Wikimedia user groups/Reports/Wikimedians of Republic of Srpska/Annual 2016/sr

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search


Wmrrs-community logo2.png

Годишњи извјештај
за 2016.


Викимедијанци Републике Српске
Верзија на енглеском језику

У току 2016. године Викимедијина Заједница Републике Српске је у континуитету спроводила различите активности у чијем фокусу је било остварење Викимедијиних циљева. У складу са могућностима и тренутним капацитетима заједнице, највише се радило на ГЛАМ, образовним и фото-пројектима. Поред тога, реализована је прва локална конференција Викимедијанаца Републике Српске. Такође, проширена је и побољшана међународна сарадња кроз сусрете са Викимедијанцима и Википедијанцима из других земаља на неколико конференција у којима је наша заједница узела учешће. Организована су два такмичења у писању чланака на ср. Википедији - Упознај Српску (локалног карактера) и ЦЕЕ Прољеће (учешће у међународном такмичењу). У наставку слиједи детаљнији опис активности реализованих у току 2016. године од стране Викимедијине Заједнице Републике Српске.

Заједница[edit]

Викимедијанци Републике Српске чине званично признату корисничку групу уредника и корисника Викимедијиних пројеката у Републици Српској. Званични назив групе је Викимедијина Заједница Републике Српске. Заједница је конципирана и утемељена на принципу невладиног, непрофитног и нестраначког удружења које своје циљеве остварује на искључиво непрофитан начин. Званично је призната 6. октобра 2015. године, а од 2013. године постоје активности и пројекти који су реализовани. Викимедијина Заједница Републике Српске тренутно има 57 чланова. Током 2016. године групе је реализовала низ пројеката и активности. Изражено у бројкама:

Активности Број
Заједница 49 састанака
ГЛАМ 9 пројеката
Образовни пројекти 2 пројекта
Фото-пројекти 8 пројеката
Такмичења 2 пројекта
Догађаји 3 догађаја
Презентације 2 презентације
Вики Жене 1 пројекат

ГЛАМ пројекти[edit]

Уређивачка радионица у Матичној библиотеци Источно Сарајево - Знаменити Срби на Википедији[edit]

Уређивачка радионица

23. марта 2016. године, у Источном Сарајеву је покренут први ГЛАМ пројекат у Републици Српској. У сарадњи са Матичном библиотеком Источног Сарајева, у просторијама библиотеке је одржана уређивачка радионица тематски усмјерена ка писању чланака на Википедији на српском језику о значајним личностима - Србима из Сарајева. За потребе радионице је креирана страница на Википедији: Уређивачка радионица о значајним Србима Сарајева. Том приликом је креирано 17 нових чланака. Учесници радионице су били радници библиотеке и студенти Универзитета Источно Сарајево који су и раније узимали учешће у активностима Заједнице Викимедије Републике Српске за време трајања конференције Wikimedia Start Republika Srpska 2016. Од укупно 9 учесника, 2 су била женског пола, док су остатак групе чиниле особе мушког пола - њих 7. Матична библиотека Источно Сарајево је обезбједила простор и неопходну опрему за реализацију радионице, као и освежење за учеснике за време пауза. Такође, овом приликом је озваничен почетак сарадње са Матичном библиотеком Источог Сарајева, која убудуће стоји на располагању Заједници Викимедије Републике Српске у погледу обезбеђивања материјала и литературе за референцирање и креирање чланака на Википедији. Активност је препозната као позитивна и изражена је жеља за даљом сарадњом на сличним пројектима. Радионица је изазвала медијску пажњу, и у вези са тим, објављено је 10 наслова о догађају и два телевизијска прилога која су емитована у ударним терминима. Такође, од стране заједнице је вођена кампања на друштвеним мрежама, сајту и блогу заједнице.

ВикиСемберија[edit]

Логотип пројекта ВикиСемберија

ВикиСемберија (енгл. WikiSemberija) је ГЛАМ пројекат Викимедијине Заједнице Републике Српске који за циљ има остваривање сарадње међу културним институцијама на простору Семберије и Викимедијиних пројеката ради стварања отвореног и слободног садржаја. Прва културна институција са којом је остварана сарадња је Народна библиотека „Филип Вишњић” у Бијељини у којој се путем уређивачких радионица и сличних активности радило на стварању чланака и допуни постојећих уз литературу коју обезбједи библиотека. Планиране су активности и на осталим Викимедијиним пројектима, првенствено на Викизворнику. За потребе пројекта креирана је специјална страница на српској Википедији: ВикиСемберија. Такође, дизајниран је логотип пројекта. У оквиру пројекта су одрађене три уређивачке радионице у Бијељини, у сарадњи са Народном библиотеком Филип Вишњић и реализована је једна фото-тура којом су покривене знаменитости Бијељине.

