Exclusionism/nl

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Exclusionism and the translation is 100% complete.
Gemeenschap
Anti-wiki
Conflictgebaseerde blik
Valse gemeenschap
Wikicultuur
Wikigeloof
Het Wikiproces
De wiki-manier
Darwikinisme
Machtsstructuur
Wikianarchisme
Wikibureaucratie
Wikidemocratisme
WikiDemocratie
Wikidespotisme
Wikifederalisme
Wikihiërarchisme
Wikimeritocratie
Wikindividualisme
Wikioligarchisme
Wikiplutocratie
Wikirepublicanisme
Wikiscepticisme
Wikitechnocratie
Samenwerking
Antifactionalisme
Factionalisme
Sociaal
Exopedianisme
Mesopedianisme
Metapedianisme
Globale inhoudsstructuur
Transclusie
Anti transclusie
Categorie
Structuur
Encyclopedische standaarden
Verwijderingsdrang
Delusionisme
Exclusionisme
Inclusionisme
Precisionisme
Precisie-sceptici
Relevantie
Essentialisme
Incrementalisme
Artikellengte
Samenvoegingsdrang
Separatisme
Accuraatheid
Eventualisme
Immediatisme
Diversen
Anti-overtranswikiïsme
Mediawikianisme
Post-verwijderingsdrang
Transwikiïsme
Wikidynamisme
Wikisecessionisme
Doorverwijzen
Exclusionisme op Wikipedia: en, pt
"Het lijkt erop dat volmaaktheid niet bereikt wordt wanneer er niets meer aan toe te voegen is, maar wanneer er niets meer te verwijderen is".
— Antoine de Saint-Exupéry, Terre des hommes, 1939, chap. III

Exclusionisme is een minimalistische filosofie die door sommige Wikipedianen die het nut van een artikel willen maximaliseren door irrelevante of overbodige informatie te verwijderen. Zij kunnen hun uitsluitingen maken op gronden zoals relevantie, gebrek aan referenties, POV materiaal, artikelgrootte, informatie die al in een ander artikel staat, enzovoort. Hun filosofie is gedeeltelijk ontleend aan de bewering dat: "Vaak is wat niet wordt gezegd belangrijker dan wat wel wordt gezegd." Wikipedianen die aan exclusionisme doen, staan bekend als exclusionisten.

Het motto: Preventie is beter dan genezing.

Exclusionistisch imperatief: Zorg ervoor dat irrelevant en overbodig materiaal uit alle Wikipedia-artikelen wordt uitgesloten. Als u niet wilt uitsluiten, wijzigt u. Alleen verwijderen wanneer uitsluiting niets substantieels zou achterlaten.

Uitsluitingsdenken kan door sommigen worden beschouwd als het tegenovergestelde van deletionisme of als een alternatieve filosofie. Het is mogelijk om tegelijkertijd een inclusionist en een exclusionist te zijn.

Terwijl de verwijderaars enkel artikelen willen verwijderen die zij als slecht beschouwen, heeft een uitsluiter de voorkeur om te laten vallen wat zij als slecht, overbodig of vreemd beschouwen in een artikel terwijl het artikel zelf behouden blijft. Ze zouden alleen een artikel verwijderen als ze het gevoel hadden dat hun verbeteringen niets substantieels zou achterlaten.

Een exclusionist zou eerder geneigd zijn om iets te verwijderen dan te proberen iets te wijzigen dat volgens hem niet geschreven is vanuit een neutraal standpunt . Ze kunnen ook materiaal weglaten in plaats van wijzigen waarvan ze denken dat het in strijd is met hun eigen standpunt over hoe een artikel zou moeten zijn, hoewel moet worden opgemerkt dat dit zelf ook maar een actie is ondernomen naar een standpunt.

Exclusionisten nemen hun beslissingen om uit te sluiten op gronden zoals relevantie, artikelgrootte, informatie die al in een ander artikel staat, neutraal standpunt, gebrek aan referenties, enzovoort. Ze kunnen ook ogenschijnlijk complete artikelen samenstellen voordat ze worden gepubliceerd, in de hoop dat ze dan worden gezien als Voldongen feiten.

Geïnteresseerde uitsluitingsactivisten zijn welkom om meer beleidswijzigingen voor te stellen. De Vereniging van Exclusionistische Wikipedianen is opgericht.

Zie ook