Hoogtepunten Wikimedia januari 2015

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Highlights, January 2015 and the translation is 67% complete.

Hier zijn de hoogtepunten van de Wikimedia blog in januari 2015, met betrekking tot geselecteerde activiteiten van de Wikimedia Foundation en andere belangrijke gebeurtenissen uit de Wikimediabeweging

Wikipedia wordt 14 jaar, ontvangt de prestigieuze Erasmusprijs 2015.Desiderius Erasmus was een gerenommeerd humanist, geleerde en theoloog.
Erasmus portrait by Hans Holbein, from Le Musée du Louvre and The Yorck Project. Public Domain.


Wikipedia werd veertien jaar op 15 januari 2015. Op diezelfde dag werd er bekend gemaakt dat de Wikipedia- en de Wikimediagemeenschap geëerd worden met de prestigieuze Erasmusprijs - een van Europa's meest vooraanstaande erkenningen. We zijn de Stichting Praemium Erasmianum erg dankbaar voor deze award.Beleefdheid, Wikipedia, en het gesprek op Gamergate


Het bouwen van een encyclopedie benodigt samenwerken, zelfs wanneer onderwerpen moeilijk zijn.
US Navy Photo by Johansen Laurel. Public domain.

De debatten op Wikipedia over de Gamergate-controverse zijn verhit geraakt. Soms hebben gebruikers aan verschillende zijden van het debat de Wikipedia-normen van beleefdheid geschonden. De Wikimedia Foundation gelooft dat het inclusie en diversiteit essentieel zijn voor het realiseren van de missie van vrije kennis, en dat beschaafde redevoering de sleutel is om dat voor elkaar te krijgen.Hoe een student aan de middelbare school, Jack Andraka, Wikipedia gebruikt om een nieuwe test voor kanker te onderzoeken

Jack Andraka, student aan een middelbare school, vertelt over hoe Wikipedia zijn onderzoek mogelijk maakte een test voor alvleesklierkanker te vinden.
Je kunt deze video bekijken op YouTube.com en Vimeo.com — of bekijk hier zijn volledige speech van Wikimania 2014 in Londen.


Nadat een familielid was overleden aan alvleesklierkanker, ging middelbare schoolstudent Jack Andraka op zoek naar een remedie voor de ziekte, met behulp van Wikipedia als een primaire referentie voor dit onderzoek. Zijn snelle, goedkope test kan op een dag worden gebruikt om alvleesklier, eierstokkanker en longkanker op te sporen.Wellcome Library doneert 100.000 medische afbeeldingen aan Wikimedia Commons


Deze afbeelding van een vrouwelijke vlieg (Chrysomya chloropyga) is een onderdeel van de medische beeldcollectie van de Wellcome Library's, die nu beschikbaar is op Wikimedia Commons.
Drawing by Amedeo John Engel Terzi. From Wellcome Library, licensed under CC-BY-4.0.


Wellcome Images biedt gratis vrije toegang tot hun online digitale collectie betreffende onderwerpen uit de medische en sociale geschiedenis van de huidige gezondheidszorg en biomedische wetenschappen. De foto's en scans in hoge resolutie die ze doneerden, worden gebruikt om een breed scala aan Wikipedia-artikelen te illustreren, zoals ziekte, kunstgeschiedenis, cartoons, seksualiteit en biografieën. Deze collectie kan hier worden bekeken op Wikimedia Commons.


Senioren leren Wikipedia bewerken in TsjechiëSenioren leren Wikipedia bewerken in speciale klassen die gehouden worden in de Praagse Gemeentelijke Bibliotheek.
“Senior citizens class photo” by Pavla Pelikánová, licensed under CC-BY-SA-4.0.


Een nieuw trainingsprogramma in Tsjechië leert senioren hoe ze Wikipedia kunnen bewerken. Hier zijn enkele van de lessen die getrokken zijn uit de drie afzonderlijke wekelijkse lessen die vorig jaar gehouden zijn in Praag. Na het leren van hoe Wikipedia werkt en hoe te bewerken, bewerkten deelnemers een breed scala van artikelen - en ongeveer de helft van de geregistreerde senioren bleef Wikipedia bewerken nadat het programma afgelopen was.


Try Content Translation: A quick way to create new articles from other languages

Video: How to translate a Wikipedia article in 3 minutes with Content Translation.
This video can also be viewed on YouTube (4:10). Screencast by Pau Giner, licensed under CC BY-SA 4.0


Wikimedia Foundation’s Language Engineering team announced the first version of Content Translation on Wikipedia. This new tool makes it easy to translate articles from one language to another. It is now available as a beta feature in 8 different languages.

Weekly edit-a-thons help create new articles about women and literature in SwedenA happy group of Wikipedians gather for a weekly edit-a-thon in Gothenburg.
“Edit-a-thon photo” by Lennart Guldbrandsson, licensed under CC-Zero


During 2014, Wikimedia Sverige organized a new series of regular edit-a-thons and workshops focused on the Gender gap issue. Altogether, 35 weekly edit-a-thons were held in Gothenburg, the second largest city of Sweden. About 15 different Wikipedians edited over 100 different articles about women and literature.Fabrice Florin, Movement Communications Manager, Wikimedia Foundation
Andrew Sherman, Digital Communications Intern, Wikimedia Foundation


Posted on the blog on February 17th