Jump to content

Wikimédia Alapítvány választások/2022

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Foundation elections/2022 and the translation is 100% complete.

A 2022-es kuratóriumi választások során két közösségi és független jelölt is lett választva a Wikimédia Alapítvány kuratóriumába. Ez az oldal a 2022-es kuratóriumi választások áttekintését tartalmazza.

A megválasztott jelöltek a következők voltak:

Megtekintheted a teljes eredményt, beleértve az Egyetlen átvihető szavazás minden fordulójának eredményét.

A választásról

A Wikimédia Alapítvány kuratóriuma felügyeli a Wikimédia Alapítvány működését. A kuratóriumot közösségi kurátorok és kinevezett kurátorok alkotják. Minden kurátor hároméves megbízatással rendelkezik. A Wikimédia-közösségnek lehetősége van arra, hogy szavazzon a közösség által kiválasztott kurátorokra. A kuratórium két jelöltet fog felvenni a kuratóriumba. A kiválasztott jelölteket először a társszervezetek fogják kiválasztani, majd végül a közösség is szavazhat.

Elvárt ismeretek és tapasztalatok

A Wikimédia egy globális mozgalom, és az Igazgatótanács a szélesebb közösségből keres jelölteket. Az ideális jelöltek a Wikimédia küldetéséhez illeszkednek, átgondoltak, tisztelettudóak és közösségorientáltak.

Az Igazgatóság szeretné megtalálni az olyan szempontokat és hangokat, amelyek alulreprezentáltak, de mozgalmunk számára nélkülözhetetlenek. Az Igazgatóságon belüli történelmi és jelenlegi képviselet hiányosságainak pótlása érdekében a kuratórium különösen a következő régiókban tapasztalattal rendelkezők jelentkezését szeretné támogatni: Afrika, Dél-Ázsia, Kelet- és Délkelet-Ázsia és a csendes-óceáni térség, valamint Latin-Amerika és a Karib-térség. A kívánt regionális tapasztalat nem követelmény, hanem bónusz tényező. Ezek inkább fontos tulajdonságok, mint kötelezőek, melyeket az Igazgatóság mindenkitől elvár.

Az Igazgatóság tisztában van azzal, hogy előfordulhat, hogy a nem kiemelt régiókból érkező egyes jelöltek jobban látják a sokszínűséget, mint a kiemelt régiókból érkező jelöltek, akik nem ismerik a méltányossági szempontokat. A jelölteknek el kell mondaniuk, hogy tapasztalataik hogyan tették képessé őket a sokszínűség, a méltányosság és a befogadás elősegítésére.

Készségek

Az Igazgatóság jelezte, hogy az új kurátorok számára a következő területeken lenne a legelőnyösebb, ha tapasztalattal rendelkeznének:

 1. Szervezeti stratégia és irányítás
 2. Vállalati szintű platformtechnológia és/vagy termékfejlesztés
 3. Közpolitika és jog
 4. Társadalmi adattudomány, nagy adatelemzés és gépi tanulás

Ismerd meg a választásokon a jelöltek által keresett szempontokat, tapasztalatokat és készségeket a Jelentkezz jelöltnek oldalon.

Közösségi szavazás

A közösségi tagok szavazással dönthetnek a két kurátor kiválasztásáról a társszervezetek által kiválasztott hat jelölt közül. Idén az Egyszeri átruházható szavazat a SecurePoll-on kerül alkalmazásra.

Egyes közösségi tagok megjegyezték, hogy 2021-ben igen nagy kihívást jelentett a jelöltek kiválasztása. A jelöltek száma meglehetősen nagy volt. A közösségi tagok kiválasztási folyamatának támogatása érdekében egy választási iránytű (választási tanácsadó eszköz) kerül kidolgozásra. Ez hasonló lesz a Mozgalmi Charta Szerkesztőbizottság kiválasztási folyamatához használt Választási Iránytűhöz.

Idővonal

April 2022
 • Az Igazgatóság meghirdeti a választás időbeosztását és a választási folyamatot.
 • A Választási Bizottság és a Mozgalmi Stratégia és Irányítás csoport munkatársai megkezdik a munkát a csatlakozó tagszervezetekkel az Elemző Bizottság meghatározásában.
2022. április közepe - május eleje
 • Jelöltek felhívása
 • A Választási Bizottság és a Bizalmi & Biztonsági Bizottság jóváhagyja a jelölteket.
2022. április vége - május eleje
 • Az Elemző Bizottság tagjainak kijelölésére vonatkozó felhívás a társszervezetek számára.
2022. május közepe - június eleje
 • A jelölteket az Elemző Bizottság értékeli.
June 10, 2022 – June 17, 2022
 • A társszervezetek képviselői kérdéseket tesznek fel a jelölteknek, és az MS Fórum privát kategóriájában szavazhatnak a kérdésekre
June 18, 2022 – June 24, 2022
 • A jelölteknek idő áll rendelkezésükre, hogy önállóan válaszoljanak a kérdésekre
Június végén
 • Az Elemző Bizottság értékelései e-mailben kerülnek megküldésre a társszervezetek képviselőinek
June 24, 2022 – June 30, 2022
 • Az MS Fórum zárt kategóriája nyilvános, és a jelöltek közzétehetik válaszaikat
July 1, 2022 – July 15, 2022
 • A jelöltek szűkített listájának összeállításához kapcsolódó szavazási időszak.
Július közepén
 • A jelöltek rövid listájának közzététele
 • Az Elemző Bizottság értékelései felkerülnek a wikire.
2022. július közepe - augusztus eleje
Július közepe - augusztus közepe
 • A kampányidőszakban a jelöltek közösségi videókon válaszolnak a közösség kérdéseire.
August 19, 2022
August 23, 2022 – September 6, 2022
 • A közösségi szavazás időszaka
 • A választási iránytű megnyílik
September 6, 2022 – September 21, 2022
 • Az eredményeket a Választási Bizottság megvizsgálta és megerősítette.
October 2022
 • A kurátorok által megerősítve

