Hoogtepunten Wikimedia mei 2012

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Highlights, May 2012 and the translation is 100% complete.

Dit zijn de hoogtepunten uit de Wikimedia Foundationrapportage en de Wikimedia technische rapportage voor mei 2012, aangevuld met een selectie van andere belangrijke gebeurtenissen binnen de Wikimediabeweging.

Hoogtepunten Wikimedia Foundation

Nieuwe Wikimedia fellows werken aan conflictoplossing en wiki's voor kleine talen

Aan het Wikimedia Fellows Program zijn twee Community Fellows toegevoegd: Steven Zhang (Wikipediaan sinds 2008) analyseert conflictoplossing op de Engelstalige Wikipedia. Tanvir Rahman (actief op de Bengaalse Wikipedia sinds 2009 en door de globale gemeenschap gekozen tot steward in 2011) experimenteert met on-wikistrategieën voor het vergroten van het aantal actieve gebruikers in wiki's voor kleine talen, in eerste instantie met een focus op de Bengaalse Wikipedia.

Een ander Fellowshipproject, het Theehuis (waar ervaren Wikipedianen nieuwe gebruikers helpen), heeft de pilotfase van drie maanden afgesloten op de Engelstalige Wikipedia. Deze fase wordt nu geanalyseerd. Vroege resultaten geven aan dat er een positieve impact is op nieuwe gebruikers. Het Theehuisconcept wordt al overgenomen door Arabische en Indiase taalprojecten.

Gebruiksstatistieken van de Upload Wizard op Commons voor januari 2011 tot april 2012 (de piek in september 2011 valt samen met Wiki Loves Monuments)

1 miljoen mediabestanden geüpload met de Upload Wizard

Een jaar na aankondiging is de Upload Wizard meer dan 1 miljoen keer gebruikt om vrij gelicenseerde mediabestanden te uploaden naar Wikimedia Commons, en heeft de Upload Wizard bijgedragen aan een versnelling van de groei van de gemeenschap. Ontwikkelaars zijn bezig met het ontwikkelen van een betrouwbare methode om grote bestanden te uploaden (tot 500MB), het ontwikkelen van een mobiele toepassing voor de ondersteuning van de wedstrijd Wiki Loves Monuments in september en met het verbeteren van de integratie met Flickr en geolocatie-ondersteuning in de Upload Wizard.

Landingspagina van Wikipedia Zero voor gebruikers van Digi in Maleisië

Wikimedia Zero gelanceerd in Azië

Wikipedia Zero, het initiatief van de Wikimedia Foundation om gratis toegang tot Wikipedia voor mobiele apparaten mogelijk te maken, is sinds 21 mei voor het eerst beschikbaar in Azië: de mobile operator Digi uit Maleisië is begonnen met het aanbieden van de lichtgewicht alleen-tekstversie van Wikipedia aan tien miljoen klanten zonder hiervoor kosten in rekening te brengen. Het programma loopt als in Tunesië en Uganda en de komende maanden wordt het in veel andere landen gelanceerd.

Gegevens en trends

Wereldwijde unieke bezoekers in april:

473,38 miljoen (-3,27,7% vergeleken met maart; +24,34% vergeleken met vorig jaar)
(comScoregegevens voor alle projecten van de Wikimedia Foundation; comScore geeft de gegevens voor april later in juni vrij)

Opgevraagde pagina's in mei:

18.0 miljard (+3,9% vergeleken met april; +19,0% vergeleken met vorig jaar)
(gegevens uit serverlogboeken, alle projecten van de Wikimedia Foundation, inclusief mobiele toegang)

Actieve geregistreerde gebruikers voor april 2012 (>= vijf bewerkingen in een maand):

78.519 (-1,71% vergeleken met maart / -1,6% vergelijken met vorig jaar)
(databasegegevens, alle projecten van de Wikimedia Foundation, exclusief Wikimedia Commons)

Rapportkaart (geïntegreerde statistische gegevens en trends over WMF-projecten) voor april 2012: http://reportcard.wmflabs.org/

Financieel

Inkomsten van de Wikimedia Foundation voor dit boekjaar per 30 april 2012
Uitgaven van de Wikimedia Foundation voor dit boekjaar per 30 april 2012

Financiële gegevens zijn op het moment van schrijven alleen beschikbaar voor april 2012.

