Jump to content

Odbor poverenika Fondacije Vikimedija/Poziv za prikupljanje povratnih informacija: Izbori za Odbor poverenika

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Outdated translations are marked like this.

Problem koji treba rešiti

Tokom proteklih deset godina, Fondacija Vikimedija i Pokret su porasli dok je odbor po svojoj strukturi i procesu uglavnom ostao isti. Pregled upravljanja u 2019. godini, navodi kapacitet, učinak i nedostatak predstavljanja raznolikosti pokreta kao razloge za zabrinutost.

Tokom 2021, neki od ovih problema su razmatrani tokom Poziva za prikupljanje povratnih informacija: mesta u Odboru rezervisana za zajednicu. Izbori za Odbor poverenika 2021. uključili su ažurirane prakse kako bi se počelo sa rešavanjem gore navedenih problema. Dodata su još dva mesta da bi se zadovoljile potrebe Odbora za kapacitetom. Kako bi se unapredile mogućnosti za predstavljanje raznolikosti pokreta, korišćeno je pojedinačno prenosivo glasanje. Poverenici su predstavili svoje veštine i zamolili kandidate da predstave svoje kako bi birači mogli da budu adekvatno informisani. Širokim i višejezičnim delovanjem traženi su kandidati i glasači u mnogim zajednicama i kroz mnoge kanale komunikacije.

Nadamo se da ćemo tokom ovog Poziva za prikupljanje povratnih informacija u 2022. godini identifikovati dodatna rešenja kako bi raznolikost pokreta bila na odgovarajući način izražena u odboru. Pored toga, želimo da iskoristimo ovu priliku da od zajednice dobijemo informacije o interakciji sa kandidatima tokom izbornog procesa.

Struktura Poziva

Sa ovim Pozivom za prikupljanje povratnih informacija, koristimo drugačiji pristup koji integriše povratne informacije iz zajednice prikupljene tokom izbornog procesa 2021. Umesto iznošenja predloga, ovaj Poziv je usmeren na ključna pitanja. Namera je da se podstakne razgovor u zajednici i razvoj predloga kroz saradnju.

Hvala vam što ste odvojili vreme da učestvujete u ovom Pozivu za prikupljanje povratnih informacija i što pomažete da se formira raznolikiji i efikasniji Odbor poverenika.

Ključna pitanja

  1. Koji je najbolji način da se osigura raznovrsnija zastupljenost među izabranim kandidatima?
  1. Kakva su očekivanja od kandidata tokom izbora?
  1. Kako podružnice treba da učestvuju na izborima?

Razgovor o ključnim pitanjima

Kako učestvovati

Osoblje tima za Strategiju i upravljanje pokretom je u mogućnosti da podrži razgovore na mnogim jezicima. Razgovori su dobrodošli na bilo kom jeziku, iako ćemo možda morati da se oslonimo na dobrovoljne prevodioce da nam pomognu da rezimiramo komentare na jezicima koji nisu zastupljeni među našim osobljem. Poveznice ka razgovorima na različitim jezicima možete naći u tabeli na stranici o ključnim pitanjima za diskusiju. Razgovor možete pronaći i na Telegram Board grupi za izbore. Kontaktirajte facilitatora u svom regionu da biste isplanirali razgovor u zajednici ili pružili povratne informacije.

Vremenski okvir

  • 23 decembar: Objava Poziva za prikupljanje povratnih informacija
  • 10. januar: Otvaranje Poziva za povratnim informacijama
  • 16. februar: Zatvaranje Poziva za povratnim informacijama
  • 26. februar: Objavljivanje konačnog izveštaja o Pozivu za povratnim informacijama

Svake nedelje, tim za Strategiju i upravljanje pokretom će objavljivati nedeljni izveštaj koji će obuhvatati diskusiju i povratne informacije prikupljene tokom prethodne nedelje.

Korisne informacije

Odbor poverenika je upravljačko telo Fondacije Vikimedija, organizacije koja broji više od 450 zaposlenih, koja podržava međunarodni pokret sastavljen od stotina projekata, zajednica i podružnica. Jedina uloga odbora je da nadgleda upravljanje Fondacijom Vikimedija. Ovo uključuje:

  • Učestvovanje u upostavljanju dugoročne strategije Fondacije Vikimedija.
  • Praćenje aktivnosti i finansija kako bi se osiguralo da su finansije zdrave, usklađene sa misijom i u skladu sa zakonskim obavezama.
  • Zapošljavanje, upravljanje, savetovanje i određivanje naknade za generalnog direktora Fondacije Vikimedija.

Više informacija o ovoj temi možete naći u Priručniku Odbora.

Takođe pogledajte