Избори на Фондация Уикимедия/2017/Съвет на настоятелите/Кандидати

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Foundation elections/2017/Board of Trustees/Candidates and the translation is 100% complete.
Info Изборите приключиха на 11 юни 2017. Гласове повече няма да се приемат.
Резултатите бяха обявени на или преди 19 юни 2017. Моля, помислете за оставяне на отзиви по отношение на изборите през 2017 г. на направената след изборите страница.

Тази страница съдържа кандидатите за изборите за Съвет на Фондация Уикимедия 2017. Членове на Изборния комитет на Фондация Уикимедия 2017 или служители на Фондация Уикимедия ще проверят уики базираните изисквания към кандидатите. Служители на Фондация Уикимедия ще проверят идентификацията и по-късно ще потвърдят изискванията към кандидатите. Проверките на уики базираните изисквания и идентификация ще бъдат дадени на тази страница. Офлайн изискванията към кандидатите ще бъдат проверени на по-късен етап.

Изявления, представени от кандидати, които не отговарят на условията за участие в тези избори, ще бъдат архивирани на отделна подстраница.

Изявленията на всички кандидати, които се оттеглят, ще бъдат архивирани тук.

Трите лица, избрани от общността, ще се присъединят към тези членове на Съвета на настоятелите:

Име Езици Местоживеене
Kelly Battles en-N САЩ
Christophe Henner (Schiste) fr-N, en-4 Франция
Nataliia Tymkiv (NTymkiv (WMF)) uk-N, en-4, ru-4 Украйна
Jimmy Wales (Jimbo Wales) en-N Англия
Alice Wiegand (Lyzzy) de-N, en-2 Германия

Chris Keating (The Land)

The Land (talk meta edits global user summary CA  AE)

Резюме
Крис Кийтинг
 • Лична информация:
  • Имe, фамилия: Chris Keating
  • Възраст: 36
  • Местоживеене: Лондон
  • Използвани езици: en-n, fr-1
 • Редакторски профил:
  • Участва в проектите на Уикимедия от: април 2004 г.
  • Активно участва в проектите: meta.wikimedia, en.wikipedia
Предизборна платформа Ще използвам това, което научих, когато бях председател на Уикимедия Великобритания, да запазя Фондация Уикимедия фокусирана върху мисията и общностите си и да гарантирам, че Съветът е отворен, изслушващ и ефективен.

Уикимеанското движение се отнася на първо място за общностите. Ние никога не трябва да попадаме в капана на мисленето, че Фондация Уикимедия се отнася само за техническата част.

Онлайн уики работа Аз съм част от уикимедианското движение в продължение на повече от 13 години. Видях как се превърнахме от една луда идея в забележителна, жизнена реалност, по същото време когато останалата част от Интернет се напълни с gif файлове на котки, примамки за кликания и фалшиви новини. Също така видях как, когато Съвета на Фондация Уикимедия работи добре, тя помага на служителите, свързаните организации и общности да обединят усилията си за постигането на общи цели - и проблемите, които причинява, когато това не е така.

Започнах да редактирам в Уикипедия през 2004 г. и станах администратор в Уикипедия на английски език през 2006 г. От 2007 г. в продължение на няколко години поставих основния си акцент върху подобряването на статии в Уикипедия на английски език за линейни кораби, в резултат на което четири от тях станаха Избрани статии и имаха около 160 000 посещения на месец.

Писал съм есета в Мета за това как ФУ трябва да се справя с разговорите с общността и за това как трябва да мислим за измерването на въздействието. Ако бъда избран за член на Съвета на настоятелите, ще направя всичко възможно да изпълня собствения си съвет.

Как продължаваме да изграждаме общностите си и как насърчаваме разнообразното и високо качество на съдържанието са най-належащите въпроси, с които трябва да се справим по време на процеса за стратегията.

Офлайн уики работа Имам досие от направени положителни промени в организации на Уикимедия, които останаха и след края на мандата ми. Присъединих се към Управителния съвет на Уикимедия Великобритания през 2011 г. През 2012 г. станах председател, за да реша някои сериозни проблеми във връзка с управлението, пред които бяхме изправени в момента. Това означаваше работа с Фондация Уикимедия за преразглеждане на управлението на Уикимедия Великобритания, прилагане на промените и преминаване към разработване на стратегията ни и въздействието й.

Преминах през голяма част от трудните ситуации, които могат да се случат на член от съвета, като ръководене на прехода на Изпълнителен директор или справяне със сериозни разногласия в съвета и тяхното преодоляване.

