Jump to content

Wikimedia user groups/Reports/Wikimedians of Republic of Srpska/Annual 2015/sr

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

Годишњи извјештај
за 2015.

У току 2015. године Заједница Викимедије Републике Српске је прошла кроз веома изазовне моменте. У јануару 2015. је одржан први семинар у Републици Српској и званично је покренута идеја окупљања Викимедијих уредника и корисника у једну конструктивну групу, а већ у октобру је формирана заједница која је и званично добила статус корисничке групе у Републици Српској. Званични назив групе је Заједница Викимедије Републике Српске. Званично је призната 6. октобра 2015. године.

Уређивачки маратон[edit]

Уређивачки маратон у Основној школи “Вук Караџић”, Вишеград

Организован је један уређивачки маратон, тематски оријентисан ка писању чланака о природним и културним добрима која се налазе на територији Републике Српске. Маратон је најављен на Википедији на српском језику. У уређивачком маратону учествовале су 22 особе од којих је њих 20 радило на уређивању постојећих и писању нових чланака на Википедији. Написано је 78050.0 бајтова, од којих је 72591.0 позитивно док је 5459.0 негативно. Од укупног броја учесника, било је њих 8 женског пола и 10 мушког пола. Написано је укупно 15 нових чланака и допуњен/уређен је 21 постојећи чланак.

Фото-пројекти[edit]

У јулу 2015. године у Републици Српској је први пут организовано фотографско такмичење под називом Трагом душе. Такмичење је организовано по угледу на такмичења Вики воли споменике и Вики воли Земљу, тако што је обухватило обе категорије добара која се могу фотографисати: категорија природних добара и категорија непокретних културних добара. Такмичење је трајало два мјесеца. Том приликом су прикупљене 1952 фотографије природних и културних добара Републике Српске. Пројекат је препознат као позитиван и значајно је доприњео проширењу и промоцији како Заједнице Викимедије Републике Српске, тако и промоцији Викимедије и њених пројеката.
Више о такмичењу на овој страници.

Top 10: Природна добра
Top 10: Културно-историјска добра

Едукативни пројекти[edit]

Семинари[edit]

У циљу успостављања сарадње са образовним институцијама свих нивоа у Републици Српској, Заједница Викимедије Републике Српске је у 2015. години покренула и започела образовне пројекте. У јануару 2015. године је у Вишеграду, у сарадњи са Викимедијом Србије одржан семинар у ком су учешће узели представници образовних и културних институција из Вишеграда. Учесници су се упознали са Викимедијиним пројектима. Семинару су присуствовали представници: Основне школе “Вук Караџић”, Средње школе “Иво Андрић”, Библиотеке града Вишеграда, Туристичке организације Вишеграда, Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” и Српског соколског друштва “Соко”.

Радионице[edit]

Уређивачка радионица, Вишеград, мај 2015

У мају 2015. године је у Вишеграду, у сарадњи са Основном школом “Вук Караџић” одржана уређивачка радионица са ученицима старијих разреда ОШ “Вук Караџић”. Радионица је носила назив “Вики школарац у Републици Српској”. Захваљујући доброј организацији и квалитетном предавању и вођењу радионице, том приликом је настало 19 нових чланака који су испунили одговарајуће стандарде на Википедији. Овим је успостављена добра комуникација са Основном школом “Вук Караџић” и постављени су добри темељи за каснију сарадњу на едукативним пројектима. Ученици и неколико професора је изразило жељу да се чешће организују овакве активности и да се у школи образује “Вики секција” кроз чији рад би ученици давали свој допринос Википедији и осталим Викимедијиним пројектима.

Уређивачка радионица, Требиње

Истовремено, током маја и јуна мјесеца 2015. године, одржане су радионице на четири факултета у Републици Српској. Том приликом је успостављена сарадња са наведеним образовним институцијама:

 • Филозофски факултет Источно Сарајево,
 • Факултет политичких наука Бањалука,
 • Факултет за производњу и менаџмент Требиње,
 • Педагошки факултет Бијељина.

