Jump to content

Memulakan Laman Wikipedia Zero

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikipedia Zero Starting Page and the translation is 100% complete.

Untuk pengguna Zero, apabila melayari m.wikipedia.org, kita harus menunjukkan laman permulaan adat disesuaikan kepada pembekal mudah alih yang tertentu. Laman permulaan biasanya mempunyai sepanduk adat, contohnya "Wikipedia tanpa bayaran oleh [Syarikat]", dan senarai bahasa biasa di negara itu. Bahasa laman sentiasa bersedia untuk bahasa lalai pembekal.


Kita kini mempunyai pilihan untuk menambah teks tambahan di laman permulaan, jika tidak laman kelihatan kosong dan tidak sangat memberi inspirasi. Teks yang merupakan tompok HTML, sama seperti laman WWW, tetapi lebih kecil kerana kebanyakan peranti mempunyai skrin kecil. Teks ini adalah berbeza bergantung kepada bahasa lalai yang ditetapkan oleh pembekal, dan juga boleh berbeza antara projek - Wikipedia vs Wikinews. Teks ini disimpan di translatewiki.net, dengan mengatasi menetap di laman projek ini MediaWiki:Zero-landing-welcome.

Teks ini boleh menjadi satu ayat "selamat datang ke {{SITENAME}}", ia boleh menjadi beberapa petikan yang terkenal, sebuah berita, perkataan hari, pautan kepada rencana yang diketengahkan, atau apa-apa lagi masyarakat boleh membuat keputusan untuk menyiarkan:

<blockquote>
  Real knowledge never promoted either turbulence or unbelief; but its progress
  is the forerunner of liberality and enlightened toleration.
  <div style='padding-left:4em'>— ''Henry Brougham''</div>
</blockquote>

Lihat sample tangkapan skrin untuk Android, iPhone, iPad.

Sila ingat bahawa kebanyakan pengguna yang datang ke laman ini akan ditumpukan ke situ oleh pengiklanan pembawa Percuma Wikipedia, jadi banyak pengguna baru.

Untuk menguji, pastikan anda membuka pelayar peribadi anda - Ctrl+Shift+N di Chrome, Ctrl+Shift+P di Firefox, dan ke http://en.m.wikipedia.org/wiki/Special:ZeroRatedMobileAccess?X-CS=-TEST-ALL untuk melihat apa yang pengguna akan melihat ketika melawat laman permulaan dari rangkaian pembawa jika bahasa utama mereka adalah bahasa Inggeris. Tukar kod bahasa dalam URL untuk melihat bahasa-bahasa lain. Hanya klik pautan yang mungkin tidak berfungsi seperti yang anda mungkin mempunyai beberapa tetapan kuki.