Jump to content

Raport Wikimedia, Iunie 2012

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Highlights, June 2012 and the translation is 100% complete.

Repere din Raportul Fundaţiei Wikimedia şi Raportul de proiectare Wikimedia pe iunie 2012, cu o selecţie a altor evenimente importante din mişcarea Wikimedia

Reperele Fundaţiei Wikimedia

Grupul consultativ discută despre structura de diseminare a fondurilor viitoare

Reuniunea grupului consultativ FDC (Funds Dissemination Committee, Comitetul de Diseminare a Fondurilor) de la San Francisco

Pe 9 şi 10 iunie, grupul consultativ pentru formarea viitorului, FDC (Funds Dissemination Committee, Comitetul de Diseminare a Fondurilor) s-a reunit în incinta sediului Fundaţiei Wikimedia din San Francisco. Voluntarii comunităţii, administratorii, reprezentanţii filialelor locale, membrii Fundaţiei Wikimedia şi ai Grupului Bridgespan au discutat despre cum FDC va ghida deciziile din cadrul distribuirii banilor (peste 10 milioane de dolari americani în 2012-2013) printre reprezentanţii Wikimedia şi ai altor grupuri. Bazat pe recomandările care au rezultat, Consiliul de Administraţie a aprobat carta şi operaţiunea iniţială a FDC. Wikimediştii care vor să lucreze în cadrul FDC sunt invitaţi să se numească.

Logo-ul proiectului Visual Editor

S-a lansat al doilea prototip al Visual Editor

Un nou prototip al "editorului vitext-ului.

Proiectul pilot "Teahouse" concluzionează cu rezultate încurajatoare

Teahouse, proiectul pilot care permite editorilor noi Wikipedia să primească sprijin din partea membrilor din comunitatea cu experienţă şi-a terminat faza pilot care a ţinut 3 luni şi a fost lansat pe Wikipedia în engleză, publicând un raport şi metrici. 568 de voluntari au participat la această fază. Într-un sondaj, 70% au spus că au fost mulţumiţi de experienţa lor cu Teahouse, în timp ce doar 5% au fost nemulţumiţi. Noii editori care au primit o invitaţie la Teahouse au făcut mult mai multe modificări decât cei care nu au primit o invitaţie. 28% dintre participanţii la Teahouse sunt femei, în timp ce doar 9% sunt în Wikipedia în general.

Convenţia hackerilor din Berlin

O vedere panoramică de la Hackathonul din Berlin

Peste 100 de participanţi din 30 de ţări au venit la Berlin pentru Berlin Hackathon, co-organizat de către Wikimedia Germania şi de Fundaţie. Printre ei s-au aflat dezvoltatori MediaWiki, utilizatori Toolserver, administratori de servere, programatori de programe bot, administratori, creatori de gadget-uri şi alţi tehnologişti Wikimedia. Comunitatea a aflat de asemenea şi despre proiectele Wikidata şi RENDER.

Date şi tendinţe

Vizitatori unici globali în luna mai:

492.39 milioane (+4.02% în comparaţie cu aprilie; +19.79% în comparaţie cu mai 2011)
(datele comScore pentru toate proiectele Fundaţiei Wikimedia; comScore va lansa datele din iunie, mai târziu în iulie)

Cereri de pagini în iunie:

18.1 miliarde (+0.2% în comparaţie cu mai; +22.7% în comparaţie cu iunie 2011)
(Jurnalul de server, toate proiectele Fundaţiei Wikimedia, inclusiv accesările de pe telefoane mobile)

Editori înregistraţi activi în luna mai 2012 (>= 5 modificări/lună):

85,200 (+0.38% în comparaţie cu aprilie / +3.25% în comparaţie cu mai 2011)
(Datele bazei, toate proiectele Fundaţiei Wikimedia, cu excepţia Commons. Notă: În viitorul apropiate, ne vom muta la un metric care intră în conturile SUL şi Wikimedia Commons.)

