Wikimedians of Bulgaria/Wikimedia CEE Meeting 2016

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search

Моля поставяйте кандидатурите си за участие в петата ежегодна среща на уикимедианците от Централна и Източна Европа, провеждаща се от 27 до 29 август в арменския град Дилиджан до 26 юни. Моля споменете

 • с какво биха допринесли на конференцията и
 • какво от наученото там биха приложили след участието си.

След това ще се проведе двуседмично гласуване за определяне на двамата участници, които да представят потребителска група „Български Уикимедианци“.

Кандидатури[edit]

Лорд Бъмбъри[edit]

До сега съм участвал на срещите на ЦИЕ в Киев 2014 и Вооре 2015, както и на Конференциите на Уикимедия 2015 и 2016 и пиша това от Уикимания 2016, където съм на собствени разноски. От срещата в Киев бях един от тези, които донесоха знания за подобряването на работата ни със социалните мрежи, а днес страницата ни във Фейсбук има по-добри данни от тази на Уикимедия Германия. Освен това след срещата в Киев организирах местното издание на ЦИЕ Пролет. Тогава се отчетохме с уикисеминар и се опитахме да въведем и микростипендиите.

На Конференцията на Уикимедия 2015 участвах най-вече като слушател и имах малка презентация за 100уикидни. Отчетох се на среща в „Под липите“. Бях сред съорганизаторите на Уики обича Земята и Уики обича паметниците, като за Уики обича Земята спомогна развиващото се в този момент сътрудничество със страните от региона.

След нея бях съорганизатор на срещата на ЦИЕ в Естония същата година, където участвах в организацията на транспорта. Там имах презентация заедно с представителка на Фондация Уикимедия, като единствен член на общността. След тази конференция се заех с международната организация на ЦИЕ Пролет, която тече и до момента.

На Конференцията на Уикимедия в Берлин имах пет презентации, от които една с представителка на Фондация Уикимедия, една за GLAM в България, една за 100уикидни и две за ЦИЕ Пролет. Отчетох се на уикисеминар веднага след конференцията.

В момента съм на Уикимания, където имах две презентации, една с представителка на Фондация Уикимедия и една 90-минутна за приликите и разликите между организацията на големи международни състезания за писане на статии и снимане на енциклопедично значими обекти. В последните година и половина се превърнах в носител на знания в областта на организирането на проекти и признат член на международната общност.

Избирането ми за представител на Потребителска група „Български уикимедианци“ би довело до още по-голямо подобряване на международния имидж на общността ни, защото бих имал три часа презентации за ЦИЕ Пролет. Освен това съм член на комитета за създаване на програмата на конференцията. --Lord Bumbury (talk) 20:43, 26 June 2016 (UTC)

Спасимир[edit]

 • Спасимир - бих искал да участвам, за да разкажа повече за Състезание Архиви, което смятам да се проведе отново тази година. Също така ще ми е интересно да науча за нови възможности за сътрудничество. Как се организират и какви са резултатите от Уики обича Земята и Уики обича паметниците в региона. --Spasimir (talk) 21:10, 26 June 2016 (UTC)

Жюстин[edit]

До момента не съм участвала на международни Уики срещи. Но имам голямо желание за това.

Участвам в живота на българската уикипедианска общност в последните години, като освен скромен принос със статии и участия в различните уики инициативи онлайн помагам за присъствието в социалните мрежи, популяризация и други, най-вече образователни проекти.

Бих могла да споделя опита си в две направления: 1/ Уики присъствие в социалните мрежи - нещо, с което се занимавам професионално от много години и преподавам в НБУ от 10 години, имам написани няколко книги по темата, както и опит и наблюдения за страницата ни за България. 2/ Работа с ученици и студенти по Уикипедиански проекти - с Вася Атанасова организираме вече от няколко години с моите студенти и с различни групи ученици различни проекти за запознаване с Уикипедия, работа с Уикипедия и начини за популяризиране на Уикипедия.

