Ετήσιο Σχέδιο του Ιδρύματος Wikimedia

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Foundation Annual Plan and the translation is 100% complete.
De Groene Verbinding
De Groene Verbinding

Το Ετήσιο Σχέδιο του Ιδρύματος Wikimedia είναι το σχέδιο για το έργο του Ιδρύματος Wikimedia κάθε χρόνο. Αυτά προγραμματίζονται για το οικονομικό έτος του Ιδρύματος Wikimedia, το οποίο ξεκινά την 1η Ιουλίου και λήγει στις 30 Ιουνίου του επόμενου έτους. Η δημιουργία του σχεδίου μπορεί μερικές φορές να αναφέρεται ως Ετήσια Διαδικασία Σχεδιασμού ή APP.

Κατάλογος ετήσιων σχεδίων

Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)

  1. Τι είναι ετήσιο σχέδιο;
    Ένα ετήσιο σχέδιο αποτελεί έναν υψηλού επιπέδου οδικό χάρτη για το τι στοχεύει να επιτύχει μια οργάνωση το επόμενο έτος. Συνήθως περιγράφει τις κύριες προτεραιότητες, τις ανάγκες σε πόρους και τα επιθυμητά αποτελέσματα που διαμορφώνονται σε συνεργασία με το Κίνημα Wikimedia και εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο των πολυετών δεσμεύσεών μας και της στρατηγικής κατεύθυνσης του Κινήματος Wikimedia.
    Στο Ίδρυμα Wikimedia, το ετήσιο σχέδιο προορίζεται να προσφέρει κατευθυντήριες οδηγίες σε διευθυντές και ομάδες, διαμορφώνοντας τα έργα στα οποία εργάζονται κατά τη διάρκεια του έτους. Δεν προορίζεται να αποτελεί μια λίστα έργων ή τεχνικών χαρακτηριστικών, καθώς αυτά εξελίσσονται κατά τη διάρκεια του έτους. Το ετήσιο σχέδιο περιλαμβάνει προτεραιότητες και υψηλού επιπέδου υποθέσεις που καθοδηγούν τις ομάδες στην έρευνα, τον σχεδιασμό, τον έλεγχο και την εφαρμογή διαφορετικών στρατηγικών. Η κύρια κοινότητα που απευθύνεται το ετήσιο σχέδιο είναι οι εσωτερικές υπηρεσίες, οι ομάδες και το ατομικό προσωπικό που το χρησιμοποιούν για να καθοδηγήσουν το έργο τους κατά τη διάρκεια του έτους, κάτι που αντανακλάται στον τόνο, τη γλώσσα και τη δομή του σχεδίου. Δημιουργείται μέσα από συνεργασία και δημοσιεύεται κάθε χρόνο πρώτα σε προσχέδια μορφή και στη συνέχεια ως τελικό προϊόν, προκειμένου να προσφέρει διαφάνεια και να ζητηθεί ανατροφοδότηση από τους Wikimedians.
  2. Ποια είναι τα κύρια στοιχεία του ετήσιου σχεδίου;
    Από το οικονομικό έτος 2023-2024, το Ίδρυμα άρχισε να δημοσιεύει ενότητες αφιερωμένες σε τέσσερις κύριους τομείς στόχους που βασίζονται στη στρατηγική κατεύθυνση: Υποδομές, Ισότητα, Ασφάλεια & Ακεραιότητα, και Αποτελεσματικότητα. Το ετήσιο σχέδιο περιλαμβάνει συνήθως επίσης πληροφορίες σχετικά με σημαντικές εξωτερικές τάσεις που μπορεί να επηρεάσουν το έργο μας, καθώς και τις λειτουργίες των τμημάτων μας, τον προϋπολογισμό, τις δραστηριότητες χορήγησης επιχορηγήσεων και τα πρότυπα εσόδων μας.
  3. Γιατί το Ίδρυμα έχει ένα ετήσιο σχέδιο;
    Ένα ετήσιο σχέδιο βοηθά το Ίδρυμα Wikimedia να συνδέσει τις δραστηριότητες που πραγματοποιεί καθημερινά το προσωπικό με την αποστολή και το ευρύτερο όραμά μας, με αυτό που χρειάζεται ο κόσμος από εμάς, καθώς και με τη στρατηγική κατεύθυνση του Wikimedia. Είναι μια στιγμή κατά την οποίο οι ηγέτες του Ιδρύματος αξιολογούν ανταγωνιστικές προτεραιότητες για το πώς θα πρέπει οι ομάδες τους να δαπανήσουν το χρόνο τους το επόμενο έτος, και εξασφαλίζουν ότι ικανοποιούμε τις πολύπλοκες και εξελισσόμενες ανάγκες των αναγνωστών, των συντελεστών, των δωρητών και της πλατφόρμας μας. Προσφέρει επίσης στο προσωπικό του Ιδρύματος την ευκαιρία να ελέγξει αυτές τις προτεραιότητες και να βελτιώσει τους τρόπους εργασίας με εθελοντές, συνεργάτες, το Διοικητικό Συμβούλιο και μεταξύ των ίδιων των ομάδων και τμημάτων.
