Jump to content

Wikimedia Foundation elections/2022/Apply to be a Candidate

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Foundation elections/2022/Apply to be a Candidate and the translation is 98% complete.

Hvala vam što ste poduzeli ovaj važan korak kako biste saznali više o kandidaturi za Odbor povjerenika Zaklade Wikimedia.

Wikimedia je globalni pokret i traži kandidate iz šire zajednice. Idealni kandidati su promišljeni, imaju osjećaj poštovanja, orijentirani su na zajednicu i usklađeni s misijom Zaklade Wikimedia. Kandidati bi trebali razmisliti o tome kakva će iskustva i perspektive donijeti Odboru.

Prije nego što podnesu prijave, kandidati bi trebali pročitati Priručnik Odbora Zaklade Wikimedia i pregledati pravne i fiducijarne obveze za povjerenike. Oni također mogu zatražiti individualni sastanak sa sadašnjim ili bivšim povjerenikom.

Poželjne vještine i iskustva

Odbor bi želio pronaći perspektive i glasove koji su bitni, ali nedovoljno zastupljeni u našem pokretu. U skladu s tim, Odbor će ove godine zamoliti sve kandidate da u prijavu uključe izjave koje govore o njihovim iskustvima u svijetu i pokretu.

Regionalna iskustva

Mnogi članovi zajednice i podružnice primijetili su kako Odboru povjerenika nedostaje zastupljenost različitosti našeg pokreta. Kako bismo popunili praznine u povijesnoj i trenutačnoj zastupljenosti unutar Odbora, nadamo se da ćemo posebno potaknuti prijave onih s iskustvom u sljedećim regijama: Afrika i MENA, Južna Azija, Istočna i Jugoistočna Azija i Pacifik, te Latinska Amerika i Karibi. Poželjno regionalno iskustvo nije uvjet, već bonus faktor. Umjesto da budu obvezne, ovo su važne karakteristike koje Odbor traži od Komiteta za analizu, podružnica i birača da uzmu u obzir.

Perspektive

Odbor razumije da je moguće da neki kandidati iz deprioritiziranih regija imaju bolji uvid u raznolikost od nekih kandidata iz regija s prioritetom, a koji nisu upoznati s pitanjima jednakosti. Kandidati bi trebali objasniti kako su ih ta iskustva osposobila za promicanje raznolikosti, jednakosti i uključenosti.

Kandidati će u svojim prijavama odgovoriti na sljedeće izjave:

 • Doprinosi Wikimedia projektima, članstvo u Wikimediа organizacijama ili podružnicama, aktivnosti u ulozi organizatora pokreta Wikimedia ili sudjelovanje u organizaciji koja je saveznik pokreta Wikimedia. (najviše 100 riječi)
 • Proživljena iskustva u svijetu. Posebno smo zainteresirani za čitanje o proživljenim iskustvima u regijama Afrike, Južne Azije, Istočne i Jugoistočne Azije i Pacifika te Latinske Amerike i Kariba. Vjerujemo da bi iskustvo u tim regijama moglo pomoći u proširenju sposobnosti odbora da ispuni cilj strategije pokreta, a to je pravednija zastupljenost. Naravno, svjesni smo da bi i druga iskustva također mogla dati važan doprinos. (najviše 250 riječi)
 • Odlično poznavanje drugih kultura, regija i jezika koji nije vaš materinski. Interkulturalna svest pomaže u izgradnji mostova u našoj multikulturalnoj zajednici. (najviše 250 riječi)
 • Iskustvo u ulozi zagovornika stvaranja sigurnih i kolaborativnih prostora za sve i/ili iskustvo u situacijama ili kontekstima cenzure, represije ili drugih napada na ljudska prava. (najviše 250 riječi)
 • Iskustvo u odnosu na grupu (ili iskustvo kao člana grupe, u mjeri u kojoj to odlučite podijeliti) koja se suočila s povijesnom diskriminacijom i nedovoljnom zastupljenošću u strukturama moći (uključujući, ali ne ograničavajući se na kastu, rasu, etničku pripadnost, boju kože, nacionalno podrijetlo, nacionalnost, rodni identitet, spolno izražavanje, seksualnu orijentaciju, dob, vjeru, jezik, kulturu, obrazovanje, sposobnosti, prihod i okruženje). (najviše 250 riječi)

Vještine

Odbor je naznačio sljedeća područja iskustva kao najkorisnija za nove povjerenike:

 1. Organizacijska strategija i upravljanje
 2. Tehnologija platforme na razini poduzeća i/ili razvoj proizvoda
 3. Javna politika i pravo
 4. Znanost o društvenim podacima, analiza velikih podataka i strojno učenje

Kandidati će u svojim prijavama dati odgovore u odnosu na zadate vještine u najviše 150 riječi.

