Jump to content

Belangrijkste nieuws van Wikimedia maart 2016

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Highlights, March 2016 and the translation is 100% complete.


"Magnfying_glass_book_globe.jpg" by João Silas, freely licensed under public domain/CC0; "Barbara_McClintock_(1902–1992).jpg" from the Smithsonian, public domain; "SXSW Guy Kawasaki Jimmy Wales.jpg" by Jeff Elder, public domain.

Hier zijn de hoogtepunten van de Wikimedia blog van maart 2016.


Een van de vele biografieën van vrouwelijke wetenschappers waar Emily Temple-Wood aan heeft gewerkt, is Barbara McClintock, een winnaar van de Nobelprijs in 1983. Foto van het Smithsonian, publiek domein.

Emily Temple-Wood is een biologiestudent aan de Loyola University in Chicago, Illinois, en de oprichter van het Engelse Wikipedia's Vrouwelijke Wetenschappers WikiProject. Haar nieuwe project, dat nu door nieuwssites over de hele wereld wordt behandeld, slaat trollen op internet met positieve straffen: voor elke intimiderende e-mail die ze ontvangt, maakt ze één Wikipedia-artikel over een vrouw in de wetenschap. Siko Bouterse, een voormalig medewerker van de Wikimedia Foundation, vertelde de blog dat de impact van Temple-Wood op de genderkloof "episch" is geweest:

Het is echt belangrijk dat ze niet alleen schrijft over blanke wetenschappers, ze werkt ook aan het aanpakken van ondervertegenwoordiging van vrouwen van kleur in Wikipedia en kijkt naar andere punten van intersectionaliteit. En misschien het belangrijkste, omdat we samen veel sterker zijn dan alleen, heeft Emily anderen geleerd en geïnspireerd om hetzelfde te doen... Toen ik klein was, kende ik het aantal vrouwelijke wetenschappers tellen. Maar ik weet dat onze dochters toegang krijgen tot veel meer vrije kennis over wetenschappers die op hen lijken, dankzij Emily's inspanningen, dat is echt krachtig.


Foto door João Silas, vrij gelicenseerd onder publiek domein/CC0.

De Wikimedia Foundation (WMF) heeft een hulpmiddel ontwikkeld die u kan helpen items te vinden, zelfs als u u niet kunt herinneren hoe u het woord moet spellen dat u zoekt. Het is geactiveerd op alle Wikimedia-sites met uitzondering van Wikidata. "Wikipedia-gebruikers en lezers op elke Wikimedia-site kunnen nu gemakkelijker content vinden en ontdekken ongeacht hun voorkeurstaal", zegt Dan Garry van het WMF. In totaal is het WMF van mening dat de 'suggester' voor voltooiing zal worden gebruikt in ongeveer 70 miljoen vragen per dag.


Foto door Jeff Elder, publiek domein.

Kawasaki vroeg Wales over het genderverschil onder Wikipedia-redacteurs. "Het is echt belangrijk om Wikipedia meer vriendelijk te maken voor vrouwen", zei Wales. Sommige van die problemen kunnen worden aangepakt met een betere interface en gebruikerservaring, maar ook de cultuur moet veranderen, zei hij.

Kortom

Andrew Sherman, Digital Communications Intern, Wikimedia Foundation

Social Media
  • Een wikipediaan reageert op intimiderende e-mails met nieuwe artikelen over vrouwelijke wetenschappers. Zoeken op Wikipedia corrigeert nu tikfouten. Lees het nieuws van de Wikimedia-blog.