Ръководих развитието на обучение за членовете на съвета на Уикимедия. Изработих първите два международни обучителни семинара за съвета, и помогнах да оформим конференция на Уикимедия за подобряване на управлението и програмите на филиалите.

Също така съм участвал в редица GLAM и образователни проекти, създаването на партньорства с институции като JISC и ръководене на редакторски маратони по теми, вариращи от Първата световна война до феминисткото кино.

Извън Уикимедия съм работил за набирането на средства за редица организации с нестопанска цел, и работил изключително като доброволец за либерално-демократическата партия на Великобритания. Намирам тази гледна точка за ценна в мисленето за уикимедианското движение.

Проверка Проверка, извършена от Изборен комитет или служители на Фондация Уикимедия.
Критерии за допустимост: Проверено
Проверено от: KTC (talk) 18:33, 9 April 2017 (UTC)[reply]
Идентификация: Проверено
Проверено от: Jalexander--WMF 05:36, 13 April 2017 (UTC)[reply]

Milos Rancic (millosh)

millosh (talk meta edits global user summary CA  AE)

Резюме
Следващия път ще добавя някъде червено (вежди?), за да бъда напълно RGB.
 • Лична информация:
  • Имe, фамилия: Milos Rancic
  • Възраст: 43
  • Местоживеене: Белград, Сърбия
  • Използвани езици: sr (hr, bs, sh), en-3; (reading skills) ru-3, mk-2, sl-2, bg-2, uk-2, be-2; (wouldn't die of hunger and thirst): pl, cz, sk, it, de, pt, es, ca, nl, da, sv, nb; (would have limited diet): cy, el, fr, ga, gug, he, hu, sw, tr, vi
 • Редакторски профил:
  • Участва в проектите на Уикимедия от: декември 2003 г.
  • Активно участва в проектите: Мета (исторически: Всички проекти на Уикиречник на сръбски и сърбохърватски език; повечето от проектите на английски език, особено Уикиновини и Уикипедия)
Предизборна платформа Следващото голямо нещо за движението ни трябва да бъде демократизацията, интеграцията на неорганизираните редактори и солидарността в рамките на движението.

Ако изберете мен, освен че ми давате отговорности на член на Съвета, Вие ми давате и символичната власт не само за повдигане на тези въпроси, но също така и работа върху тях.

Онлайн уики работа Член съм на Езиковия комитет от 2008 г. насам, като отговарям за подпомагането на малките общности да създават проекти на Уикимедия на техните собствени езици.

Като (бивш) стюард, съм решил успешно редица трудни въпроси в различни уикита, давайки на тези проекти шанс да се развиват и да станат важна част от собствените си общности.

В някои отношения, моите уики приноси са структурни, включително активно участие в създаването на правила за заявки за нови езикови раздели и политиката за закриване на проекти, по въвеждането на глобални администратори и т.н.

През 2004 г. инициирах създаването на сръбската уикипедианска общност. През следващите няколко години работих по изграждането на общността около всички останали проекти на Уикимедия на сръбски език. Бях администратор и бюрократ в по-голямата част от проектите на сръбски (както и проверяващ в Уикипедия). Значително съм допринесъл за Уикиновини на сръбски и Уикиречник на сръбски и сърбохърватски, и в по-малка степен в много други проекти, включително Уикипедия и Уикиновини на английски език.

Офлайн уики работа Аз бях един от основателите на Уикимедия Сърбия, петото сдружение на Уикимедия през 2005 г., първия му президент и бивш член на Управителния му съвет. Наред със създаването на организацията, моят най-значителен принос за Уикимедия Сърбия е работата по поставянето й на професионална основа и върху основаването на офиса й между 2009 и 2012 г.

В различни роли в рамките на Уикимедия Сърбия, аз организирах пре-Уикимедия конференция през 2006 г., както и няколко регионални конференции, които в крайна сметка доведоха до Уикимедия Централна и Източна Европа.

Последният ми принос към уикимедианското движение беше като катализатор и инициатор на AfroCROWD - проект, който се стреми да включи чернокожите американци в уикимедианското движение. Свързах се с Алис, защото зная, че тя е била американска активистка за отворено съдържание, ангажирана силно с работа с различни етнолингвистични групи американци от африкански произход и я обучих по отношение на мултикултурните разлики на редактирането и съдържанието на Уикипедия.

Аз лично допринасям структурно към някои части на нашето движение, давайки сървъри и поддръжка за тях за уебсайтовете на Уикимедия Сърбия и AfroCROWD чрез моята малка фирма.

