Wikipedia Pages Wanting Photos 2021

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikipedia Pages Wanting Photos 2021 and the translation is 94% complete.
Outdated translations are marked like this.

Wikipedia Pages Wanting Photos 2021

Home Participating Communities Organizing Team Participate Results Resources FAQ & Campaign Rules
Please do not add photos in a language you do not speak. Do not add images without a good caption. In your edit summary, add a good edit summary, and the hashtag #WPWP.

Ο διαγωνισμός Σελίδες της Βικιπαίδειας που Χρειάζονται Φωτογραφίες (Wikipedia Pages Wanting Photos, WPWP) είναι ετήσιος διαγωνισμός όπου Βικιπαιδιστές ανά τον κόσμο, απ' όλα τα γλωσσικά εγχειρήματα και κοινότητες της Βικιπαίδειας, προσθέτουν φωτογραφίες σε λήμματα της Βικιπαίδειας που έχουν έλλειψη φωτογραφικού υλικού. Αυτό γίνεται για να προωθηθεί η χρήση ψηφιακών αρχείων που συλλέγονται από διάφορους διαγωνισμούς φωτογράφισης του Wikimedia, περιπάτους φωτογράφισης που διοργανώνει η κοινότητα του Wikimedia, σε λήμματα της Βικιπαίδειας. Οι φωτογραφίες βοηθούν να προσελκυσθεί η προσοχή του χρήστη καλύτερα από ένα ογκώδες κείμενο, να εικονογραφήσουν το περιεχόμενο ενός λήμματος, και να κάνουν το λήμμα πιο επεξηγηματικό και ενδιαφέρον για τους αναγνώστες.

Χιλιάδες εικόνες έχουν δωριστεί και προστεθεί στα Wikimedia Commons από διάφορα προγράμματα υποστήριξης, περιπάτους φωτογράφισης, και διαγωνισμούς, συμπεριλαμβανομένων διεθνών διαγωνισμών όπως οι Wiki Loves Monuments, Wiki Loves Africa, Wiki Loves Earth, Wiki Loves Folklore κτλ. Ωστόσο σχετικά λίγες από αυτές οι φωτογραφίες έχουν χρησιμοποιηθεί σε λήμματα της Βικιπαίδειας. Σήμερα, το Wikimedia Commons φιλοξενεί εκατομμύρια εικόνες, αλλά ένα πολύ μικρό ποσοστό αυτών χρησιμοποιούνται σε σελίδες της Βικιπαίδειας. Το εγχείρημα προσπαθεί να καλύψει αυτό το μεγάλο κενό.

Πως να συμμετάσχετε

Πριν συμμετάσχετε, είναι σημαντικό να διαβάσετε ολόκληρες τις οδηγίες συμμετοχής και τους κανόνες παρακάτω. Η μη συμμόρφωση μπορεί να οδηγήσει σε αποκλεισμό.