Uloge i odgovornosti povjerenika

Odbor povjerenika nadzire rad Zaklade Wikimedia. Dobri povjerenici omogućuju dobro upravljanje preko Izvršnog direktora i osoblja. Oni ne upravljaju organizacijom u njenom svakodnevnom radu. Nadzorna uloga Odbora uključuje donošenje odluka, praćenje i vodstvo.

Evo nekoliko primjera:

 • Donošenje odluka u kontekstu strategije i organizacijskih ciljeva i politika;
 • Praćenje uspješnosti, rizika, financija i regulatorne usklađenosti Zaklade Wikimedia;
 • Savjetovanje Izvršnog direktora i osoblja na višim položajima koristeći relevantnu stručnost i iskustva; i
 • Komunikacija sa zajednicom Wikimedije u vezi s ulogom i odgovornostima Odbora.

Povjerenici održavaju pravni i etički integritet organizacije. Oni također regrutiraju i njeguju raznolikost u Odboru. Povjerenici uvijek moraju djelovati u najboljem interesu Zaklade Wikimedia. Povjerenici mogu biti odabrani putem glasovanja u zajednici, ali kada su u odboru, oni nisu predstavnici zajednice.

Saznajte više o ulozi Odbora povjerenika u Priručniku Odbora Zaklade Wikimedia.

Prihvatljivost

Kandidati moraju ispunjavati dužnosti članova Odbora i služiti u komitetima. To uključuje razmatranje relevantnih pitanja, donošenje informiranih odluka i prisustvovanje sastancima Odbora. Kriteriji prihvatljivosti za kandidate isti su kao i za birače uz ove dodatne uvjete:

 • Niste osuđeni za teško krivično djelo niti za bilo kakvo djelo koje uključuje nepoštenje ili prijevaru. Za to trenutno ne morate dostaviti nikakvu dokumentaciju;
 • Niste uklonjeni s pozicije u neprofitnoj organizaciji ili tvrtki zbog lošeg upravljanja ili nedoličnog ponašanja;
 • U vrijeme nominacije ili izbora ne smijete imati zabranu niti blokadu na bilo kojem projektu Wikimedije u razdoblju od 30 dana ili dulje;
 • Ako ispunjavate uvjete za glasovanje samo kao urednik, vaše prvo uređivanje mora biti prije 18. travnja 2020.;
 • Morate otkriti svoje pravo ime u prijavi za kandidaturu;
Nije moguće obnašati funkciju u Odboru povjerenika pod pseudonimom jer identitet povjerenika spada u javno dostupne podatke.
 • Morate imati najmanje 18 godina i biti zakonski punoljetni u zemlji u kojoj imate stalno prebivalište;
 • Morate dostaviti dokaz o svom identitetu i dobi Zakladi Wikimedia; i
 • Ako budete izabrani i imenovani u Odbor povjerenika, morate podnijeti ostavku na sve druge pozicije u odborima, upravljačkim strukturama ili plaćenim pozicijama u Zakladi Wikimedia, ograncima, tematskim organizacijama i grupama korisnika.

Uvjeti za podnošenje prijave

 1. Ne možete povezati svoju prijavu ili svoje izjave s popisima preporuka ili drugim stranicama platforme. Ne smijete se kandidirati na listi s drugim kandidatima.
 2. Prijave se prihvaćaju između 00:00 18. travnja 2022. (UTC) i 23:59 16. svibnja 2022. (UTC). Svoju prijavu možete promijeniti samo 3 dana nakon podnošenja ili do kraja razdoblja nominacije u 23:59, 16. svibnja 2022. (UTC). Manje ispravke u pravopisu ili prijevodu mogu se prihvatiti i izvan tog vremena.
 3. Dokaz o identitetu morate dostaviti Zakladi Wikimedia prije 23:59, 16. svibnja 2022. (UTC). Nakon što se prijavite, član Izbornog povjerenstva će vas kontaktirati u vezi s tim.

Kako predati dokaz o identitetu

Kandidati za ovu funkciju kao uvjet za kandidaturu moraju dostaviti dokaz o identitetu i dokaz o punoljetnosti. To ispunjava kopija jednog od sljedećih dokumenata:

 • Vozačka dozvola
 • Putovnica
 • Drugi zvanični dokumenti koji ukazuju na pravo ime i dob.

Kopije dokumenata možete dostaviti Zakladi Wikimedia putem e-pošte na secure-info@wikimedia.org

Ako postanete jedan od odabranih kandidata, Zaklada Wikimedia će prije vašeg imenovanja u Odbor možda morati zatražiti dodatne informacije radi provjere prošlosti.

Kandidati koji ne udovolje navedenim uvjetima i rokovima bit će diskvalificirani.

Kako podnijeti prijavu za kandidaturu

Ako ispunjavate uvjete, možete se prijaviti za kandidata. Dostupni su resursi za podršku kandidatima tijekom izbora 2022. Za više informacija slobodno se obratite Timu za Strategiju i upravljanje pokretom.

Također pogledajte