С радост ще споделя опит, както и очаквам с нетърпение да се запозная с други уикипедианци и науча за тяхната мотивация, начин на работа, проекти и опит, които можем да приложим и тук, в България.

Гласуване[edit]

Моля за гласуване на трите кандидатури през следващите две седмици, от 10:38 (UTC) на 28 юни до 10:38 (UTC) на 12 юли 2016. Пътните стипендии за срещата в Армения са 2 броя, така че нека най-добрите двама победят ;) Spiritia 10:38, 28 June 2016 (UTC)

Гласуване за Лорд Бъмбъри[edit]

 • Symbol support vote.svg За. Мислим безспорно човек, който движи нещата. --Мико (talk) 15:57, 28 June 2016 (UTC)
 • Symbol support vote.svg За. Лорда заслужава да отиде, пък и има какво да каже.--Ilikeliljon (talk) 05:58, 2 July 2016 (UTC)
 • Symbol support vote.svg За. Защото има да върши работа там :D И все пак трябва да се планира ЦИЕ пролет за следващата година. VladislavNedelev (talk) 16:15, 7 July 2016 (UTC)
 • Symbol support vote.svg За. Най-подходящ да представлява общността.--Алиса Селезньова (talk) 20:26, 11 July 2016 (UTC)
 • Symbol support vote.svg За. Без да се обижда от сравнението - работния кон-тежковоз на вся и все. Alexander.D.Hristov (talk) 07:54, 12 July 2016 (UTC)
 • Symbol support vote.svg За--Spasimir (talk) 08:04, 12 July 2016 (UTC)

Гласуване за Спасимир[edit]

 • Symbol support vote.svg За. Също като горе. --Мико (talk) 15:58, 28 June 2016 (UTC)
 • Symbol support vote.svg За.--Ilikeliljon (talk) 05:58, 2 July 2016 (UTC)
 • Symbol support vote.svg За. Напълно подходящ в случая да представлява общността.--Алиса Селезньова (talk) 20:26, 11 July 2016 (UTC)
 • Symbol support vote.svg За. Огромен фен съм на Лорда, но при наличие на малко на брой стипендии може би е редно да се редуват делегатите. Сори :/ --Dimi z (talk) 21:09, 11 July 2016 (UTC)

Гласуване за Жюстин Томс[edit]

 • Symbol oppose vote.svg Против. Праткически не е част от общността. Червената препратка е доста показателна. --Мико (talk) 16:00, 28 June 2016 (UTC)
 • Symbol oppose vote.svg Против.--Ilikeliljon (talk) 05:58, 2 July 2016 (UTC)
 • Symbol support vote.svg За Защото смятам, че нови хора трябва да участват в подобни събития и това води до по-голяма активност! VladislavNedelev (talk) 16:15, 7 July 2016 (UTC)
 • Symbol support vote.svg За От доста време съм повече извън Уикипедия и там виждам ясно усилията на Жюстин, както и това, че умее да работи с информация и да защитава теза :) --Mrs Robinson (talk) 06:57, 11 July 2016 (UTC)
 • Symbol support vote.svg За с аргумента на Владислав--Ket (talk) 08:45, 11 July 2016 (UTC)
 • Symbol oppose vote.svg Против. Смятам, че другите кандидатури са по-подходящи, за да представляват общността.--Алиса Селезньова (talk) 20:26, 11 July 2016 (UTC)
 • Symbol support vote.svg За. Както казах, огромен фен съм на Лорда и искам той да продължава да ни представя международно, защото върши страхотна работа и много ни вдига реномето. Казвайки това, също мисля за важно да растем като общност. Това ще стане само ако допускаме и инвестираме в свежи сили. Жюстин е точно такъв човек и именно защото по-горе някои казват, че не е част от общността ѝ е време да стане съвсем истинска част :) --Dimi z (talk) 21:12, 11 July 2016 (UTC)
 • Symbol oppose vote.svg Против. Смятам, че другите кандидатури са по-подходящи, защото на тези събития се обсъждат основно оперативни въпроси, кооединира се работата между различните държави и т.н. Преди всичко работата. Alexander.D.Hristov (talk) 07:57, 12 July 2016 (UTC)
 • Symbol support vote.svg За--Spasimir (talk) 08:04, 12 July 2016 (UTC)