  1. Συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας αν είστε ήδη εγγεγραμμένος/η σε οποιοδήποτε έργο του Wikimedia, ή αν δεν έχετε λογαριασμό, δημιουργήστε έναν για τη Βικιπαίδεια. Μπορείτε να δημιουργήσετε λογαριασμό σε οποιαδήποτε γλώσσα της Βικιπαίδειας συμπεριλαμβανομένων της δικής σας. Η λίστα όλων των γλωσσών της Βικιπαίδειας μπορεί να βρεθεί εδώ: ένας λογαριασμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις διαφορετικές γλωσσικές εκδοχές.
  2. Βρείτε ένα άρθρο το οποίο χρειάζεται μία φωτογραφία. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να το κάνει κανείς αυτό. Ορίστε μερικές συμβουλές.
  3. Βρείτε μία κατάλληλη εικόνα στο Commons. Αναζητήστε την εικόνα χρησιμοποιώντας τον σωστό τίτλο ή κατηγορία. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να το κάνει κανείς αυτό. Βλέπε αυτόν τον απλό οδηγό επαναχρησιμοποίησης μέσων. Ορίστε επιπλέον συμβουλές. Παρακαλώ προσέξτε πως ο σκοπός μίας εικόνας είναι να αυξήσει την κατανόηση του περιεχομένου του κειμένου από τους αναγνώστες, συνήθως με το να απεικονίζει ανθρώπους, αντικείμενα, δραστηριότητες και έννοιες που περιγράφονται στο κείμενο. Το σχετικό στοιχείο της εικόνας πρέπει να είναι σαφές και κεντρικό. Οι εικόνες πρέπει να είναι σημαντικές και σχετικές στο πλαίσιο του κειμένου, όχι απλά διακοσμητικές.
  4. Στη σελίδα του λήμματος, βρείτε μία ενότητα όπου η εικόνα είναι σχετική και βοηθά τον/την αναγνώστη/ρια να κατανοήσει το θέμα. Επιλέξτε Επεξεργασία και εισάγετε την εικόνα, και προσθέστε μία σύντομη λεζάντα εξηγώντας τι απεικονίζει η εικόνα στο λήμμα. Χρησιμοποιήστε τις εικόνες με την καλύτερη δυνατότερη ποιότητα. Εικόνες κακής ποιότητας—σκοτεινές ή θαμπές· που δείχνουν το υποκείμενο πολύ μικρό, κρυμμένο σε ακαταστασία ή ασαφές· κτλ.—πρέπει να μην χρησιμοποιούνται εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο. Σκεφτείτε προσεκτικά ποιες εικόνες επεξηγούν καλύτερα το θέμα. ΠΡΕΠΕΙ να προμηθεύσετε μία σύνοψη επεξεργασίας για όλες τις επεξεργασίες σας, να επιλέξετε "Προεπισκόπηση" και να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές. Περιλάβετε το hashtag #WPWP στην περίληψη επεξεργασίας όλων των λημμάτων τα οποία βελτιώθηκαν με εικόνες. Ύστερα επιλέξτε "Δημοσίευση αλλαγών". Παρακαλώ δείτε: Οδηγός στη χρήση Hashtags της Καμπάνιας WPWP
  5. Παρακαλώ να είστε προσεκτικοί με τη σύνταξη των εικόνων! Αν θα προσθέσετε εικόνες στα infoboxes των λημμάτων, η σύνταξη είναι πολύ πιο εύκολη — μόνο το όνομα του αρχείου, οπότε αντί για [[File:Obamas at church on Inauguration Day 2013.jpg|thumb|The Obamas worship at [[African Methodist Episcopal Church]] in Washington, D.C., January 2013]] απλά γράψτε The Obamas at church on Inauguration Day 2013.jpg.

Σύνταξη των ονομάτων αρχείων και των λεζάντων

Ένας λευκός σκύλος σε μία χαμούρα σπρώχνει παιχνιδιάρικα με τη μουσούδα του ένα νεαρό αγόρι
Ένα Σιβηρικό Χάσκυ χρησιμοποιούμενο ως υποζύγιο

Βασικό παράδειγμα (παράγοντας την εικόνα στα δεξιά):
[[File:Siberian Husky pho.jpg|thumb|alt=Ένας λευκός σκύλος σε μία χαμούρα σπρώχνει παιχνιδιάρικα με τη μουσούδα του ένα νεαρό αγόρι |Ένα Σιβηρικό Χάσκυ χρησιμοποιούμενο ως υποζύγιο]]

