Jump to content

Ετήσιο Σχέδιο του Ιδρύματος Wikimedia/2023-2024

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Foundation Annual Plan/2023-2024 and the translation is 100% complete.

Σύνοψη

Το Ίδρυμα Wikimedia παρέμεινε σε μια μεταβατική περίοδο. Καλωσόρισε τη νέα ηγεσία πέρυσι, συμπεριλαμβανομένης μίας Διευθύνουσας Συμβούλου και Διευθύντριας Προϊόντων και Τεχνολογίας. Επιπλέον, το Ίδρυμα έχει πλοηγηθεί σε συζητήσεις με τις παγκόσμιες κοινότητές μας για μια σειρά από σημαντικά ζητήματα, από έναν μελλοντικό χάρτη που καθορίζει τους ρόλους και τις αρμοδιότητες, έως τον τρόπο με τον οποίο συγκεντρώνουμε κοινούς πόρους μέσω της συγκέντρωσης χρημάτων με banner. Το φετινό Ετήσιο Σχέδιο επιχειρεί να προσφέρει περισσότερη σαφήνεια σε πολυετή στρατηγικά ζητήματα που δεν έχουν γρήγορες επιλύσεις και πιο αναλυτικές πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας του Ιδρύματος. Τα σχόλια από τα πολλά ενδιαφερόμενα μέρη μας είναι ευπρόσδεκτα και εκτιμούμενα.


Διαβάστε παρακάτω για μια περίληψη του Ετήσιου Σχεδίου 2023-2024.

Πού βρισκόμαστε σήμερα

Πέρυσι, αποφασίσαμε να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στο Ίδρυμα Wikimedia στο να αλλάξουμε ριζικά το πως κάναμε το έργο μας. Αυτό περιλάμβανε την οργάνωση της εργασίας μας σε περιφερειακό επίπεδο για να ανταποκριθούμε στις ποικίλες ανάγκες των κοινοτήτων παγκοσμίως, να ανανεώσουμε τις αξίες μας στο Ίδρυμα για να βελτιώσουμε τα δικά μας επίπεδα συνεργασίας. Αυτό μας φέρνει σε καλύτερη θέση να αλλάξουμε τώρα πιο ουσιαστικά ΄τί κάνουμε – ειδικά καθώς ο κόσμος γύρω μας αλλάζει με πιο απροσδόκητους τρόπους και αξιολογούμε πώς να έχουμε περισσότερο συλλογικό αντίκτυπο στους κοινούς στόχους προς τη στρατηγική κατεύθυνση του 2030.

Για άλλη μια φορά, πρέπει πρώτα να εξετάσουμε τον μεταβαλλόμενο κόσμο γύρω μας, τί χρειάζεται από εμάς και πώς πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτόν. Βασίζουμε αυτό το ετήσιο σχέδιο σε πολυετή στρατηγικό σχεδιασμό για να εξετάσουμε μακροπρόθεσμες αλλαγές στα έσοδα, το προϊόν και την τεχνολογία του κινήματος Wikimedia, καθώς και τους ρόλους και τις ευθύνες του. Εξωτερικές τάσεις δείχνουν ότι οι κοινωνικές πλατφόρμες συνεχίζουν να εκτοπίζουν τις παραδοσιακές μηχανές αναζήτησης και ότι η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί ακόμη μεγαλύτερη αναστάτωση στον ψηφιακό κόσμο. Επιπρόσθετα, το νομικό τοπίο στο οποίο βασίζεται το παγκόσμιο μας κίνημα αλλάζει σημαντικά μετά από δεκαετίες σχετικής σταθερότητας. Ως απάντηση σε συνεχείς απειλές όπως η λανθασμένη πληροφόρηση και η παραπληροφόρηση, οι νομοθέτες προσπαθούν να ρυθμίσουν τις διαδικτυακές πλατφόρμες με τρόπους που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την αποστολή μας. Αυτές οι απειλές και η αυξανόμενη πόλωση δημιουργούν νέους κινδύνους για τη φήμη σχετικά με τα εγχειρήματα και το έργο μας. Τέλος, η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία επιταχύνει την ανάγκη να αξιολογήσουμε την τροχιά των ροών εσόδων μας και να κάνουμε επενδύσεις τώρα που μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη των πόρων για τη χρηματοδότηση του συλλογικού έργου και των φιλοδοξιών μας.

