Jump to content

Wikimedia hovedpunkter, november 2012

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Highlights, November 2012 and the translation is 90% complete.
Outdated translations are marked like this.

Hovedpunkter fra Wikimediafondens rapport og Wikimedia styringsrapport for november 2012 med et udvalg af andre vigtige begivenheder fra Wikimediabevægelsen

Wikimediafondens hovedpunkter

Ny HTML5-videoafspiller

En ny videoafspiller blev igangsat på Wikipedia og dens søstersteder. Den giver løfte om at bringe gratis uddannelsesvideoer ud til flere mennesker, på flere maskiner og på flere sprog. Afspilleren er den samme HTML5 afspiller, der blev brugt på Kaltura open-source videoplatformen. Dens mange nye muligheder omfatter avanceret støtte til undertitler, støtte til det royaltyfrie WebM videoformat og transkodning på serversiden, dvs. evne til at konvertere fra ét videoformat til et andet, sådan at man kan levere en tilpasset videosending til brugerne, afhængigt af deres båndbredde og afspillerens størrelse.

Afprøvning af det nye oversættelsesinterfaces brugbarhed på Bangalore DevCamp 2012

Møde for udviklere og sprogtopmøde i Indien

Den 9.-11. november afholdt Wikimediafonden et udviklermøde i Bangalore, Indien. Engineering DevCamp var centreret om sprogstøtte, udvikling for mobile apparater og design af brugeroplevelse (UI/UX). Flere end 85 udviklere, UI/UX-designere, wikimedieanere og oversættere deltog i begivenheden. Forud for den gik et Open-Source sprogtopmøde, som fonden organiserede sammen med Red Hat i Pune, Indien.

Igangsætning af pengeindsamling

Fondens niende online pengeindsamling blev officielt igangsat den 27. november, 2012, og den nåede en rekord på $2,3 millioner på én enkelt dag: en 59% stigning i forhold til vores største dag i 2011. Se siden med statistik for pengeindsamlingen og få et blik på sammenligningen mellem dette år i forhold til de foregående år. Bannerdesign blev udviklet fra sidste års "Jimmy's appel" ([1]) til variationer over et nyt "Faktabanner" ([2], [3] og [4]), som er mere indrettet på at informere brugerne om Wikimediafonden.

På grund af den meget succesrige begyndelse blev det besluttet kun at vise bannere i følgende engelsktalende lande indtil den 31. december: USA, Canada, Australien og New Zealand (sammen med bannere for indsamlingsafdelingerne). Pengeindsamlingen bliver genstartet i alle andre lande i løbet af foråret 2013 med forbedrede oversættelser.

Forslag til et nyt logo for Wikivoyage

Betasøsætning af Wikivoyage

Wikivoyage, et projekt til skabelse af en gratis rejseguide for hele verden, som enhver kan redigere, blev søsat på Wikimadiafondens servere den 10. november, da man overførte tekstindhold og kontoer fra de gamle servere, der blev vedligeholdt af Wikivoyageselskabet. Fællesskabet arbejder på vurdering og overførsel af mediefilerne, og stedet forbliver i "beta"-tilstand, indtil dette og andre oprydningsopgaver er fuldført

Data og Tendenser

Individuelle besøgende i oktober på globalt plan:

488,4 millioner (+2.84% sammenlignet med september; +2.46% sammenlignet med det foregående år)
(comScore data for alle Wikimediafondens projekter; comScore frigiver novembers data senere i december)

Sidesøgning i november:

20,3 milliarder (+2.7% sammenlignet med oktober; +16.8% sammenlignet med det foregående år)
(Server log data for alle Wikimediafondens projekter inklusive mobil adgang)

Aktive registrerede forfattere i oktober 2012 (>= 5 redigeringer/month, eksklusive bots):

79.964 (-2.73% sammenlignet med september / +0.59% sammenlignet med det foregående år)
(Database data for alle Wikimediafondens projekter. Note: For nylig har vi forbedret denne målemetode for at tage Wikimedia Commons og aktivitet på tværs af flere projekter med i betragtning.)

Rapport kort (med forskellige statistiske data og tendenser vedrørende WMF projekter) for oktober 2012:

http://reportcard.wmflabs.org/

(Definitioner)

Finanser

Wikimediafondens indtægter og udgifter i løbende år til dato i forhold til planen pr. 31. oktober 2012
Wikimediafondens udgifter i løbende år til dato opgjort den 31. oktober 2012

(Finansielle informationer er kun tilgængelige for oktober 2012 ved afslutningen af denne rapport.)

