Avoin sisältö - Käytännön opas avoimien Creative Commons -lisenssien käyttämiseen/Aluksi

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Open Content - A Practical Guide
to Using Creative Commons Licences

<< takaisin

Aluksi

"Kaikki oikeudet pidätetään" on lause, joka usein yhdistetään perinteiseen tekijänoikeuteen. Se kertoo, että tekijänoikeuksien haltija lähtökohtaisesti pidättää kaikki oikeudet. Kopioiminen, levittäminen eikä johdannaisteosten tekeminen ole sallittua kysymättä selkeästi lupaa oikeudenhaltijalta.

"Jotkin oikeudet pidätetään," avoimen sisällön lisenssien pääperiaate, on vastaus tähän ongelmaan: Avoin sisältö antaa tekijöille ja oikeudenhaltijoille mahdollisuuden levittää teostaan helpommin – antamalla muille mahdollisuuden käyttää, jakaa ja miksata teostaan tarvitsematta pyytää lupaa etukäteen. Taiteilijat voivat hyödyntää käytettävissä olevaa musiikiia tai kuvia omien remixien tekemiseen. Kansalaisjärjestöt voivat lisätä tekstiä ja grafiikkaa webbisivuilleen. Ihmiset, jotka etsivät kuvia esimerkiksi verkkosivustojen tai julkaisujen kuvittamiseen, voivat löytää näistä mediapankeista avointa sisältöä. Päivittäin lukuisien projektit tulevat saavutettaviksi, kun niiden sisältöä jaetaan koko maailmalle. Ihmiset luovat jatkuvasti uusia julkisia hyödykkeitä jakamalla ja hyödyntämällä toistensa tietoa ja luovuutta.

Siten avoin sisältö on korvaamaton työkalu kahteen tärkeään tarkoitukseen: Sen avulla tekijänoikeus tulee yhteensopivaksi digitaalisen ajan kanssa – kun kukin sisällön käyttäjä voi helposti tulla tekijäksi. Samaan aikaan, pääsy tietoon tulee paljon helpommaksi. Globalisoituneessa maailmassamme tästä tulee yhä tärkeämpää. Pääsy tietoon on yksi nykyaikaisen tietoyhteiskunnan kulmakivistä.

Tämän julkaisun avulla tarkoituksemme on tarjota kiinnostuneille henkilöille ja organisaatioille ohjeistusta avoimien lisenssien käyttämiseen: Miten avoimet lisenssit toimivat? Miten valitsen parhaiten soveltuvan lisenssin omiin tarkoituksiini? Mistä löydän avointa sisältöä verkossa? Nämä ovat joitakin kysymyksistä, joihin tämä opas pyrkii vastaamaan. Toivomme, että taito käyttää avoimia lisenssejä lisääntyy tämän tuloksena. Kiitämme tohtori Till Kreutzeria näiden tärkeiden ohjeiden kirjoittamisesta ja toivotamme lukijoille informatiivisiä ja opettavaisia lukuhetkiä.

Tohtori Roland Bernecker,
pääsihteeri,
Saksan UNESCO-komissio

Jan Engelmann,
toiminnanjohtaja,
Wikimedia Deutschland e.V.

Dr. Silke Schomburg,
Nordrhein-Westfalenin
yliopistokirjastokeskuksen (hbz) johtaja

>> seuraava luku