Wikipedia-artikelen zoeken foto's 2021

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikipedia Pages Wanting Photos 2021 and the translation is 100% complete.

Wikipedia Pages Wanting Photos 2021

Home Participating Communities Organizing Team Participate Results Resources FAQ & Campaign Rules
Voeg a.u.b. geen foto in een taal toe die u niet kent. Voeg geen afbeeldingen toe zonder een goed opschrift. Zorg voor een goede wijzigingsbeschrijving en gebruik daarin de hashtag #WPWP.

Wikipedia-pagina's zoeken foto's (WPWP) is een jaarlijkse campagne waarbij Wikipedianen wordt gevraagd op alle Wikipedia's foto's toe te voegen aan Wikipedia-artikelen zonder afbeeldingen. Dit is om het gebruik van de mediabestanden die zijn verzameld door verschillende WP-fotowedstrijden en foto-wandelingen, georganiseerd door de Wikimedia-gemeenschap, op Wikipediapagina's te zetten. Foto's trekken meer aandacht van de lezer dan een lap tekst. Ze illustreren de inhoud en maken het artikel leerzamer en boeiender voor lezers.

Duizenden afbeeldingen zijn gedoneerd en op Wikipedia Commons gezet via verschillende vrijwilligersprogramma's, foto-wandelingen en -wedstrijden en internationale fotografiewedstrijden zoals Wiki Loves Monuments, Wiki Loves Africa, Wiki Loves Earth, Wiki Loves Folklore, etc. Toch worden er nog relatief weinig van deze foto's gebruikt in Wikipedia-artikelen. Tegenwoordig bevat Wikimedia Commons miljoenen afbeeldingen, maar slechts een klein deel hiervan wordt gebruikt in Wikipedia-artikelen. Dit is een enorme kloof die dit project wil overbruggen.

Hoe neem ik deel?

Alvorens deel te nemen, is het belangrijk dat je de onderstaande deelnemingsinstructies en regels volledig doorleest. Doe je dit niet, dan kan dit leiden tot diskwalificatie.

  1. Meld je aan, of als je nog geen account hebt maak dan een nieuw account aan voor Wikipedia. Je kunt een account aanmaken in elke taal van Wikipedia inclusief je eigen taal. De lijst met alle talen Wikipedia vind je hier. Eén account is te gebruiken op alle verschillende taalversies.
  2. Zoek naar een artikel zonder foto. Klik hier om te zoeken naar de titel van het artikel. Je kunt ook zoeken naar een willekeurig artikel
  3. Zoek een geschikte afbeelding op Commons. Zoek naar een afbeelding met de juiste titel of categorie. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Zie deze eenvoudige gids voor hergebruik van media. Hier zijn extra tips. Merk op dat het doel van een afbeelding is om het begrip van de lezers van het artikel te vergroten, meestal door mensen, dingen, activiteiten en concepten die in het artikel worden beschreven direct af te beelden. Het relevante aspect van de afbeelding moet duidelijk en centraal zijn. De afbeeldingen moeten significant en relevant zijn in de context van het onderwerp, niet in de eerste plaats decoratief.
  4. Zoek op de pagina van het artikel een sectie waar de afbeelding relevant is en de lezer helpt het onderwerp te begrijpen. Klik op Bewerken en voeg de afbeelding in, en voeg een kort bijschrift toe waarin je uitlegt wat de afbeelding voorstelt. Gebruik de beste kwaliteit afbeeldingen die beschikbaar zijn. Afbeeldingen van slechte kwaliteit - donker of wazig, het onderwerp te klein, verborgen in rommel, onduidelijk, enzovoort - mogen niet gebruikt worden tenzij het absoluut noodzakelijk is. Denk goed na over welke afbeeldingen het beste het onderwerp illustreren. Je MOET een bewerkingssamenvatting geven voor al je bewerkingen, "Toon bewerking ter controle" en de nodige wijzigingen aanbrengen. Vermeld de hashtag #WPWP in de bewerkingssamenvatting van alle artikelen waarin afbeeldingen zijn toegevoegd, en eventueel ook #WPWPWGC voor foto's uit het Nederlands Caribisch gebied of #WPWPBE voor afbeeldingen uit België. Klik vervolgens op de blauwe knop "Wijzigingen publiceren". Zie eventueel: Guide on how to use WPWP Campaign Hashtags
  5. Let op de syntax voor afbeeldingen! Als je afbeeldingen gaat toevoegen aan de infoboxen in artikelen, is de syntaxis een stuk eenvoudiger - alleen de bestandsnaam, dus in plaats van [[File:Obamas at church on Inauguration Day 2013.jpg|thumb|The Obamas worship at [[African Methodist Episcopal Church]] in Washington, D.C., January 2013]] typ je gewoon The Obamas at church on Inauguration Day 2013.jpg.

Syntax van bestandsnamen en bijschriften

Een witte hond in een tuigje knuffelt speels een jongetje
Een Siberische Husky gebruikt als lastdier

Basisvoorbeeld (die de afbeelding rechts genereert):
[[File:Siberian Husky pho.jpg|thumb|alt=Een witte hond in een tuigje knuffelt speels een jongetje |Een Siberische Husky gebruikt als lastdier]]

  • File:Siberian Husky pho.jpg De bestandsnaam (afbeelding) moet exact zijn (inclusief hoofdlettergebruik, interpunctie en spaties) en moet .jpg, .png of een andere extensie bevatten. (Afbeelding: en Bestand: werken hetzelfde.) Als de lokale Wikipedia en Wikimedia Commons allebei een afbeelding hebben met de opgegeven naam, dan is de lokale Wikipedia-versie degene die in het artikel zal verschijnen.
  • thumb of miniatuur is in de meeste gevallen vereist
  • alt=Een witte hond in een harnas knuffelt speels een jongetje Alt-tekst is bedoeld voor mensen die de afbeelding niet kunnen zien; in tegenstelling tot het onderschrift vat het de letterlijke weergave van de afbeelding samen. Het moet voldoen aan de accessibility guidelines op de Engelstalige Wikipedia en moet beroemde gebeurtenissen, mensen en dingen noemen.
  • Een Siberische Husky gebruikt als lastdier Het onderschift komt als laatste, en geeft de betekenis van de afbeelding aan.

