Jump to content

Hoogtepunten Wikimedia, juni 2015

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Highlights, June 2015 and the translation is 93% complete."Geoffrey Bilder.jpg" by Helpameout, freely licensed under CC BY-SA 4.0.; "Wreck of the U.S.M. steam ship "Arctic" (one-third-size).png" by James E. Buttersworth, Public domain.; "Green_Keys.jpg" by Hugh D’Andrade, from Electronic Frontier Foundation, freely licensed under CC BY 3.0.; "The Alamo at Night, San Antonio, Texas (2014-12-12 23.00.05 by Nan Palmero).jpg" by Nan Palmero, freely licensed under CC-by-SA 2.0; "Print Wikipedia by Michael Mandiberg, NYC June 18, 2015-34.jpg" by Victor Grigas, freely licensed under CC BY-SA 3.0 Collage by Andrew Sherman

Hier zijn de hoogtepunten van de [[1]] van juni 2015.

These Texans are on a quest to improve Wikipedia’s coverage of their state’s revolution


De Slag om de Alamo werd een symbool voor alle Texanen nadat veel, zo niet alle verdedigers ervan vermoord werden door het Mexicaanse leger. Photo by Nan Palmero, freely licensed under CC-by-SA 2.0.

Studenten in de Verenigde Staten en Mexico leren doorgaans veel over de geschiedenis van de Texaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Twee Wikipediaredacteuren, Karanacs en Maile66, namen de taak op zich om de encyclopedische dekking van deze geschiedenis te verbeteren.

Gedurende drie maanden werkten Karanacs en Maile66 samen aan de ontwikkeling van een nieuw artikel. Hun plan van aanpak omvatte onder meer het schrappen van het bestaande stuk, alle 5243 woorden, en het doen van diepte-onderzoeken. Karanacs schatte dat ze meer dan 300 uur heeft besteed aan het lezen van wetenschappelijke literatuur tijdens, het schrijven van het artikel en aan Wikipedia's peer-reviewproces.

Toegang tot Wikimediasites met HTTPS verzekeren


Om te verzekeren dat Wikipediagebruikers kennis van de wereld met meer veiligheid kunnen delen implementeert de Wikimedia Foundation HTTPS om al het verkeer op de Wikimediasites te coderen. Image by Hugh D’Andrade, from Electronic Frontier Foundation, freely licensed under CC BY 3.0.

Om echt vrij te kunnen zijn moet toegang tot kennis veilig en ongecensureerd zijn. De Wikimedia Foundation gelooft dat het mogelijk moet zijn om Wikipedia en de Wikimediasites te gebruiken zonder privacy of veiligheid op te moeten geven. In juni implenteerde het HTTPS om al het Wikimediaverkeer te versleutelen.

Het HTTPS-protocol creëert een versleutelde verbinding tussen jouw computer en Wikimediasites om de veiligheid en integriteit van data die je overdraagt te garanderen. Codering maakt het moeilijker voor overheden en andere partijen om jouw internetverkeer te achterhalen. Het maakt het ook lastiger voor internetproviders om specifieke Wikipedia-artikelen en andere informatie te censureren.

7,473 volumes at 700 pages each: meet Print Wikipedia

Een interview met Michael Mandiberg, de artiest achter Print Wikipedia. De bovenstaande video is ook op [[2]] en [[3]] te bekijken.
Video by Victor Grigas, freely licensed under CC BY-SA 3.0.

Na zes jaar werken, een hoop debugging en meer dan een beetje help van zijn vrienden heeft Michael Mandiberg Print Wikipedia gecreëerd. Het is een nieuw kunstwerk waarin speciale software de complete [Wikipedia] transformeert in 7473 delen, klaar om uit te printen.

Het is belangrijk om te melden dat Mandiberg niet alle boeken heeft uitgeprint voor zijn tentoonstelling, en dat is hij ook niet van plan. Hij heeft een klein percentage ervan uitgeprint, die nuttig zijn voor de visualisatie van de omvang van Wikipedia. Het is niet nodig om alles uit te printen; onze fantasie kan aanvullen wat er mist.