Társszervezetek bevonása


A társszervezetek júliusban szavaztak ezen a választáson, hogy hat jelöltet válasszanak ki a jelöltek közül. Minden társszervezet egy szavazatot kapott. Ez a szavazás az Egyszeri átruházható szavazat módszerével történt. A társszervezetek megvitatták, hogy milyen jelölteket kívántak választani. A jelöltek a kedvezmény szerinti sorrendben lettek kiválasztva.

A társszervezeti képviselők kérdéseket tehettek fel, melyekre a jelöltek válaszoltak. A jelöltek június 24-től kezdődően tették közzé válaszaikat.

A kiválasztási folyamat segítése érdekében egy Elemző Bizottság került felállításra.

Elemző Bizottság

A Társult tagok és az azt támogató facilitátorok regionális elosztását lásd Társult tagok regionális elosztása az Elemző Bizottság számára

Az Elemző Bizottság április végén és májusban alakult meg a társszervezetekből. Az Elemző Bizottság a társszervezetek 9 képviselőjéből állt (beleértve az összes szervezetet, felhasználói csoportot és tematikus csoportot) a mozgalom különböző régiójából. Egy-egy tag a következő területekről:

 • CEE (Közép- és Kelet-Európa);
 • ESEAP (Kelet- és Délkelet-Ázsia, valamint a csendes-óceáni térség);
 • Szubszaharai Afrika;
 • Latin-Amerika és a Karib-térség;
 • MENA (Közel-Kelet és Észak-Afrika);
 • Észak-Amerika (USA és Kanada);
 • Észak- és Nyugat-Európa;
 • Dél-Ázsia;
 • plusz egy a tematikai társszervezetek számára.

Észak- és Nyugat-Európából, valamint Dél-Ázsiából nem érkezett képviselő.

Az Elemző Bizottság felállításának kiválasztási folyamatát a társult szervezetek határozták meg, szükség szerint a Választási Bizottság és a Mozgalmi Stratégia és Irányítás támogatásával.

Az Elemző Bizottság a pályázókat a kuratórium által meghatározott készségek, valamint a sokszínűség, a méltányosság és a befogadás kritériumai alapján értékelte. Az Elemző Bizottság a jelöltek által a jelentkezésükben megválaszolt állítások alapján értékelte a jelölteket. Az Elemző Bizottság a jelölteket arany/ezüst/bronz fokozat szerint rangsorolta. Ezt a minősítést használták fel a társszervezetek számára a szavazás megtervezésekor. Az egyes jelöltek értékelésének részletei nem kerülnek megosztásra.

Miután a hat jelölt ki lett választva a társszervezeti szavazás során, az egyes kiválasztott jelöltek értékelései közzétételre kerültek, hogy tájékoztatni lehessen a közösségi szavazást. Ez a folyamat arra irányul, hogy megtalálja a legjobb egyensúlyt a hasznos információk megosztása és a jelöltek felesleges kiszolgáltatottságának minimalizálása között.

A bizottság kiválasztott tagjai

Az Elemző Bizottság tagjai
Régió Képviselő
CEE (Közép- és Kelet-Európa) Mehman97 (talk meta edits global user summary CA)
ESEAP (Kelet- és Délkelet-Ázsia, valamint a csendes-óceáni térség) GDHFang (talk meta edits global user summary CA)
Szubszaharai Afrika Dnshitobu (talk meta edits global user summary CA)
Latin-Amerika és a Karib-térség Superzerocool (talk meta edits global user summary CA)
MENA (Közel-Kelet és Észak-Afrika) علاء (talk meta edits global user summary CA)
Észak-Amerika Megs (talk meta edits global user summary CA)
Nyugat- és Észak-Európa
SAARC (Dél-Ázsia)
Tematikus partnerek Joalpe (talk meta edits global user summary CA)

Folyamat

Az Elemző Bizottság május végétől június közepéig dolgozott. Az ülések és a folyamat részletei megtalálhatóak az Elemző Bizottsági megbeszélések oldalon.

A Kuratórium kiválasztásával foglalkozó munkacsoport és a Választási Bizottság kidolgozott egy sor értékelési kritériumot, melyek alapján az Elemző Bizottság értékelheti a jelölteket. Az Elemző Bizottság tagjai egyenként értékelték a jelölteket. Csak a folyamatot támogató két mozgalmi stratégia és irányítás facilitátora férhetett hozzá ezekhez az egyéni értékelésekhez.

Lásd még