Jump to content

Izbori u Fondaciji Wikimedia/2022/Uslovi za glasanje

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Foundation elections/2022/Voter eligibility guidelines and the translation is 100% complete.

Uslovi za glasanje

Opšte pravilo

Da biste se kvalifikovali kao glasač, ne smete biti blokirani na više nego jednom projektu.

Urednici

Možete glasati sa bilo kog pojedinačnog registrovanog naloga koji posedujete na Wikimedia wikiju. Možete glasati samo jednom, bez obzira na to koliko naloga posedujete. Da bi se kvalifikovao, taj nalog:

 • ne sme biti blokiran na više nego jednom projektu;
 • ne sme biti bot;
 • i imati najmanje 300 uređivanja pre 5. jula 2022. na Wikimedijinim wikijima;
 • i imati najmanje 20 uređivanja između 5. januara 2022. i 5. jula 2022.

Możete koristiti ovu AccountEligibility alatku kako biste brzo utvrdili uredničko pravo glasa.

Programeri

Mogu da glasaju ako:

 • su administratori Wikimedia servera sa shell pristupom;
 • ili su od 5. januara 2022. do 5. jula 2022. izvršili barem jedno spojeno spremanje izmena u bilo koji softverski repozitorijum Wikimedije u alatu Gerrit.

Dodatni kriterijumi

 • ili su u razdoblju od 5. januara 2022. do 5. jula 2022. izvršili barem jedno spojeno spremanje izmena u bilo koji softverski repozitorijum nonwmf-extensions ili nonwmf-skins.
 • ili su u razdoblju od 5. januara 2022. do 5. jula 2022. izvršili barem jedno spojeno spremanje izmena u bilo koji softverski repozitorijum alata Wikimedije (npr. magnustools).
 • ili su izvršili najmanje 300 uređivanja do 5. jula 2022. i 20 uređivanja u razdoblju između 5. januara 2022. i 5. jula 2022. na platformi Translatewiki.
 • ili ako održavaju/doprinose bilo kojoj od alatki, botova, korisničkih skriptova, gedžeta i Lua modula na bilo kojoj Wikimedia wiki.
 • ili su se u značajnoj meri uključili u proces projektovanja i/ili pregleda tehničkog razvoja povezanog sa Wikimedijom.

Napomena: Ako ispunjavate glavne kriterijume, moći ćete da glasate odmah. Zbog tehničkih ograničenja SecurePoll-a, oni koji ispunjavaju dodatne kriterijume možda neće moći direktno da glasaju, osim ako ne ispunjavaju bilo koji od drugih kriterijuma. Ako smatrate da ispunjavate dodatne kriterijume, pošaljite e-mail sa obrazloženjem na adresu board-elections@lists.wikimedia.org najmanje četiri dana pre poslednjeg datuma za glasanje; tj. najkasnije 2. septembra 2022. Ukoliko ispunjavate kriterijume, dodaćemo vas na ručni popis kako biste mogli glasati.

Osoblje Fondacije Wikimedia i zaposleni po ugovoru

Trenutno zaposleni i osoblje pod ugovorom Fondacije Wikimedia ispunjavaju uslove za glasanje ako su bili zaposleni u Vikimedijinoj fondaciji 5. jula 2022.

Osoblje i zaposleni po ugovoru podružnica Wikimedijinog pokreta

 • Trenutno zaposleno osoblje i zaposleni po ugovoru u Wikimedijinim podružnicama, tematskim organizacijama ili korisničkim grupama ispunjavaju uslove za glasanje ako ih je njihova organizacija zaposlila od 5. jula 2022.
 • Članovi službenih tela kako je definisano statutima sadašnjih Wikimedijinih podružnica, tematskih organizacija ili korisničkih grupa ispunjavaju uslove za glasanje ako su na tim funkcijama zaposleni od 5. jula 2022.

Odbor za podružnice i Izborna komisija potvrdiće popis kvalifikovanih podružnica Wikimedije do 1. avgusta 2022.

Članovi odbora Fondacije Wikimedia i članovi Savetodavnog odbora

Sadašnji i bivši članovi Odbora poverenika Fondacije Wikimedia i Savetodavnog odbora ispunjavaju uslove za glasanje.

Članovi odbora Wikimedijinog pokreta

Trenutni članovi odbora Wikimedijinog pokreta ispunjavaju uslove za glasanje ako se nalaze na tim funkcijama 5. jula 2022.

Izborna komisija će objaviti popis kvalifikovanih odbora Wikimedijinog pokreta do 1. kolovoza 2022.

Organizatori zajednice Wikimedijinog pokreta

Organizatori zajednice s dobrom reputacijom, koji ne ispunjavaju uslove za glasanje prema drugim kategorijama, kvalifikovani su za glasanje ako ispunjavaju jedan od sljedećih uslova:

 • prijavili su se za najmanje jedan grant Fondacije Wikimedia, primili ga i izvestili o njemu od 1. septembra 2021.
 • bili su organizatori najmanje jednog finansiranog hackathona, takmičenja ili drugog događaja Wikimedije s dokumentacijom na platformi wiki i najmanje 10 polaznika/posetilaca/učesnika u razdoblju između 5. januara 2022. i 5. jula 2022.

Dodatni kriterijumi

Ako smatrate da ispunjavate dodatne kriterijume, pošaljite poruku e-pošte na adresu board-elections@wikimedia.org najmanje četiri dana pre poslednjeg dana za glasanje, odnosno najkasnije 2. septembra 2022. Ako ispunjavate kriterijume, dodaćemo vas na ručni popis kako biste mogli glasati.