 • Прва уређивачка радионица
Радионица у Бијељини

Прва уређивачка радионица усмјерена ка креирању чланака о садржајима везаним за Семберију је одржана 17. октобра 2016. године у просторијама Народне библиотеке Филип Вишњић у Бијељини. За потребе радионице је креирана посебна страница на српској Википедији - Уређивачка радионица у Народној библиотеци Филип Вишњић. Том приликом је допуњено и креирано 15 чланака на српској Википедији. Теме су се тицале биографија значајних личности, природних и културних добара, као и политичких догађаја.

 • Друга уређивачка радионица
Уређивачка радионица у Бијељини

Друга радионица у Нардоној библиотеци Филип Вишњић у Бијељини је одржана 28. новембра 2016. године у просторијама библиотеке. Ова институција је изашла у сусрет и обезбједила простор и опрему потребну за реализацију радионице. Креирана је страница на Википедији и вршена је промоција на друштвеним мрежама, сајту и блогу заједнице. Овом приликом је на Википедији написано 7 чланака из различитих области. Радионица није била тематски усмјерена, па су учесници имали слободу да сами одаберу тему коју ће обрадити.

 • Трећа уређивачка радионица

У току треће радионице пројекта ВикиСемберија, написано је 8 чланака. Радионица је поново одржана у просторијама Народне библиотеке Филип Вишњић у Бијељини.

 • Фото-тура

Као пратећа активност пројекта ВикиСебмерија, реализована је једна фото-тура на подручју града Бијељина. Том приликом је направљено 40 фотографија кроз које су представљене знаменитости Бијељине. Креирана је посебна страница на Википедији: Прва фото-тура у Бијељини. Фотографије су постављене на Викимедијину оставу: Фото-тура у Бијељини. Поред странице на Википедији, пројекат је промовисан на сајту, друштвеним мрежама, као и блогу заједнице. Укупно 11 медија је пратило активности које су део пројекта ВикиСемберија.

Образовни пројекти[edit]

Вики школарац у Републици Српској - радионица посвећена старословенској митологији[edit]

Радионица у Вишеграду
Уређивачка радионица у Вишеграду

10. марта 2016. године у Вишеграду, у ОШ “Вук Караџић” је организована радионица уређивања Википедије на српском језику. Учесници радионице су били ученици старијих разреда ове школе, педагог и наставник информатике. Укупан број учесника износи 24, од чега 14 ученика мушког пола и 10 ученика женског пола. У току радионице креирано је 18 нових чланака и допуњено 5 постојећих. Ученицима је дат избор да одебару тему и област о којој желе да пишу и већина их се одлучила за теме из области митологије Старих Словена. У оквиру ових активности, формирана је Вики секција у школи којом руководи наставник информатике и на часовима изборне наставе обучава ученике за уређивање Википедије. За потребе догађаја на Википедији на српском језику је креирана страница на којој су обједињени сви подаци који се тичу радионице. Школа је сиромашна у погледу опреме и техничких могућности, али и поред тога постоји добра воља и жеља за радом и учењем. У току радионице је неколико пута дошло до прекида интернет везе, па су неки чланци накнадно у периоду од три дана кориговани од стране ментора који су руководили радионицом. Радионица је изазвала интересовање медија: два портала су пренијела вест о радионици. Две телевизије су направиле прилоге. Такође, у току радионице смо имали уживо укључење у емисију Радија БиХ1. Поред тога, вођена је медијска кампања путем сајта и блога Заједнице Викимедије Републике Српске. Такође, активност је промовисана на званичним страницама ЗВМРС на друштвеним мрежама.