Бил съм член на комитетите за присъединяване, проучвания и номинации.

Проверка Проверка, извършена от Изборен комитет или служители на Фондация Уикимедия.
Критерии за допустимост: Проверено
Проверено от: Joe Sutherland (Wikimedia Foundation) (talk) 05:08, 11 April 2017 (UTC)[reply]
Идентификация: Проверено
Проверено от: Jalexander--WMF 23:45, 17 April 2017 (UTC)[reply]

Dariusz Jemielniak (pundit)

pundit (talk meta edits global user summary CA  AE)

Резюме
Дариуш Йемелняк ("pundit") на Уикимания в Мексико през 2015 г.
(снимка: Виктор Григас)
 • Лична информация:
  • Имe, фамилия: Dariusz Jemielniak
  • Възраст: 42
  • Местоживеене: Warsaw (Poland) / Cambridge, MA (USA)
  • Използвани езици: pl-N, en-4, ru-1.5, de-1, ja-0.1
 • Редакторски профил:
  • Участва в проектите на Уикимедия от: 2006 г.
  • Активно участва в проектите: pl-wiki, meta, en-wiki, commons
Предизборна платформа Ролите на стюард, проверяващ, администратор, председател на Комитета за разпределение на средства, член на Управителния съвет ме научиха, че имаме нужда от членове на съвета, които общуват с общността, които са конструктивни; но могат да се изказват; имат опит; търсят консенсус в движението; привнасят голям опит. Аз всъщност съм доказал тези неща, така че моля за преизбиране
Онлайн уики работа Опит от роли на стюард/проверяващ/администратор/бюрократ/омбудсман/председател на КРС. Редактирането ми пострада сериозно по време на първия ми мандат като член на Съвета (единствения избран от общността, който все още стои), но придобих опита, необходим за дейността. Моите първоначални планове за работата на Съвета и как всъщност те протекоха, са тук. Извърших много друга работа (HR, избор на Изпълнителен директор, управление). Уикичертите които имам и които са нужни на Съвета:
 • Аз сътруднича (доказал съм, че другите членове на Съвета могат да работят с мен),
 • Аз съм в състояние да застана зад нещо (устоявам на натиска и груповото мислене и издигам глас: гласувах с "не", когато всички останали гласуваха с "да" - имаме нужда от такива членове на Съвета, за да избегнем катастрофи като Суперзащита, който спомогнах да премахнем, или миналогодишната лидерска криза. Това е решаваща (и рядка) черта на характера: да бъдем в състояние да изразяваме притесненията си, когато другите мълчат или те обезсърчават.
 • Вярвам в комуникацията с общността (направил съм всичко по силите си по време на кризата през 2015/2016 г., понякога против другарските съвети и натиск, аз съвместно оглавих инициатива за добавяне на прозрачност към задълженията на Съвета и повече откритост, и т.н.)

Двете години в Съвета бяха бързо научен опит в трудни времена. След като го имам, аз съм в добра позиция да го надградя и да избягвам новобрански грешки (които със сигурност правя също, дори и да ми е прошарена косата). Сега искам да помогна на движението ни да стане по-демократично; по-приятелски настроено, външно и вътрешно; и да помогне да си върнем стратегическата насоченост, така че Уикимедия никога да не стане неуместна.

Офлайн уики работа Аз съм редовен професор по мениджмънт (един от най-младите в тази област в Полша) в NeRDS и асоцииран преподавател в центъра Бъркман-Клайн за интернет и общество в Харвард. Написах първата етнография на Уикипедия (Общо знание? в Stanford University Press - тя спечели 2015 наградата "Дороти Лий", наред с други), и съм публикувал научни статии за Уикипедия, както и редакционни коментари в списания (Slate, The Daily Dot, The Chronicle of Higher Education и др.). Провеждал съм насрочени срещи в Корнел, Харвард, Бъркли, MIT. Други мои текущи изследователски проекти включват FOSS организационно управление (проекти OpenHub) и онлайн изграждане на общности в alterscience и DIY-научни движения. Добре разбирам как добронамерените движения, включващи участие могат да са плъзнат към организационно напрежение и бюрокрация, и се надявам да бъда в състояние да го избягна. Повече за миналата ми дайност може да прочетете в уики.

Имам опит от друг Съвет на организация с подобен бюджет и размер: Научния център Коперник. Бях съветван професионално за стратегията. Също така съм разработил и продал 3 интернет стартиращи компании (но не, аз не съм тип "Силиконовата долина", дори не се доближавам).