  4. Ποιο είναι το χρονικό πλαίσιο του ετήσιου σχεδίου;
    Το Ίδρυμα Wikimedia ακολουθεί ένα δημοσιονομικό ημερολόγιο Ι Ιουλίου-Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι το οικονομικό έτος (ΟΕ) 2024-2025 καλύπτει το διάστημα από Ιούλιο 2024 έως Ιούνιο 2025. Μέσα σε αυτό το έτος, συνήθως καταγράφουμε το έργο μας σε τέσσερα τρίμηνα, κάθε ένα διάρκειας τριών μηνών.
  5. Πώς γράφεται το ετήσιο σχέδιο;
    Η διαδικασία αυτή αλλάζει ελαφρώς από έτος σε έτος, αλλά τα τελευταία χρόνια συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε και να βελτιώνουμε μια διαδικασία συνεργατικού σχεδιασμού.
    Οι συζητήσεις για το ΟΕ 2024-2025 ξεκίνησαν με την πρωτοβουλία Talking:2024 - συζητήσεις μεταξύ του προσωπικού του Ιδρύματος, των ηγετών, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Wikimedians από όλο τον κόσμο. Τα σχόλια από αυτές τις συζητήσεις διαμόρφωσαν τις προτεραιότητες που ορίζονται στους στόχους του ετήσιου σχεδίου. Η Talking:2024 ακολουθήθηκε από μια πρόσκληση της Προϊσταμένης Προϊόντος & Τεχνολογίας, Selena Deckelmann, για σχόλια στο wiki για τους προτεινόμενους στόχους του έργου προϊόντος και τεχνολογίας του Ιδρύματος το επόμενο έτος. Αυτοί οι στόχοι βασίζονται σε συνεχείς συζητήσεις μέσω της Talking:2024, η οποία τόνισε τη σημασία της συνεχούς εστίασης στις ανάγκες της πλατφόρμας μας και των online συντελεστών μας. Τα κύρια αποτελέσματα Προϊόντος & Τεχνολογίας δημοσιεύθηκαν στα τέλη Μαρτίου, και ακολούθησαν τα πλήρη υλικά του ετήσιου σχεδίου στις 11 Απριλίου 2024.
    Καλωσορίζουμε τις ιδέες σας έως τις 31 Μαΐου 2024 και θα ενημερώσουμε αυτήν τη σελίδα όταν νέες συζητήσεις on-wiki και live ανοίξουν σε διάφορα κανάλια και γλώσσες. Αυτές οι συζητήσεις είναι οι χώροι όπου οι Wikimedians μοιράζονται τις απόψεις τους για τα προτεινόμενα σχέδια και μιλούν για τους δικούς τους στόχους για το επόμενο έτος. Εμπνευσμένοι από αυτό που κάνουν τόσοι πολλοί άλλοι στο δικό τους έργο, συνεχίζουμε να βρίσκουμε ευκαιρίες για συνεργασία και μάθηση από τις διαδικασίες σχεδιασμού και το έργο άλλων στο κίνημα Wikimedia καθώς και άλλων συνεργατών. Φέτος υπάρχουν πολλοί τρόποι συμμετοχής: εδώ στο Meta-Wiki, σε συνδεδημιουργημένους χώρους κοινότητας, σε σελίδες εγχειρημάτων Wikimedia, και σε κοινοτικά κανάλια.
  6. Τι διαμορφώνει το ετήσιο σχέδιο;
    Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που διαμορφώνουν το τι περιλαμβάνει το ετήσιο σχέδιο του Ίδρυματος Wikimedia. Ξεκινάμε με τη σκέψη για το «τι χρειάζεται ο κόσμος από εμάς»; Αυτό σημαίνει να εξετάζουμε παγκόσμιες τάσεις, όπως ο αναπτυσσόμενος όγκος της παραπληροφόρησης και της αποπληροφόρησης, η τεχνητή νοημοσύνη, οι αλλαγές στις τάσεις αναζήτησης και οι παγκόσμιες νομικές αλλαγές.
