Wikimedia Foundation elections/2021/Candidates/Lorenzo Losa/ca

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Foundation elections/2021/Candidates/Lorenzo Losa and the translation is 100% complete.

Lorenzo Losa

Lorenzo Losa (Laurentius)

Laurentius (talk meta edits global user summary CA  AE)

Resum de dades
Declaració de vídeo del candidat (subtítols disponibles)
 • Personals:
  • Nom: Lorenzo Losa
  • Ubicació: Milà, Itàlia
  • Llengües: it-N, en-3, es-2
 • Editorials:
  • Wikimedista des de: abril de 2004
  • Wikis on és actiu: Viquipèdia en italià, Wikidata
statement (Not more than 450 words) Es diu que la Viquipèdia és l'últim i més gran bastió de l'esperit original d'Internet.
De fet, aquest és un lloc inusual. Construïm una enciclopèdia que tothom coneix i estima, i molts altres projectes que encara no tenen el reconeixement que mereixen, però no només som una enciclopèdia, un producte. Wikimedia també és, i sobretot, un moviment de persones que creuen en l'accés lliure al coneixement i en la participació, i la Viquipèdia és el seu resultat més conegut.

La Viquipèdia va néixer el 2001. Vint anys després, idees com compartir lliurement el contingut dels nostres projectes, deixar que tothom els editi i l'autogovern de la comunitat, encara semblen absurds per a la majoria de la gent del món. Probablement semblen encara més absurds que fa vint anys. Tot i això, funcionen. No només no ens obstaculitzen; són la base del nostre èxit.

No sé què ens depara el futur. La Viquipèdia seguirà sent tan important com ara? Wikidata prendrà el seu lloc? O potser alguna cosa que encara no existeix? Com evolucionarà el nostre moviment? Haurem de canviar i adaptar-nos. Haurem de deixar anar coses que no esperem. Però sigui quin sigui el futur, hem de mantenir-nos ancorats als nostres valors. Hem de defensar que Wikimedia està governada per la seva comunitat, no al revés.

Decideixo centrar-me en els valors perquè són els que ens uneixen. Ens guien en les nostres accions i sobreviuen a qualsevol projecte. Sí, realment som el bastió més gran de l'esperit original d'Internet: portem-lo al futur.

Unes paraules sobre mi

Vaig obtenir un Grau en Matemàtiques a la Scuola Normale Superiore, on també he estat doctorand. Després d'abandonar els estudis de doctorat, vaig fundar una empresa centrada en la reutilització de dades bibliogràfiques (WikiCite no existia en aquell moment!), i més tard he ajudat amb la posada en marxa d'altres empreses. Avui lidero el desenvolupament d'una plataforma d'intermediació electrònica, que forma part d'un grup que opera diversos mercats relacionats amb productes bàsics sostenibles.

Formo part del moviment Wikimedia des del 2004, com a editor de Viquipèdia, administrador de la Viquipèdia en italià, voluntari de l'OTRS, operador de bot. En general, he fet més d'un milió d'edicions, incloses les edicions de bot, en diferents projectes. Vaig ser membre de la junta i president de Wikimedia Itàlia i membre elegit per la comunitat al Comitè de Distribució de Fons. Sobretot crec en el coneixement lliure i en els projectes wiki i faig tot el possible per donar suport al seu creixement.

Top 3 Board priorities Transparència en els processos de la junta. Tot i que he estat un wikimedista altament involucrat durant més d'una dècada, sempre he tingut dificultats per entendre què està fent la junta de la Fundació Wikimedia. Encara pitjor, és frustrant veure suggeriments i preocupacions de la comunitat que semblen no tenir-se en compte.

Havent estat jo mateix en diverses juntes durant molts anys, entenc perfectament que moltes de les discussions de la junta són confidencials, però no totes. També sé per experiència que quan s'entra en una junta, és fàcil passar per alt aquests problemes. No es deu a la mala voluntat, és que quan es té la informació és difícil considerar la perspectiva dels que no la tenen. Però aquesta és una raó més per lluitar per una comunicació bidireccional real.