Моят опит от израсването в режим с цензура и скромните ~ 30 USD на месец ми помагат да разбера света извън Западния балон. През последните 4 години съм бил член на почетния комитет на полския парад. Като хоби практикувам Крав мага (и съм израелски лицензиран инструктор), но никога не съм удрял човек извън тренировките, и наистина рядко се ядосвам - това вероятно се дължи на наистина висок праг на стрес.

Проверка Проверка, извършена от Изборен комитет или служители на Фондация Уикимедия.
Критерии за допустимост: Проверено
Проверено от: Joe Sutherland (Wikimedia Foundation) (talk) 16:53, 11 April 2017 (UTC)[reply]
Идентификация: Проверено
Проверено от: Jalexander--WMF 05:51, 13 April 2017 (UTC)[reply]

James Heilman (Doc James)

Doc James (talk meta edits global user summary CA  AE)

Резюме
На Уикимания в Мексико през 2015 г. (снимка: Виктор Григас)
 • Лична информация:
  • Имe, фамилия: James Heilman
  • Възраст: 37
  • Местоживеене: Британска Колумбия, Канада
  • Използвани езици: английски, френски
 • Редакторски профил:
  • Участва в проектите на Уикимедия от: 2007/2008
  • Активно участва в проектите: Предимно Уикипедия на английски език, Общомедия, Уикиверситет и Мета, но и други, като част от усилията по медицински преводи
Предизборна платформа За да постигнем целта си за открито познание, ние трябва да работим заедно като равни, да определяме целите си заедно и да запазваме независимостта си. Съветът се нуждае от членове, които разбират общностите ни. След повече от 10 години и 210 000 редакции в 110 различни проекта, аз срещам тази нужда.
Онлайн уики работа Нашите редакторски общности са уникални и това как функционират често не е добре разбирано. Това разбиране наистина може да само да се постигне чрез активно и последователно участие в продължение на дълги години. Като активен редактор, имам отлично разбиране на нашите основни ценности и система на функциониране. Администратор съм в Уикипедия на английски език от 2010 г. насам.

Докато онлайн дейността ми е предимно фокусирана върху развитието на медицинско съдържание, аз също така съм се ангажирал с помощ в изграждането на инструмент за откриване на копиране и поставяне, известен като Копипатрул; работил съм по въпроси, свързани с неразкрити платени редакции; говорил съм в полза на правото ни да хостваме открито лицензирано съдържание; и съм помогнал да съберем и внесем Уикипътешественик като сроден сайт.

През 2011 г. започнах проекта за медицински преводи, първоначално в сътрудничество с Преводачи без граници, към които по-късно се присъединиха Rubric и Уикимедия Тайван, наред с други. Тези усилия доведоха до превода на повече от 5 милиона думи с дейност на повече от 100 езика.

Офлайн уики работа Днес Фондация Уикимедия е в много по-добра позиция, отколкото когато бях избран за член на съвета през 2015 г. Това е отчасти резултат от моите усилия за поддържане на ценностите ни за прозрачност и вземане на демократични решения. Успехите включват връшането на суперзащитата и замяната на Изпълнителния ни директор с такъв, който е по-добър избор за движението ни.

Други усилия в движението включват това, че съм един от основателите на Уикимедия Канада (WMCA) през 2010 г. и уики проекта Медицинска фондация (WPMEDF) през 2012 г. В момента съм в Управителния съвет на WMCA и председател на WPMEDF.

В сътрудничество с Уикимедия Швейцария помогнах за развитието на офлайн медицински приложения. В момента имаме версии на 10 езика с повече от 150 000 изтегляния, от които ~ 80% са от страни с ниски и средни доходи. Тези приложения достигат население, до което нашето онлайн съдържание често трудно достига. След работа със служители на Фондацията, основното приложение за Android скоро ще има подобрени офлайн възможности.

Проучвах и публикувах за Уикипедия в специализирани списания, както и говорих за важността на това, което правим. Това включваше разговори на академични конференции, разговори с журналисти и изнасяне на лекции пред студенти. Участвал съм в сътрудничества с редица организации с подобни възгледи, включително академични издания, Световната здравна организация и Калифорнийския университет в Сан Франциско.

