Jump to content

Blog Wikimedia/Draf/Aplikasi Android adalah Google Play ''Best App'' 2015

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Blog/Drafts/Android app is a Google Play Best App of 2015 and the translation is 100% complete.


PUBLISHED 12/21

Pengiktirafan idea

  • Wikipedia aplikasi Android, sekarang dengan peta interaktif, yang dinamakan App Best of 2015

Penerangan

Sudahkah anda memuat turun aplikasi Android Wikipedia? Anda patut lakukan. Google telah mengatakan aplikasi ini sebagai “Best App of 2015,” aplikasi ini ditampilkan dalam Google Play Stores Rusia, India, Mexico, Jepun, dan Indonesia.

Seluruh pasukan Android dalam Yayasan Wikimedia sangat teruja dengan pengiktirafan ini. Kami berharap ia membantu orang di seluruh dunia melibatkan lebih dengan pengetahuan percuma. Dan seperti semua yang kita lakukan, ia adalah percuma untuk memuat turun dan digunakan.

Kami bekerja keras untuk membina sebuah aplikasi yang mudah dan menyeronokkan untuk digunakan, sambil membawa pengetahuan Wikipedia ke hujung jari anda. Mengimbas kembali pada 2015, tidak ada kekurangan ciri-ciri baru dalam aplikasi:

  • Pratonton rencana Wikipedia yang dipautkan supaya anda boleh meneroka sebuah topik tanpa meninggalkan laman yang asal.
  • Kad perkongsian fakta yang membolehkan anda dengan mudah dan cepat membuat kad imej dengan fakta-fakta dari Wikipedia dan berkongsi melalui media sosial, e-mel, atau mesej teks.
  • Lebih banyak reka bentuk imej berteraskan, fungsi carian yang lebih baik, dan cadangan untuk bacaan lanjut.

Kami juga ingin memperkenalkan satu lagi ciri baru yang kami keluarkan dalam versi terbaru aplikasi kami: menggunakan tab yang berdekatan, anda boleh mengakses, peta interaktif penuh (berdasarkan servis terbaru Peta Wikimedia), dengan pin kecil untuk rencana Wikipedia tentang tempat menarik yang berdekatan. Ciri interaktif membolehkan anda seret dan zum peta untuk mana-mana bahagian lain di dunia, dan lihat artikel Wikipedia untuk lokasi tersebut.

Menekan pada mana-mana daripada pin kecil akan menunjukkan kepada anda pautan biasa pratonton yang anda lihat apabila menekan pada pautan tetap dalam artikel. Kami merancang untuk sesiapa ingin tahu tentang apa yang di sekeliling mereka, dari pelancong luar negara untuk orang belajar lebih lanjut mengenai kampung halaman.

Kami ada banyak lagi perancangan pada tahun 2016—dapatkan aplikasi ini dari Google Play Store, dan setia bersama kami untuk ciri-ciri yang lebih besar pada tahun baru!

Dmitry Brant
Jurutera Perisian, Pemilik Produk
Yayasan Wikimedia

Kapsyen