Alle de viste, finansielle informationer gælder for måned til dato og år til dato pr. 31. oktober 2012.

Indtægter

$5.358.084

Udgifter
Teknologigruppen $4.258.755
Pengeindsamlingsgruppen $816.319
Global udviklingsgruppen $1.804.417
Ledelsesgruppen $278.363

Jura-/Fællesskabsfortaler-/Kommunikationsgruppen

$976.506
Regnskabs-/Personale-/Administrationsgruppen $1.793.482
Samlede udgifter $9.927.842
Samlet overskud/(underskud) ($4.569.758)
  • Indtægterne for oktober er på $1,24 millioner i forhold til de planlagte $0,85 millioner, ca. $396.000 eller 47% over det planlagte.
  • Indtægterne for løbende år til dato er på $5,36 millioner i forhold til de planlagte $5.21 millioner, ca. $151.000 eller 3% over det planlagte.
  • Udgifterne for oktober er på $2,53 millioner i forhold til de planlagte $2,84 millioner, ca. $305.000 eller 11% under det planlagte, først og fremmest på grund af lavere personaleomkostninger, omkostninger til internethotel, rejseomkostninger, renteomkostninger og eksterne tjenesteydelser, delvist modsvaret af højere omkostninger til advokatbistand og bidrag til drift.
  • Udgifterne for løbende år til dato er på $9,93 millioner i forhold til de planlagte $11,52 millioner eller 14% under det planlagte, først og fremmest på grund af lavere personaleomkostninger, omkostninger til internethotel, rejseomkostninger, renteomkostninger, ydelser og præmier og eksterne tjenesteydelser, delvist modsvaret af højere omkostninger til advokatbistand og præmier og ydelser.
  • Likviditeten er på $20,76 millioner pr. 31. oktober 2012, hvilket svarer omtrent til 5,92 måneders udgifter.
En video om Wikimediafondens møde om statistik og aktiviteter for november (6. december 2012)

Andre hovedpunkter for bevægelsen

Vinderen for det bedste fotografi i konkurrencen Día de Muertos estilo Wiki

"De dødes dag" fotokonkurrence

De dødes dag (Día de Muertos) er en årlig højtidelighed i Mexico, hvor folk samles for at mindes og bede for de venner og familiemedlemmer, som er døde. Der mangler fotografier af mange sider af denne vigtige højtid på Wikimedia Common. Universitetsbiblioteket ved ITESM-Campus Ciudad de México sponserede en månedlang fotokonkurrence, som blev kaldt "De dødes dag, Wikistil (Día de Muertos estilo Wiki)". Svarende til Wiki Loves Monuments varede den åbne indsendelsesfrist en hel måned (fra den 5. oktober til den 5. november 2012), og det gav over 400 indsendte fotografier.

En bot sammenknytter 250.000 biografier med bibliografiske oversigter

VIAFbot er en bot på den engelske wikipedia, som forbinder biografiske artikler med de tilsvarende forfatterregistranter hos "Det virtuelle, internationale forfatterkartotek" (VIAF, som drives af OCLC, Online Computer Library Center i USA). Forfatterregistranter bruges i bibliotekernes kataloger til at skelne mellem forfattere af samme navn og for at sammenholde forskellige navne for samme forfatter. VIAFbot afsluttede sin gennemgang af over 250.000 artikler i november. Den undersøgte hver sides titel, eksisterende "persondata", hvis de fandtes, samt infoboksen for at gætte sig frem til den tilsvarende VIAF ID. Botten sammenlignede de eksisterende links til "Normdaten"-forfatterregistranter, som ofte findes på den tyske wikipedia [med VIAF] og noterede forskelle mellem de to wikipedier.

Underskrift på Semanticpedia-samarbejdet

"Semanticpedia"-samarbejde med den franske regering og et forskningsinstitut

Den franske wikipediaafdeling underskrev et partnerskab med det franske kultur- og kommunikationsministerium og Det nationale forskningsinstitut for computervidenskab og styring (INRIA) og søsatte Semanticpediaprojektet. Projektet udviklede sig fra den franske version af DBpedia og beskæftiger sig med forskning og udvikling vedrørende udtrækning af strukturerede (semantiske) data fra den fransksprogede wikipedia og dens søsterprojekter.

En simultan redigeraton fra to kontinenter

Wikimedia Mexico og Wikimedia Spanien organiserede den første redigeringsmaraton mellem to spansktalende lande, hvor wikipedianere samarbejdede på tværs af oceanet om emner, som er vigtige for både Spanien og Mexico.