Уређивачка радионица на Факултету за услужни бизнис у Сокоцу[edit]

Уређивачка радионица, Соколац

Заједница Викимедије Републике Српске у сарадњи са Високом школом за услужни бизнис из Сокоца и Установом за културу „Перо Косорић“ је 26. марта 2016. године организовала једнодневну уређивачку радионицу. Учесници радионице су били представници образовних и културних институција и студенти Високе школе за услужни бизнис из Сокоца. За потребе радионице је креирана посебна страница на Википедији на српском језику. Радионица је била усмјерена ка писању чланака о Сокоцу и његовој околини. У радионици је учешће узело 10 учесника, од је чега 6 учесника мушког и 4 учесника женско пола. Том приликом је креирано је 9 нових чланака и допуњен је 1 чланак. Ова радионица је била значајна за нас због успостављања сарадње са образовним и културним институцијама са овог подручја. Ова сарадња се одразила позитивно на наш рад већ приликом реализације пројекта Трагом душе 2016. у оквиру којег су нам наведене институције уступиле простор за реализацију уређивачке радионице, као и помоћ при реализацији фото-туре у овом подручју. Такође, сама Општина Соколац је вршила промоцију овог пројекта, а начелник града је лично присуствовао радионици и упознао се са основама уређивања Википедије. Све наведено је веома значајно за нашу заједницу, јер је успостављање позитивног односа и сарадње са различитим институцијама и организацијама у Републици Српског предуслов за побољшање учинковитости нашег рада и функционисања на овим просторима. Укупно 6 медија је пренијело вијест о радионици. Такође, урађен је ТВ прилог за локалну телевизију, као и прилог за радио емисију локалног радија Соколац. Поред тога, заједница је вршила промоцију пројекта на друштвеним мрежама, сајту и блогу заједнице.

Фото-пројекти[edit]

Трагом душе 2016 - фото-такмичење[edit]

По други пут је у организацији Викимедијине Заједнице Републике Српске реализовано велико фото-такмичење Трагом душе 2016. Трагом душе 2016 (енгл. Trace of a Soul 2016) јавно је фото-такмичење усмјерено ка прикупљању што већег броја фотографија природних и непокретних културних добара која се налазе на територији Републике Српске. Основна идеја је популаризација културно-историјског и природног насљеђа овог поднебља на интернету, као и проширивање садржаја на Википедији и Викимедијиној остави фотографијама и чланцима који представљају љепоте Српске. Пројекат је успјешно завршен и оствареност постављених циљева је на задовољавајућем нивоу. Прикупљено је укупно 2039 фотографија природних и културно-историјских добара Репубике Српске, од стране 82 учесника. Сарадња са институцијама и организацијама приликом реализације пројектних активности је била на задовољавајућем нивоу. Остварени су значајни помаци у погледу јачања капацитета заједнице и препознавања заједнице као позитивног фактора на локалној сцени, унутар Републике Српске. Такође, постојећи чланови организационог тима заједнице су богатији за још једно искуство у организацији и реализацији већег пројекта. Захваљујући тимском раду, заједница је повезанија и складније функционише у односу на саме почетке и прве пројекте на којима се радило. Статистички подаци су добри показатељи остварености циљева. Пројекат Трагом душе 2016 је утицао на повећање количине садржаја на Викимедијиној остави и Википедији кроз додавање нових фотографија и нових чланака, као и кроз допуњавање већ постојећих садржаја. Примјетан је утицај на статус Викимедијине Заједнице Републике Српске у локалној заједници захваљујући медијским објавама и пројектним активностима. Такође, примјетан је и непроцјењив утицај на саму заједницу која је кроз још једно искуство постала складнија, организованија и већа.

Пројектне активности[edit]

Свечана изложба побједничких фотографија

У оквиру пројекта, поред самог такмичења у прикупљању фотографија, реализовано је још неколико пројектних активности: један уређивачки маратон и три фото-туре.

 • Уређивачки маратон

Уређивачки маратон је одржан у оквиру дводневних активности у Сокоцу. Висока школа за Услужни бизнис, са којом се раније сарађивало, је изашла у сусрет и обезбједила адекватан простор за реализацију маратона. Маратон је био тематски усмјерен ка писању чланака о природним и културним добрима Републике Српске. Учествовало је 8 особа од чега 4 особе женског и 4 особе мушког пола. Написано је 15 чланака, од чега је 10 нових и 5 допуњених. Написано је укупно 22.190 бајтова. За потребе Ку-ер кодова написано је и допуњено 17 чланака, од чега су 4 нова и 13 допуњених.