Проверка Проверка, извършена от Изборен комитет или служители на Фондация Уикимедия.
Критерии за допустимост: Проверено
Проверено от: Matanya (talk) 21:08, 19 April 2017 (UTC)[reply]
Идентификация: Проверено
Проверено от: Jalexander--WMF 23:45, 17 April 2017 (UTC)[reply]

Abbad Diraneyya (عباد ديرانية)

عباد ديرانية (talk meta edits global user summary CA  AE)

Резюме
Абад на поход сред спиращите дъха хълмове на биосферен резерват Дейна.
 • Лична информация:
  • Имe, фамилия: Abbad Diraneyya
  • Възраст: 20
  • Местоживеене: Аман, Йордания
  • Използвани езици: арабски (роден), английски (напълно свободно), немски и френски (ограничено владеене)
 • Редакторски профил:
  • Участва в проектите на Уикимедия от: 2009
  • Активно участва в проектите: Уикипедия на арабски (основно), Уикипедия на английски и Общомедия (от време на време)
Предизборна платформа Това, което предлагам, е просто набор от богат уикимедиански опит и, надявам се, една нова перспектива, която идва от сравнително по-слабо представен регион на света. Както всеки друг отдаден уикимедианец, нося много идеи и надежди за бъдещето ни, за което имам желанието да говоря, но по-скоро не твърдя, че ще ги използвам, за да променя всичко в движението ни към по-добро. Ако евентуално бъда избран, ще бъда просто още един член на Съвета, изпълняващ своите задачи и с благодарност отвръщащ на тази голяма общност.
Онлайн уики работа Направих първата си редакция в статия на Уикипедия преди повече от десет години, когато бях малко дете в училище, което бе твърде разочаровано от това колко до малко и бедни ресурси има достъп на собствения си език. Оттогава Уикипедия ме изгради, образова ме и ми помогна да порасна и да разбера света много по-добре; тя ме научи как да бъде субективен, да уважвам и да бъда безпристрастен, доколкото е възможно, буквално във всяко нещо.

Моята работа се фокусира върху редактирането на съдържание и създаване на дълги, широко проучени статии. Досега съм допринесъл с над хиляда статии в арабската Уикипедия, близо 60 от които са били номинирани за добри или избрани. Имам различни приноси в сродните уикипроекти Wikprojects, като съм помогнал в създаването на Уикиверситет на арабски и създаването на голямо количество съдържание за Уикикниги и Уикиновини. По-рано тази година, завърших успешно и по електронен път публикувах първата си книга, Hikayat Wikipedia (The Story of Wikipedia), която бе разгледана и изтеглена от няколко хиляди души. Също така извършвам много логистична дейност. Бях онлайн посланик на програмата за образование на Уикипедия (Египет), координатор на Уикипедия библиотека (на арабски език) и OTRS член в различни периоди от време. През 2017 г. помогнах за улесняването на дискусията за стратегията сред арабската общност като стратегически координатор.

Офлайн уики работа Аз съм един от основателите на Уикимедия Левант, един от най-ранните уикимедиански филиали в арабскоговорящия регион. Преди да го направим, участвах като един от първите няколко посланици на Програмата за образование на Уикипедия в Йордания, и помогнах при въвеждането на Уики обича Паметниците в Йордания и Сирия, като предизвикателство към войната през 2013 г. и 2014 г. След стартирането на Уикимедия Левант, служил като заместник-директор на УикиАрабия, регионална конференция с участници от около двадесет страни, която се проведе в Аман през март 2016 г. Също така имах голямото удоволствие да присъствам на Уикимания в Хонконг и Лондон в допълнение към няколко други международни уикисъбития. В момента, аз активно обучавам и подпомагам студенти от университета ми да допринасят с нови статии в Уикипедия.
Проверка Проверка, извършена от Изборен комитет или служители на Фондация Уикимедия.
Критерии за допустимост: Проверено
Проверено от: Ruslik (talk) 08:26, 15 April 2017 (UTC)[reply]
Идентификация: Проверено
Проверено от: Jalexander--WMF 00:54, 20 April 2017 (UTC)[reply]

María Sefidari (Raystorm)

Raystorm (talk meta edits global user summary CA  AE)

