Jump to content

Wikimedia Foundation elections/Board elections/2009/ro

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Alegerile s-au încheiat pe 10 august 2009. Nici un vot nu mai este acceptat.
Rezultatele au fost anunţate pe 12 august 2009.
Alegerile 2009 pentru consiliul de administraţie
Organizare

Alegerile pentru consiliul de administraţie din 2009 vor avea loc între 28 iulie şi 10 august 2009. Membrii comunităţii Wikimedia au posibilitatea de a alege trei candidaţi pentru o perioadă de doi ani care expiră în 2011. Consiliul de administraţie este organismul de conducere suprem al Fundaţiei Wikimedia, o fundaţie non-profit 501(c)(3) înregistrată în S.U.A.. Wikimedia Foundation administrează mai multe proiecte diferite, între care Wikipedia şi Commons.

Alegerile vor avea loc securizat pe servere aparţinând Software in the Public Interest. Voturile vor fi secrete şi nu vor fi vizibile decât pentru un număr mic de persoane care supraveghează aceste alegeri. Votanţii vor vota pentru candidaţi atribuindu-le numere în ordinea preferinţei. Voturile vor fi numărate în conformitate cu metoda Schulze, pentru a ordona candidaţii după numărul de votanţi care preferă un candidat faţă de ceilalţi candidaţi.

Comisia electorală intenţionează să anunţe rezultatele pe 12 august sau chiar mai înainte de această dată. Vor fi disponibile rezultate detaliate. Toate orele de pe această pagină sunt 00:00 (miezul nopţii) UTC.

Informaţii pentru votanţii

[edit]

Condiţii de participare

[edit]

Puteţi vota de la oricare din conturile deţinute în cadrul Wikimedia wiki (puteţi vota o singură dată, indiferent de câte conturi deţineţi). Pentru a vă califica, acest cont trebuie să:

 • nu fie blocat; şi
 • sa nu fie un bot; şi
 • să aibă cel puţin 600 de editări, înaintea datei de 01 iunie 2009 în cadrul Wikimedia wikis (edtările mai multor wikis pot fi combinate dacă conturile dumneavoastră sunt unificate într-un cont global); şi
 • să aibă cel puţin 50 de editări între 01 ianuarie şi 01 iulie 2009.

Excepţii: următorii pot vota indiferent de cerinţele de mai sus:

 • administratorii de server Wikimedia, administratorii cu acces shell;
 • angajaţi ai Wikimedia Foundation, angajaţi anterior datei de 01 martie 2009;
 • membrii curenţi sau foşti membrii ai Consiliului de administraţie.

Cum se poate vota

[edit]

Dacă ai dreptul să votezi:

 1. Citeşte prezentările candidaților şi decide ce candidaţi doreşti să sprijini.
 2. Mergi de la pagina wiki pe care eşti cel mai activ la pagina specială "Special:Securepoll". De exemplu, dacă eşti mai activ pe pagina wiki meta.wikimedia.org/, mergi la pagina meta.wikimedia.org/wiki/Special:Securepoll.
 3. Urmează instrucţiunile de pe acea pagină.

Informaţii penru candidaţi

[edit]

O descriere detaliată a responsabilitaţilor pe care le are un membru al Consiliului, pot fi gasite la Board Manual.

Responsabilităţile membrilor consiliului de administraţie

[edit]

A fi un membru al consiliului de administraţie într-o organizaţie mică, precum Wikimedia Foundation, care face faţă unor imense provocări, poate fi un lucru care consumă foarte mult timp. Funcţia este voluntară şi nerenumerată. Membrii consiliului nu trebuie sa aducă fonduri proprii organizaţiei, sunt totuşi bineveniţi în a ajuta colectarea de fonduri. Membrii consiliului ar trebui sa participe la cel puţin 3-4 întâlniri pe an, să participe la Wikimania (conferinţa noastră anuală) şi să participe la alte întâlniri şi voturi online. Consiliul comunică intens via e-mail, wiki şi IRC. Membrii pot participa uneori la întâlniri strategice cu alte organizaţii sau companii, comunicând rezultatele înapoi la consiliu sau angajaţilor.

