Wikikamus/Kumpulan Pengguna Wikikamus Hebat

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wiktionary/Tremendous Wiktionary User Group and the translation is 64% complete.
Outdated translations are marked like this.
Shortcut:
TWUG

Kumpulan Pengguna Wikikamus Hebat (TWUG) ialah sebuah Kumpulan Pengguna rasmi yang bertujuan untuk menggalakkan semua Wikikamus dalam semua potensi.

Kumpulan ini bertujuan untuk memudahkan perhubungan dalam masyarakat, mewujudkan kerjasama, menggalakkan Wikikamus dan menyelaraskan pembaikan teknikal. Juga, ia bertujuan untuk menggalakkan para penyumbang untuk menulis usul untuk bantuan untuk memenuhi keperluan mereka, terutamanya untuk mengadakan pertemuan atau persidangan.

Aktiviti

 • Kongsi maklumat – kumpul dan mengikuti perkembangan penerbitan tentang Wikikamus dan mempertingkat alatan berdasarkan data leksikografi. Menggalakkan kerjasama, perbincangan dan peristiwa penting projek.
 • Menambahbaikkan perhubungan dalaman – kongsi fikiran refleksif tentang projek, kandungan berpendidikan dan bahan pandang untuk menggalakkan Wikikamus (sepanduk, risalah, panduan,…)
 • Kepada pangkalan data leksikal – kumpul fikiran dan cadangan untuk memasukkan Wikikamus ke dalam Wikidata dan menjadi daya penggerak ke dalam perkembangan teknologi Wikikamus.
 • SesiLeksi – menganjur sesi berkongsi untuk ahli Wikikamus dari masyarakat berbeza untuk menambahbaikkan semua projek secara kolektif pada masa yang sama.
 • Meetings – menganjur pertemuan, konvensyen, latihan atau kelas kepada orang yang baru mula belajar. Juga, menawarkan Wikikamus lawatan institusi atau para penyumbang yang lain, dalam kediaman atau untuk projek-projek kecil.
 • Daya Tarikan – membuat publisiti kandungan Wikikamus, meningkkatkan penghubungan dengan projek-projek kerjasama dan dengan institusi (ahli perkamusan, ahli linguistik, penyunting, …), dengan dua tujuan utama: pendidikan dan kepelbagaian bahasa.

Sejarah ringkas TWUG

Keperluan untuk mengumpul para Wikikamus timbul di Lyon, pada tahun 2015. Satu kumpulan tempatan penyumbang, mula berhubung tentang projek kesayangan mereka, tulis laman berita bulanan di Wikikamus, Actualités dan menganjurkan janji temu bulanan bertumpukan Wikikamus. Mereka membuat pembentangan tentang laluan mereka di Wikimania 2016, berjudul Bagaimana Wikikamus bahasa Perancis menjadi sebuah projek dewasa.

Kemudian, mereka mengadakan pesyuarat tidak rasmi tentang Wikikamus pada hari yang sama (Jun 2016), 23 orang datang dan membentuk yayasan kumpulan ini. Banyak matlamat telah diterokai ketika Wikimania 2016 termasuk membentuk kumpulan ini. Laman ini, dan kebarangkalian mengadakan kumpulan ini telah dipengaruhi oleh Kumpulan Pengguna Masyarakat Wikisumber dan The Wikinewsie Group. Ia kini dalam perkembangan, berilah ulasan dalam setiap aspek lama ini. Ingat yang laman ini diterjemahkan ke dalam bahasa lain, jadi khusus apabila menambah atau membuang sesuatu untuk membantu para penterjemah.

During the first years, beside documentation, one main action was Lexisession. After five years of activities, a First Lustrum Appraisal was proposed. In a way, it act as an epitaph for the group. Despite a large number of affiliate, this group failed to support a collective action. Most of the activity stayed on the French Wiktionary but failed to spread to other communities. Since the appraisal, this user group could be considered inactive.

Menjadi ahli

Kumpulan ini terbuka kepada sesiapa yang menyumbang kepada atau meminati Wikikamus. Tiada prasyarat dikenakan untuk menyertai kumpulan ini.

Perbincangan diadakan terutamanya di Meta dan diterjemah sebanyak mungkin. Buat masa ini, kami tidak berhasrat untuk menggunakan senarai penyuratan wiktionary-l (https://lists.wikimedia.org/mailman/subscribe/wiktionary-l).