    Το επόμενο πράγμα που σκεφτόμαστε είναι «τι χρειάζεται το κοινό μας από εμάς;» Σε πολύ βασικό επίπεδο, το κοινό μας περιλαμβάνει συνεισφέροντες, αναγνώστες και άλλους που χρησιμοποιούν το περιεχόμενό μας, καθώς και δωρητές. Με τον όρο συνεισφέροντες εννοούμε οποιονδήποτε αφιερώνει τον χρόνο του για να αναπτύξει ή να βελτιώσει το περιεχόμενο στα εγχειρήματα Wikimedia, συμπεριλαμβανομένων των επεξεργαστών (όλων των επιπέδων εμπειρίας), των μεταφορτωτών περιεχομένου και των εθελοντών προγραμματιστών. Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει όλους από ατομικούς αναγνώστες έως ακαδημαϊκούς ερευνητές και μεγάλες οργανώσεις που καταναλώνουν και επαναχρησιμοποιούν το περιεχόμενο μας. Για τους δωρητές, εννοούμε οποιονδήποτε παρέχει οικονομική υποστήριξη οποιουδήποτε μεγέθους και μέσω οποιασδήποτε μεθόδου. Επιστρέφουμε σε αυτά που ακούμε καθ' όλη τη διάρκεια του έτους από το Κίνημα Wikimedia σχετικά με παγκόσμιες τάσεις στις οποίες πρέπει να δώσουμε προσοχή, ανάγκες υποδομής και λογισμικού, νομικές και ρυθμιστικές προκλήσεις και τι πρέπει ο κόσμος να γνωρίζει για το κοινό μας έργο.
    Τέλος, ένα σημαντικό μέρος του ετήσιου σχεδίου είναι αυτό που δεν περιλαμβάνεται στο σχέδιο. Κατά τη διάρκεια του ετήσιου σχεδιασμού, το προσωπικό και οι ηγέτες του Ιδρύματος πρέπει να ζυγίζουν σημαντικές ανταλλαγές σχετικά με το μέλλον του προϊόντος και των προγραμμάτων μας. Μέρος αυτού είναι επειδή αυξάνουμε το ετήσιο προϋπολογισμό λειτουργίας κάθε χρόνο. Κατά βάση, μπορούμε να δαπανήσουμε ό,τι μαζεύουμε από δωρεές σε ένα δεδομένο έτος, με ένα μικρό μέρος του συνολικού συλλογικού κεφαλαίου που συγκεντρώνεται να πηγαίνει επίσης στα χρηματοδοτικά αποθέματα μας (για απρόβλεπτα γεγονότα) και στο Wikimedia Endowment (για πιο σταθερά μακροπρόθεσμα έσοδα). Αυτό που μπορούμε να προγραμματίσουμε επηρεάζεται από τις προβλέψεις προϋπολογισμού και εσόδων για το έτος, καθώς και από τη δέσμευσή μας να διατηρήσουμε μια ισχυρή αναλογία προγραμματισμένων δαπανών.
    Για ορισμένους, η ύπαρξη των ανταλλαγών δαπανών φαίνεται αδύνατη λόγω του μεγέθους του ετήσιου προϋπολογισμού μας, αλλά ως σχεδιαστές πρέπει να σκεφτούμε πολύ πρακτικά πώς χρησιμοποιείται ο προϋπολογισμός μας για να υποστηρίξουμε την τεχνική υποδομή που μπορούμε να συντηρήσουμε. Με αυτό το φακό, το Ίδρυμα Wikimedia είναι μοναδικό: δεν υπάρχουν άλλοι σημαντικοί τεχνικοί οργανισμοί στον κόσμο με κυκλοφορία σε ιστοσελίδες συγκρίσιμου μεγέθους, onδιαδικτυακό ine αποτύπωμα, πολυγλωσσικές ικανότητες και επαναχρησιμοποίηση δεδομένων που λειτουργούν με έναν μη κερδοσκοπικό προϋπολογισμό και δεν εμφανίζουν διαφημίσεις ή πουλούν τα δεδομένα σας. Ως αποτέλεσμα, οι ερωτήσεις που σκεφτόμαστε συνήθως δεν είναι «τι χρειάζεται να διορθωθεί;» αλλά «ποια είναι η πιο σημαντική ευκαιρία ή πρόβλημα προς εστίαση φέτος; Μπορούν οι ομάδες μας να έχουν μια σημαντική επίδραση σε αυτόν τον τομέα με τους πόρους που διαθέτουμε;».
  7. Τι είναι τα «OKR» και οι «υποθέσεις»;
    Ξεκινήσαμε να χρησιμοποιούμε αυτή τη γλώσσα σχεδιασμού πιο συνεπώς στο ετήσιο σχέδιο FY 2023-2024 και σκοπεύουμε να το συνεχίσουμε και στο μέλλον.