Резюме
Мария Сефидари.
 • Лична информация:
  • Имe, фамилия: María Sefidari
  • Възраст: 34
  • Местоживеене: Мадрид, Испания
  • Използвани езици: испански (роден), английски (напълно свободно), френски (средно), италиански (разбирам), каталонски (разбирам), Python (уча!), португалски (разбирам)
 • Редакторски профил:
  • Участва в проектите на Уикимедия от: 5 март 2006 г.
  • Активно участва в проектите: Уикипедия на испански език (администратор и бюрократ) основно, също така епизодично Уикипедия на английски (rollbacker), Общомедия и Уикиданни.
Предизборна платформа Здравейте! Посветих времето си като заместник-председател на връшането на Фондация Уикимедия обратно на пътя, който дава възможност на нашата общност да допринася свободно знание за света. Като дългогодишен уикимедианец зная, че работата ни не е приключила - и се стремя да продължа да поставям своя опит, желание и умения в услуга на движението ни.
Онлайн уики работа Аз съм дългогодишен уикимедианец, най-вече създател на съдържание. Редактирам повече от 11 години като започнах в английската Уикипедия (когато написах избрана статия) и след това се преместих в испанската Уикипедия, където съм допринесла значително за 14 избрани статии и съм администратор и бюрократ от 2007 г. насам.

Също така допринасям в Общомедия и Уикиданни. В момента работя по предизвикателството #100уикидни - дотук добре. Притежавам активния архивиращ бот RaystormBot.

Била съм част от множество инициативи по проектите - основах успешния испански ЛГБТ проект и координирах и организирах няколко състезания за редактиране, като например ООН жените и Уикипедия, ибероамерикански жени и BBC 100 жени. Моят ангажимент е да помогна на по-слабо представените гласове да присъстват в нашите проекти и да бъдат зачитани в Съвета, и ежедневно работя за това.

Офлайн уики работа Аз съм заместник-председател на Управителния съвет на Фондация Уикимедия. Аз се присъединих към него в може би най-ниската му точка в началото на миналата година, и работих с другите настоятели за подобряване на ситуацията. Оттогава, ние назначихме нов Изпълнителен директор, -11-13 # инициирахме процеса на стратегия за движението, работим за увеличаване на прозрачността, направехме борбата със заплахите наш приоритет и одобрихме резолюция за въздействието върху околната среда.

Съветът е в много по-добро положение. Все още има работа за вършене, но сме на път да постигнем очакванията. Вярвам в сътрудничеството, изслушването и включването на всички гледни точки, разбирането на корените на проблемите и намирането на обща основа за пътя ни напред.

Разнообразието на движението ни е важно за мен, и аз винаги съм работила в тази посока. Преди да се присъединя към Съвета, бях член и първия касиер на Комитета по присъединяване, когато въведохме потребителските групи. Също така бях член на Комитета за IEG и подкрепям Iberocoop от създаването му.

Аз съм един от основателите и първи заместник-председател на Уикимедия Испания. Аз съосновах и съветвах Wikimujeres. Също така съветвам Чие знание?. Редовно помагам за събитията ни в Мадрид.

Преподавам Digital Communications, Culture and Citizenship на магистърска степен в испански университет.

Проверка Проверка, извършена от Изборен комитет или служители на Фондация Уикимедия.
Критерии за допустимост: Проверено
Проверено от: Ruslik (talk) 20:55, 16 April 2017 (UTC)[reply]
Идентификация: Проверено
Проверено от: Jalexander--WMF 00:54, 20 April 2017 (UTC)[reply]

Peter Gallert (Pgallert)

Pgallert (talk meta edits global user summary CA  AE)

Резюме
Питър на Уикииндаба, събиране на африканските уикимедианци, 2017 г.
 • Лична информация:
  • Имe, фамилия: Peter Gallert
  • Възраст: 46
  • Местоживеене: Виндхук, Намибия
  • Използвани езици: de-N, en-4, af-2
 • Редакторски профил:
  • Участва в проектите на Уикимедия от: 2008
  • Активно участва в проектите: Основно в Уикипедия на английски. Документирам част от работата си в Мета и Общомедия и имам няколко десетки приноси в няколко други уикита.
Предизборна платформа Фондацията се нуждае от Съвет, който да е прозрачен, честен и отворен, за да спечели доверието на основния актив на компанията - редакторите. Кандидатирам се за да постигна тези ценности и да застана зад тях. Имам компетентността за работа и съм готов да отговарям за действията си.
Онлайн уики работа Редактирам намибийски статии в продължение на няколко години. И докато броят на редакциите ми (приблизително 17K във всички проекти) е нисък в сравнение с другите кандидати, моля, погледнете и резултатите. Вярвам, че съм направил положителна промяна в отразяването на намибийската политика, география и история.

Вероятно съм най-известен с експеримента за устни цитати, противоречив опит да убедя колеги редактори да позволят цитати от вербални източници, за да се съобразят с изискванията на общества, чийто основен начин на предаване на знания е устния.