Alle gepresenteerde financiële gegevens zijn over de periode van 1 juli 2011 tot en met 30 maart 2012.

Inkomsten $ 34,904,252
Uitgaven:
 Technologie (Engineering Group) $ 9,295,397
 Gemeenschap/fondsenwerving (Community/Fundraiser Group) $ 3,429,034
 Globale ontwikkeling (Global Development Group) $ 3,342,651
 Bestuur (Governance Group) $ 809,714
 Financiën, juridisch, personeelszaken, administratie (Finance/Legal/HR/Admin Group) $ 5,225,408
Totaal uitgaven $ 22,102,204
Totaal overschot/(tekort) $ 12,802.047
  • De inkomsten voor de maand zijn met USD 2,8 miljoen ongeveer USD 2,6 miljoen of 947% hoger dan de USD 272.000 die is begroot.
  • De inkomsten voor het fiscale jaar zijn met USD 34,9 miljoen ongeveer USD 6,1 miljoen of 21% hoger dan de USD 28,8 miljoen die is begroot.
  • De uitgaven voor de maand zijn met USD 2,8 miljoen ongeveer USD 374.000 of 15% hoger dan de USD 2,4 miljoen die is begroot.
  • De uitgaven voor het fiscale jaar liggen met USD 22,1 miljoen ongeveer USD 1,4 miljoen of 6% lager dan de USD 23,5 miljoen die is begroot.
  • Er is per 30 april 2012 USD 31,6 miljoen aan contanten beschikbaar; een reservepositie van ongeveer 13,6 maanden aan uitgaven.
Video van de maandelijkse vergadering "Cijfers en activiteiten" van de Wikimedia Foundation over de maand mei op 7 juni 2012

Andere hoogtepunten in de beweging

Chapters selecteren twee nieuwe bestuursleden voor Wikimedia

Patricio Lorente (links) en Alice Wiegand (rechts) zijn genomineerd en bevestigd voor de twee door chapters geselecteerde plaatsen in het bestuur van de Wikimedia Foundation. Deze posities worden per juli 2012 ingevuld.

Eerste demonstratie van Wikidata

Het Wikidataproject geeft een demonstratiesysteem beschikbaar gemaakt en een conceptspecificatie gepubliceerd waarin wordt beschreven hoe gegevens uit de centrale repository weergegeven kunnen worden in Wikipedia (bijvoorbeeld in gegevenstabellen).

Bord bij binnenkomen van Monmouth: "De eerste Wikipediaplaats ter wereld"

Monmouth is "De eerste Wikipediaplaats ter wereld"

Het Monmouthpediaproject is op 19 mei officieel van start gegaan. Het doel van het project is om alle noemenswaardige plaatsen in de plaats Monmouth in Wales te voorzien van artikelen in Wikipedia in zoveel mogelijk talen. Naar die Wikipediaartikelen wordt verwezen via QRpediaborden die geplaatst zijn op belangrijke gebouwen en veel andere plaatsen. De voorbereiding van het project heeft zes maanden in beslag genomen en is bekostigd door Wikimedia UK en lokale countyraad. In honderden berichten in de media wereldwijd is melding gemaakt van "De eerste Wikipediaplaats ter wereld".

Logo van WikiWomenCamp

WikiWomenCamp

Van 23 mei tot en met 25 mei is in Buenos Aires WikiWomenCamp gehouden. Op deze conferentie die alleen voor vrouwen toegankelijk was, hebben vrouwelijke Wikimedianen uit veel verschillende landen overlegd over de problemen waar vrouwen mee te maken hebben die bijdragen aan de beweging voor vrije kennis, ze hebben geleerd van elkaars ervaringen en mogelijkheden bekeken voor outreachstrategieën in verschillende landen en culturen.