 • Фото-туре
Трагом душе 2016, Фотографисање стећака

Као дио пројектних активности, реализоване су три фото-туре у различитим дијеловима Републике Српске.

  • Прва фото-тура
Прва фото-тура Трагом душе 2016

Прва фото-тура реализована је на подручју радијуса од 15 километара. Фото-тура је реализована у сарадњи са локалним партнерима - Туристичком оранизацијом Вишеграда, Туристичком организацијом Ново Горажде и Општином Ново Горажде. Унапријед је испланирана рута и провјерено безбједносно стање на терену. Учествовало је пет учесника. Прикупљено је око 200 фотографија, а након селекције на Викимедијину оставу је постављена 141 фотографија. Покривена су четири споменика која се налазе на наведеном подручју. Посебан изазов за тим је представљало фотографисање једног споменика који се налази на јако неприступачном подручју - око сат времена пјешачења уз успон терена од 7%. То чини ове фотографије посебно драгоцјеним.

  • Друга фото-тура
Фото-тура Трагом душе 2016 у Херцеговини

Друга фото-тура је реализована на подручју радијуса 20 километара. Партнери су били Општина Соколац и Установа за културу “Перо Косорић”. У овој фото-тури учешће је узело 8 љубитеља фотографије. Фотографисано је 7 добара. На Викимедијину оставу је, након селекције, постављена 201 фотографија.

  • Трећа фото-тура

Трећа фото-тура је реализована на подручју територије општине Гацко у сарадњи са Фото кино клубом Требиње. Мапирана су подручја и одређена рута која обухвата радијус од 20 километара. Учешће је узело 7 фотографа. Прикупљено је 297 фотографија, а након селекције на Викимедијину оставу постављено 156 фотографија. Покривено је 11 споменика.

Пројекат је у првом дијелу своје реализације изазвао доста медијске пажње. Најтиражније дневне новине, најчитајнији портали, као и државне телевизије и радио станице имали су прилоге о овом пројекту. Прије самог почетка тамичења, медијима је просљеђено саопштење о пројекту Трагом душе. Дан прије званичног отварања такмичења, организована је прес конференција на којој је јавности представљен пројекат. Конференција је одржана у скупштинској сали Општине Вишеград, која је уступила своје просторије за потребе пројекта. Објављена је 31 вијест од стране 28 медија из Републике Српске и БиХ. Поред тога, једна државна телевизија је урадила два прилога о такмичењу. Три радио станице су пратиле пројектне активности кроз гостовање у радио емисијама и уживо укључење у радио програм.

 • Изложба

Завршница такмичења је обиљежена свечаном изложбом у културном комплексу - Андрићград. Том приликом је представљено 20 најљепших фотографија и побједницима су додијељене награде. За потребе изложбене поставке је написано и допуњено 20 чланака на српској Википедији на основу којих су урађени QR кодови који су били дио изложбене поставке.

Побједничке фотографије:

Топ 10: Природна добра
Топ 10: Непокретна културна добра


Детаљнији извјештај се може погледати на страници извјештаја на Мети.

Такмичења[edit]

Викимедија ЦЕЕ Прољеће[edit]

Заједница Викимедије Републике Српске је први пут ове године узела учешће у међународном такмичењу Wikimedia Spring CEE 2016. За потребе такмичења креирана је страница са темама изабраним од стране заједнице: Страница на Мети. Наша заједница је такмичењу приступила као 11. учесник 23. јануара 2016. године, док је списак потребних чланака састављен 25. јануара, а на Мету је постављен 30. јануара и тиме је наша заједница била једна од првих која је имала готов списак за такмичење. ВЗРС је такмичење одлучила спровести на Википедији на српском језику, са првобитном одлуком да такмичење организује самостално. Касније смо одлуку промјенили и одлучили спровести једно такмичење са двије организације (други организатор је Викимедија Србије), јер википедијина заједница на српском језику је релативно мала и као таква не би могла ваљано испратити оба такмичења. Заједница је одлучила да награде добијају 4 такмичања, и то по сљедећим категоријама:

 • Корисници са највише доприноса током такмичења;
 • Најбољи нови такмичар;
 • Најбољи чланак на такмичењу.

