Jump to content

Hoogtepunten Wikimedia april 2014

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Highlights, April 2014 and the translation is 98% complete.
Outdated translations are marked like this.


Dit zijn de hoogtepunten uit de rapportage van de Wikimedia Foundation en de Wikimedia technische rapportage voor april 2014, aangevuld met een selectie van andere belangrijke gebeurtenissen binnen de Wikimediabeweging.

Hoogtepunten Wikimedia Foundation

Wikimedia Labs verplaatst naar nieuw datacentrum

Het platform Wikimedia Labs stelt vrijwilligers in staat om softwaretools te beheren om het werk van de gemeenschap te ondersteunen en om betrokken te raken in het technische beheer van Wikimediaservers. Als onderdeel van het doorgaande werk van de Wikimedia Foundation om de afhankelijkheid van het oude datacentrum in Tampa, Florida (USA) te verminderen, verhuisde Labs naar het nieuwe datacentrum in Ashburn, Virginia in april, waarmee het werk gedurende verscheidene maanden van WMF-personeel en vrijwilligers van Labs-projecten werd voltooid. Een van de voordelen is de overschakeling op het nieuwe bestandssysteem (NFS) dat meer betrouwbaar is dan die gebruikt werd voor Labs in het oude datacentrum (GlusterFS, verantwoordelijk voor de meeste fouten en uitval van Labs in de voorbije maanden). Ook maken veel Labs-projecten nu in het nieuwe datacentrum gebruik van de interne Labs web proxy, die verschillende voordelen biedt, waaronder HTTPS toegang en verhoogde privacy ten aanzien van gebruikersgegevens. De Toolserver, de voorganger van het gedeelte Tool Labs van Wikimedia Labs, staat gepland om te worden uitgeschakeld op 30 juni.

Nieuwe mediaviewer wordt uitgerold op Wikimediasites

Het multimediateam van de Foundation heeft in april de MediaViewer v0.2 vrijgegeven op 14 proeflocaties, ter voorbereiding op een bredere uitrol in mei. De totale respons was gunstig en een groeiende meerderheid van de respondenten vindt dit nieuwe multimediabrowser nuttig. Het team ontwikkelde ook een set van metrieke dashboards om bij te houden hoe vaak de MediaViewer en de verschillende functies worden gebruikt, en hoe snel het over het internet presteert, evenals lokale metrieke dashboards voor geselecteerde sites: de eerste resultaten toonden een daling in de laadtijd van afbeeldingen, en suggereren dat MediaViewer sneller laadt dan de oude bestandspagina's.

Lila Tretikov

Nieuwe uitvoerend directeur en hoofd communicatie

Katherine Maher

In april vonden de voorbereidingen plaats om de nieuwe directeur van de Foundation, Lila Tretikov, te verwelkomen die op 1 mei werd aangekondigd. Zij volgt op 1 juni Sue Gardner op, die een nieuwe rol als speciaal adviseur op zich neemt. Lila Tretikov werd geboren in de Sovjet-Unie en verhuisde als tiener naar de Verenigde Staten. Ze heeft gewerkt voor technologiebedrijven, voornamelijk open source, in de San Francisco Bay Area in de afgelopen 15 jaar, waarvan het meest recent bij SugarCRM.

In april werd er ook de aanstelling bekendgemaakt van Katherine Maher als het nieuwe hoofd communicatie.

Gegevens en trends

Wereldwijd unieke bezoekers in maart:

495 miljoen (+4,44% in vergelijking met februari, -4,33 in vergelijking met vorig jaar)
(comScore gegevens voor alle projecten van de Wikimedia Foundation; comScore zal de data van april later in mei vrijgeven)

Paginabezoek in april:

20,697 miljard (-1,6% vergeleken met maart; -0,6% vergeleken met vorig jaar)
(http://stats.wikimedia.org/EN/TablesPageViewsMonthlyAllProjects.htm Server log data], alle Wikimedia-projecten, inclusief mobiele toegang, exclusief Wikidata en de Wikipedia hoofdpagina.)

Actieve geregistreerde bewerkers in maart 2014 (met meer dan 5 bijdragen per maand, exclusief bots):

79.352 (+4,59% vergeleken met februari, -2,84% vergeleken met vorig jaar)
(Database data, in alle Wikimedia-projecten.)

Rapportkaart (waaronder diverse statistische gegevens en tendensen over WMF-projecten):

http://reportcard.wmflabs.org/ (Terminologie)

Financieel

Inkomsten en uitgaven van de Wikimedia Foundation in dit boekjaar vergeleken met het budget per 31 maart 2014
Wikimedia Foundation uitgaven in dit boekjaar per onderdeel per 31 maart 2014

(Financiële gegevens zijn op het moment van schrijven alleen beschikbaar voor maart 2014.)

Alle gepresenteerde financiële informatie is over de periode tot en met 31 maart 2014.