Transició a un paper menys central. La Junta de la Fundació Wikimedia sempre s'ha vist com una junta del moviment, tot i que sabem que no ho és. Ara, amb l'Estratègia del Moviment, s'espera que el nou Consell Global doni finalment un òrgan que sigui realment representatiu del nostre moviment. Encara no sabem com es donarà forma, però per aconseguir el seu potencial, la Junta de la Fundació Wikimedia i la mateixa Fundació Wikimedia hauran d'aprendre una nova manera.

Contractar i incorporar un nou CEO. A un pot agradar-li o no, però tenir un bon CEO és més important que tenir bons membres de la junta, i un mal CEO pot fer molt més mal que un membre dolent de la junta. La selecció, el suport i la supervisió del CEO és un dels papers més crítics per a la junta.

Top 3 Movement Strategy priorities Passi el que passi, mantingueu el focus en els valors de Wikimedia. Som un moviment basat en valors: accés lliure al coneixement, participació i equitat. Mantingueu els valors en primer pla. Deixeu-los guiar les nostres accions.

Implementació de l'estratègia, d'una manera justa. Hi ha hagut anys de treball en l'Estratègia del Moviment, i poc a poc anem passant a la seva implementació. Aquesta estratègia parla de descentralització, equitat en la presa de decisions i apoderament de les comunitats. Aquesta és una gran oportunitat per canviar el nostre moviment cap a millor. Al mateix temps, hi ha el risc que un moment de canvis acabi afavorint les antigues estructures de poder. Hem d'assegurar-nos que això no passi.

La comunitat és un òrgan de govern. La comunitat no és només un grup de persones que proporcionen treball gratuït per donar suport als projectes. La comunitat és el propi moviment Wikimedia. És el nostre màxim òrgan de decisió.

Verificació Verificació realitzada pel Comitè Electoral o per personal de la Fundació Wikimedia.
Elegibilitat: Verificat
Verificat per: Matanya (talk) 20:42, 1 July 2021 (UTC)[reply]
Identificació: Verificat
Verificat per: Joe Sutherland (Wikimedia Foundation) (talk) 18:14, 29 June 2021 (UTC)[reply]
Formulari d'avaluació de membre de la Junta
Formulari d'avaluació de membre de la Junta
Anys d'experiència
<1 1–2 2–5 5–10 10+

Experiència a Wikimedia. El candidat és un col·laborador dedicat al moviment Wikimedia. Les contribucions elegibles inclouen: contribucions als projectes Wikimedia, pertinença a una organització o filial de Wikimedia, activitats com a organitzador del moviment Wikimedia o participació amb una organització aliada del moviment Wikimedia.

+10 anys

Formo part del moviment Wikimedia des del 2004 (fins ara 17 anys!). Contribueixo sobretot a la Viquipèdia en italià i a Wikidata. Des del 2006, sóc administrador de la Viquipèdia en italià. Entre el 2006 i el 2016 vaig ser operador d'OTRS. Opera un bot a la Viquipèdia en italià. En general, he fet més d'un milió d’edicions, incloses les de bot, en diferents projectes.

Soc membre de Wikimedia Itàlia des del 2006, treballant en una àmplia gamma de programes: GLAM, educació, Wiki Loves Monuments, incidència, suport voluntari, etc.

Sempre he cregut en la importància de donar suport al moviment no només al meu país, sinó també a nivell internacional. He estat membre del Comitè de Distribució de Fons durant quatre anys com a membre elegit per la comunitat, cosa que em dona una perspectiva àmplia sobre el treball i les activitats de molts afiliats. Entre altres coses, vaig ser organitzador de la Wikimedia Conference 2013, facilitador electoral a la junta durant diverses eleccions, i he participat en xarxes com Iberocoop o als grups de presidents.

Experiència a una junta. El candidat ha estat membre de la junta o d'altres òrgans de govern similars d'una organització a nivell nacional o mundial (sense ànim de lucre, amb ànim de lucre o governamental).

