Jump to content

Wikimedia Foundation elections/Scrutinizing process/nl

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Foundation elections/Scrutinizing process and the translation is 100% complete.

Het scrutinizing process (Controleproces) is een belangrijk onderdeel van een SecurePoll-verkiezing. Het primaire doel is om de integriteit van de verkiezingen te waarborgen. Dit wordt bereikt door onafhankelijke vrijwilligers - bekend als "scrutineers", of (hier vertaald als) "stemopnemers" - elke stem te laten bekijken. Voor een grote verkiezing (zoals een Bestuursverkiezing), kan dit proces twee weken of langer duren.

Wie zijn de stemopnemers?

In theorie kan iedereen dat zijn. Vanwege de aard van de gegevens die bij dit werk betrokken zijn, zijn stemopnemers echter bijna altijd Stewards of, in het geval van bestuursverkiezingen, leden van de verkiezingscommissie. Het zijn op zijn minst personen die het Beleid inzake toegang tot niet-openbare persoonsgegevens hebben ondertekend.

De controle is bedoeld om onafhankelijk te zijn. Tijdens het verkiezingsopbouwproces worden de stemopnemers ingehuurd en blijven ze stand-by tot de verkiezingen beginnen en blijven ze werken tot alle stemmen zijn gevalideerd.

Wat doen die stemopnemers?

Zij zorgen ervoor dat elke stem:

  • ... geen duplicaat is
  • ... niet is gedaan door een sock puppet (d.w.z. één gebruiker die met meerdere accounts stemt in strijd met de verkiezingsregels)
  • ... is gedaan door een gebruiker die op het moment van de stemming voldeed aan de vereisten om te mogen stemmen.

Vaak zullen zij "elke stem afzonderlijk" controleren (dat wil zeggen, ze "verdelen het werk" niet onder de stemopnemers - ze doorlopen elk de volledige lijst). Als ze een stem vinden die om welke reden dan ook niet had mogen tellen, wordt de stem "geschrapt" door de stemopnemer en wordt deze niet meegeteld in de telling.

Zij zullen ook worden gevraagd de laatste telling te bevestigen zodra deze is voltooid, vooral om te beschermen tegen onnodige invloed van de tellers (of om inconsistenties, bugs, enz.)

Wat doen/kunnen ze niet?

Zij krijgen zelf geen directe toegang tot de stemmen. Dat betekent dat zij hun positie niet kunnen gebruiken om bijvoorbeeld stemmen te laten vervallen van kandidaten die ze liever niet gekozen willen hebben.

Tot welke gegevens hebben ze toegang?

Wanneer een gebruiker stemt in een SecurePoll-verkiezing, wordt het IP-adres en user-agent naast de stem geregistreerd. Hoewel de stemming is versleuteld met GPG, zijn de bijbehorende gegevens beschikbaar voor gebruikers die zijn aangewezen als "beheerders" van die specifieke verkiezing en die het electionadmin gebruikersrecht hebben op votewiki. De stemopnemers krijgen toegang tot het IP-adres en de informatie van de user-agent om te bepalen of de stemming geldig is.

Zij krijgen geen directe toegang tot de stemmen zelf. Deze informatie blijft versleuteld totdat het telproces is voltooid, waarna de stemming als definitief wordt beschouwd.