Кроз наведене, једнодневне радионице, студенти су се упознали са пројектима Викимедије, радом у Википедијином окружењу, као и са Викимедијином оставом. Такође, изражена је жеља да у будућности буде више оваквих активности. Створен је добар темељ за будућу сарадњу на образовним пројектима. За потребе образовних пројеката, креирана је посебна страница на званичном сајту Викимедијине Заједнице Републике Српске: Образовни пројекти

У септембру 2015. године је одржан уређивачки маратон у Основној школи “Вук Караџић” који је првенствено био дио планираних активности у оквиру реализације пројекта Трагом душе. Поред тога, маратон је имао и образовну димензију. Ученици су још једном дали свој допринос Википедији креирајући чланке о природним и културним добрима Републике Српске.

Заједница[edit]

Заједница Викимедије Републике Српске се у току 2015. године, а нарочито од времена званичног конституисања, значајно проширила и броји 26 чланова. Група је хетерогена и чини је 10 особа женског и 16 особа мушког пола, различите старосне доби. С обзиром да је група веома млада и још у фази развоја, број чланова је на завидном нивоу и иде у прилог чињеници да су активности Заједнице Викимедије Републике Српске у 2015. препознате као позитивне. Досадашње активности су наишле на подршку што појединаца, то и организованих група и различитих институција. Такође, кроз активности које је Заједница Викимедије Републике Српске спровела у 2015. години, мотивисани су постојећи и нови корисници Викимедијих пројеката да се прикључе заједници, ради остваривања Викимедијих циљева у Републици Српској. Захваљујући ентузијазму и раду чланова који су покренули идеју оснивања Заједнице Викимедије у Републици Српској, нови чланови са одушевљењем прихватају идеју да се придруже заједници и дају свој допринос. На Википедији на српском језику постоји листа тренутних уредника и чланова Заједнице Викимедије Републике Српске.

Састанци[edit]

С обзиром на чињеницу да Заједницу Викимедије Републике Српске чине чланови који су међусобно територијално удаљени, већина састанака се обавља онлајн, путем мејлинг листе, Скајпа, друштвених мрежа и слично. Када су у питању пројекти који се реализују у једном граду, тада се састанци обављају и уживо са члановима који су из датог града. Састанци међу члановима су тематски одређени и унапријед испланирани. Заједница доста добро функционише у погледу комуникације између чланова. Састанци се одржавају редовно, а у зависности од ситуације и момента до ког је пројекат у погледу реализације стигао, комуникација је чешћа и свакодневна. У току 2015. године одржан је 21 састанак - 7 уживо у два града и 14 онлајн састанака.

Колико знам - толико вриједим![edit]

У циљу промовисања Википедије и Викимедијине оставе, покренут је пројекат сарадње са медијима који носи назив Колико знам - толико вриједим!. Два портала су прихватила сарадњу и у јуну мјесецу, у временском периоду од 30 дана, сваког дана објављивали по један чланак са Википедије и једну фотографију са Викимедијине оставе, под назнакама изабрани чланак и фотографија дана. Овај пројекат је омогућио да се јавност Републике Српске упозна са Викимедијиним пројектима, Википедијом и Викимедијином оставом. Планирамо да у будућности наставимо са овим пројектом и проширимо сарадњу на више медијских кућа.

Учешће у међународним догађајима[edit]

Заједница Викимедије Републике Српске је узела учешће у међународној конференцији CEE 2015 одржаној у Естонији. Представник Заједнице Викимедије Републике Српске је био Љубиша Маленица. Конференција, у трајању од 10. до 13. септембра je одржана у одмаралишту Воре, недалеко од Тартуа, другог по величини града у Естонији.

Сарадња са другима[edit]

Републички завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа[edit]

У мају 2015. године је, приликом реализације пројекта Трагом душе успостављена позитивна комуникација са Републичким заводом за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске. Завод је пружио пуну подршку пројекту и организаторима. Том приликом су од стране Завода званично уступљени спискови и материјали о категоризацији добара, као и писмо подршке пројекту.

