Jump to content

Wikimedia Foundation elections/Board elections/2009/sr

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
The election ended 10 August 2009. No more votes will be accepted.
The results were announced on 12 August 2009.
Избори за Одбор 2009.
Организација

Избор за Одбор повереника 2009 ће се одржати између 28. јула и 10. августа 2009. године. Чланови Викимедија друштва имају прилику да изаберу три кандидата на период од две године који ће се завршити 2011. Одбор повереника је главни ауторитет Викимедија фондације, 501(c)(3) непрофитне организације регистроване у САД. Вики фондација управља различитим пројектима као што су Википедија и Вики остава.

Избори ће се одржати на безбедним серверима који припадају независном трећем лицу (Software in the Public Interest). Гласови су тајни и њих једино могу видети особе које проверавају и евидентирају изборе. Гласачи ће поднети рангиране оцене по броју кандидата. Гласови ће се евидентирати коришћењем методе Шулце да рангирају кандидате на основу гласова гласача који преферирају тог кандидата уместо осталих.

Изборни комитет планира да објави резултате до 12. августа. Детаљни резултати ће бити доступни. Сва времена на овој страници су 00:00 (поноћ) UTC.

Информације за гласаче[edit]

Захтеви[edit]

Можеш гласати са било ког свог налога на Викимедији (можете гласати само једном, без обзира колико налога имате). Да би се квалификовао за гласање, овај налог мора испунити следеће услове:

 • не сме бити блокиран; и
 • не сме бити бот; и
 • потребно је да је направио најмање 600 пре 1. јуна 2009. на Викимедија викијима (измене на неколико викија могу се укомбиновати ако је ваш налог уједињен у глобални налог); и
 • направио најмање 50 измена између 1. јануара и 1. јула 2009.

Специјални изузеци: следећи могу гласати без обзира на горе наведене захтеве:

 • Викимедија сервер администратори са приступом схеллу;
 • запослени са платом у Викимедија фондацији који су запослени пре 1. марта 2009.;
 • тренутни чланови Одбора повереника.

Како гласати[edit]

Ако сте испунили све услове:

 1. Прочитајте презентације кандидата и одлучите ког кандидата ћете подржавати.
 2. Идите на вики страници "Special:Securepoll" на једном викију где испуњавате услове за гласање. Нпр., ако сте највише активни на вики meta.wikimedia.org/, идите на meta.wikimedia.org/wiki/Special:Securepoll.
 3. Пратите упутства на тој страни.

Информације за кандидате[edit]

Детаљни опис одговорности као члана одбора може се наћи на упутство за Одбор.

Одговорности као члана одбора[edit]

Бити члан одбора мале организације као што је Викимедија фондација, која се супротставља многим изазовима, може одузимати доста времена. Позиција је добровољна и не плаћа се. Иако се од чланова Одбора не очекује да дају свој лични новац организацији, добродошли су да помогну у прикупљању новца.

Од чланова Одбора се очекује да присуствују бар 3-4 састанка по особи, Присуствују Викиманији (нашој годишњој конференцији), и присуствују другим заказаним онлајн састанцима и гласањима. Одбор интезивно комуницира преко електронске поште, викија и ИРЦа. Индивидуални повереници некада учествују у стратешким састанцима са другим организацијама и компанијама, доносећи резултате назад Одбору и запосленима.

Од индивидуалних чланова Одбора очекује се да учествују у одређеним активностима (као што је прикупљање новца, Викиманија или надгледање) и да помогну у нацрту правила, чартера и резолуцијама таквих тема.

Зато што чланови Одбора имају дужности због врлине њихове позиције, кандидати који су тренутно на месту плаћених позиција са Викимедија фондацијом, морају се повући са тих места пре придруживања Одбору повереника. Ово је из разлога да би се спречио потенцијални конфликт интереса.

Предуслови да бисте постали кандидат[edit]

Да бисте били у могућности да се кандидујете, морате испунити следеће услове:

 • да сте направили барем 600 измена пре 1. марта 2009. на једном регистрованом налогу (измене на неколико викија се могу комбиновати, ако је ваш налог уједињен у глобални налог);
 • да сте направили барем 50 измена између 1. јануара и 1. јула 2009. године;
 • да јавно обавите ваше право у име у кандидатури (идентитет чланова Одбора јаван, стога није могуће бити на позицији у Одбору повереника са псеудонимом или анонимно;
 • да имате барем 18 година.
Специјални изузеци: тренутни чланови Одбора повереника могу бити кандидати без обзира на горе наведене услове.

Како се кандидовати[edit]

Ако испуњавате услове, можете се кандидовати на следећи начин:

 1. Напишите кратак резиме (не више од 1200 карактера) о томе шта бисте урадили да сте изабрани за члана Одбора повереника, ваша релевантна мишљења и искуства, и све остало што мислите да је релевантно. Не смете користити ваш кандидатски резиме да бисте повезали листе и остале платформске странице и не смете се кандидовати за слејт са осталим кандидатима.
 2. Пошаљите вашу пријаву између поноћи, 6. јула 2009. (UTC) и 23.59, 27. јула 2009. (UTC).После 27. јула никакве промене више неће бити могуће, сем мањих измена и превода. Кандидатуре послате после крајњег рока биће означене временом и презентоване одвојено од оригиналног резимеа, и биће презентоване гласачима само ако буду преведене на исте језике као и оригиналан резиме.
 3. Пошаљите доказ вашег идентитета Cary Bass-у (координатору волонтеру) пре 27. јула 2009. Члан Изборног комитета контактираће вас и дати вам детаљније информације о испуњавању овог услова када се пријавите као кандидат.

Кандидати који испуне све горе наведене услове и крајње рокове биће дисквалификовани.

Организација[edit]

Време[edit]

 • 01–30 јун 2009: примарна фаза превођења; субкомитет активно координира и промовише превођење.
 • 06–27 јул 2009: пријава кандидата.
 • 27 јул 2009: крањи рок за слање доказа идентитета (закаснеле и нестале пријаве ће бити дисквалификоване).
 • 28 јул–10 август 2009: избори.
 • 10–12 август 2009: провера гласова.
 • 12 август 2009: објава резултата.

Превод[edit]

Да би се постарали да представници више секција Викимедија заједнице учествује у изборима, веома је важно да да се преведу информације о изборима на што је више језика могуће. Да бисте помогли у превођењу, молимо вас погледајте страницу за превод.