO/Wiki Loves Earth Biosphere Reserves page translation and the translation is 82% complete.

Please add your translations of the Wiki Loves Earth Biosphere Reserves 2016 competition page so they can be added to the website, the website currently has translations for:

  • English
  • French
  • Spanish
  • Russian
  • Ukrainian

Content

  • Wiki Loves Earth 2016 has not started yet. Wiki Loves Earth will start in June. You may still share your images, but they will not be eligible for the competition.
  • Welcome to the Wiki Loves Earth contest! This is the upload wizard for photos of protected natural objects and areas.
  • Wiki Loves Earth 2016 is closed. You may still share your images, but they will not be part of the competition.

在維基百科上分享關於聯合國教科文組織之生物圈保護區的照片,以教育和激勵世界!

維基愛地球聯合國教科文組織合作創建了「維基愛地球之生物保護圈計劃」,為維基百科的各個媒體網站在維基共享媒體中,創建並增加世界各地的生物保護圈相片數量。

聯合國教科文組織的「人與生物圈」網站上的博客文章會收錄10張獲獎圖片,並由聯合國教科文組織社交媒體賬戶分享,且最終可以參加國際性維基愛地球賽事

維基愛地球

維基愛地球是一個有關於受保護區自然風景的、一年一度的國際性攝影比賽,2015年有來自26個參賽國家的超過100,000張圖片。維基愛地球也會在某些國家的保護區內進行,點擊此處以了解更多內容並參與其中!

生物圈保護區

Biosphere Reserves are areas of terrestrial and coastal/marine ecosystems or a combination thereof, which are internationally recognized within the framework of UNESCO’s Programme on Man and the Biopshere (MAB). Each Biosphere Reserve promotes solutions reconciling the conservation of biodiversity with its sustainable use. Today there are 669 biosphere reserves in 120 countries belonging to a World Network of Biosphere Reserves.

參與

維基百科是世界上使用最多的教育資源之一,每月有超過150億的頁面瀏覽量。 維基百科使我們共同努力,教育人們關於自然世界以及我們如何可持續地生活的知識。 您可以在生物圈保護區內拍攝的任何主題的作品;包括:物種、景觀、生物多樣性、氣候變化、可持續發展,以及文化多樣性。

您還可以幫助我們讓更多人參與計劃:

  • 通過分享臉書消息;
  • 通過轉推這條推文;
  • 聯繫您所在國家的生物圈保護區,並告訴他們有關比賽的消息。
  • 與攝影俱樂部、與大學,與其他您認為可能感興趣的任何團體分享比賽。對於社區和生物圈保護區的遊客來說,這次大賽是一次絕佳的機會來創作網站圖像並了解更多關於生物圈保護區的信息。

生物圈保護區還有許多與維基媒體合作的方法,更多信息請點擊此處。本次比賽的新聞稿可在教科文組織網站以及維基媒體基金會網站上找到。

如何參加

點擊下面地圖上的生物圈保護區:

  1. 點擊生物圈保護區進入聯合國教科文組織生物圈保護區頁面,以了解更多有關該網站、生物圈保護區網站以及地圖的信息。
  2. 點擊參加比賽以移至「維基共享媒體」上傳你的生物圈保護區照片。
  3. 在維基共享媒體上創建用戶名,或登陸您現有的帳號。請不要使用組織名稱作為您的用戶名。
  4. 偏好設定選項中,將電子郵件地址附加到閣下之維基共享帳戶上。
  5. 上傳嚮導允許一次性上傳50張圖像。如果想要上傳更多圖片,請再次點擊地圖上的鏈接。可以上傳的圖像數量並無限制。

注意:許多生物圈覆蓋了區域面積龐大,因此地圖上的點不代表整個場地,更多信息可以通過生物圈保護區的鏈接獲得。

規則

圖像必須符合如下條件:

  • 是自己拍攝的作品;且所有參賽作品必須是作者上傳的原創照片。不接受任何由作者以外的人(即使經許可)上傳的照片;
  • 於比賽期間(2016年6月5日至6月30日)上傳。您也可以提交過去拍攝的照片;但重要的是,必須在比賽期間上傳照片;
  • 自由使用條款下授權;
  • Contain an identified Biosphere Reserve: a lists of eligible sites can be found on the map below and on the Man and the Biosphere website.
  • 圖像可以是任何分辨率,但圖像必須至少為2百萬像素(1600x1200)才能進入國際比賽;
  • Uploaded using the map below; images uploaded using the standard Wikimedia Commons upload wizard will not be entered into the competition.
  • Participation in the competition is free of charge and there is no limit to the number of images that can be entered.
  • The 10 winning images will be entered into the international competition, the rules for the international competition are available here.
  • Images can be uploaded to Wikimedia Commons at any time but will not be entered into the competition outside of June 2016.

其他活動

除了維基愛地球之生物圈保護區;教科文組織還根據知識共享許可,對所有生物圈保護區資訊進行了官方性描述,並與維基媒體社區合作,將其融合至有關於生物圈保護區的維基百科條目中。若欲瞭解更多資訊,請點擊此處

如果想參與生物圈保護區,並想了解其他活動的信息,請點擊這裡

再用照片

維基共享資源上的所有照片,包括因本次比賽而創作的照片,皆屬自由共享。關於重複使用圖像的更多資訊,請點擊此處。

如欲做更多查詢,可以電郵至J.Cummings@unesco.org

  • A European bee-eater (Merops apiaster) in Ichkeul National Park and Biosphere Reserve, Tunisia. Photo by Elgollimoh, freely licensed under CC BY-SA 3.0.
  • 烏克蘭外喀爾巴阡州的喀爾巴阡生物圈保護區。由Vian攝影並由Iifar潤色,且通過CC BY-SA 4.0授權以自由使用。
  • Cormorants at dusk on the pond of Vaccarès, part of Delta du Rhone  Biosphere Reserve, France. Photo by Ddeveze, freely licensed under CC BY-SA 3.0.