Jump to content

Hoogtepunten Wikimedia november 2011

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Highlights, November 2011 and the translation is 100% complete.

Hoogtepunten uit de Wikimedia Foundationrapportage en de Wikimedia technische rapportage voor november 2011, aangevuld met een selectie van andere belangrijke gebeurtenissen binnen de Wikimediabeweging.

Hoogtepunten Wikimedia Foundation

Wikiconferentie en Hackathon in Mumbai, India

Deelnemers aan de Hackathon in Mumbai

Op 19 november en 20 november, zijn vrijwilligers en medewerkers van Wikimedia bijeengekomen in Mumbai voor de India Hackathon 2011, gericht op mobiele toegang, taalondersteuning en offline distributie. De Hackathon werd gelijktijdig gehouden met de WikiConference India 2011, een evenement georganiseerd door Wikimedia India. De WikiConference had bijna 700 deelnemers, waardoor het een van de grootste Wikimedia-evenementen ooit was, en zeker het grootste tot nu toe in India. In meer dan 50 sessies werd inzicht gegeven over het opbouwen van gemeenschappen, het verbeteren van kwaliteit van de projecten, het aangaan van samenwerkingsverbanden, best practices bij outreach en mogelijkheden om ervaringen delen.

Een nieuwe hulpmiddel voor beginnende bewerkers

Sinds augustus zijn nieuwe gebruikers op de Engelstalige Wikipedia via de experimentele functie "Moodbar" uitgenodigd om snel en eenvoudig terugkoppeling te geven over hun bewerkingservaringen via een opmerking van maximaal 140 tekens. Al deze opmerkingen zijn openbaar beschikbaar via het Terugkoppelingsdashboard. In november is nieuwe functionaliteit toegevoegd die het voor ervaren bewerkers mogelijk maakt om snel te antwoorden op de terugkoppeling zonder het dashboard te verlaten. Steven Walling en Maryana Pinchuk, Gemeenschapsbegeleiders van Wikimedia, hebben een antwoordteam opgericht dat bestaat uit ervaren bewerkers die nieuwe gebruikers op weg willen helpen.

We gaan door met het verbeteren van dit systeem en het inschatten van de resulaten. Meer in het bijzonder, of nieuwe gebruikers de berichten die ze krijgen ook lezen, en of de bewerkingsactiviteit toeneemt als er actief wordt gecoacht.

Fondsenwerving

De jaarlijkse fondsenwervingscampagne van Wikimedia is gestart op 16 november met meer dan 1 miljoen dollar aan donaties de eerste dag. Eind november was er USD 10.433.402,89 geschonken in 545.362 afzonderlijke donaties. De aanzienlijke toename van het aantal donateurs in veel regio's in de wereld is grotendeels toe te schrijven aan de toename van het aantal geaccepteerde munteenheden dat Wikimedia dit jaar kan accepteren; meer dan 80.

In aanvulling op de jaarlijkse persoonlijke oproep van Jimmy Wales, zijn er dit jaar nieuwe stemmen in de fondsenwervingscampagne, waaronder leden van de gemeenschap en medewerkers van de Wikimedia Foundation.

Vergeleken met het voorgaande jaar, hebben vier keer zoveel vrijwilligers bijgedragen aan de vertaling van banners en oproepen, waaronder meer dan 700 gebruikers die niet zijn aangemeld. Via het hulpmiddel voor paginawaardering kan iedereen de kwaliteit van de vertalingen beoordelen.

Overleg over de afbeeldingenfilter in Hannover

Sue Gardner gaat op bezoek bij Europese Wikimediaverenigingen

Prijsuitreiking voor Wiki Loves Monuments en Erfgoeddag. 17 november 2011 in het kantoor van de Federale Moumentenzorg Wenen, Hofburg

In november heeft de Wikimedia Foundation een delegatie naar Europa afgevaardigd, waaronder de Executive Director Sue Gardner, haar assistent James Owen, General Counsel Geoff Brigham en de Gemeenschapscoördinator Maryana Pinchuk. Er zijn in drie weken zeven steden bezocht. Het voornaamste doel van de reis was om tijd te besteden samen met de nationale chapters, met als doel inzicht krijgen in de verwachtingen en vrezen van de chapters, in het bijzonder met betrekking tot fondsenwerving en verdeling van fondsen. Een secundair doel was het gesprek aan te gaan met de Duitstalige gemeenschap om het wederzijdse begrip te verbeteren, met name wat betreft de lopende controverse over de mogelijke invoering van een persoonlijke afbeeldingenfilter.

Tijdens reis zijn ook een aantal andere activiteiten uitgevoerd, zoals het aanwezig zijn tijdens bijeenkomsten van de gemeenschappen, er zijn gesprekken gevoerd en interviews met de media gehouden. De delegatie heeft Parijs, Utrecht, Londen, Wenen, Hannover en Berlijn bezocht. Er zijn bijeenkomsten of diners geweest met vijf hoofdstuk besturen van chapters, evenals vier gemeenschapsbijeenkomsten en een verscheidenheid van andere kleine informele bijeenkomsten met mensen van chapters of Wikimedianen. Samen met leden van het bestuur van Wikimedia UK is een bezoek gebracht aan de UK National Archives en er is assistentie verleend tijdens de uitreiking van de prijzen voor Wiki Loves Monuments in Wenen. Sue Gardner heeft drie presentaties gegeven: aan het bestuur van Wikimedia UK, aan Wikimedia Deutschland en bij het Imperial College in Londen; daarnaast heeft ze zes media-interviews gegeven in Londen en Berlijn.