    Ο καλός στρατηγικός σχεδιασμός σημαίνει να ξεκινάμε με τον αντίκτυπο ή την αλλαγή που ελπίζουμε να προκαλέσουμε - πράγματα όπως το να κάνουμε το περιεχόμενο του Wikimedia περισσότερο ανιχνεύσιμο, η μείωση του χρόνου φόρτωσης της σελίδας σε μέρη του κόσμου, η αύξηση της διατήρησης νέων χρηστών, η βελτίωση της ροής έργου εποπτείας, ή η προστασία από έναν συγκεκριμένο τύπο νομικής απειλής. Αυτά τα πράγματα εκφράζονται ως «στόχοι», ή μια δήλωση που αποτυπώνει τον ευρύτερο αντίκτυπο που ελπίζουμε να επιτύχουμε.
    Το επόμενο βήμα είναι να εντοπίσουμε αρκετές μετρήσιμες δηλώσεις που θα μας βοηθήσουν να επιτύχουμε αυτούς τους ευρείς, φιλόδοξους στόχους. Αυτές ονομάζονται «βασικά αποτελέσματα» και αντιπροσωπεύουν τους υψηλού επιπέδου τρόπους με τους οποίους μπορούμε να μετρήσουμε εάν έχουμε επιτύχει τους στόχους μας. Από εκεί, δημιουργούμε υποθέσεις για να αναπαραστήσουμε πώς οι ομάδες πιστεύουν ότι μπορούν να συνεισφέρουν στην επίτευξη των βασικών αποτελεσμάτων. Οι υποθέσεις είναι εκεί όπου εκτελούμε το λεπτομερές έργο που απαιτείται για να επιτύχουμε τους στόχους μας. Πληροφορίες σχετικά με τις υποθέσεις βρίσκονται στις σελίδες έργων των μεμονωμένων ομάδων.
    Τέλος, τα OKR δεν προορίζονται να καταγράφουν όλα όσα κάνουμε. Υπάρχουν πολλές εργασίες συντήρησης στις οποίες το προσωπικό του Ιδρύματος Wikimedia αφιερώνει σημαντικό χρόνο κατά τη διάρκεια του έτους, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης εμπορικών σημάτων και επωνυμίας, της συντήρησης λογισμικού και της διόρθωσης σφαλμάτων, της αξιοπιστίας και της ασφάλειας του ιστότοπου, και της διαχείρισης των δημόσιων σχέσεων και της φήμης.
  8. Γιατί ακούγονται όλα τόσο ασαφή;
    Το ετήσιο σχέδιο αντικατοπτρίζει γενικά τι ελπίζουμε να αλλάξουμε ή να επιτύχουμε σε ένα δεδομένο οικονομικό έτος. Μόλις τεθούν σε εφαρμογή αυτές οι προτεραιότητες, οι ομάδες του Ιδρύματος περνούν χρόνο για να ανακαλύψουν πώς να επιτύχουν αυτήν την αλλαγή, όπως μια νέα λειτουργία προϊόντος, σύστημα δεδομένων, ροή μηχανικής εργασίας, νομική στρατηγική, καμπάνια επικοινωνίας ή κοινοτικό πρόγραμμα, και στη συνέχεια να την εφαρμόσουν.
  9. Πώς αξιολογεί και κοινοποιεί το Ίδρυμα Wikimedia την πρόοδο και τον αντίκτυπο;
    Το ετήσιο σχέδιο περιλαμβάνει μια ενότητα για τις μετρήσεις που χρησιμοποιούμε για να μετρήσουμε τον αντίκτυπο και την πρόοδό μας σε σχέση με το σχέδιο. Δημοσιεύουμε τακτικά αυτές τις πληροφορίες. Δείτε παλαιότερα παραδείγματα στην ανάρτηση στο Diff "Strengthening Connection in the Wikimedia Movement" και μια ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο σε σχέση με το σχέδιο 2023-24 στην ανάρτηση στο Diff "Progress on the plan: How the Wikimedia Foundation has advanced on its Annual Plan goals"
  10. Είναι το ετήσιο σχέδιο το ίδιο με την ετήσια έκθεση;
    Όχι. Το ετήσιο σχέδιο είναι ένα έγγραφο προγραμματισμού των προβλεπόμενων εργασιών για το επόμενο έτος. Το κύριο κοινό για αυτό το έγγραφο είναι το προσωπικό, καθώς και οι εθελοντές, οι δωρητές και οι αναγνώστες. Η ετήσια έκθεση είναι ένα αναδρομικό έγγραφο που έχει σκοπό να τονίσει τον αντίκτυπό μας στον κόσμο και το κύριο κοινό της είναι οι δωρητές και το ευρύ κοινό.

Δείτε επίσης