Jump to content

Wikimedia-hovedpunkter, juni 2015

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Highlights, June 2015 and the translation is 100% complete."Geoffrey Bilder.jpg" by Helpameout, freely licensed under CC BY-SA 4.0.; "Wreck of the U.S.M. steam ship "Arctic" (one-third-size).png" by James E. Buttersworth, Public domain.; "Green_Keys.jpg" by Hugh D’Andrade, from Electronic Frontier Foundation, freely licensed under CC BY 3.0.; "The Alamo at Night, San Antonio, Texas (2014-12-12 23.00.05 by Nan Palmero).jpg" by Nan Palmero, freely licensed under CC-by-SA 2.0; "Print Wikipedia by Michael Mandiberg, NYC June 18, 2015-34.jpg" by Victor Grigas, freely licensed under CC BY-SA 3.0 Collage by Andrew Sherman

Her er hovedpunkterne fra Wikimedia blog i juni 2015.


Slaget ved Alamo blev et symbol for alle texanere, efter at de fleste eller alle forsvarerne blev dræbt af den mexikanske hær. Photo by Nan Palmero, freely licensed under CC-by-SA 2.0.

Elever i USA og Mexico lærer ofte om historien fra Texas-revolutionen i 1835/36. To af Wikipedias skribenter, Karanacs og Maile66, påtog sig at forbedre encyklopædiens dækning af denne historie.

I et tre måneders forløb arbejdede Karanacs og Maile66 sammen om at udvikle den nye artikel. Deres handleplan omfattede en kassering af den eksisterende tekst, alle dens 5.243 ord, og at lave en dybdegående undersøgelse. Karanacs vurderede, at hun brugte mere end 300 timer på at læse akademisk litteratur, skrive i artiklen og håndtere Wikipedias proces med bedømmelse fra ligestillede.


For at sikre, at Wikipediabrugere trygt kan deles om verdens viden, er Wikimediafonden i gang med at indføre HTTPS, sådan at al trafik på Wikimedias sider bliver krypteret. Image by Hugh D’Andrade, from Electronic Frontier Foundation, freely licensed under CC BY 3.0.

For at viden kan være frit tilgængelig, må den være sikker og ucensureret. Wikimediafonden tror på, at man bør være i stand til at bruge Wikipedia og Wikimediastederne uden at tilsidesætte privatliv og sikkerhed. I juni blev HTTPS indført for at kryptere al Wikimediatrafik.

HTTPS-protokollen skaber en krypteret forbindelse mellem ens komputer og Wikimediastederne for at kunne garantere sikkerhed og uforstyrrethed omkring de data, man afsender. Kryptering gør det mere vanskeligt for regeringer og andre tredjeparter at overvåge ens trafik. Den gør det også mere besværligt for Internet Service Providers (ISPs) at censurere adgangen til bestemte Wikipedia-artikler og andre informationer.

Et interview med Michael Mandiberg, kunstneren bag Print Wikipedia. Man kan også se den nævnte video på YouTube og Vimeo
Video by Victor Grigas, freely licensed under CC BY-SA 3.0.

Efter seks års arbejde, en hel del programmering og mere end en smule hjælp fra sine venner har Michael Mandiberg skabt Print Wikipedia. Det er et nyt stykke kunstværk, hvor tilpasset software omdanner hele den Wikipedia til 7.473 bind og oploader dem til print-on-demand.

Det er vigtigt at bemærke, at Mandiberg ikke har udskrevet alle bøgerne til kunstudstillingen, og at han heller ikke agter at gøre det. For nuværende har han kun trykt den lille procentdel af dem, som kan bruges til at visualisere Wikipedias omfang. Det er ikke nødvendigt at udskrive dem alle, for vores fantasi kan udfylde med det, som mangler.


En enkelt af Bruger:Wehwalts fem udvalgte: SS Arctic var en tidlig Titanic-agtig ulykke. Painting by James E. Buttersworth, Public domain.

'Wikipedia Picks' er et nyt eksperiment med indhold til Wikimedia bloggen. I denne ugentlige rubrik indbydes et medlem af Wikipediafællesskabet til i samarbejde med vore blogudgivere at fremhæve fem artikler, billeder eller andet indhold, som de finder interessant eller vigtigt.

Denne artikels gæstevært var Gary Greenbaum (Wehwalt), som har skrevet 127 fremhævede artikler på den engelsksprogede Wikipedia enten alene eller som deltager i et team — flere end nogen anden på netstedet. I løbet af de seneste ti år har han lavet flere end 100.000 indlæg. Han udvalgte frem fremhævede artikler, hvoraf de tre var nogle, han selv havde arbejdet med.

Caitlyn Jenner, en berømt olympiade-atlet og realitystjerne fra USA, gennemførte sit kønsskifte den 1. juni og afslørede det med et forsidebillede i Vanity Fair. Wikipedia besvarede denne nyhed på mindre end 30 minutter..

Nyheden om Caitlyn Jenners hovedartikel i Vanity Fair spredte sig hurtigt på internettet. Men den fremkaldte en konflikt om, hvordan man bør henvende sig til hende. Det konservative US-amerikanske blad, National Review, spurgte "hvem vandt Bruce Jenners olympiske medaljer?", og rejste tvivl om, hvordan man bør skrive om en ny kønsidentitet set i forhold til Jenners omfattende historie i en kønsopdelt sport.

Engelske Wikipediaskribenter kom dog kun i ringe grad i konflikt, stort set på grund af retningslinjer, der var nedskrevet under Chelsea Mannings kønsskifte i 2013. Efter tusinder af tekstbytes, rettede man det underafsnit af Wikipedias Manual of Style, der kaldes "Identity", så det lyder som følger fra og med den 1. juni 2015:

Der kan gøres en undtagelse … hvad angår kønsidentitet. I den slags tilfælde foretrækker Wikipedia personens eget valg af betegnelse, selv når pålidelige kilders ordvalg antyder noget andet. Alle, hvis køn kan betvivles, bør omtales med de stedord, tillægsord og kønsbetegnelser (f.eks. "mand/kvinde", "tjener/tjenerinde", "formand/forkvinde"), som afspejler vedkommendes egen senest udtrykte, kønslige identitet. Dette gælder henvisninger til alle faser af en persons liv, med mindre vedkommende har angivet at foretrækket det anderledes.

Geoffrey Bilder
Geoffrey Bilder arbejder på at undgå udslettelse af hyperlinks, også kaldet "link rot". Photo by Helpameout, freely licensed under CC BY-SA 4.0.

På den ene side har hyperlinks gjort det lettere at læse trykte tekster, men på den anden side rummer de en stor ulempe: "link rot" — udslettelsen af hyperlinks, som ikke længere peger på deres oprindelige ressource.

Geoffrey Bilder har brugt 15 år med erhvervsmæssig, videnskabelig kommunikation og har brugt Wikipedia siden begyndelsen af 2000'erne. "Vi begynder at indse, at en mængde citatredskaber i Wikipedia ikke er blevet opdateret i lang tid", siger han. "Siden da har vi arbejdet med et forsøg på at skaffe real-time feed of DOI citater fra alle Wikipedias forskellige sprogvarianter."


Andrew Sherman, Digital Communications Intern, Wikimediafonden