Број корисника из Републике Српске који активно доприносе Википедији на српском језику је тешко утврдити, јер се српски језик осим у Републици Српског говори и у остатку Босне и Херцеговине, као и у Србији, Црној Гори и неким дијеловима Хрватске. Након одобрења гранта за ЦЕЕ прољеће, наша заједница је наишла на потешкоће јер је у одобрењу средстава за такмичење стајало да свака заједница мора сама од својих средстава купити награде за такмичење, а тек након тога може тражити рефундацију средстава. Након разговора са међународним организаторима, посебно са Николом Калчевом, предложено је да наша заједница замоли Викимедију Србију да из својих средстава купи награде који би додјелила Викимедијина Заједница Републике Српске, а ВМСРБ ће се рефундирати средстава. Током цијелог такмичења организатор такмичења у име наше заједнице, Ранко Николић, је посјећивао чланке написане на осталим Википедијама, са циљем вођења евиденције о написаним чланцима на осталим Википедијама, како би за сљедеће такмичење заједници указао на то које су теме осталим такмичарима занимљива и како би сљедеће године додатно побољшали списак чланака о Републици Српској. Највише написаних и допуњених чланака на тему Републике Српске имале су источнословенске Википедије, тј. Википедија на бјелоруском језику 70 написаних и 2 допуњена чланка, Википедија на руском језику 28 нових и 15 допуњених чланака и Википедија на украјинском језику 17 нових и 4 допуњена чланка. Ниједан чланак о Републици Српској није написан на Википедији на казашком и литванском језику. Заједницу су пријатно изненадиле Википедије на башкирском и јакутском језику која су написале по један чланак, који је био о самој Републици Српској. Неке Википедије током цијелог такмичења нису написале чланак о Републици Српском, па смо одлучили да за сљедеће такмичење направимо посебну категорију у списку наших чланака који би се односила на чланке које свака Википедија мора да има а тичу се наше земље.

Заједница је одлучила да неће правити манифестацију додјеле награда, него је у договору са Викимедијом Србије одлучено да се награде пошаљу путем поште добитницима. 13. јуна 2016. године проглашени су добитници награда. Наша Заједница је дизајнирала посебне зајвалнице које су, поред награда, послате побједницима такмичења.

Укупно 4 медијске куће су пренеле вијест о такмичењу.

Такмичење у писању чланака на Википедији - Упознај Српску[edit]

Учесници маратона

Такмичење у писању чланака на Википедији на српском језику које је носило симболични назив - Упознај Српску је изазвало доста пажње у Републици Српској и премашило сва наша очекивања у вези са постављеним циљевима пројекта. Такмичење је трајало од 18. јула до 8. августа 2016. Након одабира организационог тима и договора са ВМФ, унутар заједнице су подијељени задаци. Креирана је посебна страница на Википедији на српском језику, намењена такмичењу:[Упознај Српску]. На страници су се нашле све информације о такмичењу. Такође, за сваку пројектну активност је креирана посебна страница. У току такмичња је написано је и допуњено укупно 289 чланака на Википедији на српском језику. Укупан број учесника који су се такмичили је 31. Самим пројектом, поред такмичења у писању чланака на Википедији, предвиђене су биле и офлајн активности - уређивачки маратон усмјерен ка писању чланака о темама везаним за Републику Српску. Такође, пројектом је предвиђена једна фото-тура. Захваљујући ентузијастима из наше заједнице, умјесто једне - реализоване су три фото-туре којима су покривени сљедећи градови: Источно Сарајево, Рогатица и Пале. Фотографисане су знаменитости као и природна и културна добра наведених градова.

 • Уређивачки маратон
Уређивачки маратон у Источном Сарајеву

Једна од пратећих пројектних активности био је уређивачки маратон. Он је реализован у Источном Сарајеву у сарадњи са Матичном библиотеком Источног Сарајева. Са овом институцијом је почетком 2016. године успостављена сарадња на обострано задовољство. Библиотека је изашла у сусрет и обезбједила простор за реализацију маратона, као и опрему потребну за реализацију - рачунаре и пројектор. У маратону је учествовало 12 учесника, од чега је 9 учесника мушког пола и 3 учесника женског пола. У току уређивачког маратона, креирано је укупно 19 нових чланака на српској Википедији.