De Wikimedia Foundation spreekt dank uit aan de besturen van Wikimédia France, Wikimedia Nederland, Wikimedia UK, Wikimedia Österreich en Wikimedia Deutschland voor hun gastvrijheid, openheid en openhartigheid. Onze dank gaat in het bijzonder uit naar de volgende personen: Christophe Henner, Rémi Mathis, Adrienne Alix, Ziko van Dijk, Jan-Bart de Vreede, Roger Bamkin, Andrew Turvey, Andy Mabbett, Jon Davies, Fiona Apps, Marek69, Kurt Kulac, Manuel Schneider, Barbara Neubauer, Jo Pugh, Pavel Richter, Sebastian Moleski, Julia Kloppenburg en Catrin Schoneville.

Gegevens en trends

Wereldwijde unieke bezoekers in oktober:

477 miljoen (+4,9% vergeleken met september; +%16,7 vergeleken met vorig jaar)
(comScoregegevens voor alle projecten van de Wikimedia Foundation; comScore geeft de gegevens voor november later in december vrij)

Opgevraagde pagina's in november:

16,8 miljard (-0,1% vergeleken met oktober; +12,3% vergeleken met vorig jaar)
(gegevens uit serverlogboeken, alle projecten van de Wikimedia Foundation, inclusief mobiele toegang)

Actieve geregistreerde gebruikers voor oktober 2011 (>= bewerkingen in een maand):

84.426 (+1,4% vergeleken met september / +0,8% vergeleken met vorig jaar)
(databasegegevens, alle projecten van de Wikimedia Foundation, exclusief Wikimedia Commons)

Rapportkaart voor oktober 2011: http://stats.wikimedia.org/reportcard/

De rapportkaart wordt op dit moment opnieuw ontworpen als een volledig functioneel dashboard, waarin verschillende statistische gegevens en trends over WMF-projecten worden geïntegreerd.

Financieel

Financiële gegevens zijn op het moment van schrijven alleen beschikbaar voor oktober 2011. Alle gepresenteerde financiële gegevens zijn over de periode van 1 juli 2011 tot en met 31 oktober 2011.

Inkomsten: USD 4,253,486

Uitgaven:

  • Technologie (Technology Group): USD 3.021.534
  • Gemeenschap/fondsenwerving (Community/Fundraiser Group): USD 1.066.080
  • Globale ontwikkeling (Global Development Group): USD 1.116.890
  • Bestuur (Governance Group): USD 336.150
  • Financiën, juridisch, personeelszaken, administratie (Finance/Legal/HR/Admin. Group): USD 1.989.659

Totale uitgaven: USD 7.530.312

Totaal overschot/(verlies): (USD 3.276.826)

De inkomsten liggen voor op plan vanwege subsidies ter waarde van USD 2.8 miljoen en extra donaties van USD 385.254.

De uitgaven liggen lager dan begroot. USD 7,5 miljoen werkelijk ten opzichte van 9,1 miljoen begroot. De lagere uitgaven zijn te wijten aan onderbestedingen op de posten kapitaaluitgaven, chaptersubsidies, wervingskosten en andere uit te voeren activiteiten.

Er is USD 14,9 miljoen aan contanten beschikbaar; een reservepositie van zes maanden op basis van de huidige uitgaven.

Overige hoogtepunten in de beweging

  • Wikimaniavideo's beschikbaar: de organisatoren van Wikimania 2011, gehouden in augustus in Haifa, Israel, hebben aangekondigd dat alle video-opnamen van de conferentie zijn geüpload. Er wordt ook naar verwezen vanuit het conferentieprogramma. De video's zijn al meer dan 16.000 keer bekeken.
  • Wikimedia Frankrijk lobbyt voor de vrijheid van panorama: Op 23 november heeft het Franse parlement een wijziging van de Franse wetgeving op het gebied van intellectueel eigendomsrecht besproken die uitzondering op het gebied van vrijheid van panorama zou introduceren, vergelijkbaar met de regelgeving in veel andere landen. Dit zou, bijvoorbeeld, Wikimedianen in staat stellen om foto's te maken en te uploaden van Franse gebouwen en beeldhouwwerken die permanent tentoongesteld worden op openbare plaatsen. Het amendement werd gesteund door de Franse Wikimediavereniging, maar het lukte niet niet de benodigde meerderheid te bereiken.
  • Al Jazeera heeft afbeeldingen vrij: na de bemoeienis van Wikimedia Foundation fellow Liam Wyatt en Mathias Schindler van Wikimedia Duitsland, heeft de in Qatar gevestigde nieuwszender Al Jazeera English besloten om de foto's van hun Flickrstream beschikbaar onder de licentie CC-BY-SA 2.0. Ze worden geupload naar Commons. In veel afbeeldingen wordt verslag gedaan van de politieke opstanden van de Arabische lente.
  • Éerste Wikimedia hackathon in het Verenigd Koninkrijk:' Een tweedaags evenement in Brighton bracht ontwikkelaars van de Wikimedia Foundation samen met andere nieuwe en ervaren programmeurs. Zie de aantekeningen van dag 1 en de aantekeningen van dag 2.