Jump to content

Wikidata/Notes/Requirements/fi

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikidata/Notes/Requirements and the translation is 96% complete.

Wikidata on saanut uskomattoman määrän huomiota jo ennen kuin ensimmäistäkään riviä koodia kirjoitettiin. Tämä on erittäin kannustavaa, mutta se myös johtaa erittäin korkeisiin odotuksiin. Wikidata on monia asioita monille ihmisille. Se perustuu ajatukiin, ehdotuksiin ja teknologiaan jota on kehtietty melkein vuosikymmen Wikimedia liikkeessä, ja jopa paljon pidempään aikaisemmin. On selvää että vaikka Wikidata edistyy ja päätöksiä tehdään, emme tule täyttämään kaikkia näitä odotuksia.

Tämä lyhyt tiedoksianto pyrkii kokoamaan joitakin tärkeitä Wikidatan edellytyksiä jotta keskustelulla ja ideoiden keräämisellä on hyvä perusta olla toimiva.

Seuraavat vaatimukset eivät ole neuvoteltavissa

 1. Wikidata tulee olemaan Wikimedia projekti, viime kädessä Wikimedian ylläpitämä ja operoima. Tämä tarkoittaa että Wikidata tulee seuraamaan Wikimedia liikkeen periaatteita ja ohjesääntöjä.
 2. Wikidatan käyttämä ohjelmisto kehitetään avoimen lähdekoodin alaisena ja tulee olemaan riippuvainen vain avoimen lähdekoodin ohjelmistosta.
 3. Wikidatan laitteiston pitää sopia tämänhetkiseen Wikimedia infrastrukuuriin mahdollisimman helposti. Tämä tarkoittaa että meidän tulisi sopia samaan vedos, varmuuskopionti ja operointi infrastruktuuriin mahdollisimman pitkälle. Tämä tarkoittaa että käytämme MediaWikiä, PHPːtä, MySQLːää, jne.
 4. Wikidatan sisältö tullaan tarjoamaan ilmaisen lisenssin alaisena.
 5. Wikidatan sisältö viedään käyttäen ilmaisia standardi formaatteja.
 6. Wikidatan onnistuneisuutta ei mitata sen perusteella paljonko tietoa se sisältää, vaan terveen yhteisön luomisen perusteella ja sen perusteella miten hyödyllinen se on Wikipedialle ja mulle sovelluksille.
 7. Wikidatassa ei ole kysymys totuudesta , vaan väitteistä ja niiden lähteistä. Nämä voivat olla ristiriidassa kestenään.
 8. Wikidata tulee olemaan täysin kansainvälinen, ja saatavilla kaikilla Wikimedia projektin kielillä.
 9. Wikidatan ilmaisukyky tulee olemaan rajoitettu. Aina on tietoa jota Wikidata ei pysty välittämään. Toivomme että tämä ilmaisukyky voi kasvaa ajan myötä.
 10. Wikidatan kehittäjät eivät päätä Wikidatan sisältöä, aivan kuten MediaWikin kehittäjät eivät päätä Wikipedian sisältöä. He voivat myös olla Wikidatan toimittajia mutta he eivät saa eritysoikeuksia yhteisössä.

Seuraavia vaatimuksia käytetään vahvoina ohjeina joita noudatamme Wikidatan suunnittelussaː

 1. Wikidata on sosiaalis-tekninen järjestelmä. Sen sijaan että yrittäisimme olla liiallisen älykkäitä, luotamme Wikimedia yhteisöihin.
 2. Wikidatan tärkein päämäärä on palvella oikeita Wikipedian käyttötarpeita eikä mahdollistaa jonkinlaista hypoteettista täydellisyyttä tiedon esityksessä.
 3. Wikidatan täytyy tasapainottaa käytön helppous ja väitteiden ilmaisevuus. Käyttöliittymästä ei pitäisi tehdä monimutkaista vain jotta se kattaisi muutamia poikkeustapauksia.
 4. Mikä on poikkeus tapaus ja mikä ei, määräytyy sen perusteella miten usein ne esiintyvät wikipediassa. Hatarien todisteiden tai hypotteettisten esimerkkien sijaan analysoimme Wikipediaa ja katsomme miten yleisiä tietyt tapaukset ovat.
 5. Ollaan käytännöllisiä. Valmis on parempi kuin täydellinen.
 6. Wikidata tarjoaa paljon tietoa joka voi tukea tutkimusta. Me haluamme varmistaa että tieto on helppo käyttää.
 7. Wikidata tarjoaa ohjelmointirajapinnan jotta voidaan kehittää käyttöliittymiä jotka ovat älykkäämpiä kuin normaali Wikidata käyttöliittymä.
 8. Sekä ihmiset että botit pystyvät muokkaaman Wikidataa. Mutta ihmisten jotka käyttävät botteja tulee olla tietoisia heidän suuremmasta vastuustaan jotta he eivät peitä yhteisöä.