Jump to content

Wikimedia Blog/Utkast/Prova nya alfaversionen av VisualEditor, nu på 15 språk_

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Outdated translations are marked like this.

Prova nya alfaversionen av VisualEditor, nu på 15 språk

Idag släppte vi en alfa, valfri version av VisualEditor till 14 Wikipedior, vilka efterföljer vårt släpp till engelska Wikipedia i december. VisualEditor låter skribenter skapa och modifiera riktiga artiklar visuellt, med hjälp av ett system där artiklarna de redigerar ser likadana ut som när de läses - som att skriva ett dokument i en ordbehandlare.

Skribenter på femton Wikipedior - arabiska, kinesiska, holländska, engelska, franska, tyska, hebreiska, hindi, italienska, japanska, koreanska, polska, ryska, spanska och svenska - kan nu få ett hum om hur VisualEditor ser ut i "verkligheten", så de kan lämna kommentarer om hur väl det integrerar med deras nuvarande redigeringsprocess. Vi vill också höra tankar om vilka aspekter av utvecklingen vi ska prioritera de kommande månaderna.

Redigeringsverktyget är fortfarande i ett tidigt skede och saknar viktiga funktioner som vi kommer att hantera i kommande månader. Därför är vi främst ute efter feedback från erfarna skribenter; alfaversionen av VisualEditor är inte tillräckligt bra än för att ge nya skribenter en fullständig redigeringsupplevelse. Vi vill inte utlova en bättre redigeringsupplevelse till nya skribenter innan det är redo.

Allt eftersom vi utveckla förbättringar kommer vi att släppa dem varannan vecka till Wikipediorna, vilket låter dig ge oss feedback under utvecklingsarbetet, och berätta för oss var du vill att vi ska jobba på.

Hur kan jag prova på det?

VisualEditor finns nu tillgängligt för alla inloggade konton som ett inställningsval på de femton Wikipedior nämnda ovan. Om du går till din "Inställningar"-skärm och klickar på "Redigering"-sektionen, kommer det att ha en installning som heter "Använd VisualEditor".

VÄl aktiverat, får du för varje artikel du kan redigera en andra flik kallad "VisualEditor" bredvid "Redigera"-fliken. Om du klickar på den får du, efter en liten paus, upp VisualEditor. Här kan du leka lite, redigera och spara riktiga artiklar så du får en känsla för hur det kommer att funka när det är färdigt.

Såhär tidigt it utvecklingsskedet rekommenderar vi att du kollar att dina redigeringar inte gör att artiklar går sönder. Alla redigeringar gjorda med VisualEditor kommer att markeras i en artikels historik med orden "VisualEditor", så du kan se vad som händer.

How can I help?

Det är mycket viktigt att vår mjukvara finns tillgänglig i så många av våra skribenters modersmål som möjligt. Om du talar ett av dessa språk - eller något av de andra 280 språken vi stöder, som till exempel Kymriska, Punjabi, Urdu eller Skotsk gäliska - överväg mycket gärna att hjälpa till med och förbättra våra översättningar!

Vi skulle mycket gärna vilja få feedback om vad vi åstadkommit hittills - om det är problem du upptäckt, något du finner förvirrande, vad du skulle vilja se oss fokusera på, eller vad som helst, hör av dig.

James ForresterProduktchef, VisualEditor och Parsoid

Notes

  • Feedback links should go to an appropriate (new?) page on the target language's wiki (e.g. "Wikipedia:Editor visual/Comentar" for es) which should be created in advance of deployment - name suggestions appreciated!
  • The first paragraph in the "How can I help?" (the call to action re. translations of the interface) should be localised for the given context - the example given is for the UK (top non-15 languages spoken in the UK).