 • Фото-туре

У скопу пројектних активности пројекта Упознај Српску, поред уређивачког маратона, планирана је и једна фото-тура у оквиру које би биле фотографисане знаменитости Републике Српске на подручју једног града који је најмање заступљен на Викимедијиној Остави. Умјесто тога, захваљујући ентузијазму и авантуристичком духу наших волонтера, реализоване су три фото-туре којима су покривена подручја три града: Источно Сарајево, Рогатица и Пале. Волонтери су се у договору подијелили у три групе. Учесници сваке групе су били са подручја једног од наведених градова, па су у складу са тим територијалним одређењем туре и реализоване. Прикупљено је укупно 206 фотографија које су складиштене на Викимедијиној Остави.

Догађаји[edit]

Wikimedia Start Republic of Srpska 2016[edit]

Прва активност Викимедијине Заједнице Републике Српске у току 2016. године је био догађај који је подразумијевао дводневне активности - прославу Википедијиног 15. рођендана и локалну конференцију Викимедијанаца и Википедијанаца - Wikimedia Start Republic of Srpska 2016 у једном од већих регионалних центара Републике Српске - Источном Сарајеву. Догађај је реализован 15. и 16. јануара 2016. године.

Прослава Википедијиног 15. рођендана - Wikipedia Day[edit]

Предавање - Википедија након 15 година

У току Википедијиног дана, одржане су три презентације (о Википедији, о слободним садржајима и о Викимедијиној Заједници Републике Српске), заједно са два кратка видео снимка. Након тога, учесницима је представљена сама структура Википедије и демонстрирано је креирање налога на Википедији. Током интеракције са учесницима интересантно окриће је било да врло мали број учесника знао шта је то заправо Википедија и како она функционише. Већина њих је била изненађена чињеницом да се иза Википедије налази читава мрежа људи, волонтера и пројеката. Такође, доста њих је било пријатно изненађено чињеницом да је за рад и креирање чланака на Википедији потребно поштовати одређана правила и јасно дефинисане смјернице.

Дан конференције Wikimedia Start Republic of Srpska 2016[edit]

Дио тима ВМЗРС

Дан конференције Wikimedia Start Republic of Srpska 2016 био је састављен од 10 тема које су покривене са 10 презентација, два видео клипа, једном видео поруком од ВМФ и панел дискусије. Током конференције, коришћени су звучни сегменти Hatnote Listen to Wikipedia. Кроз предавања представљени су сви главни Викимедијини пројекти са поесбним нагласком на Википедији, свим издањима и упознавањем са правилима и смјерницама уређивања. ГЛАМ и ЕДУ пројекти Викимедије су представљени заједно са фото-пројектима као што су Вики воли споменике, Вики воли Земљу и Трагом душе. На конференцији су представљене статистичке анализе података о покривености и презентацији Републике Српске на Википедији кроз теме које се односе на њу. Један сегмент предавања био је посвећен ЦЦ лиценцама. Учесници су показали интересовање и били мотивисани да активно учествују у дискусији и предавањима.

Прослава Википедијиног рођендана и конференција су изазвали значајно интересовање медија. Медији су од заједнице примили два обавјештења, једно саопштење и један посебан чланак о историји Википедије. Укупно је 18 медијских кућа пренијело вијести о конференцији и прослави Википедијиног 15. рођендана. Поред обавјештења, медији који су били заинтересовани имали су прилику да разговарају са члановима заједнице у програмима радија и телевизије.

Детаљан извјештај о догађају се може видјети на страници званичног извјештаја Wikimedia Start Republic of Srpska 2016_Report

Презентације[edit]

Поред реализације планираних активности и тежње ка остварењу циљева постављених пројектом, један од основних циљева сваке активности је било промовисање Викимедије и њених пројеката. Заједница је користила сваку прилику да успостави сарадњу са што више институција и релевантних организација кроз презентацију Викимедијиних пројеката. Поред редовне промоције у комбинацији са пројектним активностима, Викимедијина Заједница Републике Српске је имала двије посебне презентације, у оквиру два уприличена догађаја: сајму културе у Бања Луци и састанку Главног Одбора Српског просвјетно-културног друштва “Просвјета”.

Викимедија и њени пројекти, ГО СПКД "Просвјета"[edit]

У Чајничу, 12. марта 2016. године, у склопу великог годишњег засједања Главног Одбора Српског просвјетно-културног друштва “Просвјета” један дио програма је био посвећен презентацији Викимедије и њених пројеката. Дискутовало се о могућностима сарадње са локалним одборима у различитим градовима Републике Српске.

