Jump to content

Wikimedia Hírek, 2012. június

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Highlights, June 2012 and the translation is 100% complete.

Összefoglaló a Wikimédia Alapítvány jelentéséről és a Wikimédia üzemeltetői jelentésről 2012 júniusából, és emellett néhány fontosabb eseményről a mozgalommal kapcsolatosan.

A Wikimédia Alapítvány főbb hírei

A tanácsadó csoport megtárgyalta a jövőbeli finanszírozási formákat

Az FDC tanácsadó csoport találkozója San Franciscóban

Június 9-10 között a jövőben létrehozandó Pénzügyi Ellenőrző Tanács (FDC) megszervezésével kapcsolatban zajlott egy találkozó San Franciscóban. Közösségi önkéntesek, Wikimédia-bizalmik, delegáltak, valamint az alapítvány tagjai tartottak megbeszélést arról, hogyan lehet a jövőben gazdálkodni az alapítvány vagyonával (ami 2012-2013 között több mint tízmillió dollár is lehet). A korábbi ajánlásoknak megfelelően a grémium elfogadta az FDC kezdeti munkatervét. Azok a Wikimédia-szerkesztők, akik szeretnének részt venni a szervezet munkájában, jelöltethetik magukat.

A Vizuális Szerkesztő projekt logója

Elindult a második vizuális szerkesztő tesztje

A napokban elindult a Wikimedia projektjeinek legújabb vizuális szerkesztője, amelyben már oldalak is létrehozhatóak és szerkeszthetőek. Ennek segítségével azok is belefoghatnak a Wikipédia szerkesztésébe, akik bonyolultnak találják a komplex wikis jelölőnyelvet.

Biztató eredménnyel halad a "Teaház" projekt

A Teaház, ahol a Wikipédia új szerkesztői kaphatnak tanácsokat a tapasztaltabbaktól, kitöltötte a három hónapos tesztidőszakát az angol Wikipédián, melynek kapcsán egy jelentés is megjelent, valamint számszerű adatok. 568 önkéntes vett részt a projektben. A kutatás során 70% mondta azt, hogy elégedett a teaház-projekttel, és csak 5% az elégedetlenek aránya. Azok az új szerkesztők, akik bekerültek a teaházba, a későbbiekben is aktívabbak voltak, mint azok, akik nem. 28 százalékuk nő, ami érdekes annak fényében, hogy az összes szerkesztő 9%-a tartozik csak ide.

Hackertalálkozó Berlinben

A berlini Hackathon panorámaképen

30 országból több mint 100 önkéntes jött el Berlinbe a Berlin Hackathon-ra,melyet a német Wikimédia és az alapítvány közösen szerveztek. A rendezvényen ott voltak MediaWiki-felhasználók, Toolserver felhasználók, rendszeradminisztrátorok, bot-írók és karbantartók, segédeszköz-fejlesztők, és egyéb Wikimédia-technológusok. Szó esett több más egyéb mellett a Wikidata és a RENDER projektekről.

Adatok és trendek

Egyéni látogatók száma világszerte májusban:

492.39 millió (+4.02% áprilishoz képest; +19.79% az előző évhez képest)
(comScore-adat az összes Wikimedia-projektből; a júniusi comScore később, júliusban érkezik)

Oldallekérdezések júniusban:

18.1 milliárd (+0.2% májushoz képest; +22.7% az előző évhez képest)
(Szervernapló-adatok, a mobilos hozzáférést is beleszámítva)

Aktív regisztrált szerkesztők, 2012. május (>= 5 szerkesztés/hónap):

85,200 (+0.38% áprilishoz képest / +3.25% az előző évhez képest)
(Adatbázis-adatok, a Commons kivételével az összes Wikimédia-oldalról. Megjegyzés: a közeljövőben egyesített SUL és Wikimedia Commons-számlálót vezetünk be)

A jelentés (egyéb projektekkel kapcsolatos statisztikákkal) 2012 májusára:

http://reportcard.wmflabs.org/

Pénzügyi helyzet

A Wikimédia Alapítvány bevételei és kiadásai, a tervezett céllal együtt, 2012. május 31-i állapot szerint
A Wikimédia Alapítvány kiadásai, csoportonként lebontva, 2012. május 31-i állásnál

(A jelentés elkészítésénél csak a 2012 májusáig terjedő időszakra volt adat.)

