Hoogtepunten Wikimedia december 2011

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Highlights, December 2011 and the translation is 100% complete.

Hoogtepunten uit de Wikimedia Foundationrapportage en de Wikimedia technische rapportage voor december 2011, aangevuld met een selectie van andere belangrijke gebeurtenissen binnen de Wikimediabeweging.

Hoogtepunten Wikimedia Foundation

Wikitekst (rechts) en de weergave in de Visuele Tekstverwerker (links)

Prototype Visuele Tekstverwerker

Het team dat de Visuele Tekstverwerker voor Wikipedia en onze andere projecten ontwikkelt, heeft op 13 december een eerste prototype voor tests gepresenteerd. De ontwikkeling van deze functie heeft een van de hoogste prioriteiten binnen de Foundation volgens het jaarplan 2011-2012. Wikitekst is voor velen een substantiële barrière voor bijdragen en de hoop is dat de Visuele Tekstverwerker bewerken makkelijker maakt.

http://blog.wikimedia.org/2011/12/13/help-test-the-first-visual-editor-developer-prototype/

Fondsenwerving eindigt met recordaantal giften

Bewerker van Wikipedia in Tamil Dr. Sengai Podhuvan wordt geïnterviewd door Victor Grigas voor de fondsenwerving

De jaarlijkse fondsenwervingsactie voor 2011 is geëindigd op 1 januari 2012. Er is een record van USD 20 miljoen aan giften ontvangen meer meer dan een miljoen donateurs uit vrijwel ieder land in de wereld. In de campagne van dit jaar zijn medewerkers van de Wikimedia Foundation en vrijwilligers op de voorgrond geplaatst. Er zijn verhalen gepresenteerd van vrijwilligers uit vele landen, waaronder Argentinië, Brazilië, India, Kenia, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten in de leeftijd van 18 tot 76 jaar.

https://blog.wikimedia.org/2012/01/02/wikimedia-fundraiser-concludes-with-record-breaking-donations/

WMF Jaarrapport 2010-2011

Jaarrapport gepubliceerd, voor de eerste keer met vertalingen

Het meest recente Jaarrapport van de Wikimedia Foundation is midden december in PDF-opmaak en wikiopmaak gepubliceerd. Het rapport van dit jaar licht de grote strategische inspanningen van de Foundation uit: groei in India ondersteunen, het mobiele bereik vergroten, omgaan met onze software verbeteren en eenvoudiger maken en onze wereldwijde onderwijsprogramma opbouwen. Het rapport behandelt ook de de ontwikkelingen gedurende het afgelopen fiscale jaar in onze gemeenschap en op de middenpagina's staat een artikel over het schrijven van het artikel over de Arabische Lente. Voor de eerste keer zijn samengevatte versies gemaakt in zeven talen.

http://blog.wikimedia.org/2011/12/17/our-latest-annual-report-how-the-world-tells-its-story/

Door samenwerken tot een nieuwe versie van de Gebruiksvoorwaarden is afgerond

Na meer dan 120 dagen komt de inspraakperiode voor de voorgestelde Gebruikersvoorwaarden tot een einde met krachtige en effectieve deelname van de gemeenschap. Zie de huidige versie van de voorgestelde Gebruiksvoorwaarden en het uitgebreide overleg.

http://blog.wikimedia.org/2011/12/31/terms-of-use/

Gegevens en trends

Wereldwijde unieke bezoekers in november:

474 miljoen (-0,4% vergeleken met oktober; +%15,6 vergeleken met vorig jaar)
(comScoregegevens voor alle projecten van de Wikimedia Foundation; comScore geeft de gegevens voor december later in januari vrij)

Opgevraagde pagina's in december:

16,3 miljard (-6,2% vergeleken met november; +17,3% vergeleken met vorig jaar)
(gegevens uit serverlogboeken, alle projecten van de Wikimedia Foundation, inclusief mobiele toegang)

Actieve geregistreerde gebruikers voor november 2011 (>= bewerkingen in een maand):

83.444 (-1,2% vergeleken met oktober / voor vergelijking met vorig jaar zijn geen gegevens beschikbaar)
(databasegegevens, alle projecten van de Wikimedia Foundation, exclusief Wikimedia Commons)

Rapportkaart voor november 2011: http://stats.wikimedia.org/reportcard/RC_2011_11_detailed.html

De rapportkaart wordt op dit moment opnieuw ontworpen als een volledig functioneel dashboard, waarin verschillende statistische gegevens en trends over WMF-projecten worden geïntegreerd.