Η προσέγγισή μας για το μέλλον

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, το Ίδρυμα Wikimedia εδραιώνει το ετήσιο σχέδιό του στη στρατηγική του κινήματος για την προώθηση της ισοτιμίας. Πρόθεσή μας είναι να συνδέσουμε το έργο του Ιδρύματος ακόμη πιο βαθιά με τις Συστάσεις για τη Στρατηγική του Κινήματος, προκειμένου να σημειώσουμε ακόμη βαθύτερη πρόοδο προς τη Στρατηγική Κατεύθυνση για το 2030. Παραμένουμε ωθούμενοι να το κάνουμε αυτό μέσω συνεργατικού σχεδιασμού με άλλους στο κίνημα που εφαρμόζουν επίσης τις συστάσεις. Αυτό γίνεται πιο δραστικό για την εμβάθυνση της περιφερειακής μας εστίασης ώστε η υποστήριξη του Ιδρύματος να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες διαφόρων κοινοτήτων σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Επιπλέον, ο επερχόμενος Χάρτης του Κινήματος αναμένεται να παρέχει περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τους ρόλους, τις ευθύνες, πιθανώς μέσω νέων δομών συνεργασίας όπως οι κόμβοι και ένα Παγκόσμιο Συμβούλιο. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με τη διαδικασία του χάρτη για να προωθήσουμε την ισοτιμία στη λήψη αποφάσεων για το κίνημά μας.

Προσέγγιση του ετήσιου προγραμματισμού:

  • Λήψη εξωτερικής προοπτική. Εκκίνηση με: τι συμβαίνει στον κόσμο γύρω μας. Ματιά προς τα έξω. Προσδιορισμός των βασικών Εξωτερικών Τάσεων που επηρεάζουν το έργο μας.
  • Εστίαση σε Προϊόν + Τεχνολογία. Επικέντρωση στην υποστήριξη σε κοινότητες και εθελοντές μέσω του μοναδικού μας ρόλου στην παροχή προϊόντων και τεχνολογίας στην απαραίτητη κλίμακα.
  • Περιφερειακή προσέγγιση. Συνεχίζουμε να ακολουθούμε μια πιο περιφερειακή προσέγγιση για την υποστήριξη των παγκόσμιων κοινοτήτων.

Φέτος, το Ίδρυμα αναπροσαρμόζει το σχέδιό του σχετικά με τα Προϊόντα και Τεχνολογία, τονίζοντας τον μοναδικό μας ρόλο ως πλατφόρμα για ανθρώπους και κοινότητες που συνεργάζονται σε μαζική κλίμακα. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της προσπάθειας, που ονομάζεται «Εμπειρίες Wiki», αναγνωρίζει ότι οι εθελοντές βρίσκονται στο επίκεντρο της διαδικασίας της Wikimedian δημιουργίας νοημάτων και δημιουργίας γνώσης. Ως εκ τούτου, φέτος, δίνουμε προτεραιότητα σε υφιστάμενους συντάκτες (συμπεριλαμβανομένων εκείνων με εκτεταμένα δικαιώματα, όπως διαχειριστές, επίτροπους, περιπόλους και συντονιστές όλων των ειδών, γνωστοί και ως λειτουργοί) έναντι των νεοφερμένων, για να διασφαλίσουν ότι έχουν τα κατάλληλα εργαλεία για την κρίσιμη δουλειά που κάνουν καθημερινά για την επέκταση και τη βελτίωση του ποιοτικού περιεχομένου, καθώς και διαχείριση κοινοτικών διαδικασιών. Η αποτελεσματική διαχείριση της πλατφόρμας απαιτεί επίσης από το Ίδρυμα να αντιμετωπίσει μεγάλης κλίμακας ανάγκες υποδομής και δεδομένων που μπορεί να εκτείνονται πέρα ​​από τις συγκεκριμένες Εμπειρίες Wiki των έργων. Αυτό το έργο περιγράφεται παρακάτω ως «Υπηρεσίες Σημάτων και Δεδομένων». Και τέλος, σε μια κατηγορία που ονομάζεται «Μελλοντικό Κοινό», πρέπει να επιταχύνουμε τις καινοτομίες που προσελκύουν διαφορετικά είδη κοινού ως συντάκτες και συντελεστές.

Ανταλλάγματα και επιλογές

Το οικονομικό μοντέλο στο οποίο έχει στηριχθεί το κίνημα Wikimedia για το μεγαλύτερο μέρος της ιστορικής ανάπτυξής του (συγκέντρωση χρημάτων με banner) αγγίζει κάποια όρια. Νέες ροές χρηματοδότησης για να το συμπληρώσουν – συμπεριλαμβανομένου του Wikimedia Enterprise και του Wikimedia Endowment – ​​θα χρειαστούν χρόνο για να αναπτυχθούν. Είναι απίθανο να χρηματοδοτήσουν τα ίδια επίπεδα ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, όπως είδαμε στη συγκέντρωση κεφαλαίων με banner την τελευταία δεκαετία, ειδικά δεδομένης μιας αβέβαιης παγκόσμιας οικονομικής προοπτικής.