Презентација пројекта Трагом душе на сајму културе у Бања Луци[edit]

Састанак у Бања Луци

У Бањалуци, 2. априла 2016. године одржана је презентација пројекта Трагом душе на сајму културе, у просторијама Дома омладине у Бања Луци. Презентација је реализована у сарадњи са ДИС театром из Бањалуке. Поред студената Академије умјетности, сви заинтересовани су могли да присуствују презентацији која је била отвореног типа.

Вики Жене[edit]

У сарадњи са Викимедијом Аргентине, у току 2016. године покренут је Википројекат Жене. Основна идеја је размјена садржаја о значајним женама са Викимедијом Аргентине. На тај начин би се на српској Википедији нашли садржаји који се тичу значајних жена са шпанског говорног подручја, а чланци о значајним српским женама на шпанској Википедији. Пројекат је тек у зачетку, али у будућности планирамо да се озбиљније бавимо њим. На српској Википедији је креирана страница пројекта - Википројекат Жене. Такође, на сајту и друштвеним мрежама је урађена промоција. Тренутан број уредника који су се укључили у овај пројекат је 21. Укупно је написано 92 чланка, и тај број се спонтано, из дана у дан, повећава.

Учешће у интернационалним догађајима[edit]

У току 2016. године, Викимедијина Заједница је узела учешће у неколико међународних догађаја:

Наведени догађаји су посебно били драгоцјени за нашу заједницу. Кроз контакте са осталим Викимедијанцима и Википедијанцима, наши чланови који су били представници су стицали одређена знања која су касније била примјењивана у нашој заједници.

Сарадња са другима[edit]

Републички завод за заштиту културно-историјског и природног наслеђа[edit]

У оквиру пројекта Трагом душе 2016 успостављена је сарадња са Републичким заводом за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске. Захваљујући њима, уступљени су нам подаци о статусу споменика који су се нашли на нашим списковима. На темељу наведених докумената су ажурирани подаци који су у току такмичења Трагом душе 2015 постављени на сајт. Такође, Завод је послао писмо подршке пројекту.

Туристичка организација Вишеграда[edit]

Туристичка организација Вишеграда је пружила подршку и помоћ такмичењу Трагом душе 2016, приликом организације и реализације прве фото-туре која је реализована на размеђу општина Вишеград и Ново Горажде. Туристичка организација Вишеграда је помогла при одређивању руте прикупљањем прецизних информација о безбједносном стању на терену и минираним подручјима. Такође, вршила је промоцију пројекта на свом сајту.

СПКД „Просвјета”[edit]

У току 2016., настављена је сарадња са Српским просвјетним и културним друштвом Просвјета из Вишеграда. Они су подржали сваки наш пројекат и промовисали га у локалној заједници. Огранак СПКД “Просвјета” који се бави позориштем и глумом је уступио глумца који је био водитељ програма за време свечане церемоније проглашења побједника и изложбе побједничких фотографија пројекта Трагом душе 2016.

Туристичка организација Републике Српске[edit]

Поред Републичког завода за заштиту културно историјског и природног насљеђа, важну подршку пројекту Трагом душе 2016 је пружила Туристичка организација Републике Српске. Подршка се огледала у промоцији такмичења на њиховом званичном сајту и сајтовима осталих, мањих туристичких организација, које дјелују под окриљем Туристичке организације Републике Српске. Такође, приликом лоцирања добара, помоћ нашим волонтерима су пружиле мање локалне јединице туристичких организација широм Републике Српске, у зависности од регије у којој се дата добра налазе.

Туристичка организација Ново Горажде[edit]

Туристичка организација Ново Горажде је, поред промоције пројекта, пружила подршку приликом реализације прве фото-туре у оквиру пројекта Трагом душе 2016. У сарадњи са Општином Ново Горажде обезбједила је водича, теренско возило и возача, који су били неопходни с обзиром на околности на терену и неприступачност фотографисаних добара.

Општина Соколац[edit]

Општина Соколац је приликом реализације друге фото-туре пројекта Трагом душе 2016 и уређивачког маратона пружила подршку такмичењу кроз промоцију пројекта на сајту и локалним, градским порталима. Такође, за потребе реализације уређивачког маратон уступили су адекватан и технички опремљен простор.

