Jump to content

פילוסופיית ההכללה

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

čeština (cs) · Deutsch (de) · English (en) · Esperanto (eo) · español (es) · suomi (fi) · français (fr) · עברית (he) · 日本語 (ja) · norsk (no) · polski (pl) · português (pt) · русский (ru) · slovenčina (sk) · svenska (sv) · Türkçe (tr) · українська (uk) · 中文(简体) (zh-hans) · 中文(繁體) (zh-hant) · +/−

פילוסופיית ההכללה (Inclusionism) היא פילוסופיה ויקיפדית שהוויקיפדים הדוגלים בה מעדיפים לשמור ולתקן ערכים בעייתיים במקום למחוק אותם. המכלילנים בדרך כלל גם פחות מוטרדים משאלת החשיבות של הערך, ומתמקדים יותר בשאלה האם הערך עובדתי או לא.

אם, לדוגמה, בערך יש תכנים טובים ושאינם טובים, יראה המכלילן בתוכן הטוב סיבה להשארת הערך ויאמין שהתוכן הלא טוב ישתפר במהלך הזמן באופן נצבר ומחזורי.

משפט החביב על המכלילנים הוא ש"וויקיפדיה אינה עשויה מנייר". כיוון שלוויקיפדיה אין מגבלות מקום כמו לאנצקלופדיית נייר, אין צורך להגביל את התוכן באותה דרך שבה עושה זאת בריטניקה. המכלילנים טוענים שהיוצרים צריכים להיות יותר פתוחים לרעיונות חדשים בקשר לקריטריונים של התוכן. ערכים על אנשים, מקומות ורעיונות פחות ידועים מקובלים לחלוטין בוויקיפדיה לפי גישה זו. חלק מהמכלילנים הקיצוניים יותר לא רואים בעיה עם כך שוויקיפדיה תכיל תיאור עובדתי על כל אדם בעולם עד האחרון שבהם.

מנקודת המבט של פילוסופיית המחיקה, המכלילנים נראים כמצדדים בהשארת ערכים הכוללים מידע שאינו איכותי, או שאינו מאומת דיו; אך המכלילנים טוענים מנגד שאין כמעט נזק בהשארת תוכן שייתכן שישתפר יום אחד כאשר מידע על הערך יהיה נפוץ יותר. עוד טוענים המכלילנים שוויקיפדיה לא נועדה להיות עותק פשוט של בריטניקה, אלא אנציקלופדיה ייחודית המכילה את "כל הידע האנושי". עוד טוענים המכלילנים כי למושג ה"חשיבות", מושג בסיסי בפילוסופיית המחיקה המכתיב איזה ערך למחוק ואיזה להשאיר, אין קריטריונים אובייקטיביים. הם טוענים שהסתמכות על מושג זה מביאה יותר נזק מתועלת למטרות המיזם.

מכיוון שהמכלילנים נוטים לקבל יותר דברים נטולי חשיבות (לכאורה), ערכים קצרים, ונושאים לא מסורתיים או לא אקדמיים, המכלילנים מוצאים עצמם באופוזיציה לאלה שמחזיקים דעות מחמירות יותר לגבי התוכן היאה לאנציקלופדיה.

ר' גם

[edit]