Membrii consiliului de administraţie ar trebui să participe la anumite activităţi (precum ar fi strângerea de fonduri, Wikimania sau audit) şi de asemenea să dea ajutor la elaborarea poliţelor, documentelor şi rezoluţiilor legate de astfel de subiecte.

Deoarece membrii consiliului deţin responsabilităţi prin virtutea funcţiei lor, candidaţii care momentan deţin funcţii renumerate în cadrul Wikimedia Foundation trebuie să demisioneze din aceste funcţii înainte de a fi numiţi membrii ai consiliului. Aceasta pentru a evita posibile conflicte de interese.

Condiţii de candidare

[edit]

Pentru a se putea depune o candidatură valabilă, este necesară îndeplinirea următoarelor condiţii:

 • cel puţin 600 de editări înainte de data de 01 martie 2009 pe un cont înregistrat (editările din mai multe proiecte wiki pot fi unificate dacă respectivele conturi sunt unificate într-un cont global); şi
 • cel puţin 50 de editări între 1 ianuarie şi 1 iulie 2009; şi
 • dezvăluirea numelui real în prezentarea candidatului (identităţile membrilor consiliului sunt publice, o poziţie în cadrul acestui organism nu poate fi deţinută ca şi anonim sau folosindu-se un pseudonim); şi
 • vârsta minimă e de 18 ani, sau vârsta legală în ţara de origine a candidatului.
Excepţii speciale: membrii actuali ai consiliului de administraţie pot să candideze din nou indiferent de cerinţele de mai sus.

Cum se poate depune o candidatură

[edit]

Dacă sunteți eligibil, puteţi aplica în felul următor:

 1. Scrieţi o scrisoare de intenţie nu mai lungă de 1200 caractere în care să specificaţi ce aţi face dacă aţi fi ales în consiliul de administraţie, opiniile şi experienţa relevantă, precum şi orice altceva consideraţi relevant. În această scrisoare nu puteţi trimite link către listele de confirmări sau alte pagini de platformă, si nu puteţi rula pe un slate cu alţi candidaţi.
 2. Trimite scrisoarea de intenţie între 6 Iulie 2009, ora 00:00 (UTC) și 27 iulie 2009, ora 23:59 (UTC). După 27 iulie, aceasta nu mai poate fi schimbată cu excepţia unor corecturi minore sau traducere. Orice adăugări făcute după această dată vor primi ştampilă cu data şi vor fi prezentate votanţilor separat de scrisoarea originală, ei primind aceste adăugări doar dacă sunt traduse în toate limbile în care a fost tradusă şi scrisoarea originală.
 3. Trimiteti dovada de identitate pentru Cary Bass (coordonatorii voluntari), înainte de 27 iulie 2009. Veţi fi contactat în partricular de un membru al comisiei electorale cu informaţii suplimentare despre cum puteţi face aceasta când veţi apărea în liste drept candidat.

Candidaţii care nu respectă cerinţele de mai sus şi termenele-limită vor fi descalificaţi.

Organizare

[edit]

Calendar

[edit]
 • 01–30 Iunie 2009: faza principală de traducere; subcomitetul coordonează şi încurazează activ traducerile.
 • 06–27 Iulie 2009: înscrierile candidaţilor.
 • 27 Iulie 2009: termenul limită de depunere a dovezilor de identitate (înscrierile întârziate sau incomplete vor fi descalificate).
 • 28 Iulie – 10 August 2009: alegerile.
 • 10–12 August 2009: numărătoarea voturilor.
 • 12 August 2009: publicarea rezultatelor.

Traducători

[edit]

Pentru a se asigura participarea la aceste alegeri a unei porţiuni reprezentative a întregii comunităţi Wikimedia, este important să se traducă anunţurile şi declaraţiile candidaţilor în cât mai multe limbi. Dacă doriţi să ajutaţi, mergeţi la pagina de traduceri.