  • File:Siberian Husky pho.jpg Το όνομα αρχείου (εικόνα) πρέπει να είναι ακριβές (συμπεριλαμβανομένων της κεφαλαιοποίησης, των σημείων στίξης και των κενών) και πρέπει να περιλαμβάνει .jpg, .png ή άλλη επέκταση. (Image: και File: λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο.) Αν η Βικιπαίδεια και το Wikimedia Commons έχουν και τα δύο μία εικόνα με το συγκεκριμένο όνομα, η εκδοχή της Βικιπαίδειας είναι αυτή που θα εμφανιστεί στο άρθρο.
  • thumb είναι απαραίτητο στις περισσότερες περιπτώσεις
  • alt=Ένας λευκός σκύλος σε μία χαμούρα σπρώχνει παιχνιδιάρικα με τη μουσούδα του ένα νεαρό αγόρι Το εναλλακτικό κείμενο προορίζεται για όσους δεν μπορούν να δουν την εικόνα· σε αντίθεση με τη λεζάντα, συνοψίζει την appearance της εικόνας. Πρέπει να συμμορφώνεται με τις οδηγίες προσβασιμότητας και πρέπει να ονοματίζει διάσημα γεγονότα, ανθρώπους και πράγματα.
  • Ένα Σιβηρικό Χάσκυ χρησιμοποιούμενο ως υποζύγιο Η λεζάντα έρχεται τελευταία, και δίνει το νόημα ή τη σημασία της εικόνας.

Βλέπετε en:WP:Extended image syntax για περαιτέρω λειτουργίες και επιλογές. Αν η εικόνα δεν φαίνεται αφού έχετε ελέγξει προσεκτικά τη σύνταξη, μπορεί να έχει προστεθεί στη μαύρη λίστα.

Κανόνες της καμπάνιας

Οι εικόνες πρέπει να χρησιμοποιηθούν στα λήμματα της Βικιπαίδειας μεταξύ 1η Ιουλίου και 31η Αυγούστου 2021.

Δεν υπάρχει όριο στον αριθμό αρχείων που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς. Υπάρχουν, όμως, διαφορετικές κατηγορίες βραβείων (βλέπετε παρακάτω). Ωστόσο, μην καταστρέψετε άρθρα της Βικιπαίδειας με φωτογραφίες. Προσθέστε φωτογραφίες μόνο σε άρθρα που δεν τις διαθέτουν.

Η εικόνα πρέπει να είναι δημοσιευμένη κάτω από μία άδεια ελεύθερης χρήσης ή ως κοινό κτήμα. Οι πιθανές άδειες είναι CC-BY-SA 4.0, CC-BY 4.0, CC0 1.0.

Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι χρήστες σε οποιοδήποτε έργο Wikimedia. Συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας ή δημιουργήστε έναν νέο λογαριασμό στη Βικιπαίδεια (Μπορείτε να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στη Βικιπαίδεια οποιασδήποτε γλώσσας, για ελεύθερη χρήση στη δική σας Βικιπαίδεια και σε όλα τα έργα Wikimedia). Η λίστα όλων των γλωσσών της Βικιπαίδειας μπορεί να βρεθεί εδώ.

Εικόνες φτωχής ή πολύ κακής ποιότητας συνήθως δεν είναι αποδεκτές.

  1. Η λεζάντα και περιγραφή της εικόνας πρέπει να είναι σαφής και κατάλληλη για το λήμμα.
  2. Όλες οι προσθήκες εικόνων πρέπει να περιλαμβάνουν μία λεζάντα που περιγράφει το περιεχόμενο της εικόνας.
  3. Οι εικόνες πρέπει να τοποθετηθούν όπου είναι σχετικές στο λήμμα.
  4. Μην προσθέτετε εικόνες σε λήμματα γλωσσών τις οποίες δεν έχετε ευχέρεια. Χρήστες οι οποίοι προσθέτουν επαναλαμβανόμενα εικόνες χωρίς λεζάντα, άσχετες εικόνες κτλ. μπορεί να αποκλειστούν.

Οι συμμετέχοντες πρέπει να συμπεριλαμβάνουν το hashtag #WPWP' στη Σύνοψη επεξεργασίας όλων των άρθρων τα οποία βελτιώθηκαν με εικόνες καθώς και μία περιγραφική σύνοψη επεξεργασίας, για παράδειγμα "Βελτιώνοντας με μία εικόνα στο infobox" #WPWP. Μην προσθέσετε το hashtag (#WPWP) σε ένα άρθρο. Παρακαλώ δείτε: Guide on how to use WPWP Campaign Hashtags


Πώς θέλετε να συμμετάσχετε στο #WPWP;

Αυτή η ενότητα είναι σχεδιασμένη ώστε να ταιριάζει με το επίπεδο συμμετοχής σας στο WPWP. Κάντε κλικ στα παρακάτω πλήκτρα για να ανακαλύψετε τους τρόπους συμμετοχής.