Ως απάντηση σε αυτές τις τάσεις, το Ίδρυμα επιβράδυνε την ανάπτυξη πέρυσι σε σύγκριση με τα προηγούμενα τρία χρόνια. Πλέον, πραγματοποιούμε περικοπές εσωτερικού προϋπολογισμού που αφορούν τόσο δαπάνες μη προσωπικού όσο και δαπάνες προσωπικού για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε μια πιο βιώσιμη τροχιά στις δαπάνες για τα επόμενα χρόνια. Παρά αυτές τις πιέσεις στον προϋπολογισμό, θα αυξήσουμε τη συνολική χρηματοδότηση στους εταίρους του κινήματος, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης των επιχορηγήσεων για: να ληφθεί υπόψη το παγκόσμιο πληθωριστικό κόστος, να υποστηριχθούν οι νεοφερμένοι στο κίνημα και να αυξηθεί η χρηματοδότηση για συνέδρια και εκδηλώσεις κινήματος. Αυτό το σχέδιο περιλαμβάνει περισσότερη χρηματοδότηση σε όλες τις περιφέρειες, ενώ δίνει προτεραιότητα σε αναλογικά μεγαλύτερη ανάπτυξη σε υποεκπροσωπούμενες περιφέρειες. Για να καταστεί δυνατή αυτή η ανάπτυξη για τις θυγατρικές και τους νεοεισερχόμενους, ορισμένα προγράμματα επιχορήγησης (όπως τα ταμεία Έρευνας και Συμμαχιών) θα πρέπει να είναι μικρότερα. Επιπλέον, καθώς αξιολογούμε τις βασικές δυνατότητες του Ιδρύματος, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν δραστηριότητες όπου άλλοι στο κίνημα μπορεί να είναι σε καλύτερη θέση για να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο και διερευνούμε ρεαλιστικούς τρόπους για να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση το επόμενο έτος.

Για να είναι πιο διαφανές και δικαιολογημένο, αυτό το ετήσιο σχέδιο περιλαμβάνει λεπτομερείς οικονομικές πληροφορίες, ιδίως σχετικά με τη δομή του προϋπολογισμού του Ιδρύματος, καθώς και τον τρόπο οργάνωσης των τμημάτων του Ιδρύματος, καθώς και παγκόσμιες κατευθυντήριες γραμμές και αρχές αποζημίωσης.

Στόχοι

Το Ίδρυμα Wikimedia έχει τέσσερις κύριους στόχους το 2023−2024. Έχουν σχεδιαστεί για να ευθυγραμμίζονται με τη Στρατηγικής Κατεύθυνσης και τις Συστάσεις Στρατηγικής Κινήματος του κινήματος Wikimedia και συνεχίζουν μεγάλο μέρος του έργου που προσδιορίστηκε στο σχέδιο του περασμένου έτους. Αυτοί είναι:

Σε αυτή την αποστολή μαζί

Στις ενότητες που ακολουθούν, θα βρείτε πιο συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το έργο διαφόρων ομάδων του Ιδρύματος για την υποστήριξη αυτών των τεσσάρων στόχων. Μετά από ένα σύντομο ιστορικό του σχεδιασμού στο Ίδρυμα, κοιτάμε προς τα έξω τι αλλάζει γύρω μας – και ρωτάμε τι σημαίνει αυτό για το Wikimedia και τις προτεραιότητες του Ιδρύματος. Τι άλλο πρέπει να εξετάσουμε; Οδεύουμε συλλογικά προς μια κατεύθυνση που μας φέρνει πιο κοντά στο όραμα του κινήματος για το 2030; Τι χρειάζεται ο κόσμος από εμάς τώρα;

Ανανεώνοντας τις αξίες του Ιδρύματος Wikimedia, το προσωπικό μας έχει υποστηρίξει την αρχή να είμαστε μαζί σε αυτήν την αποστολή. Ελπίζουμε το περιεχόμενο που ακολουθεί να σας παρέχει μια βαθύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το έργο που επιτελείται από το Ίδρυμα προσπαθεί να εκπληρώσει αυτήν την υπόσχεση για όλους μας.