Туристичка организација Вишеграда[edit]

Туристичка организација Вишеграда је подржала рад Заједнице још од првих корака. Представник Туристичке организације Вишеграда се активно укључивао у активности Заједнице. Поред уређивања чланака на Википедији, учешће је узела у пројекту Трагом душе, као један од локалних партнера. У оквиру сарадње на пројекту Трагом душе, реализована је једна фото-тура у сарадњи са Туристичком организацијом Вишеграда. Такође, том приликом су њихови представници помагали у организовању уређивачког маратона, учествовали у прес конференцији и свечаној изложби. Изграђен је чврст темељ за даљу сарадњу.

СПКД „Просвјета”[edit]

Направљена је сарадња са Српским просвјетним и културним друштвом из Вишеграда. СПКД “Просвјета” је приликом уређивачких маратона и радионицама уступала материјал за референцирање. Такође, приликом реализације пројекта Трагом душе, Заједница је добила званичну подршку Просвјете, као и додатну помоћ у виду промовисања пројекта и Викимедије у локалној заједници. Поред наведеног, глумци Драмског студија “Просвјета” су помогли око припрема изложбе Трагом душе.

ДИС театар[edit]

У јулу је успостављена сарадња са позориштем из Бањалуке “ДИС” театром. У оквиру њиховог позоришног фестивала организована је једна фото-тура у Бањалуци и уједно реализовано предавање и упознавање студената са Викимедијом и њеним пројектима.

Припреме за Wikimedia Start Republika Srpska 2016[edit]

У децембру су започете припреме за организацију пројекта “Wikimedia Start Republika Srpska 2016”. Догађај подразумијева дводневне активности - прославу Википедијиног 15. рођендана и прву конференцију посвећену Викимедији и њеним пројектима у Републици Српској.

Сајт[edit]

У циљу информисања јавности и Викимедијине заједнице креиран је и покренут сајт:

Блог[edit]

Ради бољег информисања Викимедијине заједнице, али и шире јавности о дешавањима из Викимедијиног свијета, одлучено је да се покрене блог Заједнице Викимедије Републике Српске. Блог је почео са радом 30. децембра када је и објављен први блог пост посвећен обиљежавању Википедијиног 15. рођендана и Вики конференције.

Друштвене мреже[edit]

Заједница Викимедије Републике Српске има званичну страницу на Фејсбуку и Твитеру. На Фејсбук страници у децембру је било 256 сљедбеника. Пројекат Трагом душе је имао своју страницу, као и већина великих пројеката и догађаја.

 • FB: WMRepublikaSrpska/ andTragom-du%C5%A1e-1444499179188440/
 • TW: WMRSrpska
 • TPO: users/459

Медији о нама[edit]

Од самог конституисања и окупљања Викимедијанаца у Републици Српској око исте идеје, свака активност је изазвала велику медијску пажњу. Заједница Викимедије је у току 2015. године поменута у преко 100 медијских објава. Одржана је једна прес конференција у поводу званичног почетка пројекта Трагом душе. Урађен је прилог за образовну емисију на националној телевизији - Квадрат на знање, једно гостовање у радио емисији БиХ 1 радија, два укључивања у Јутарњи програм БН телевизије, прилог за Дневник 1 националне телевизије поводом свечане изложбе Трагом душе, прилог за БН поводом истог догађаја, три чланка у најпознатијем националном листу Фронтал. Поред наведених медија, објављено је преко 100 писаних објава у различитим писаним и електронским медијима.

 • 31. јануар 2015. године, 5 медија пренијело вијест о семинару организованом у Вишеграду, Вики школарац у Републици Српској;
 • 25. и 26. мај 2015., Вики школарац у Републици Српској, вијест пренијело 6 медија, укључујући две националне телевизије;
 • мај/јун 2016. године, вијест о радионицама организованим на факултетима пренијео један медиј;
 • мај 2015., пројекат Колико знам - толико вриједим!, два медија пренијела вијести о акцији. За вријеме трајања акције, објављено 60 чланака са ср. Википедије и 60 фотографија са Викимедијине оставе;
 • јун/септембар 2015. године, фото-пројекат Трагом душе, 36 медијских објава за време трајања пројекта;
 • септембар, уређивачки маратон, три медија пренијела вијест о уређивању чланака на тему природних и културних добара Републике Српске.