Destacats de juny de 2012

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Highlights, June 2012 and the translation is 100% complete.

Destacats de l'Informe de la Wikimedia Foundation i l'Informe d'enginyeria de Wikimedia per a juny de 2012 amb una selecció d'altres events importants del moviment Wikimedia

Destacats de la Wikimedia Foundation

El grup consultiu debat sobre el futur de l'estructura dels fons per a difusió

Reunió del grup consultiu del FDC a San Francisco

Els dies 9 i 10 de juny, el grup consultiu per a la formació del futur Funds Dissemination Committee (FDC) va reunir-se a les oficines de la Fundació a San Francisco. Voluntaris de la comunitat, síndics de Wikimedia, repesentants del capítol, personal de la Fundació i membes del Bridgespan Group van debatre com el FDC guiarà les decisions sobre la distribució dels diners (més de 10 milions de dòlars en 2012-13) entre la Fundació, els capítols i altres grups. Basant-se en les recomanacions resultants, la junta de síndics ha aprovat la constitució i les operacions inicials del FDC. Els membres de Wikimedia que vulguin servir al FDC estan convidats a nominar-se a ells mateixos.

Logo del projecte Visual Editor

Publicat el segon prototip de Visual Editor

Un nou prototip de l'"editor visual" per a projectes de Wikimedia ha segut publicat, sent la primera versió capaç de crear i editar pàgines. Permetrà als usuaris contribuir sense haver d'aprendre la complicada sintaxi de wikitext.

El pilot de "Teahouse" conclou amb resultats encoratjadors

El Teahouse (Saló de Te), on els nous editors de la Viquipèdia poden rebre suport de membres amb més experiència ha conclòs el seu període de prova de tres mesos a la Viquipèdia en anglès amb la publicació d'un informe i mètriques. 568 voluntaris han participat a la prova. En una enquesta, el 70% estaven satisfets amb la seva experiència al Teahouse mentre que només el 5% es mostraven insatisfets. Els nous editors que han sigut convidats al Teahouse després han realitzat moltes més edicions que aquells que no han rebut la invitació. El 28% dels participants han sigut dones, en comparació amb el 9% del nombre total d'editors de la Viquipèdia en general.

Els hackers es reuneixen a Berlin

Una panoràmica de la Hackaton de Berlin

Més de 100 participants de 30 països han estat a Berlin per a la Hackaton de Berlin coorganitzada per la Wikimedia Foundation i Wikimedia Deutschland. Participaren desenvolupadors de MediaWiki, usuaris de Toolserver, administradors de sistemes, escriptors i mantenidors de bots, creadors de ginys i altres tecnòlegs de Wikimedia. La comunitat a més a més va aprendre més sobre els projectes Wikidata i RENDER.

Dades i Tendències

Visites globals úniques durant maig:

492.39 milions (+4.02% comparat amb abril; +19.79% comparat amb l'any precedent)
(dadas de comSore per a tots els projectes de la Fundació Wikimedia; comSore lliurarà les dades de juny a finals de juliol)

Sol-licituds de pàgina per juny:

18.1 bilions (+0.2% comparat amb maig; +22.7% comparat amb l'any precedent)
(Registre de dades del servidor, per a tots els projectes de la Fundació Wikimedia incloent accés mòbil)

Editors actius registrats per a maig de 2012 (>= 5 edicions/mes):

85,200 (+0.38% comparat amb abril / +3.25% comparat amb l'any precedent)
(Database data, per a tots els projectes de la Fundació Wikimedia exclouent per a Wikimedia Commons. Nota: en el futur proper migrarem a medicions que inclouen SUL i Wikimedia Commons.)

Targeta d'informe (integrant diverses dades estadístics i tendències sobre WMF projectes) pera maig de 2012:

http://reportcard.wmflabs.org/

Dades financeres

Ingressos i despeses acumulats vs planificats per Wikimedia Foundation a 31 de maig de 2012
Despeses acumulades per funcions per la Wikimedia Foundation a 31 de maig de 2012

(La informació financera només està disponible fins a maig de 2012 al moment d'aquest informe.)

Tota la informació financera presentada és per al període de l'1 de juliol de 2011 al 31 de maig de 2012.

Ingressos $ 35,563,497
Despeses:
 Grup de tecnologia $ 10,979,122
 Grup de comunitat/recaptació de fons $ 3,612,603
 Grup de desenvolupament global $ 3,882,629
 Grup de governació $ 863,259
 Grup financer/legal/RRHH/administració $ 6,127,792
Despeses totals $ 25,465,405
Excedent total/(pèrdues) $ 10,098,092
  • Els ingressos del mes són de $659K front als planificats de $162K, aproximadament $497K o un 306% per sobre del planificat.
  • Fins a la data són de $35,6MM front als planificats de $29MM, aproximadament $6,6MM o un 23% per sobre del planificat.
  • Les despeses per al mes són $3,4MM front als planificats de $2,2MM, aproximadament $1,2MM o un 50% per sobre del planificat en gran part per a posar-se al dia amb les despeses planificades.
  • Fins a la data són de $25,5MM front als planificats de $25,7MM, aproximadament $252K o un 1% menys del planificat.
  • La tresoreria és de $29,1MM a 31 de maig de 2012, el que són aproximadament 12,5 mesos de despeses.

Altres assumptes destacats del moviment

"Afripedia" ofereix accés remot a Viquipèdia a les àreas llunyanas d'Âfrica

Una nova iniciativa anomenada "Afripedia" fara possible que Wikipedia estigui disponible en àreas d'Âfrica occidental on no hi a disponible una bona connexió a internet. El projecte instal-lara sin connexió (Kiwix) versions de Wikipedia en memòries portàtils. Aquestes memòries seran connectades en petits ordinadors energeticament eficients sense pantalla ni teclat (ordenadors connectats) que hi seran connectats a una xarxa Wifi local sense connexió. Qualsevol que rebi la senyal Wifi tindrà accés al contingut. El projecte és el resultat de un conveni de Wikimedia França amb l'Agència universitària de la francofonia (Associació d'universitats de la francofonia - AUF) i l'Institut francès (IF). Començarà en unes 20 universitats de 15 païssos de l'Àfrica occidental.

Segona trobada "Iberoconf" a Santiago de Xile

Durant el primer cap de setmana de juny es va realitzar a Santiago de Xile la segona reunió ibèro-americana de Wikimedia (també coneguda com "Iberoconf"). A la reunió van attended|assistir representants dels capítols de Wikimedia de Argentina, Bolívia, Brasil, Xile, Colòmbia, Itàlia, Mèxic, Portugal, Espanya, Uruguai i Veneçuela, així com també invitats de Panamà, Perú, Wikimedia Foundation i Wikimedia Alemanya.

"Acadèmia de Viquipèdia" fa recerca sobre Viquipèdia

A finals de juny l'"Wikipedia Academy 2012|Acadèmia Wikipedia 2012" va reunir acadèmics investigadors i viquimedistes a Berlín, organitzat per Wikimedia Alemanya. Abdos recercas sobre Wikipedia en particular i sobre el coneixement lliure en general van ser presentats a la conferència. presentacions i videos es troban a la xarxa.

La trobada mensual de mesuras i activitats de la Fundació Wikimedia del 5 de juliol de 2012 va cobrir el Pla anual 2012-2013 en lloc de dedicar-se al mes de juny com és habitual. La gravació de la trobada serà pujada a Commons a prop del moment de publicació del Pla anual.