Financieel

Financiële gegevens zijn op het moment van schrijven alleen beschikbaar voor november 2011.

Alle gepresenteerde financiële gegevens zijn over de periode van 1 juli 2011 tot en met 30 november 2011.

Inkomsten: USD 14,5 miljoen

Uitgaven:

  • Technologie (Technology Group): USD 3.916.000
  • Gemeenschap/fondsenwerving (Community/Fundraiser Group): USD 1.732.000
  • Globale ontwikkeling (Global Development Group): USD 1.454.000
  • Bestuur (Governance Group): USD 406.000
  • Financiën, juridisch, personeelszaken, administratie (Finance/Legal/HR/Admin. Group): USD 2.419.000

Totaal onkosten: USD 9.927.000

Totaal overschot/(tekort): USD 4.573.000

De inkomsten liggen voor op plan vanwege subsidies ter waarde van USD 2.8 miljoen en extra donaties ter waarde van USD 2,1 miljoen.

De uitgaven liggen lager dan begroot. USD 9,9 miljoen werkelijk ten opzichte van 11,6 miljoen begroot. De lagere uitgaven zijn te wijten aan onderbestedingen op de posten kapitaaluitgaven, chaptersubsidies, wervingskosten en andere uit te voeren activiteiten.

Er is USD 22,8 miljoen aan contanten beschikbaar; een reservepositie van twaalf maanden op basis van de huidige uitgaven en tien maanden volgens de jaarbegroting.

Overige hoogtepunten in de beweging

Wintertafereel van het klooster van Chiajna wint Wiki Loves Monuments

Een foto van Mihai Petre van het klooster van Chiajna in de buitenwijken van Boekarest is de winnaar van de wedstrijd Wiki Loves Monuments 2011. In september hebben deelnemers uit 18 Europese landen hun foto's van cultureel erfgoed uit hun land toegevoegd aan Wikimedia Commons. In totaal zijn er meer dan 165.000 inzendingen van meer dan 5.000 gebruikers gemaakt. De meeste deelnemers waren nieuwe gebruikers. Een Europese jury heeft de winaar geselecteerd uit de 169 finalisten.

Wikimedia Deutschland kondigt de winnaars aan van het Vrije Kennisproject

Wikimedia Deutschland heeft de resultaten aangekondigd van de tweede editie van haar wedstrijd "Wissenwert", die projecten die vrije kennis promoten ondersteunt met een bijdrage tot 5.000 euro. De vijf winnaars gaan werken aan het importeren van media uit wetenschappelijke open access periodieken in Wikimedia Commons, het weergeven van historische kaarten in OpenStreetMap, een spel om Wikimedia Commons en andere bronnen met vrije inhoud te verkennen, een platform voor het delen van menselijke genetische gegevens en ondertitels voor educatieve YouTubevideo's.

Overleg tijdens GLAMcamp Amsterdam over culturele samenwerkingen

Van 2 tot 4 december is de workshop GLAMcamp Amsterdam gehouden in het MediaMatic Lab, Amsterdam, mogelijk gemaakt door Wikimedia Nederland. Wikimedianen die actief zijn in samenwerkingen met culturele instellingen (galeries, bibliotheken, archieven en musea - "GLAM's") zijn uit 21 landen samengekomen om vertegenwoordigers van zulke instellingen te ontmoeten. Er is een overzicht van de besproken onderwerpen beschikbaar in "Deze maand in GLAM".