Auteur met recordaantal weergaven raad vijf Wikipedia-artikelen aan.


Een van Wehwalt's vijf keuzes: de SS Arctic was een vroege met de Titanic vergelijkbare ramp. Painting by James E. Buttersworth, Public domain.

'Wikipedia Picks' is een nieuw inhoudsexperiment voor de Wikimediablog. Hierin wordt wekelijks een lid van de Wikimediacommunity uitgenodigd om een lijst van vijf artikelen, afbeeldingen of andere content die zij interessant of van belang vinden te cureren, in samenwerking met de redacteuren van onze blog.

De gastcurator van dit artikel was Gary Greenbaum (Wehwalt), die 127 artikelen heeft geschreven voor de Engelstalige Wikipedia, alleen of als onderdeel van een team - meer dan ieder ander op de de site. In de afgelopen tien jaar heeft hij bijna 100.000 wijzigingen doorgevoerd. Hij maakte een selectie van vijf artikelen, waarvan hij er aan drie persoonlijk heeft meegewerkt.

Hoe de Engelstalige Wikipedia Caitlyn Jenner's verandering behandelde.

Caitlyn Jenner, een beroemde olympisch atleet en reality-tvster, heeft haar overgangsperiode afgerond op 1 juni en openbaarde dat met een covershoot in [Vanity Fair|Vanity Fair]. Wikipedia reageerde op dit nieuws in minder dan 30 minuten..

Het nieuws dat Caitlyn Jenner's op de cover van Vanity Fair staat ging snel rond over het internet. Maar wat was de juiste manier om haar te adresseren? Het conservatieve magazine National Review (Engels) uit de VS vroeg 'wie won Bruce Jenner's olympische medailles?, en stelde de vraag hoe men moet schrijven over een nieuwe genderidentiteit afgezet tegen Jenner's historie in een gegenderde sport.

Redacteuren van de Engelstalige Wikipedia hadden er echter weinig problemen mee, wat grotendeels te danken was aan richtlijnen die geschreven werden ten tijde van de geslachtsverandering van Chelsea Manning in 2013. Na duizenden bytes aan tekst werd een subsectie van Wikipedia's Manual of Style genaamd 'Identiteit' aangepast, zodat er per 1 juni 2015 staat:

"Een uitzondering ... wordt gemaakt voor termen die verwant zijn aan genderidentiteit. In zulke gevallen besluit Wikipedia de aanduiding, zelfs als betrouwbare bronnen anders beweren. Naar eenieder aan wiens gender getwijfeld kan worden moet gerefereerd worden met de voornaamwoorden, bezittelijk bijvoeglijke naamwoorden en gendergelateerde naamwoorden (bijvoorbeeld "man/vrouw", "ober/serveerster" en "directeur/directrice") die door de persoon in kwestie het recentst gebruikt zijn om zichzelf te definiëren. Dit is van toepassing in referenties naar iedere fase van deze persoon's leven, tenzij aangegeven dat het anders geprefereerd wordt.

Wikipediabronvermeldingen behouden voor de toekomst: Geoffrey Bilder.

Geoffrey Bilder
Geoffrey Bilder werkt aan het voorkomen van niet-werkende hyperlinks, ook wel "linkverrotting". Photo by Helpameout, freely licensed under CC BY-SA 4.0.

Waar hyperlinks de ervaring van het lezen van tekst makkelijker hebben gemaakt, hebben ze één groot nadeel: "linkverrotting" - de teloorgang van hyperlinks die niet langer verwijzen naar hun oorspronkelijke bestemming.

Geoffrey Bilder is 15 jaar actief geweest in de wetenschappelijke communicatie-industrie en gebruikt Wikipedia sinds begin 2000. "Wat we ons beginnen te realiseren is dat veel van de citaatmogelijkheden binnen Wikipedia al lang niet meer geüpdatet zijn", zegt hij. "Sindsdien zijn we bezig met proberen om real-time feed of DOI citaten te krijgen van alle Wikipediapagina's in verschillende talen.


Andrew Sherman, Stagiair digitale communicatie, Wikimedia Foundation