Jump to content

Wikimedia hovedpunkter, marts 2012

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Highlights, March 2012 and the translation is 100% complete.

Hovedpunkter fra Wikimedia Foundations månedsrapport for marts 2012 og Wikimedias tekniske rapport for marts 2012 med et udvalg af andre betydningsfulde hændelser i Wikimedia-bevægelsen

Hovedpunkter fra Wikimedia Foundation

MediaWiki-udvikling skifter til distribueret revisionskontrol

MediaWikis kodebibliotek blev konverteret fra Subversion til Git (der et distribueret versionskontrolsystem, som oprindeligt blev udviklet af Linus Torvalds og andre til Linux-kernen) for MediaWikis kerne og for de MediaWiki-udvidelser, som bruges på WMF's sides. De forventede forbedringer er: Lettere adgang til at bidrage med kode, fjernelse af visse tekniske problemer i Subversion, som gjorde livet vanskeligt for udviklere samt at få forbedringer hurtigere frem til brugerne.

Præsentation ved Arabnet, som forklarer "hvorfor den arabiske verden behøver en stærk arabisk Wikipedia...."

En turne for "arabisk outreach" opmuntrer til at deltage i Wikipedia

I slutningen af marts besøgte Barry Newstead og Moushira Elamrawy fra Wikimedia Foundations Global Development department adskillige arabisk-sprogede lande (Jordan, Marokko, Libanon og Egypten). De var i forbindelse med lokale Wikipedianere og forskellige potentielle partnerinstitutioner, som er interesseret i at hjælpe med til at udvide den arabiske Wikipedia. Det arabiske sproginitiativ er en strategisk prioritet.

Designforbedringer i Wikipedia mobile

Betaversionen af den mobile Wikipedia side gennemgik adskillige ændringer for at opnå et mere professionelt udseende og en bedre brugeroplevelse. Det omfatter ændringer til bundteksten, et renere design til at vise og skjule afsnit og et helt omarbejdet design til fuldskærm-søgning. En ekperimental ny funktion gør det lettere at tilgå referencefodnoter

Globalt antal enkeltbesøg for februar:

476 millioner (-1,3% sammenlignet med januar; +25,4% sammenlignet med foregående år)
(data fra comScore for alle Wikimedia Foundations projekter; comScore vil frigive data for februar senere i april)

Sidevisninger for februar:

17,3 milliarder (-4,7% sammenlignet med februar; +13,6% sammenlignet med foregående år)
(Skøn ud fra data fra serverloggen, alle Wikimedia Foundations projekter inklusive mobil adgang)

Aktive registrerede skribenter for februar 2012 (>= 5 redigeringer/måned):

85.163 (-3,6% sammenlignet med januar / -1,7% sammenlignet med foregående år)
(Database data, alle Wikimedia Foundations projekter undtagen Wikimedia Commons)

"Report Card" for februar 2012: http://reportcard.wmflabs.org/

Regnskabstal

(Regnskabsoplysninger er ved denne rapports udgivelse kun til rådighed for februar 2012.)

(Alle anførte regnskabsoplysninger dækker perioden 1. juli - 29. februar 2012)

Indtægter: $ 30,198,838
Udgifter:
 Teknologigruppen: $ 6,623,737
 Fællesskabs-/indsamlingsgruppen: $ 3,042,089
 Global Development gruppen: $ 2,707,697
 Ledergruppen: $ 641,421
 Regnskabs-/jura-/personale-/administrationsgruppen: $ 4,027,709
Udgifter i alt $ 17,042,652
Samlet overskud/(tab) $ 13,156,186

Indtægterne for måneden er $ 824.000 mod planlagt $ 272.000, dvs. ca. $ 552.000 eller 203% over det budgetterede.

År-til-dato er $ 30,2 mill. mod budgetteret $ 24,6 mill., ca. $$ 5,6 mill. eller 21% over det budgetterede.

Udgifterne for måneden er $ 2,1 millioner mod budgetteret $ 2,2 millioner, ca. $ 49.000 eller 2% mindre end budgetteret.

År-til-dato er $ 17 millioner i forhold til budgetteret $ 18,9 millioner, ca. $ 1,9 millioner eller 10% mindre end budgetteret.

Likvide midler udgør $ 31,4 millioner pr. 29. februar 2012 - svarende til ca. tretten måneders udgifter.

Video af de månedlige målepunkter og aktivitetsmødet for Wikimedia Foundation dækkende måneden marts (fra 5. april 2012)

Andre hovedpunkter fra bevægelsen

Nyt Wikimediaproject: Wikidata

Udvikling er begyndt af Wikidata, det første nye Wikimediaprojekt siden 2006. Wikidata vil være "en fri, samarbejdsorienteret, mangesproget, database, som samler strukturerede data for at yde støtte til Wikipedia, Wikimedia Commons, de andre Wikimediaprojekter og en del udover det". Udviklingsarbejdet styres af det det tyske Wikimedia chapter, som vil overgive driften af projektet til Foundation i 2013.

Deltagere i Wikimedia-konferencen i Berlin

Wikimediakonference betyder reformer i bevægelsen

I slutningen af marts mødtes 120 repræsentanter for organisationer i Wikimediabevægelsen (Wikimedia chapters, Fondens bestyrlese, forskellige ansatte i Wikimedia Foundation og adskillige arbejdsgrupper) i Berlin til den årlige globale Wikimediakonference 2012. I præsentationer af "chapters tilstand" gav hvert chapter et resume af sine aktiviteter i det forløbne år (Commons / Meta: day 1, day 2, day 3 / YouTube). Fondens bestyrelse vedtog adskillige resolutioner om indsamlinger, fordeling af midler og modeller for tilknytning til Wikimediabevægelsen ("movement roles"). Ved begivenheden tilsluttede desuden mange chapters sig Berlinaftalen, som formelt betyder grundlæggelse af "Wikimedia Chapters Association", en enhed, som giver håb om at øge samarbejdet mellem chapters "til et nyt niveau".

"WikiWomen's History Month"

I anledning af "Måneden med kvindernes historie", afvikledes forskellige begivenheder online og offline for at forbedre dækningen af kvinder i Wikimediaprojekterne. Resultaterne omfatter nye, forbedrede og fremhævede Wikipediaartikler, nye billeder på Commons og historier i Wikinews.

Et videnskabeligt tidsskrift udgiver ekspert-bedømte artikler på Wikipedia

Det åbne tidsskrift PLoS Computational Biology har annonceret, at det begynder at offentliggøre "Emnesider" - ekspert-gennemset tekster om specifikke emner, som offentliggøres både i tidsskriftet og som en ny artikel på Wikipedia. Håbet er, at Wikipediaversionerne vil blive opdateret og forbedret af Wikipediafællesskabet. Det første eksempel handler om cikulære permutationer i proteiner.