Gyakran ismételt kérdések az ideiglenes fiókok IP-címeihez való hozzáféréssel kapcsolatban

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Access to temporary account IP addresses FAQ and the translation is 96% complete.
Outdated translations are marked like this.

Hogyan fogják tudni a szerkesztők kérni az új jogot?

Alapértelmezetten a jogot minden arra jogosult felhasználó megkaphatja. Csupán engedélyezned kell a funkciót, amikor az elérhetővé válik a wikiden.

Azonban minden wikinek lehetősége van saját, a minimális követelményeknél szigorúbb feltételeket megkövetelő folyamatot kialakítani — ilyenek lehetnek például az egyéni elbírálású kérelmek. A Wikimédia Alapítvány nem követel meg a legnagyobb közösségekben adminisztrátorrá válással egyenértékű folyamatot. A közösségek alkalmazhatják a már létező folyamataikat, vagy létrehozhatnak új lapokat. Például az angol Wikipédia dönthet úgy, hogy a w:en:Wikipedia:Requests for permissions lapon kell kérni a jogot, a német nyelvű Wikipédia kezelheti a kérelmeket a w:de:Wikipedia:Administratoren/Anfragen lapon, az ukrán Wikipédia pedig a w:uk:Вікіпедія:Заявки на права патрульного oldalon. A igazán kis közösségek gyakran a kocsmafalaikon fogadnak kérelmeket.

A közösségem szigorúbb feltételeket akar kialakítani. Hogyan tehetjük ezt meg?

A Hozzáférés az ideiglenes fiókok IP-címeihez#Helyi feltételek lapon leírt utasításokat kell követni. Általában ez helyi közösségi megbeszélést, annak eredményének dokumentációját és ezt követően egy konfigurációs kérelem beadását jelenti.

Mikor lesz elérhető a szerkesztői jog? Mikortól kaphatják meg a szerkesztők?

Ezt a szerkesztői jog várhatóan még idén (2023) bekerül a MediaWiki szoftverbe, azonban nem lesz eleinte hasznos minden wikin. Ha úgy kívánják, az egyéni feltételeket kialakító közösségek már előzetesen is odaítélhetik a jogosultságot.

A wikimen már van olyan szerkesztői csoport, melynek feltételei szigorúbbak mint az IP-címek megtekintésének minimum követelményei; mind jogosultak lennének, ha nem döntenénk egyéni feltételek mellett. Hozzárendelhetjük ezt az új jogot valamennyiükhöz?

Ameddig minden a csoportban lévő szerkesztő megfelel vagy meghaladja a minimális követelményeket, akkor hozzárendelhető a már létező csoporthoz. A csoport jövőbeli tagjainak szintén teljesíteni kell az összes minimumkövetelményt.

A nem adminisztrátor szerkesztők hozzáférésének követelményei túl alacsonyak.

Bármely közösség dönthet úgy, hogy szigorúbb feltételeket alakít ki. Például születhet olyan közösségi döntés, mely a jogot a minimumkövetelmények mellett aktív vandalizmusellenes tevékenységhez köti. Egyes közösségek dönthetnek úgy is, hogy a kötelezőnél hamarabb vonják meg a jogot, illetve rendszeres időközönkénti újbóli jóváhagyást írhatnak elő.

A nem adminisztrátor szerkesztők hozzáférésének követelményei túl magasak.

Ez bizonyos körülmények között igaz lehet, például az újonnan létrehozott wikik esetében. Ilyenkor kivételre vonatkozó kérelem adható be a Wikimédia Alapítvány jogi osztályához. Írj a privacy(_AT_)wikimedia.org címre a helyzet magyarázatával.

Megfelelek a minimális követelményeknek, de a közösség egyéni elbírálást ír elő, és visszautasították a kérelmemet!

Teljes mértékben a helyi közösségen döntése, hogy megadja-e ezt a hozzáférést annak, aki megfelel a minimális követelményeknek. Senki sem köteles megadni ezt a felhasználói jogot.

Adminisztrátor vagyok, de nem akarom használni a jogot.

Ha nem kattintasz rá, hogy elfogadod a feltételeket, akkor egyáltalán nem fogod látni ezeket az információkat.

Úgy tűnik, valaki visszaél az információkkal.

Kérjük, hogy jelentsd az adatvédelmi problémákat a Ombudsmanbizottságnak. Az átláthatóság érdekében naplózzuk, hogy kinek van hozzáférése ehhez az eszközhöz.

A lehetséges visszaélésekkel kapcsolatos egyéb aggályokat a Steward requests/Permissions#Removal of access lapon elhelyezett kéréssel lehet az intézők elé tárni. Az intézőknek jogosultak blokkolni a felhasználók hozzáférést az IP-címekhez, ha úgy látják, hogy visszaélés történt; ez még akkor is megszüntetni a hozzáférést, ha a felhasználó egyébként automatikusan jogosult lenne, vagy a helyi közösség folyamata alapján megkapta a jogosultságot.