AI sauna
Tule mukaan tutkimaan, miten tekoäly muokkaa avoimen kulttuurin tulevaisuutta!
AvoinGLAM kutsuu avoimen kulttuurin puolestapuhujia ja avoimen ekosysteemin luojia kuvittelemaan yhdessä suomalaisten GLAM -organisaatioiden, tutkimushankkeiden ja yritysten kanssa avoimen kulttuurin tulevaisuutta tekoälyn aikakaudella. Tapahtuma järjestetään Helsingissä 6.-7. toukokuuta heti Tallinnassa 3.-5. toukokuuta järjestettävän Wikimedia-hackathonin jälkeen. Kaksipäiväisessä tapahtumassa kuullaan osallistujien inspiroivia puheenvuoroja, etsitään yhteisiä teemoja ja työstetään niitä työpajoissa toisena päivänä.
Haluamme kutsua paikalle monipuolisen joukon teknologian kehittäjiä, perintöasiantuntijoita, mielipidevaikuttajia ja päättäjiä avoimesta ekosysteemistä, muistilaitoksista, korkeakouluista ja teknologiateollisuudesta. Osallistujamäärä on enintään 100, joten pyrimme varmistamaan, että kaikki ryhmät ovat tasapuolisesti edustettuina. Kaikki ovat tärkeitä, ja kiitämme sinua siitä, että varmistat osallistumisesi!
Valitettavasti emme voi tarjota tukea majoitukseen tai matkoihin, ja mahdollisuutemme kattaa ateriat ja saunomisen riippuvat mahdollisesta taloudellisesta tuesta. Tapahtuma on maksuton, ja arvostamme sitä, että ymmärrät rajoituksemme.
Miksi minun kannattaa osallistua
Kulttuurin ja kulttuuriperinnön ammattilaisille tämä on loistava tilaisuus nähdä tekoälyteknologiaa toiminnassa ja keskustella kollegoiden kanssa siitä, miltä teknologian käyttöönotto voisi näyttää.
Yhteistyössä useiden avointa kulttuuria edustavien organisaatioiden edustajien kanssa on mahdollista ennakoida kulttuuriperintöaineistojen avoimen jakamisen tulevia suuntauksia.
Tapahtuma tarjoaa mahdollisuuden keskittyä keskusteluun ja ennakointiin tai syventyä kehittämiseen ja käyttää tilaisuutta hyväkseen ja kokeilla työkaluja ja teknologioita käytännössä. Olipa tämä sitten ensikohtaamisesi tekoälyteknologioiden kanssa tai työskentelet sen parissa ammatillisesti, toivomme, että saat tapahtumasta eväitä tulevaan toimintaasi.
Ohjelma
Maanantai 6. toukokuuta: Inspiroitumista
Inspiraatioalustukset
10:30-12:30 Aamupäivän inspiraatioalustukset käynnistävät tapahtuman National Archives of Finlandn tutkijasalissa. Luettelo ei ole vielä lopullinen.
10:30–
- Osma Suominen, Kansalliskirjasto
- Eero Hyvönen, HELDIG
- Fiona Romeo, Culture & Heritage, Wikimedia Foundation
- Johan Jönsson, Future Audiences, Wikimedia Foundation
- George Oates, Flickr Foundation
- Connor Benedict, Creative Commons
- Alicja Peszkowska, Open Future
- Kaj Arnö & Robert Silén, Maria DB Foundation & Projekt Fredrika
Tämä osa ohjelmasta striimataan.
Työpaja
- Tutustuminen osallistujiin
- Materiaalien, työkalujen ja ehdotettujen projektien esittely
- Ideoiden, aiheiden ja näkökulmien tuottaminen
- Työryhmien muodostaminen
Sauna ja meriallas
Tiistai 7. toukokuuta: Hack-päivä
Käytännön työskentelyä
Käytämme sanaa häkätä, jota käytetään yleensä puhuttaessa koodaustapahtumasta. Toiminnan ei kuitenkaan tarvitse olla teknistä. Se voi olla pientä tai suurta, hyvin suunniteltua tai spontaanisti tehtyä. Se voi olla testaamista, keskustelua, oppimista, koodaamista – mitä tahansa, mikä on kellekin paras tapa saada parempi käsitys siitä, miten tekoäly toimii kulttuuriperintökokoelmien kanssa.
Organized by
- AvoinGLAM
- Open Knowledge Finland
- Department of Computing / University of Turku
- National Library of Finland Finna ja Finto
- National Archives of Finland
- Tekoälykahvit
- Digitaalisen kulttuuriperinnön pyöreä pöytä
- Kirahub
- CSC
Thank you for your support
Osallistuvat organisaatiot
Yhteistyökumppanit lisätään sitä mukaa, kun ne vahvistetaan.
- FIN-CLARIAH / Language Bank
- Helsinki City Museum
- Wikimedia Deutschland
- Creative Commons Open Culture Platform
- Wikimedia Foundation Culture and Heritage team
- MariaDB Foundation
- Projekt Fredrika
- HELDIG
- Semantic Computing Research Group (SeCo)
- LaOficina Producciones Culturales
- Yle
- Open Future