Срещал съм се лично с всички редовни редактори от Намибия и съм участвал в първите срещи на намибийските уикипедианци. За съжаление ние се вписваме на едно място, знак за това колко е трудно да популяризираме проектите на Уикимедия в Южна Африка. Това се получава, въпреки всички работилници и университетски задачи, които съм организирал, и въпреки подкрепата от външни институции. Вижте някои от размислите за трудностите в Signpost от декември 2016 г..

Офлайн уики работа Провеждал съм разговори на няколко конференции, присъствал съм на Уикимания (4 пъти) и Уикииндаба (2 пъти), и организирах редакторски маратон и няколко информационни прояви. Имам академични публикации за Уикипедия, ролята й за човешкото познание, подходът й за към писменото и устното съхранение на познанието, обременените й от конфликти отношения с локалните знания и общностите, които я приютяват, както и много други аспекти. За три от моите научни проекти получих субсидии от фондацията, и съм писал на глобалния блог на Фондация Уикимедия, както и за Signpost. Потребителската ми страница съдържа доста дълъг списък от събития, в които съм участвал, и линкове към видеоматериали, слайдове и уеб страници, които демонстрират работата ми.

Преподавам компютърни мрежи в Университета за наука и технологии в Намибия и съм на различни ръководни длъжности в моя университет в продължение на почти десетилетие. От тази експозиция извлякох опит в

 • Управление на процеса на наемане и проверка на потенциални кандидати,
 • Четене и разбиране на легалезки език,
 • Предоставяне на работа с очаквано качество в определените срокове,

способности, които съм готов да отдам в Съвета на настоятелите, ако ми окажете доверие.

Проверка Проверка, извършена от Изборен комитет или служители на Фондация Уикимедия.
Критерии за допустимост: Проверено
Проверено от: Mardetanha talk 19:48, 19 April 2017 (UTC)[reply]
Идентификация: Проверено
Проверено от: Jalexander--WMF 20:15, 20 April 2017 (UTC)[reply]

Yuri Astrakhan (yurik)

yurik (talk meta edits global user summary CA  AE)

Резюме
Юри Астрахан (yurik)
(снимка: Матю Рот)
 • Лична информация:
  • Имe, фамилия: Yuri Astrakhan
  • Възраст: 40
  • Местоживеене: Ню Йорк
  • Използвани езици: Russian-N, English-4, French-1
Предизборна платформа Съдържанието и общността правят Уикипедия успешна, но нито едно от двете трябва да се приема за даденост. Една щастлива общност се нуждае от по-добри начини на взаимодействие, управление и творчество. Доброто съдържание трябва да ангажира читателите, да бъде интерактивно и лесно разбираемо. Моята техническа и общностна работа ще помогне за ефективността/ фокусирането на Съвета.
Онлайн уики работа Досега допринасях за МедияУики като доброволен разработчик, като първоначално създадох приложния програмен интерфейс (API) на МедияУики през 2006 г. Доскоро работих във Фондация Уикимедия в продължение на четири години, водейки инженерните усилия в Уикипедия Нула и Интерактивния инженеринг. Аз съм един от първите пет участника по брой приноси по кода на МедияУики.

Във Фондация Уикимедия работих върху добавянето на интерактивни карти към статии и съдействах на много езикови общности на Уикипедия и Уикипътешественик за подобряване на новата технология.

Като доброволец, създадох Signpost-базирания графичен маркер <graph> (GSP пример, нощно небе, колекция на шаблони). Също така създадох Datasets в Общомедия, позволявайки на уикитата да използват повторно съдържанието извън изображенията и проправяйки пътя към споделените многоезикови шаблони.

Усещам, че уикивселената е задоволена от нашия успех и трябва да се съсредоточи, за да продължи да се подобрява. Точно като практическите музеи, съдържанието ни трябва да бъде завладяващо, изпълнено с интерактивна мултимедия и съсредоточено върху ученето. Вярвам, че съдържанието на Уикипедия е твърде "статично" и често не разказва достатъчни завладяваща история.

Читателите трябва да си взаимодействат, за да учат по-добре. Редакторите се нуждаят от добри инструменти за създаване и управление на съдържанието и лесно да си сътрудничат помежду си. Нека първо да поставим нуждите на редакторите, да се концентрираме върху списъците с желания и да не се опитваме да заменим редакторите с алгоритми.

Офлайн уики работа Редовно участвам и представям презентации в събития на уикимедианската общност и OSM, включително Уикимания, конференциите на разработчиците (hackathons) и на местните срещи, там където живея в Ню Йорк. Презентирал съм на многобройни конференции, свързани с Уики, както и на общообразователни учебни конференции в Армения, Украйна, Русия и САЩ. Стремя се да науча хората на ценностите, които представлява Уикипедия; начина, по който тя функционира; и стойността, която носи на света.

