Jump to content

WMDOC/Wikipedia leaflet/sv

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Important note: When you edit this text, you agree to release your contribution in the public domain. If you don't want this, please don't edit.

This is a Swedish translation/adaption of the English leaflet text. This is still work in progress. Note that the English wiki page talks about Ward Cunningham, but the English PDF does not. These texts are not the same. --LA2 21:22, 23 September 2005 (UTC)[reply]

Note: This is a version made by sv:Användare:TERdON. Half the text was also translated by sv:Användare:LA2 at the same time, available here. Thanks to the edit conflict, I (TERdON) replaced all the text. I was to lazy to figure out which one was best, in which places. Some one else will have to do some fixing...

the english version is a bit outdated. When you translate, please fix the numbers. leave me a not on my talk page when the text is ready. --Elian 17:02, 25 September 2005 (UTC)[reply]

Kommentarer genomstrukna i den löpande texten.


Vad är Wikipedia?

Föreställ dig en värld där varenda person ges fri tillgång till allt mänskligt vetande. Det är vad vi håller på att bygga.

Wikipedia är en encyklopedi med fritt innehåll som kan läsas och redigeras av vem som helst.

Ett internationellt projekt

Wikipedia startades som ett engelskspråkigt projekt den 15 januari 2001. Snart skapades också en fransk version, varefter många andra språk följde. Ett enormt arbete läggs på att öka betoningen av projektets internationella dimensioner. Även om engelska, med över 700 000 artiklar, fortfarande är den största Wikipedian, finns det över 1,6 miljoner artiklar på 185 olika språk. Svenska är ett av de tio största språken, med över 100 000 artiklar.

Ingen vet allt men alla vet något

Wikipedia grundades med tanken att i stort sett alla vet något som de kan dela med andra. De som skriver på Wikipedia har åldrar från sju till över sjuttio, och alla bidrar med en liten del för att göra Wikipedia till den mest (well-rounded) gemensamma utbildningsresursen någonsin. Vi tror att varje person har rätt att lära, men också att varje person har något som de kan (och bör) lära andra.

Vilka är människorna som är aktiva i Wikipedia?

På Wikipedia kan vem som helst skapa eller ändra en artikel ögonblickligen, så ingen artikel har en enda författare (står i den engelska men är faktiskt inte korrekt för ALLA artiklar). Istället hjälps tiotals eller hundratals människor åt genom att dela sina kunskaper och redigera och förbättra artikelinnehållet. Resultatet är ständigt "under arbete", i en pågående förbättring och utökning av materialet.

Bidragsgivare kan skapa ett konto med ett användarnamn och lösenord, men det krävs inte. Mycket av de bästa delarna är skrivna av anonyma användare, många av dem förbipasserande som märker något de kan förbättra. Många fastnar, och stannar för att bidra mer till Wikipedia. Vår policy om att utgå från neutrala åsikter uppmanar folk från olika bakgrunder att arbeta tillsammans. Om konflikter skulle uppstå, finns det procedurer för att lösa dem (språkvård? Känns svengelskt)

"Du kan redigera sidan direkt!"

Nyckeln till Wikipedias succé är innovativ ny mjukvara känd som "wiki". Mjukvaran, som skapades 1995 av Ward Cunningham, gör det möjligt att skapa en dynamisk webbplats, där alla användare kan redigera innehållet snabbt och enkelt med deras egna webbläsare. Det är enkelt. Det går fort. Det är en wiki!

Wikiwiki - "snabb" på hawaianska

Wikispråket, känt som wikitext, är mycket enklare än HTML. Det är mycket enkelt, så man kan lära sig det på bara några minuter. Exempelvis, för att kursivera text, omgärda den med två apostrofer på vardera sidan, använd tre för fetstil, och använd hakparenteser ([[]]) för att skapa en länk. Mjukvaran som används av Wikipedia är känd som Mediawiki, och utvecklades särskilt för att användas till att skapa en encyklopedi. Idag sprids Mediawiki under General Public Licens (GPL). Den används av många andra wikier, även om Wikipedia fortfarande är den största som finns.

Hur blir jag en wikipedian?

Lätt, allt du behöver göra är att gå till ver webbplats och börja redigera. Vi är säkra på att du kommer att komma tillbaka igen om och om igen till det snabbast växande internetfenomenet i världen!

GFDL-licensen

Allt som bidras till Wikipedia är fritt innehåll släppt under GFDL (GNU Free Documentation License). Det betydera att allt vårt innehåll fritt kan användas, redigeras, kopieras och vidarespridas om man följer den. (licensen har begränsningar men de beskrivs inte i den engelska texten)

Wikipedias systerprojekt

När Wikipedia växte, grundades systerprojekt för att komplementera huvudinnehållet. Många av dessa har fått ett eget liv, även om de alla hör till Wikimedia-familjen, och det finns samarbete mellan dem. Till våra systerprojekt hör:

Wiktionary en fri ordbok på många språk http://www.wiktionary.org

Wikibooks ett projekt för att skapa fri studielitteratur http://www.wikibooks.org

Wikiquote, en samling fria citat http://wikiquote.org

Wikisource, en samling källtexter http://www.wikisource.org

Wikinews, gemensamt skrivna nyheter http://www.wikinews.org

Wikimedia Commons en samlingsplats för fria bilder och multimediafiler http://commons.wikimedia.org

Stiftelsen Wikimedia Foundation

Stiftelsen Wikimedia Foundation, som har sitt säte i Florida, USA, är moderorganisationen för Wikipedia och dess systerprojekt. Det är en ideell organisation med målet att bidra med gratis vetande till varje människa i världen. Wikimedia bidrar med hårdvaran och täcker bandbredds- och domänkostnader. Under slutet av år 2005 var Wikipedia, globalt sett, en av de 50 mest populära webbplatserna på Internet.

Hur kan jag hjälpa till?

Wikimedia-stiftelsen är beroende av donationer från allmänheten för att driva sina wikibaserade projekt. Om du vill se till att Wikipedia och de andra Wikimedia-projekten fortsätter växa och blomstra, donera pengar online med PayPal eller MoneyBookers. Vårt kontonamn är donation@wikipedia.org. PayPal tillåter engångsdonationer, månatliga samt årliga betalningsalternativ. För mer information se vår donationssida på http://wikimediafoundation.org/Fundraising (ändra till svensk motsvarande)

Donera med brev

Du kan också skicka donationer med snigelpost till Wikimedias huvudkontor på följande adress:

Wikimedia Foundation Inc. 204 37th Ave N, #330 St. Petersburg, FL 33704

Var vänlig använd en internationell check eller annan form av check som kan utbetalas i en amerikansk bank, så att utlösningsavgift inte behöver betalas. Skicka inte sedlar eller mynt med post.

Som allra minst bör det lägga till ett stycke som saknas i den engelska texten - om svenska Wikipedia.