Cardul de report (integrează diverse date statistice şi tendinţe despre proiectele FWMi) al lunii mai:

http://reportcard.wmflabs.org/

Date financiare

Veniturile şi cheltuielile Fundaţiei Wikimedia la data de 31 mai 2012
Cheltuielile pe bază de funcţie ACD, la data de 31 mai 2012

(Informaţiile financiare sunt disponibile doar pentru luna mai 2012 la data creării acestui raport.)

Toate informaţiile financiare sunt prezentate pentru perioada 1 iulie 2011 - 31 mai 2012

Câştig $ 35,563,497
Cheltuieli:
 Grupul tehnologic $ 10,979,122
 Grupul comunităţii/Strângere de bani $ 3,612,603
 Grupul dezvoltării globale $ 3,882,629
 Grupul de guvernare $ 863,259
 Grupul de finanţă/legalitate/HR şi administratori $ 6,127,792
Cheltuieli totale $ 25,465,405
Surplus total/(pierdere) $ 10,098,092
  • Profiturile pentru această luna au fost de 659.000 USD, cu un plus de 497.000 USD (306%) faţă de planul anticipat de 162.000 USD.
  • Profiturile din acest an până pe 31 mai au fost de 35.6 mm USD cu un plus de 6,6 mm USD (23%) faţă de planul anticipat de 29 mm USD.
  • Cheltuielile din această luna au fost de 3.4 mm USD, cu un plus de 1,2 mm USD (50%) faţă de planul anticipat de 2.2 mm USD, datorită cheltuielilor capitale.
  • Cheltuielile din acest an până pe 31 mai au fost de 25,5 mm USD cu un minus de 252.000 USD (1%) faţă de planul anticipat de 25,7 mm USD.
  • Poziţia noastră e de 29,1 mm USD la data de 31 mai, 2012 ce înseamnă 12,5 de luni de cheltuieli.

Alte mişcări Wikimedia

"Afripedia" aduce Wikipedia în mod offline în regiunile retrase din Africa

O nouă iniţiativă numită "Afripedia" va face Wikipedia disponibilă în zonele vest-africane unde nu există conexiune la internet. Proiectul va instala offline (Kiwix) versiuni ale Wikipedia pe flash drive-uri. Acestea sunt conectate la calculatore mici şi economisitoare fără ecrane sau tastaturi (plug computer) care sunt şi ele conectate la rândul lor la o reţea locală offline WiFi. Oricine recepţionează semnalul WiFi va putea accesa conţinutul. Proiectul este un parteneriat dintre Wikimédia Franţa şi Agence universitaire de la Francophonie (Asociaţia Universităţilor Francofone - AUF) şi Agence universitaire de la Francophonie (IF). Va derula în aproximativ 20 de universităţi din 15 ţări din Vestul Africii.

Al doilea summit "Iberoconf" în Santiago de Chile

În primul weekend din iunie, al doilea summit Wikimedia ibero-american (cunoscut şi sub numele de "Iberoconf") a avut loc în Santiago de Chile. Au participat reprezentanţi Wikimedia din Argentina, Bolivia, Brazilia, Chile, Columbia, Italia, Mexic, Portugalia, Spania, Uruguay şi Venezuela cu oaspeţi din Panama, Peru, Fundaţia Wikimedia şi Wikimedia Germania.

"Academia Wikipedia" despre cercetarea Wikipediei

La sfârşitul lunii iunie, "Academia Wkipedia 2012" a întrunit cercetători academici şi wikimedişti în Berlin, fiind organizată de Wikimedia Germană. Amândouă cercetări despre Wikipedia în particular şi cunoştiinţele libere în general au fost prezentate la conferinţă. Diverse documente şi videoclipuri sunt disponibile online.


Întâlnirea de pe 5 iulie 2012 despre metricile şi activităţile Fundaţiei Wikimedia, a cuprins planul anual 2012-2013 în loc de discuţii despre luna iunie ca şi de obicei. Înregistrarea video va fi încărcată pe Commons când va fi publicat Planul Anual.