Χρονοδιάγραμμα της καμπάνιας

Η Καμπάνια WPWP είναι ετήσια.

  • Αρχή για καταχωρήσεις: 1η Ιουλίου 2021 00:01 (UTC)
  • Προθεσμία για καταχωρήσεις: 31η Αυγούστου 2021 23:59 (UTC)
  • Ανακοίνωση αποτελεσμάτων: 1η Οκτωβρίου 2021

Διεθνείς κατηγορίες βραβείων

Νικητήρια βραβεία για τους τρεις κορυφαίους χρήστες με τα περισσότερα λήμματα της Βικιπαίδειας που βελτιώθηκαν με φωτογραφίες:

  1. 1ο βραβείο ― Δωροκάρτα US $200 + Ενθύμια WPWP + Πιστοποιητικό
  2. 2ο βραβείο ― Δωροκάρτα US $150 + Ενθύμια WPWP + Πιστοποιητικό
  3. 30 βραβείο ― Δωροκάρτα US $100 + Ενθύμια WPWP + Πιστοποιητικό

Νικητήριο βραβείο για τον/την χρήστη με τα περισσότερα λήμματα της Βικιπαίδειας βελτιωμένα με ήχο:

  • Δωροκάρτα US $100 + Ενθύμια WPWP + Πιστοποιητικό

Νικητήριο βραβείο για τον/την χρήστη με τα περισσότερα λήμματα της Βικιπαίδειας βελτιωμένα με βίντεο:

  • Δωροκάρτα US $100 + Ενθύμια WPWP + Πιστοποιητικό

Νικητήριο βραβείο για τον/την "νέο" χρήστη με τα περισσότερα λήμματα της Βικιπαίδειας βελτιωμένα με φωτογραφίες:

  • Δωροκάρτα US $100 + Ενθύμια WPWP + Πιστοποιητικό

Κατηγορίες ειδικού/ών βραβείου/ων αραβικής κοινότητας

Νικητήρια βραβεία για τους τρεις κορυφαίους χρήστες με τα περισσότερα αραβικά λήμματα της Βικιπαίδειας που βελτιώθηκαν με φωτογραφίες:

  1. 1ο βραβείο ― Δωροκάρτα US $200
  2. 2ο βραβείο ― Δωροκάρτα US $150
  3. 30 βραβείο ― Δωροκάρτα US $100

Νικητήριο βραβείο για την αραβική κοινότητα με τα περισσότερα λήμματα της Βικιπαίδειας βελτιωμένα με φωτογραφίες:

  • Δωροκάρτα US $50

Κατηγορίες βραβείων Wiki Loves Africa

Νικητήρια βραβεία για τον/την χρήστη με τα περισσότερα λήμματα της Βικιπαίδειας που βελτιώθηκαν με φωτογραφίες από το Wiki Loves Africa. Όλα τα χρόνια WLA πληρούν τις προϋποθέσεις... αλλά το πρώτο βραβείο θα λάβει υπ' όψη επεξεργασίες σε οποιαδήποτε γλώσσα εκτός από τα Αγγλικά και τα Γαλλικά. Περισσότερες πληροφορίες και παρακολούθηση εδώ : Wiki Loves Africa/WPWP

1ο βραβείο: Δωροκάρτα US $100 1ο ως 3ο βραβείο: Ενθύμια WLA

Για να πληρείτε τις προϋποθέσεις:

  1. πρέπει να προσθέσετε το #WLA ως hashtag στην επεξεργασία σας (καθώς και #WPWP)
  2. πρέπει να έχετε δημιουργήσει τον λογαριασμό σας πριν από τον Ιανουάριο 2021
  3. πρέπει να έχετε κάνει τουλάχιστον 300 επεξεργασίες κεντρικού χώρου σε Βικιπαίδεια οποιασδήποτε γλώσσας πριν την 1η Ιουνίου 2021.