Коментари[edit]

Аз смятам, че Никола и Жюстин заслужават да участват в срещата в Армения през август. Ще са изключително полезни за потребителската ни група и съм убеден, че резултатите ще са повече от добри. От кандидатурите им става ясно защо трябва да отидат. Благодаря на всички гласували, независимо дали за мен или не, това няма значение. :) --Spasimir (talk) 08:04, 12 July 2016 (UTC)

Резултат[edit]

 • 6 гласа „за“, 0 гласа „против“ за Никола,
 • 4 гласа „за“, 0 гласа „против“ за Спасимир,
 • 5 гласа „за“, 4 гласа „против“ за Жюстин.

От гледна точка на традиционният начин за вземане на решения в Уикимедия, консенсуса, това означава, че консенсусно избраните да получат двете пътни стипендии са Никола и Спасимир.

Изключително много съжалявам, че имаше гласове „против“ (които можеха да се избегнат с гласуване само положително за предпочитаните двама други кандидати...). Още повече – то срещу един от хората, които правят по-пълноценен и мащабен контакта на уикипедианския с извънуикипедианския свят, и през годините са помагали изключително много за популяризирането на Уикипедия. Идеята на гласуването беше да се генерира подкрепа, но може би e моя вината, че не помолих гласуването да бъде именно в този смисъл. Жюстин, моля, приеми извиненията ми. Spiritia 19:40, 12 July 2016 (UTC)

Благодаря на всички за гласуването и за подкрепата. Ще направя всичко възможно да представя общността ни в добра светлина и да донеса информация, знания и методи. Засега участвам в изготвянето на програмата, според черновата на програмата ще имам три часа за международната организация на ЦИЕ Пролет, в които ще се включи и Европеана 280 (което Спасимир спечели!). Ще организирам и Wikidojo, учебна техника, която Вася представи на света преди година и половина и се радва на голяма популярност. Като гледам програмата мисля, че полезни за нашата общност биха могли да бъдат темите building partnerships, project management training, conflict management, retaining volunteers и, разбира се, светкавичните презентации – lightning talks – сред които винаги има добри идеи (няма да пропусна да водя „пропаганда“ за 100wikidays, разбира се). Както винаги ще се радвам да задам въпросите на общността на конференцията, не само тези, които съм видял на „Разговори“ и съм обсъждал по беседите и чатовете, а и нови, така че моля, пишете ми.

Не считам, че Жюстин не е част от общността. Напротив, уикимедианството не се измерва в брой редакции и работата ѝ по учебните програми и присъствието на Уикипедия в социалните мрежи не бива да бъдат подценявани. Според мен и тя, и Спасимир могат да научат нови неща от конференцията, да се върнат по-мотивирани и да допринасят още повече и по различни начини за доброто на свободното знание в България. Конференциите не са само за даване, а и за научаването на неща. Въпреки това и двамата могат и да допринесат с нещо. Спасимир имаше добра презентация на Уикимания за Състезание „Архиви“, което се надявам да проведем и тази година, а Жюстин има с какво да допринесе в сесиите education extension, best practices for social media и project management. --Lord Bumbury (talk) 20:45, 12 July 2016 (UTC)

В последните дни имаше твърде много динамика в решенията ми относно евентуалното ми участие на срещата. В крайна сметка искам да благодаря за подкрепата. В следващите дни ще се занимавам по-подробно с разучаване на програмата, за да набележа всички теми, които ще са в полза на потребителската ни група. До началото на срещата ще имам повече яснота за Състезание Архиви, целта на което е оптималното използване на сканираните документи. Вярвам, че по време на срещата в Армения, ще се появят и нови идеи как да бъде по-интересно и в международен план. Това е като за начало. --Spasimir (talk) 07:07, 13 July 2016 (UTC)