Jump to content

Wikimedia Foundation elections/2022/Announcement/Call for Candidates

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Foundation elections/2022/Announcement/Call for Candidates and the translation is 100% complete.

Poziv za podnošenje kandidatura za Odbor poverenika

Ova poruka je dostupna na drugim jezicima na stranici Meta-wiki.

Odbor poverenika traži kandidate za izbore za Odbor poverenika koji će se održati 2022. godine. Pročitajte više na Meta-wikiju.

Zdravo svima,

Stigli su izbori za Odbor poverenika 2022! Molimo podnesite svoju kandidaturu za članstvo u Odboru ili, ako poznajete nekoga ko bi mogao biti dobar poverenik, podstaknite ga da se kandiduje za izbore.

Odbor poverenika nadgleda rad Fondacije Vikimedija. Odbor čine poverenici odabrani iz zajednice-i-podružnica i članovi koje imenuje Odbor. Svaki poverenik ima trogodišnji mandat. Zajednica Vikimedije može da glasa za poverenike iz zajednice-i-podružnica.

Glasovi Vikimedijine zajednice će popuniti dva mesta u Odboru 2022. Ovo je prilika da se poboljša zastupljenost, raznolikost i stručnost Odbora kao tima.

Osobine

Vikimedija je globalni pokret i traži kandidate iz šire zajednice. Idealni kandidati su promišljeni, imaju osećaj poštovanja, orijentisani su na zajednicu i usklađeni sa misijom Fondacije Vikimedija. Kandidati treba da razmisle o tome kakva iskustva i perspektive će doneti Odboru.

Odbor bi želeo da pronađe perspektive i glasove koji su bitni, ali nedovoljno zastupljeni u našem pokretu. Shodno tome, ove godine Odbor će tražiti od svih kandidata da u prijavu unesu izjave koje govore o njihovim iskustvima u svetu i pokretu.

Odbor smatra da je moguće da neki kandidati iz deprioritiziranih regiona donesu bolji uvid o raznolikosti od nekih kandidata koji dolaze iz regiona sa prioritetom, a koji nisu upoznati sa pitanjima jednakosti. Kandidati treba da objasne kako su ta iskustva uticala na njihovu sposobnost da promovišu različitost, jednakost i inkluziju.

Obaveza

Poverenici imaju trogodišnji mandat i mogu služiti do tri uzastopna mandata. Očekuje se da poverenici prihvate članstvo u najmanje jednom od komiteta Odbora. Vremenska obaveza je oko 150 sati godišnje, što ne uključuje putovanja. Ovo vreme nije ravnomerno raspoređeno tokom cele godine. Vreme je organizovano oko sastanaka.

Zahtevi

Engleski je radni jezik Odbora. Kandidatima je potrebno osnovno razumevanje engleskog jezika, ali podrška i obuka predstavljaju deo onboardinga. Prijave kandidata će biti prevedene na više jezika kako bi došle do širokog kruga birača.

Prijavljivanje

Mogu se prijaviti kandidati iz svih projekata i zajednica koji zadovoljavaju kriterijume za poverenika Wikimedije. Ako poznajete nekoga ko bi mogao biti dobar poverenik, podstaknite ga da se kandiduje za izbore. Kandidati mogu da dobiju informacije i podnesu prijavu na stranici Prijava za kandidata.

Hvala vam na podršci,

Tim za Strategiju i upravljanje pokretom u ime Izborne komisije i Odbora poverenika