Jump to content

Wikipedia-artikelen willen foto's

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikipedia Pages Wanting Photos and the translation is 100% complete.

Wikipedia Pages Wanting Photos

Wikipedia-pagina's willen foto's (WPWP) is een jaarlijkse wedstrijd waarbij Wikipedianen in alle Wikipedia's foto's toevoegen aan Wikipedia-artikelen zonder afbeeldingen. Dit is om het gebruik van digitale mediabestanden die zijn verzameld door verschillende WP-fotowedstrijden en foto-excursies, georganiseerd door de Wikimedia-gemeenschap, op Wikipediapagina's te zetten. Foto's trekken meer aandacht van de lezer dan een lap tekst. Ze illustreren de inhoud en maken het artikel leerzamer en boeiender voor lezers.

Er zijn duizenden afbeeldingen gedoneerd en op Wikimedia Commons gezet via verschillende vrijwilligersprogramma's, foto-excursies en wedstrijden en internationale fotografiewedstrijden zoals Wiki houdt van monumenten, Wiki houdt van Afrika, Wiki houdt van de aarde, Wiki houdt van folklore, etc. Toch worden er nog relatief weinig van deze foto's gebruikt in Wikipedia-artikelen. Tegenwoordig bevat Wikimedia Commons miljoenen foto's en afbeeldingen, maar slechts een klein deel hiervan wordt gebruikt in Wikipedia-artikelen. Dit is een enorme kloof die dit project wil overbruggen.

Deelnemen

Voordat u deelneemt, is het belangrijk om alle regels hieronder in hun geheel te lezen. Als u dit niet doet, kan uw inzending gediskwalificeerd worden.

 1. Meld u aan of maak een nieuw account aan voor Wikipedia. (U kunt een account aanmaken in elke taal van Wikipedia inclusief uw eigen taal.) De lijst met alle talen in Wikipedia.
 2. Zoek naar een artikel waar een foto bij moet. Tips om te zoeken.
 3. Selecteer een geschikte foto op Commons. klik hier om de foto te zoeken door de correcte titel of categorie in te voeren. Dat kan op meerdere manieren. Lees deze gids over hergebruik van media. Nog wat tips.
 4. Zoek de geschikte plek op om de afbeelding toe te voegen. Klik boven aan de artikelpagina op Bewerken en kies: invoegen - afbeelding, voeg de afbeelding in die in stap 3 is gekozen, inclusief een kort bijschrift in het Nederlands. Controleer de weergavepositie met een voorvertoning en breng zo nodig nog wijzigingen aan. Klik vervolgens op "Wijzigingen publiceren".
 5. U kunt ook deelnemen door het schrijven van nieuwe artikelen met kwaliteitsfoto's.
 6. Let op de syntaxis van de afbeelding. Als u beelden gaat toevoegen aan de infoboxen in artikelen, is de syntaxis veel gemakkelijker - alleen de bestandsnaam, dus in plaats van [[File:Obamas at church on Inauguration Day 2013.jpg|thumb|The Obamas worship at [[African Methodist Episcopal Church]] in Washington, D.C., January 2013]] gewoon Obamas at church on Inauguration Day 2013.jpg.

Hier is de onderstaande tekst The Obamas worship at African Methodist Episcopal Church.

Als u beelden aan de infoboxen in artikelen gaat toevoegen, voeg ze dan op de juiste positie toe zoals hieronder is aangegeven.

| image = Obamas at church on Inauguration Day 2013.jpg

| caption = The Obamas worship at African Methodist Episcopal Church

Campagne regels


De beelden moeten zijn gebruikt tussen 1 juli en 31 augustus 2020.

Er is geen limiet aan het aantal bestanden dat men kan gebruiken. Er zijn echter verschillende categorieën prijzen (zie hieronder). Beklad Wikipedia-artikelen echter niet met foto's. Voeg alleen een foto toe aan een artikel dat geen foto heeft.