Zie Help:Gebruik van bestanden voor meer mogelijkheden en opties. Als de afbeelding niet wordt weergegeven nadat je de syntax zorgvuldig hebt gecontroleerd, kan het zijn dat deze op de zwarte lijst is geplaatst.

Wedstrijdregels

Afbeeldingen moeten toegevoegd zijn aan Wikipedia-artikelen tussen 1 juli en 31 augustus 2021.

Er is geen limiet aan het aantal bestanden dat men mag gebruiken. Er zijn echter verschillende categorieën van prijzen (zie hieronder). Ontsier Wikipedia-artikelen echter niet met foto's. Voeg alleen een foto toe aan een artikel dat geen foto heeft.

De afbeelding moet zijn vrijgegeven onder een licentie voor vrij gebruik of als publiek domein. Mogelijke licenties zijn CC BY-SA, CC BY en CC0.

Meld je aan of maak een nieuw account aan voor Wikipedia (je kunt een account aanmaken in elke taal van Wikipedia inclusief je eigen taal. De lijst met alle talen Wikipedia vind je hier).

Foto's van slechte of zeer slechte kwaliteit zijn over het algemeen niet aanvaardbaar.

  1. Het bijschrift en de beschrijving van de afbeelding moeten duidelijk zijn en bij het artikel passen.
  2. Alle foto's moeten een onderschrift bevatten dat beschrijft waar de foto van is.
  3. Afbeeldingen moeten waar van belang in het artikel worden geplaatst.
  4. Voeg geen foto's toe aan artikelen in een taal die je niet vloeiend spreekt. Gebruikers die herhaaldelijk foto's zonder bijschrift, irrelevante foto's, etc. toevoegen, kunnen worden gediskwalificeerd.

Deelnemers moeten de hashtag #WPWP, en eventueel ook #WPWPWGC voor foto's uit het Nederlands Caribisch gebied of #WPWPBE voor afbeeldingen uit België, opnemen in de bewerkingssamenvatting van alle artikelen die met afbeeldingen zijn verrijkt, naast een beschrijvende bewerkingssamenvatting, bijvoorbeeld Toevoegen van een afbeelding van een olifant in de infobox #WPWP. Voeg de hashtag (#WPWP) niet toe aan in een artikel zelf. Zie eventueel: Guide on how to use WPWP Campaign Hashtags.


Hoe kun je meedoen aan #WPWP?

Dit gedeelte is ontworpen om aan te sluiten bij jouw niveau van deelname aan WPWP. Klik op de knoppen hieronder om de manieren van deelname te ontdekken.

Tijdslijn van de campagne

De WPWP campagne wordt jaarlijks georganiseerd.

  • Begin voor inzendingen: 1 juli 2021 00:01 (UTC)
  • Deadline voor inzendingen: 31 augustus 2021 23:59 (UTC)
  • Bekendmaking uitslag: 15 oktober 2021

Internationale prijzen

Prijzen te winnen voor de top drie gebruikers met de meeste Wikipedia-artikelen verrijkt met foto's:

  1. 1e prijs - $200 cadeaubon + WPWP souveniers + certificaat
  2. 2e prijs - $150 cadeaubon + WPWP souveniers + certificaat
  3. 3e prijs - $100 cadeaubon + WPWP souveniers + certificaat

Prijs voor de gebruiker met de meeste Wikipedia-artikelen verbeterd met geluidsfragmenten:

  • US $100 cadeaubon + WPWP souveniers + certificaat

Prijs voor de gebruiker met de meeste Wikipedia-artikelen verrijkt met video's:

  • US $100 cadeaubon + WPWP souveniers + certificaat

Prijzen te winnen voor de top drie gebruikers met de meeste Wikipedia-artikelen verrijkt met foto's:

  • US $100 cadeaubon + WPWP souveniers + certificaat

Prijzen voor Arabisch sprekenden die foto's aan een Arabische taal toevoegen

Prijzen te winnen voor de top drie gebruikers met de meeste Arabische Wikipedia-artikelen verrijkt met foto's:

  1. 1e prijs - $200 cadeaubon
  2. 2e prijs - $150 cadeaubon
  3. 3e prijs - $100 cadeaubon

Prijzen te winnen voor de top drie gebruikers met de meeste Wikipedia-artikelen verrijkt met foto's:

  • US $50 cadeaubon

Wiki Loves Africa prijscategorieën

Prijzen voor de gebruiker met de meeste Wikipedia artikelen verrijkt met afbeeldingen van Wiki Loves Africa. Alle WLA-jaren komen in aanmerking... maar voor de eerste prijs komen bewerkingen in aanmerking die zijn gemaakt in elke taal behalve Engels en Frans. Meer info en het volgen van de campagne kan hier: Wiki Loves Africa 2021/WPWP

  • 1e prijs - $100 cadeaubon
  • 1e tot 3e prijs - WLA souveniers

Om in aanmerking te komen:

  1. je moet #WLA als hashtag toevoegen aan je bewerking (naast al #WPWP)
  2. je moet je account geregistreerd hebben voor januari 2021
  3. je moet vóór 1 juni 2021 ten minste 300 bewerkingen hebben gedaan in het hoofdnaamruimte van een Wikipedia-taal