Tadbir urus

Pada permulaannya, kumpulan ini tanpa tatatingkat antara pengguna. Kami berharap semua bahasa dilayan sama rata, walaupun terjemahan dibuat ke dalam beberapa bahasa. Jikalau kumpulan ini membesar saiznya, kami mungkin akan mempertimbang mewujudkan perujuk tempatan dengan mandat tempoh pendek dan beberapa tanggungjawab. Cadangan akan dikenakan dengan kekurangan bantahan atau dengan sepersetujuan bergantung dengan topik yang dibimbangkan.

Perhubungan dengan Yayasan Wikimedia

Active members

 1. No one.

Ahli gabungan Hebat

You are welcome to show your enthusiasm for this User Group by adding your name in this list. You may also want to do something? Join the list of active members!

 1. Noé (fr.wikt)
 2. Delarouvraie (fr.wikt)
 3. Lyokoï (fr.wikt, Commons, WS)
 4. Jberkel (en.wikt, pt.wikt)
 5. psychoslave (fr.wikt, eo.wikt)
 6. Lydia Pintscher (WD)
 7. Daniel Kinzler (WD)
 8. Epantaleo (en.wikt)
 9. Ariel1024 (he.wikt)
 10. Otourly (fr.wikt, fr.WP, Commons, fr.WS,...)
 11. VIGNERON (fr.wikt, WS, WD,…)
 12. Shavtay (he.wikt)
 13. TaronjaSatsuma (ca.wikt)
 14. Rodelar (es.WP, WD)
 15. Marcmiquel (ca.wikt)
 16. Xenophôn (fr.WP)
 17. Jitrixis (fr.WP, WD)
 18. Xabier Cañas (eu.wikt)
 19. Nattes à chat (fr.WP)
 20. LaMèreVeille (fr.WP)
 21. GastelEtzwane (fr.WP)
 22. Rich Farmbrough (en.wikt)
 23. Ernest-Mtl (WS)
 24. tpt (WS, WD)
 25. M0tty (fr.WP)
 26. Nemo (it.quote, Meta, twn)
 27. Pamputt (fr.wikt, WD)
 28. Thibaut120094 (fr.wikt)
 29. JackPotte (fr.wikt)
 30. Sebleouf (fr.WP)
 31. Kimdime (fr.WP)
 32. S The Singer (talk) (fr.WP, fr.wikt, de.WP, de.wikt, en.WP, en.wikt, Commons, fr.Wikisource, fr.Wikiquote, and interested in kotava)
 33. Amqui (fr.wikt, fr.wikivoy, fr.wp)
 34. LA2 (en.wikt, ru.wikt, sv.wikt, da.wikt, sv.wikipedia)
 35. Satdeep Gill (pa.wikt, pa.wp, Commons)
 36. Micru (WD, WS)
 37. Vive la Rosière (WT fr-en, WS fr, commons)
 38. Tofeiku (previously Malaysiaboy) (ms.wikt & other languages)
 39. Stalinjeet (pa.wikt, pa.wp, Commons)
 40. Aryamanarora (en.wikt, hi.wikt)
 41. TAKASUGI Shinji (fr.wikt, en.wikt, commons)
 42. Kvardek du (talk) (fr.wikt)
 43. Reda Kerbouche (fr.wikt, shy.wikt, ru.wikt, fr.WP, en.WP, ar.WP)
 44. Great11
 45. Balajijagadesh (talk) (ta.wikt, ta.wikisource)
 46. KuboF Hromoslav (WD, eo.voy, eo.wiki)
 47. Teromakotero (WMFI) (WD, fi.WB)
 48. Info-farmer (talk) (ta.wikt, ta.WS, ta.WP, Commons)
 49. Bodhisattwa (talk) (bn.ws)
 50. Jayprakash (Talk (mediawiki, wikitech)
 51. JogiAsad (sdwiktionary, urWiktionary, enwikt)
 52. Tn4196 (talk) (vec.wikt)
 53. Stephen (en.wikt, nv.WP)
 54. J ansari (Talk) (en.wikt, hi.wikt, hi.wiki & other)
 55. Dr. Rajwinder Singh (talk) 04:56, 27 September 2019 (UTC)[reply]
 56. --Lokesha kunchadka (talk) 07:32, 21 October 2019 (UTC)[reply]
 57. कन्हाई प्रसाद चौरसिया (talk) (hi-wikt)
 58. Rajeeb (talk) (bn-wikt & other Wikimedia projects)
 59. WikiLucas00 (fr.wikt, commons, lingualibre)
 60. signed ~Em-em talk (ha-wikt & other Wikimedia projects)
 61. Vis M (talk) (ml.wikt, en.wikt, WD LD lexemes)
 62. Haweey7575 (talk) 08:14, 1 April 2024 (UTC)[reply]