Jump to content

WMDOC/Wikipedia leaflet/sr

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Important note: When you edit this text, you agree to release your contribution in the public domain. If you don't want this, please don't edit.

Шта је Википедија?

Замислите свет у коме свака особа има слободан приступ целокупном људском знању. То је оно на чему ми радимо. Википедија је енциклопедија слободног садржаја коју свако може да чита и уређује.

Википедија је започела као пројекат на енглеском језику, 15. јануара 2001. Енглеском се убрзо придружило немачко издање, а ускоро су отворена и издања на многим другим језицима. Улажу се велики напори да се истакне међународна природа овог пројекта. Иако је енглеско издање, са преко два милиона чланака још увек највеће, Википедија укупно има преко шест милиона чланака на више од 250 језика. Нека од ових издања су прилично велика, док су друга тек у зачетку.

Нико не зна све, али свако зна понешто.


Википедија је заснована на уверењу да практично свако поседује неко знање које може да подели са другима. Наши уредници имају од седам до седамдесет и више година, и сви они пружају своје мале доприносе у изградњи најисцрпнијег заједничког образовног пројекта икада. Верујемо да свака особа има право да учи, али и да свако може (и треба) да научи друге нечему.

Ко су људи у који чине википедијанску заједницу?

На Википедији свако може да започне или измени чланак у року од неколико секунди, тако да ниједан чланак нема само једног аутора. Десетине, чак стотине људи раде заједно, и у заједничком напору унапређују садржај сваког чланка. Услед овога, ниједан чланак никада није завршен - радови су увек у току, како би чланци постајали све темељнији и квалитетнији. Сваки сарадник може да отвори налог са својим корисничким именом и лозинком, али ово није обавезно. Често вредни доприноси долазе од стране анонимних сарадника, који у пролазу примете да нешто може да се поправи или уреди. Многима од њих се свиди, и убрзо постану саставни део волонтерске википедијанске заједнице. Наша политика неутралне тачке гледишта охрабрује људе са различитих страна да раде заједно. Када дође до несугласица, постоје механизми којима се оне превазилазе.

“И Ви можете одмах да уредите ову страну!”

Основа успеха Википедије је иновативни софтвер познат под именом “вики”. Програмер Вард Канингем је 1995. године изумео овај концепт, који је омогућио да се праве динамичке веб странице, које сви посетиоци могу да уређују брзо и лако, кроз свој веб претраживач. Брзо је. Лако је. Вики је!

Викивики – “брзо” на хавајском

Вики језик, познатији као вики текст, је много једноставнији од ХТМЛ-а. Интуитиван је, и свако може да га научи за само неколико минута. На пример, како би текст постао курзиван, довољно је оградити га са по два апострофа; три апострофа чине да текст буде исписан масним словима, а ако се реч уоквири двема угластим заградама ([[]]), она постаје линк.

Софтвер који користи Википедија се зове Медијавики, а развија се специјално за потребе изградње ове енциклопедије. Данас је Медијавики под слободном Општом јавном лиценцом (ГПЛ). Користе га и многи други викији, али је Википедија ипак највећи вики.

Како да постанем википедијанац?

Лако, све шта је потребно јесте да посетите Википедију и почнете да уређујете. Додајте нови чланак, проширите већ постојећи, или просто унапредите стил којим је написан. Сигурни смо да ће вам се свидети, а можда ћете и сами постати део најбрже растућег Интернет феномена данашњице! За сав материјал на Википедији се користи ГНУ лиценца за слободну документацију. Ово значи да је сав наш садржај слободан за коришћење, измене, умножавање и редистрибуцију у складу са правилима ове лиценце.

ГНУ лиценца за слободну документацију

Сав текст и већина слика на Википедији се сматрају слободним садржајем под ГНУ лиценцом за слободну документацију (ГФДЛ). Ово значи да се тај садржај може слободно користити, мењати, умножавати и редистрибуирати.


Задња страна[edit]

Братски пројекти Википедије

Како је Википедија расла, основани су њени братски пројекти како би се унапредио садржај енциклопедије. Многи од ових пројеката су се успешно развили, и сви они су део Викимедијине породице, унутар које постоји непрестана сарадња. Неки од наших братских пројеката су:

Викиречник слободан речнички пројекат на многим језицима http://www.wiktionary.org

Викикњиге пројекат развијања слободних материјала за учење http://www.wikibooks.org

Викицитати слободна збирка цитата http://wikiquote.org

Викиизвори остава изворних текстова http://www.wikisource.org

Викивести пројекат слободних вести http://www.wikinews.org

Викимедијина остава остава слика и других мултимедијалних датотека под слободним лиценцама http://commons.wikimedia.org

Викиврсте слободан попис биљних и животињских врста http://species.wikimedia.org

Викиверзитет слободни материјали за учење http://www.wikiversity.org/


Организација Викимедија

Задужбина Викимедија са седиштем у Сједињеним Државама је покровитељска организација Википедије и њених братских пројеката. То је непрофитна организација основана у циљу пружања слободног знања свакој особи на свету. Викимедија пружа хардверску опрему и покрива трошкове Интернет протока и домена. Од 2007, Википедија спада у десет најпосећенијих сајтова на Интернету.

Како ја могу да помогнем?

Задужбина Викимедија се ослања на донације како би одржавала своје вики пројекте. Ако желите да помогнете да Википедија и други Викимедијини пројекти наставе да расту и развијају се, можете да донирате путем Интернета преко сервиса PayPal или MoneyBookers. Име нашег налога је donation@wikimedia.org. PayPal омогућава једнократне, месечне и годишње дознаке. За више информација, погледајте http://wikimediafoundation.org/wiki/Fundraising.

Donate via postal mail

You can also send donations via snail-mail to Wikimedia‘s main office at the following address:

Wikimedia Foundation Inc. 200 2nd Ave South, #358 St. Petersburg, FL 33701-4313

If sending donations from outside the United States, please note that an international money order or a check payable in a United States bank would be appreciated, to avoid collection costs. Please do not send currency by mail.