Извън Уикивселената, работя като главен технически директор на инвестиционна компания, технически съм консултирал няколко банки, посещавам фестивала Burning Man дълги години и хоствам каучсърфинг. Харесват ми туризма, къмпингуването, огньовете с китара, както и градския живот. Наскоро се присъединих към Elastic, разработчик на технологията на отворен код зад търсенето в Уикипедия. Там продължавам да подобрявам технологията за картографиране, създадена за Уикипедия.

Съпругата ми насърчава моите уики навици, но с изключение на специалните събития се опитвам да запазя равновесието в работата/ доброволния труд/ семейния живот.

Проверка Проверка, извършена от Изборен комитет или служители на Фондация Уикимедия.
Критерии за допустимост: Проверено
Проверено от: KTC (talk) 00:20, 20 April 2017 (UTC)[reply]
Идентификация: Проверено
Проверено от: Jalexander--WMF 00:54, 20 April 2017 (UTC)[reply]

Abel Lifaefi Mbula (BamLifa)

BamLifa (talk meta edits global user summary CA  AE)

Резюме
Все още работя усилено
 • Лична информация:
  • Имe, фамилия: Abel Lifaefi Mbula
  • Възраст: 25
  • Местоживеене: Кисингани, ДР Конго
  • Използвани езици: Френски (почти като роден), английски (професионално ниво), лингала (роден)
 • Редакторски профил:
  • Участва в проектите на Уикимедия от: 2015
  • Активно участва в проектите: fr.wikipedia (основно), en.wikipedia, Мета-Уики, Общомедия, ln.wikipedia (понякога)
Предизборна платформа Повече от 10 години от началото на уикимедианското движение. Но уви ... специфичните аспекти на (чернокожите) африкански и други южни общини често са пренебрегвани по време на вземането на решения от Уикимедия за стратегиите си. Това е истински недостатък, който няма да позволи на движението да достигне крайната си цел, която е споделянето на знание. Така че искам да бъда гласът на тези "лишени от права" общности в съвета.
Онлайн уики работа Като малка част от всички, започнах да допринасям за Уикипедия от различни IP адреси от 2008 г. Моите приноси не бяха точни. От 2015 г. активно сътруднича в Уикипедия на френски, както и Общомедия. Моите приноси не свършват дотам. Също така допринасям за Уикипедия на английски, на лингала (национален език в ДР Конго), мета-уики и т.н.

Имам компютърна квалификация, но дайствам бързо и в други ситуации. Понякога работя по посрещането на новодошлите (о, харесва ми да им помагам да предприемат първите си стъпки!) или в проекти за превод (главно английски, френски и лингала). Особено ме интересуват проектите за подобряване на енциклопедията; така че отделям време за разглеждане, повторно четене, добавяне на инфокутии и т.н. Също така патрулирам, за да видя какво се е променило в енциклопедията от последното ми влизане. Освен това, без да забравям различните проекти, свързани с Африка: Африпедия, Уики Индаба, Kiwix и др.

Офлайн уики работа Като учител, преподавам на моите ученици въведение в Уикипедия. Прекарвам времето си, за да образовам хората за тази енциклопедия, да отговорям на въпроси (понякога е трудно, дори и да е надеждно за Уикипедия), за да ги убедя в потенциала на Уикипедия и нейните сродни проекти.

Живеейки в страна, в която хората имат затруднен достъп до интернет, аз работя активно, за това всеки да има достъп до софтуера на Уикипедия чрез Kiwix. И от 2015 г. повечето от моите студенти и други използват този софтуер и са много доволни от него. Мисля за това как да позволим на мнозинството от населението в неравностойно положение да има достъп до Уикипедия. Чудя се дали е добра идея да се присъединим към проекта на FaceBook за свободен интернет в Африка. Други проекти, които планирам, са да насърча африканците като цяло, и по-специално конгоанците да превеждат Уикипедия на техните местни езици, да качват снимки на своите паметници в Общомедия и т.н.

Проверка Проверка, извършена от Изборен комитет или служители на Фондация Уикимедия.
Критерии за допустимост: Проверено
Проверено от: Ruslik (talk) 19:11, 20 April 2017 (UTC)[reply]
Идентификация: Проверено
Проверено от: Jalexander--WMF 19:09, 20 April 2017 (UTC)[reply]