+10 anys

He estat membre de les juntes directives de diverses associacions (italianes) centrades a nivell nacional i, en particular, a la junta directiva de Wikimedia Itàlia del 2011 al 2014, i de nou com a president del 2016 al 2020. Durant aquest temps, l'associació s'ha multiplicat per deu i s'ha enfrontat a moltes reptes, amb els seus èxits i els seus fracassos, i ha estat una gran experiència d'aprenentatge per a mi.

A més, he estat elegit per al Comitè de Distribució de Fons per dos mandats, del 2015 al 2019.

Experiència executiva. El candidat ha treballat a nivell executiu per a una organització, departament o projecte de mida, complexitat i abast comparable (o superior) a la Fundació Wikimedia.

Tot i que no era comparable en mida, vaig cofundar la meva pròpia empresa el 2014 i la vaig cogestionar durant els propers anys.

Across different roles, I have had executive responsibilities over budgets summing up to over 1 million dollars and I have coordinated up to 10 people.

Expertesa en la matèria. El candidat ha treballat o ha estat voluntari de manera significativa en una àrea rellevant per a la tasca de la Fundació i de la Junta. Aquestes àrees es determinaran anualment i poden incloure àrees com la creació de moviments globals i l'organització comunitària, el desenvolupament de productes i tecnologia de plataformes a nivell empresarial, les polítiques públiques i el dret, el sector del coneixement (per exemple, acadèmia/GLAM/educació), drets humans i justícia social, Internet obert/programari lliure i de codi obert, estratègia i gestió organitzativa, supervisió financera i finances, recaptació sense ànim de lucre de fons, recursos humans, governança de la junta.

'Política pública (5-10 anys).' Des de la seva creació el 2013, formo part de l'esforç coordinat per aconseguir un marc polític més favorable al lliure coneixement tant a la Unió Europea com a a Itàlia. He estat lluitant per obtenir llibertat de panorama i polítiques que donin suport al coneixement lliure, especialment durant el desenvolupament de la directiva europea de drets d'autor del 2019.

Facilitació (2-5 anys). M'encanta ajudar persones i grups a treballar junts de manera eficaç i assolir els seus objectius. He construït les meves habilitats tant amb experiència com amb formació específica.

Programari i tecnologia (+10 anys). Actualment treballo com a líder en desenvolupament de programari i tinc un coneixement pràctic dels processos de desenvolupament de programari. He estat utilitzant (gairebé) només programari lliure durant els darrers 20 anys.

Diversitat: Context El candidat pertany o ha pertanyut a un grup que s'ha enfrontat a una discriminació històrica i una infrarrepresentació en estructures de poder (relacionades, per exemple, amb gènere, raça, ètnia, discapacitat, identitat LGBTQ+, classe social, estatus econòmic o casta).

No

Diversitat: Geografia El candidat contribuiria a la diversitat geogràfica general de la Junta Directiva, en funció de les regions geogràfiques on hagi viscut.

Vaig néixer i visc a Itàlia.

Diversitat: Llengua El candidat és nadiu en un idioma diferent de l'anglès.

Sóc parlant nadiu italià. A més de l'anglès, entenc molt bé el castellà.

Diversitat: experiència del sistema polític El candidat té una experiència considerable vivint i/o treballant per compartir coneixement en un context no democràtic, censura estatal o repressió.

No

Visc en un país raonablement democràtic i editar la Viquipèdia mai posarà la meva vida en perill; però això no vol dir que tot estigui bé.

El 2009, l'aleshores presidenta de Wikimedia Itàlia va ser demandada per 20 milions d'euros en un intent d'influir en el contingut d'un article de la Viquipèdia. Va guanyar als tribunals, però va trigar cinc anys. Quan vaig ser president jo mateix, no m'ho vaig prendre a la lleugera. Molts editors de la Viquipèdia s'han mostrat preocupats pels riscos que corrien en l'edició i alguns van decidir no editar determinats articles, només per estar segurs. Això limita efectivament la nostra independència.

Visc en un país raonablement democràtic, però fins i tot aquí, fins i tot als EUA i a la UE, cada dia es proposen lleis que restringeixen la llibertat dels usuaris. Protegir els drets dels usuaris és important per a tothom i a tot arreu.