Установа за културу “Перо Косорић”[edit]

Установа за културу “Перо Косорић” је пружила свесрдну подршку приликом организације и реализације дводневних активности у Сокоцу, у оквиру пројекта Трагом душе 2016. На локалном нивоу је идентификовала учеснике заинтересоване за уређивачки маратон и фото-туру. Приликом реализације наведених активности, пружили су помоћ при мапирању подручја и одређивању руте као и добијању дозвола за фотографисање религијских здања - цркве и џамије.

Фото кино клуб Требиње[edit]

У сарадњи са Фото кино клубом Требиње реализована је трећа фото-тура у оквиру пројекта Трагом душе 2016 на подручју Херцеговине. Поред промоције пројекта, њихова подршка се огледала у мапирању подручја, одређивању руте, промоције догађаја у локалној заједници и учешћу чланова Фото кино клуба у реализацији треће фото-туре на територији општине Гацко, у Херцеговини.

Основна школа Вук Караџић из Вишеграда[edit]

И у 2016. години је настављена позитивна сарадња са Основном школом “Вук Караџић” из Вишеграда. У сарадњи са овом образовном институцијом реализована је једна уређивачка радионица, чији су учесници били ученици старијих разреда ове школе. Школа је изашла у сусрет и обезбједила адекватан простор и опрему за реализацију радионице: лаптопове за учеснике и пројектор. Ова институција је расположена и за наставак сарадње у будућности. Постоји интересовање за имплементацију Викимедијиних пројеката и унапређење наставног процеса уз помоћ Википедије, као наставног средства.

Матична библиотека Источно Сарајево[edit]

На обострано задовољатво, у току 2016. године је успостављена сарадња са Матичном библиотеком Источно Сарајево. У сарадњи са овом библиотеком је реализована једна уређивачка радионица и један уређивачки маратон у склопу пројекта Упознај Српску. Библиотека је изашла у сусрет и оба пута обезбједила адекватан, технички опремљен простор и литературу неопходну за креирање чланака. Такође, особље библиотеке је прошло обуку уређивања Википедије, и неки од њих су остали до данас активни уредници Википедије.

Народна библиотека Филип Вишњић Бијељина[edit]

У оквиру пројекта ВикиСемберија успостављена је сарадња са Народном библиотеком Филип Вишњић из Бијељине. У сарадњи са овом ГЛАМ институцијом су реализоване три уређивачке радионице. Библиотека је изашла у сусрет и приликом реализације радионица обезбједила адекватан простор и техничку опрему потребну за реализацију. У будућности ће бити настављена сарадња са овом институцијом, јер је за нас врло атрактиван партнер.

ДИС театар Бања Лукa[edit]

У току 2016. године настављена је сарадња са ДИС театром из Бања Луке. Она се огледала у промоцији Викимедије и њених пројеката од стране њих у локалној заједници и при честим контактима са студентима. Такође, били су партнер при организацији Сајма културе у Бања Луци, у оквиру ког је презентован пројекат Трагом душе.

Блог, извјештавање и друштвене мреже[edit]

Крајем 2015. године покренули смо блог страницу са само једним постом за ту годину. У току 2016. године написано је 26 постова. Теме су разнолике - од глобалних дешавања до извјештавања о локалним догађајима. Ово је одличан начин за побољшање комуникације са члановима заједнице и емитовање глобалних Викимедијиних вијести нашим читаоцима.

Наш званични сајт, такође, био је у служби информисања јавности и Викимедијине заједнице о нашим активностима. Викимедијина Заједница Републике Српске има званичне странице на Фејсбуку, Твитеру, ТПО сајтовима. Такође, заједница има уванични Јутјуб канал.

Медији о нама[edit]

У току 2016. године, Викимедијина Заједница Републике Српске је имала добру сарадњу са медијима. Обавезан део организације сваке активности је била комуникација са медијима која је подразумевала слање саопштења, дописа, давање изјава и учешће у интервјуима, као и гостовања у телевизијским и радио емисијама. Укупан број медијских објава у току 2016. је 107. Најеминентније медијске куће су испратиле наше активности и писале о нашим пројектима.Одржане су две прес конференције. Такође, гостовали смо у укупно 16 телевизијских емисија и имали смо 6 укључења у различите радио емисије.