De afbeelding moet gepubliceerd zijn 'met een licentie voor vrij gebruik of als publiek domein. De mogelijke licenties zijn CC-BY-SA 4.0, CC-BY 4.0 en CC0 1.0.

Deelnemers moeten een geregistreerde gebruiker zijn van een Wikimedia-project.

Meld u aan of maak een nieuw account aan voor Wikipedia (u kunt een account aanmaken in elke taal van Wikipedia inclusief uw eigen taal. De lijst met alle talen Wikipedia vind u hier).


Foto's van slechte of zeer slechte kwaliteit zijn over het algemeen niet aanvaardbaar.
 1. De onderstaande tekst en beschrijving van het beeld moeten duidelijk zijn en geschikt zijn voor het artikel.
 2. Alle afbeeldingen moeten een onderstaande tekst bevatten die beschrijft waar de afbeelding van is.
 3. Afbeeldingen moeten waar nodig in het artikel worden geplaatst.
 4. Voeg geen foto's toe aan artikelen in een taal die u niet vloeiend spreekt. Gebruikers die herhaaldelijk afbeeldingen zonder ondertitel toevoegen, irrelevante afbeeldingen, enz., kunnen worden gediskwalificeerd.

Deelnemers moeten de hashtag #WPWP opnemen in de Bewerkingssamenvatting van alle artikelen die zijn verbeterd met afbeeldingen naast een beschrijvende bewerkingssamenvatting, bijvoorbeeld "Verbeteren met een afbeelding naar infobox" #WPWP. Plaats de hashtag (#WPWP) niet in een artikel.

Hoe wilt u meedoen aan #WPWP?

Dit gedeelte is ontworpen om goed te passen bij uw niveau van deelname. Klik op een van de onderstaande knoppen.

Tijdlijn van de campagne

Deze WPWP Campagne is jaarlijks.

 • Start voor inzendingen: 1 juli 2020 00:01 (UTC)
 • Deadline voor inzendingen: 31 augustus 2020 23:59 (UTC)
 • Bekendmaking resultaten: 30 september 2020 6 oktober 2020.

Internationale prijscategorieën

Prijzen voor de gebruiker(s) met de meest unieke Wikipedia-artikelen verbeterd met foto's

 1. e prijs US$ 500 cadeaubon
 2. e prijs US$ 400 cadeaubon
 3. e prijs US$ 300 cadeaubon

Prijs voor de gebruiker(s) met de meest unieke Wikipedia-artikel verbeterd met audio

 • US$ 200 cadeaubon

Prijs voor de gebruiker(s) met het meest unieke Wikipedia-artikel verrijkt met video's

 • US$ 200 cadeaubon

Prijs voor de nieuwe gebruiker(s) met de meest unieke Wikipedia-artikel verbeterd met foto's

 • US$ 200 cadeaubon

Winnende prijs voor Wiki in Afrika

 • Prijzen voor gebruikers met het meeste Wiki Loves Africa-afbeeldinggebruik op Igbo, Swahili, Yoruba, Luganda, Hausa, Shona, Amhaars, Lingala en Afrikaans Wikipedia's. Meer info.
 • US$ 100 cadeaubon (Opmerking: Om in aanmerking te komen voor de prijs, moet u uw account al ten minste 1 jaar zijn geregistreerd en ten minste 330 bewerkingen in de namespace Main te hebben gedaan in een taal Wikipedia vóór 1 juli 2020.)
 • NB: vanwege de moeilijkheden om afbeeldingen te identificeren die tijdens de wedstrijd zijn ingevoegd EN of ze ook uit WLA-categorieën komen, en vanwege de beperkte deelname aan die talen, hebben we besloten om de prijs toe te kennen aan

Wiki Loves Folklores Prijzen

De Wiki Loves Folklore biedt prijzen aan voor gebruikers met het meeste Wiki Loves Folklore-beeldgebruik gebruiken op Wikipedia in welke taal dan ook. Meer informatie over de Wiki Loves Folklore categorie van prijzen. Klik hier om de Engelstalige Wikipedia pagina te bezoeken.