Inkomsten 40.957.259
Uitgaven:
 Technologie (Engineering Group) 12.358.813
 Fondsenwerving (Fundraising Group) 2.989.855
 Beurzen (Grantmaking Group) 1.198.163
 Programmagroep (Programs Group) 1.358.725
 Toekenningen 3.961.161
 Bestuur (Governance Group) 582.854
 Juridisch, gemeenschap, communicatie (Legal/Community Advocacy/Communications Group) 2.831.941
 Financiën, personeelszaken, administratie (Finance/HR/Admin Group) 5.034.754
Totale uitgaven 30.316.266
Totaal overschot (10.640.993)
in VS dollars
  • De inkomsten in de maand maart zijn $1,71 miljoen, terwijl $0,01 miljoen begroot was, dus ongeveer $1,70 miljoen of 29.215% meer dan begroot.
  • De inkomsten in het boekjaar liggen met $40,96 miljoen ten opzichte van $45,05 miljoen begroot, ongeveer $4,09 miljoen of 9% lager dan gepland.
  • Uitgaven voor de maand maart zijn $3,22 miljoen tegenover begroot $4,57 miljoen, dus ongeveer $1,35 of 30% minder dan gepland, hoofdzakelijk te danken aan minder personeelskosten, minder kosten internethosting, minder subsidies, minder betalingskosten en minder reiskosten, deels vermeerderd door hogere wettelijke bijdragen en externe contracteringen.
  • Uitgaven in het boekjaar bedroegen $30,32 miljoen tegenover $36,37 miljoen begroot, ofwel ongeveer $6,05 miljoen of 17% lager dan begroot, hoofdzakelijk te danken aan minder personeelskosten, minder rentekosten, minder kosten voor internethosting, minder juridische kosten, minder bankkosten, minder staftrainingskosten, minder subsidies en minder reiskosten, deels vermeerderd door hogere juridische kosten en externe contracteringen.
  • De liquide middelen en investeringen zijn - $50,69 miljoen per 31 maart 2013.
Video van de maandelijkse vergadering "Wikimedia Foundation in cijfers en activiteiten" over april 2014 (1 mei 2014)

Andere hoogtepunten uit de Wikimediabeweging

Groepsfoto van de deelnemers op de Wikimedia Conferentie 2014

Jaarlijkse Wikimedia Conferentie verenigt Wikimedia-organisaties in Berlijn

Van 10-13 april woonden vertegenwoordigers van Wikimediaverenigingen, de Wikimedia Foundation en andere organisaties en comités uit de Wikimediabeweging de Wikimedia Conference 2014 in Berlijn bij, georganiseerd door Wikimedia Duitsland. In voorgaande jaren gingen veel presentaties over programma-activiteiten van de verenigingen, maar dit jaar focuste de conferentie meer op organisatorische kwesties en de toekomst van de Wikimediabeweging in het algemeen. Voorbeelden van het programma zijn:

  • Wikimedia Duitsland presenteerde de resultaten van zijn Chapters Dialogue-project, dat de behoeften, doelstellingen en verhalen van Wikimediaverenigingen beoordeeld. Vertegenwoordigers van alle verenigingen werden geïnterviewd voor het project, samen met andere betrokkenen.
  • Verschillende andere sessies en workshops besproken hoe het succes van programma-activiteiten in de beweging geëvalueerd moeten worden.

Wikimedians herdenken Adrianne Wadewitz en Cynthia Ashley-Nelson

Adrianne Wadewitz in 2012
Dia's van een presentatie over Cynthia Ashley-Nelson tijdens de Wikimedia Conference 2014 kort na haar dood.

De Wikimediabeweging rouwt om de onverwachte dood van twee prominente vrouwelijke Wikipedianen in april.

Adrianne Wadewitz (Gebruiker:Wadewitz) begon met het bewerken van Wikipedia in 2004 en deed meer dan 50.000 bewerkingen. Ze stond bekend als een geleerde die het gebruik van Wikipedia in het onderwijs bepleitte en heeft bijgedragen aan de aanpak om de studenten te laten bijdragen aan Wikipedia als onderdeel van hun studie (vandaag het Wikipedia Educatie Programma). Haar werk om Wikipedia's genderkloof te overwinnen bracht haar brede erkenning.

Cynthia Ashley-Nelson (Gebruiker:Cindamuse) begon met het bewerken van Wikipedia in 2007 en deed meer dan 33.000 bewerkingen. Ze was lid van het OTRS-team en was moderator van het genderkloof-mailinglijst. Zij overleed op de Wikimedia Conferentie in Berlijn, waar ze net was gekozen tot vice-voorzitter van de Affiliations Committee.

Wiki Education Foundation ontvangt $1,39 miljoen subsidie

De Wiki Education Foundation werd in 2013 als een spin-off van de Wikimedia Foundation opgezet, om de verantwoordelijkheid te nemen voor het ondersteunen van het Wikipedia Educatie Programma in de Verenigde Staten en Canada, voorheen beheerd door de Wikimedia Foundation. Het programma, waarin studenten Wikipedia-artikelen schrijven in plaats van de traditionele scripties, zorgde voor meer dan 7.000 pagina's van nieuwe, kwalitatief hoogwaardige inhoud gedurende de herfst van 2013 en meer dan 36.000 pagina's aan inhoud sinds de start in 2010.

Op 14 april maakte de Wiki Education Foundation bekend dat ze een subsidie ​​van $ 1,39 miljoen van de Stanton Foundation had ontvangen. De subsidie ​​heeft betrekking op het eerste jaar van een driejarige financieringsperiode en ondersteunt de verbetering van de opleiding in de Verenigde Staten en Canada, evenals extra programma's om onderontwikkelde onderwerpgebieden op Wikipedia te verbeteren.

See also