Jump to content

Wikinews/ro

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
(Redirected from Wikinews/Ro)

Wikinews (Wikiştiri) este un proiect care îşi propune să prezinte ştiri din toate domeniile dintr-un punct de vedere neutru. Această pagină prezintă obiectivele proiectului şi subliniază cele cinci cerinţe de bază pentru Wikinews. Vor exista comunităţi Wikinews în multe limbi (inclusiv română). Implementarea exactă a cerinţelor Wikinews va fi rămâne în sarcina acestor comunităţi individuale.

Pentru a veni în spijinul acestor comunităţi, prezentăm câteva din ideile noastre de bază, care pot fi folosite pentru a pune la punct o poltică de dezvoltare locală. Sugestiile de implementare pot fi găsite la Wikinews/Thinktank.

In urma unui vot exprimat de comunitatea Wikimedia a fost deschis un sit demonstrativ la demo.wikinews.org, în aşteptarea undei hotărâri oficiale a Comitetului în privinţa acestui proiect.

Internaţionalitate[edit]

Internaţionalitatea este unul dintre atuurile Fundaţiei Wikimedia, iar proiectul Wikinews se construieşte pe această trăsătură. Prima condiţie este ca Wikinews să funcţioneze la fel ca Wikipedia, cu un domeniu lingvistic pentru fiecare proiect:

  • en.wikinews.org
  • ro.wikinews.org
  • de.wikinews.org
  • et.wikinews.org, ş.a.m.d.

Un proiect Wikinews într-o limbă străină poate fi iniţiat doar dacă sunt îndeplinite două condiţii: a) să existe deja alte proiecte Wikimedia (e.g. Wikipedia) în limba respectivă b) să existe cel puţin o persoană interesată să lucreze pentru proiect. Înainte ca noua versiune Wikinews sa fie oficial recunoscută drept un proiect Wikimedia şi înainte de a fi implementat primul sysop, trebuie să existe cel puţin cinci persoane implicate în proiect. Ideea este să evităm ca versiunea de limbă Wikinews să fie la discreţia unui "dictator plin de bunăvoinţă". Articolele din fiecare subdomeniu pot fi adunate într-un ziar multilingvistic.