Wikimedia Blog/Drafts/TOU update 2014/nl

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Blog/Drafts/TOU update 2014 and the translation is 100% complete.

This was a draft for a blog post that has since been published at https://blog.wikimedia.org/2014/06/16/change-terms-of-use-requirements-for-disclosure/

Wijziging van onze gebruiksvoorwaarden: Eisen voor openbaarmaking

Vandaag maken we een belangrijke verandering aan onze gebruiksvoorwaarden. Deze verandering zal het verbod tegen het verbergen van betaalde veranderingen op alle Wikimedia projecten versterken en duidelijk maken.

Maandelijks gebruiken half een miljard mensen Wikipedia als bron van kennis. Wikipedia's editor gemeenschap werkt onvermoeibaar om de nauwkeurigheid en objectiviteit van artikelen te onderhouden, die het identificeren van belangenconflicten en wegnemen van vooroordelen vereist. Editing-voor-betaling kan een bron van zulke belangenconflicten zijn, vooral wanneer de veranderingen commercieel zijn, of door de interesse van een geïnteresseerde klant. De Wikimedia Foundation steunt de Wikipedia gemeenschap inspanningen om de artikelen vrij te maken van commerciële inhoud.

Wat verandert er?

Deze wijziging voegt een nieuwe subsectie toe aan sectie 4, Afzien van bepaalde activiteiten, over "Betaalde bijdragen zonder openbaarmaking". De Board of Trustees van de Wikimedia Foundation heeft een brief uitgegeven waarin de wijziging wordt toegelicht. We hebben ook een FAQ opgesteld waarin wordt uitgelegd hoe de wijziging in specifieke gevallen van toepassing is. We raden u aan om de volledige update, brief en veelgestelde vragen te lezen, maar de belangrijkste punten zijn:

  • Als u vrijwillig veranderingen aanbrengt, verandert er niets. Blijf alstublieft editen! U maakt deel uit van een geweldige gemeenschap van vrijwilligers die bijdragen aan een weergaloze bron van gratis informatie, beschikbaar voor de hele wereld.
  • Als u in dienst bent van een galerie, bibliotheek, archief, museum (GLAM) of soortgelijke instelling die werknemers kan betalen om te goeder trouw bijdragen te leveren in uw vakgebied en niet over uw instelling, bent u ook van harte welkom om te bewerken! De FAQ geeft meer informatie over wanneer u informatie moet verstrekken.
  • Als u wordt betaald om te bewerken, moet u uw betaalde bewerkingen bekendmaken om te voldoen aan de nieuwe gebruiksvoorwaarden. U moet uw partner toevoegen aan uw bewerkingssamenvatting, gebruikerspagina of overlegpagina, om uw perspectief eerlijk te onthullen. U kunt het beste de veelgestelde vragen lezen voor meer informatie.
  • Als u wordt betaald om te bewerken, kunnen er ook andere regels van toepassing zijn dan de Gebruiksvoorwaarden. Specifiek beleid voor individuele Wikimedia-projecten of relevante wetten in uw land (zoals die welke frauduleuze advertenties verbieden), kunnen verdere openbaarmaking vereisen of betaalde belangenbehartiging helemaal verbieden. Details over de juridische kwesties en risico's die gepaard gaan met het niet openbaar maken van betaalde advocacy-bewerkingen zijn te vinden in deze pagina.
  • Individuele Wikimedia-projecten kunnen een alternatief openbaarmakingsbeleid bespreken en implementeren dat geschikt is voor hun specifieke behoeften, zoals uitgebreider wordt uitgelegd bij de veelgestelde vragen.

Waarom brengen we een verandering aan?

Zoals uitgelegd in oktober 2013, zijn wij van mening dat het niet openbaar maken van betaalde belangenbehartiging een black hat-praktijk is die het vertrouwen van de vrijwilligers en lezers van Wikimedia kan bedreigen. We maken ons ernstige zorgen over de manier waarop dergelijke bewerkingen de neutraliteit en betrouwbaarheid van Wikipedia beïnvloeden.

De wijziging van de Gebruiksvoorwaarden zal deze problemen op verschillende manieren aanpakken. Ten eerste zal het bijdragen aan het onderwijzen en uitleggen aan de goedbedoelende redacteuren hoe zij in de geest van de beweging en de missie kunnen blijven schrijven, door eenvoudig te onthullen voor welk organisatie zij werken. Ten tweede zal het de gemeenschap in staat stellen het probleem van betaalde bewerking op een geïnformeerde manier aan te pakken door bewerkingen te helpen identificeren die extra controle moeten krijgen. Ten slotte zal het de gemeenschap en de Foundation een extra hulpmiddel bieden om de bestaande regels inzake belangenconflicten en betaald bewerken toe te passen.

Wat was de verandering?

De Gebruiksvoorwaarden bevatten regels voor hoe bijna een half miljard maandelijkse gebruikers omgaan met Wikipedia en de andere Wikimedia-projecten. De huidige Gebruiksvoorwaarden zijn het resultaat van een uitgebreide samenwerking met de gemeenschap in 2011.

We herzien de voorwaarden regelmatig om er zeker van te zijn dat ze reageren op veranderingen in de wet en op de Wikimedia-projecten. Om tegemoet te komen aan de zorgen van de gemeenschap en het bestuur over betaald bewerken, heeft de Foundation in februari van dit jaar een wijziging van de bestaande gebruiksvoorwaarden voorgesteld. De Gebruiksvoorwaarden verbieden al 'misleidende activiteiten', zoals een verkeerde voorstelling van zaken, imitatie en fraude. Het oorspronkelijke voorstel was bedoeld om ervoor te zorgen dat deze regels worden nageleefd door gebruikers die een directe vergoeding voor hun bewerkingen "ontvangen of verwachten te ontvangen" te verplichten hun werkgever, klant en partner bekend te maken.

In februari en maart heeft de Wikimedia-gemeenschap uitgebreid de kwestie van niet-openbaar gemaakte betaalde bewerkingen besproken, wat resulteerde in 320.000 woorden discussie in verschillende talen en 6,3 miljoen views van het voorstel. In de discussie was er overweldigend meerderheid voorstander van de verandering. Het leverde ook opbouwende kritiek op die hielp bij het verfijnen van het amendement, en bracht ons ertoe onze geplande FAQ te verbeteren om meer context en betere voorbeelden te bieden.

Op de vergadering van de Board of Trustees van de WMF in april hebben de leden van de board de verandering en de resultaten van het openbare overleg beoordeeld. Na de bespreking hebben zij het amendement goedgekeurd. De Wikimedia Foundation zal de effectiviteit van het amendement blijven volgen en open blijven voor wijzigingen indien nodig om het te verbeteren.

En wat nu?

Deze wijziging treedt onmiddellijk in werking. We stellen alle gebruikers op de hoogte met bannerberichten op alle Wikimedia-projecten.

Als u opmerkingen heeft, of verder wilt discussiëren over deze wijziging, neem dan deel aan het gesprek op de Meta overlegpagina voor de Gebruiksvoorwaarden.

Dank aan iedereen die bijgedragen heeft aan de discussie over deze belangrijke kwestie. Uw bezorgdheid heeft de kwestie verhoogd en verduidelijkt op een manier die de oorspronkelijke voorgestelde wijziging heeft verbeterd. Uw input en feedback hebben een sterk, maar wel passend beleid gewaarborgd dat de projecten in het algemeen zal versterken.

Stephen LaPorte, Legal Counsel

Luis Villa, Deputy General Counsel

Geoff Brigham, General Counsel