Jump to content

Høydepunkter fra Wikimedia, desember 2014

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Highlights, December 2014 and the translation is 96% complete.

Høydepunkter fra Wikimedia blog for desember 2014, om et utvalg av activities of the Wikimedia Foundation og andre viktige hendelser fra Wikimediabevegelsen.


HHVM gir denne: "flame graph". Den synliggjør hvilke deler av kodene som trekker mest av sentralprosessor (CPU)-kapasiteten, og gjør det lettere å forbedre MediaWikis ytelser framover.

Hvordan vi fikk Wikipediaredigering til å gå dobbelt så raskt

De siste seks månedene har Wikimedia Foundation igangsatt en ny teknologi som speeder opp MediaWiki som er den underliggende PHP-baserte kode. HipHop Virtual Machine, aka HHVM, reduserer mediantiden for lagring fra ca. 7,5 sekunder til ca. 2,5 sekunder og middeltiden fra 6 til 3 sekunder. Her er vår technical report om hvordan.Pacific typhoon season var en av de mest redigerte artiklene på English Wikipedia i 2014.
Image by Keith Edkins. Data from NASA/Joint Typhoon Warning Center. Public domain.

"Top 10 most edited pages on English Wikipedia in 2014"

Samlet sett har WPs bidragsytere skapt mere enn tre millioner sider og gjort mere enn 100 millioner artikkelredigeringer på alle språkversjonene.

Her er noen av top 10 most edited pages on English-language Wikipedia in 2014. Emnene spenner over dødsfall i 2014, Malaysia Airline-katastrofene og Israel-Gaza-konflikten.
Dette bildet fra Karpatias nasjonalpark i Ukraina vant førsteprisen i Wiki Loves Earth 2014.
Photo by Dmytro Balkhovitin, under CC-BY-SA-3.0

Wiki Loves Earth 2014 vinnerne:

Wiki Loves Earth, en fotokonkurranse om naturskapte monumenter, ble internasjonal for første gang i 2014. Etter en grundig gjennomgang av den internasjonale juryen er vinnerne utpekt. Priser ble gitt for bilder som spenner over nasjonalparker i Ukraina til God‘s Finger Rock (Brasil) og Mukri Nature Park (Estland).

Det ble innlevert over 70 000 bilder fra mere enn 3000 deltakere fra 15 land. Ta en titt på noen av vinnerbildene her.Wikipedia: #Edit2014 forteller historien om hva du har lest og redigert på i 2014. Du kan også se denne videoen på YouTube: on YouTube.
Video by Victor Grigas, CC BY-SA 3.0.

Wikipedia’s aller første års- video

WMFs aller første årsrevy- video dokumenterer gleder, smerter, spenstighet og oppdagelser som preget 2014. Når du ser videoen vil du gå på en rundreise gjennom verden og Wikipedia. Du vil kunne gjenbesøke det du har lest og redigert på i fjor. Fra FIFA World Cup til valg i India, og fra Ice Bucket Challenge til Ebolaepidemi føljer vi tråder av oppdagelser gjennom Wikipedia på forskjellige språk. Se videoen som tar deg fra Sochi til det ytre verdensrom på mindre en tre minutter.Mange Wikisamfunnsmedlemmer tenker at 'being nice to each other' (vær hyggelig mot hverandre) kan hjelpe til med å forbedre Wikipedia'How can we improve Wikipedia?' photo by Fabrice Florin, CC BY-SA 3.0.

En vennlighetskultur

Kan vi forbedre WP ved å være mere hyggelige mot hverandre. I sine personlige betraktninger deler Fabrice Florin sine ideer om å dyrke en “culture of kindness” på Wikipedia.

I løpet av noen år har han samlet hundreder av wikisamfunnsresponser for utbedring av Wikipedia ved å invitere bidragsytere til å skrive ned sin ide på et notepad-ark og sende ham sammen med et portrett.

Noen av de mest gjennomgående svarene gikk på å invitere bidragsytere til å være mere høflige: "Be nice," "Be kind," "Be friendly." Deltakere svarer ofte at å delta på WP kan bli ganske frustrerende enten en er nykommer eller erfaren, siden flere av våre brukere rett og slett mangler "civility" (vanlig hverdagshøflighet): i form av å hjelpe nykommere på en god måte, trene folk i redigering, belønne vennlighet, skape flere sosiale verktøy og la alle få bruke sin stemme. Les mere, og se videoen her.


Global impact: The Wikipedia Library og Persian Wikipedia

Sist høst annonserte Wikipedia Library en ny runde med tilbud for at interesserte wikipedianere kunne få adgang til kilder som normalt var bak en betalingsmur. Dette for å komme nærmere til målet om å skape og dele en oppsummering av all menneskelig kunnskap. En av våre lenstlevende og mest nyttige partnere her er JSTOR. Tilbudet fikk et signifikant antall deltakere fra også ikke-engelsktalende fra språk som tysk, spansk fransk og farsi. Det siste kom som en hyggelig overaskelse. Vi spurte derfor en av de mest aktive persiskspråklige med JSTOR-konto, User:4nn1l2, hvordan han finner at Wikipedia Library får betydning for sin innsats.


Om å legge inn kunnskaper fra innfødte samfunn

Wikipedia har gjort store framskritt med å gi fri adgang til summen av menneskelig kunnskap. Men innfødt kunnskap er blitt lite tilgodesett siden den i stor grad aldri har forekommet i skriftlig form.

For å håndtere dette, designet frivilllig medarbeider Peter Gallert en workshop for the 2014 Participatory Design conference i Namibia, for å skape en platform for muntlige overleveringer. I oktober samme år dro en listen gruppe wikipedianere til landsbyen Otjinene i Namibia for å intervjue de eldre der om tradisjoner. Siktemålet var å konvertere fortellinger til Wikipediainnhold med innflettede muntlige kommentarer.


This selection includes the top 5 stories published on the Wikimedia Blog in December 2014 (based on total page views up to Jan. 30, 2015) -- as well as other noteworthy stories contributed by community members that month.Regnskapsaktivitetene og lignende er denne gang avløst av slides med fokus på kvalitet som tema.

Fabrice Florin (WMF), Movement Communications Manager, Wikimedia Foundation

Tilman Bayer (WMF), Senior Analyst, Wikimedia Foundation