Minden pénzügyi adat 2011. július 1. és 2012. május 31. közöttre vonatkozik.

Bevétel $ 35,563,497
Kiadások:
 Technológiai csoport $ 10,979,122
 Közösségi/adományozó csoport $ 3,612,603
 Központi fejlesztési csoport $ 3,882,629
 Döntéshozó csoport $ 863,259
 Gazdasági/jogi/HR/admin csoport $ 6,127,792
Összes kiadás $ 25,465,405
Összes nyereség/(veszteség) $ 10,098,092
  • A havi bevétel $659K volt, a terv $162K, azaz körülbelül $497K, az eredeti összeg 306%-a lett túlteljesítve.
  • Az éves mérleg szerint $35.6MM, a terv $29MM volt, tehát $6.6MM, az eredeti összeg 23%-a lett túlteljesítve.
  • A havi kiadás $3.4MM volt, a tervezet $2.2MM, tehát $1.2MM, a terv 50%-a felett teljesítettünk, a tervezett költséglefaragások okán.
  • Az évre lebontott kiadás $25.5MM, a tervezet $ 25.7MM volt, $252K, az eredeti összeg 1%-a veszteségnek lett elkönyvelve.
  • $29.1MM a 2012. május 31-i pénzügyi helyzet, ami 12,5 havi működéshez elegendő.

Egyéb mozgalmi hírek

Afripédia, az offline Wikipédia a messzi Afrikában élőknek

Egy új kezdeményezés, az "Afripédia" indult el Nyugat-Afrika azon részein, ahol nehézkes az internethez való hozzáférés. A projekt keretén belül az enciklopédia offline (Kiwix) változatai kerülnek fel pendrive-okra. Kis, energiatakarékos, billentyűzet és kijelző nélküli számítógépekre köthető (plug komputerek) dolgok ezek, melyek a helyi, offline WiFi-hálózathoz csatlakoznak. Bárki, aki kapcsolódik ehhez a hálózathoz, elérheti a tartalmakat. A projekt védnöke a francia Wikipédia, az Agence universitaire de la Francophonie (Frankofon Egyetemek Szövetsége – AUF) és a Francia Intézet (IF) támogatásával. Nyugat-Afrika 15 országában, 20 egyetemen indul be a projekt.

Második "Iberoconf" találkozó Santiago de Chilében

Június első hétvégéjén a II. Ibero-amerikai Wikimédia Találkozóra ("Iberoconf") került sor Santiago de Chilében. A rendezvényt a Wikimédia különféle delegáltjai szervezték, Argentína, Bolívia, Brazília, Chile, Kolumbia, Olaszország, Mexikó, Portugália, Spanyolország, Uruguay és Venezuela részéről, de érkeztek vendégek Panamából, Peruból, az alapítványtól, és a német Wikimédiától.

"Wikipédia Akadémia" a Wikipédia kutatásáról

Június végén a "2012-es Wikipédia Akadémia" rendezvényére gyűltek össze akadémikusok és a Wikimédia lelkes szerkesztői, a németországi Wikimédia szervezésére. Mind megszervezett Wikipédia-kutatás, mind kötetlen beszélgetés során nagyszerű eszmecsere alakult ki. Cikkek és videófelvételek is megtekinthetőek.


A 2012. július 5-én megtartásra kerülő alapítványi gyűlés és megbeszélés témája a 2012-2013-as éves terv lesz, és nem a megszokott, azaz a júniusi összefoglaló. A róla készített felvétel megtekinthető lesz a Commons-ban, amint nyilvánosságra kerül az éves terv.